Η μέθοδος κατάρτισης προϋπολογισμού για τη διάθεση των κονδυλίων του προϋπολογισμού - Ενδιάμεση επανεξέταση του δημοσιονομικού πλαισίου 2007-2013 (συζήτηση)
Michael Gahler, εισηγητής της γνωμοδότησης της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων. – (DE) Κύριε Πρόεδρε, πρώτα-πρώτα θα ήθελα να πω ότι υποστηρίζω την προσέγγιση τριών σταδίων της ενδιάμεσης επανεξέτασης, την οποία ανέπτυξε και παρουσίασε ο κύριος Böge. Παρέχει τη δυνατότητα για μια προσεκτική ανάλυση των πολιτικών στόχων μας, των αλλαγών που απαιτούνται για τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας και του θέματος της χρηματοδότησης.
Το βασικότερο θέμα όλων: ως ειδικός εξωτερικών υποθέσεων, θα ήθελα να ζητήσω για μια ακόμη φορά να δοθεί τέλος στη χρόνια υπο-χρηματοδότηση των εξωτερικών υποθέσεων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμφώνησε να παρουσιάσει μια αξιολόγηση αυτού του τομέα. Θέλουμε να δούμε βραχυπρόθεσμες λύσεις ως μέρος του τρέχοντος δημοσιονομικού πλαισίου και επεξεργάσιμες επιλογές για το επόμενο δημοσιονομικό πλαίσιο. Μεταξύ άλλων, πρέπει να δοθεί κατάλληλη χρηματοδότηση στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης. Θέλουμε μια Ευρωπαϊκή Ένωση που να εκπληρoί τις υποχρεώσεις της στον τομέα των εξωτερικών σχέσεων και που να μπορεί να αντιδρά γρήγορα και κατάλληλα στις κρίσεις. Η αξιοπιστία και η ικανότητά μας να είμαστε αποτελεσματικός εταίρος εξαρτάται από αυτό.
Χαιρετίζουμε την περαιτέρω ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας για να συμπεριλάβει την Ανατολική Συνεργασία και τη Μεσογειακή Ένωση, πράγμα που δίνει στους εταίρους δυο αποδοτικά και αξιόπιστα πλαίσια. Εντούτοις, θα πρέπει να διαπιστώσουμε εάν υπάρχει η δυνατότητα επεξεργασίας των δημοσιονομικών διακανονισμών έναντι του πλαισίου των προκλήσεων που μας θέτει η εξωτερική πολιτική. Απαιτούμε νέους νομικούς κανονισμούς και κατάλληλη χρηματοδότηση στο επόμενο δημοσιονομικό πλαίσιο για συνεργασία με τρίτες χώρες εκτός του πλαισίου της δημόσιας αναπτυξιακής βοήθειας.
Θα ήθελα να εκφράσω μια ακόμη ευχή για το μέλλον, πάνω και πέρα από τη Συνθήκη της Λισαβόνας. Πιστεύω ότι όλη η χρηματοδότηση των εξωτερικών δραστηριοτήτων πρέπει να συμπεριλαμβάνεται στον προϋπολογισμό της ΕΕ. Αυτό αφορά τόσο το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάπτυξης όσο και το μηχανισμό Αθηνά. Οι κυβερνήσεις μας δεν πρέπει να φοβούνται να δημιουργούν διαφάνεια σε ένα συγκεκριμένο τομέα, προκειμένου να δείξουν καθαρά πόσες δραστηριότητες αναλαμβάνουμε ήδη από κοινού στον ευρωπαϊκό χώρο όσον αφορά την εξωτερική πολιτική, συμπεριλαμβανομένης ειδικά και της στρατιωτικής δράσης.