President. – The next item is the debate on the Commission statement on the return of Romanian national treasure illegally appropriated by Russia ().
Elisa Ferreira,Member of the Commission. – MadamPresident, on this topic, I’ll be speaking on behalf of the High Representative/Vice-President, Josep Borrell, who is at the moment at the United Nations.
Honourable Members of the European Ϸվ, you have invited the Commission to speak on the return of the national treasure of Romania. Romania’s national treasure was transferred to the tsarist Russian Empire during the First World War for protection but was never returned in its entirety to Romania, neither by the USSR nor by the Russian Federation. This remained a recurrent topic on the agenda of the Romanian-Soviet and then Romanian-Russian bilateral discussions. The treasure includes the National Bank of Romania’s gold reserves, Queen Mary’s jewels, archives and other historical and cultural valuables, and exposes yet another violation of international law by Russia.
While the topic continues to be a bilateral issue between Romania and Russia, the European Union stands ready to support the Romanian authorities’ efforts to obtain the full restitution of its national treasure, if they so request. This will be a long-term endeavour, as currently there is not a sufficient level of trust between the European Union and Russia to suggest that we could get any meaningful outcome from Russia. As a consequence of the illegal annexation of Crimea in 2014 and Russia’s illegal, unprovoked and unjustified full-scale war of aggression against Ukraine since 2022, the policy dialogues and the mechanism of cooperation between the European Union and Russia have been suspended.
Russia’s full-scale invasion of Ukraine marked a fundamental turning point in relations between the European Union and Russia. As long as Russia’s illegal war against Ukraine continues, we’ll continue calling it out for war crimes and for blatant violations of international humanitarian law. We will maintain our political, military, economic and humanitarian support for Ukraine and will continue applying restrictive measures against Russia, which already include the largest sanctions packages in our union’s history. At the same time, we continue to support Russian civil society, human rights defenders and independent media who speak out against the regime.
Eugen Tomac, în numele grupului PPE. – Doamna președintă, doamna comisară, stimați colegi, în primul rând, încep prin a vă mulțumi pentru suportul pe care l-ați acordat demersului nostru privind această rezoluție importantă.
În mod deosebit, vreau să îi mulțumesc domnului președinte Băsescu, pentru modul cum a coordonat ieri negocierile, pentru ca astăzi să avem un document cu o valoare istorică pentru România, aici, la vot în plenul Parlamentului.
Acum un an aduceam pentru prima dată în discuție subiectul tezaurului României sechestrat la Moscova. O făceam atunci în contextul discuției noastre referitoare la traficul ilicit de produse culturale în Uniunea Europeană.
Astăzi sunt onorat că avem în Parlamentul European o dezbatere dedicată exclusiv acestui subiect, întrucât este un episod unic în istoria relațiilor internaționale. Nu există nicio dispută similară în lume.
Tezaurul României nu a fost furat în vreme de război. El a fost predat spre păstrare în siguranță, în baza unui acord bilateral între Guvernul României și Guvernul Rusiei țariste. Vorbim de tablouri, bijuterii, bunuri de valoare din bisericile și mănăstirile României, arhivele instituțiilor publice, precum și peste 91,5 tone de aur reprezentând tezaurul Băncii Naționale a României.
O parte din bunurile culturale și religioase au fost returnate în perioada sovietică, însă aurul României este și astăzi sechestrat în Rusia. Subliniez, peste 91,5tone de aur. Este o creanță legală a României asupra Rusiei, pe care Moscova însă nu o recunoaște, iar asta nu ne surprinde. Cine, dacă nu Rusia, se pricepe cel mai bine să dezinformeze, să denatureze trecutul, să fure teritorii, să distrugă destine?
De aceea, vă cer sprijin pentru un vot în ceea ce privește această rezoluție prin care cerem returnarea tezaurului României înapoi.
Rovana Plumb, în numele grupului S&D. – Doamna președintă, doamna comisară Ferreira, tezaurul României reținut ilegal de Rusia reprezintă o dispută nu foarte cunoscută la nivel internațional, deși România s-a străduit consecvent în ultimii o sută de ani să rezolve situația pe canale diplomatice bilaterale.
Aducerea subiectului în sesiunea plenară a Parlamentului European și, prin aceasta, pe agenda Uniunii, este un gest politic ce stă în continuarea unui secol de eforturi constante pentru a corecta o situație injustă.
România are un drept de creanță deplin valabil din punct de vedere istoric și juridic asupra depozitului său de aur de 91,5 tone, dar și a unor obiecte religioase și de arhivă evacuate la Moscova în perioada 1916-1917, pe baza unor garanții, pentru a le pune la adăpost în contextul Primului Război Mondial.
Uniunea Sovietică, și apoi Rusia, s-au bucurat și continuă să se bucure de beneficiile generate de folosirea acestor valori, fie ele materiale sau spirituale. Dar pe cine mai surprinde acum atitudinea brutală, comportamentul brutal al Moscovei? Ce dovadă mai bună să avem că, indiferent de regimurile politice din Rusia, atitudinea acesteia rămâne aceeași?
Dezbaterea acestui subiect în plenul Parlamentului European este importantă din mai multe perspective.
În primul rând, vrem să aducem la cunoștința publicului și a decidenților europeni această situație specifică a României. Creăm premizele că, dacă, după încheierea războiului de agresiune al Rusiei asupra Ucrainei, vor exista negocieri între Uniunea Europeană și Rusia, subiectul returnării tezaurului României să fie inclus pe agenda de discuții de către Uniunea Europeană.
Facem apel la solidaritatea europeană, plasând pe agenda Uniunii acest subiect.
Solicităm Comisiei să coopereze cu statul român, cu Banca Națională a României și cu alte instituții relevante pentru a mobiliza eforturi coordonate în vederea restituirii fără întârziere a tezaurului României.
Nerestituirea tezaurului României de către Rusia reprezintă un atac la adresa patrimoniului național, dar totodată și al celui european.
Astfel, așa cum se prevede în tratatele europene, trebuie să acordăm o atenție deosebită conservării avuțiilor naționale ale statelor membre. În acest sens, apreciez și salut eforturile substanțiale ale Uniunii în protejarea patrimoniului național, cultural și istoric prin punerea în aplicare a legislației și mecanismelor de cooperare care reglementează restituirea bunurilor culturale și patrimoniale preluate ilegal de pe teritoriul statelor membre.
Totodată, cerem Comisiei Europene să extindă domeniul de aplicare al politicilor Uniunii care reglementează protecția bunurilor culturale, până la includerea recuperării avuțiilor naționale relocate în timp de război, în temeiul acordurilor bilaterale.
Stimate colege și colegi, România nu a renunțat la dreptul său niciodată și nici nu o să o facă vreodată. Există o singură soluție: Rusia să-și respecte obligațiile, iar Uniunea să stea alături de România prin instituțiile și demersurile sale pentru a se pune în practică ceea ce este corect și legitim.
Vlad-Marius Botoş, în numele grupului Renew. – Doamna președintă, doamna comisară Ferreira, dragi colegi, îi mulțumesc în primul rând colegului meu din Dreapta Unită, Eugen Tomac, pentru această inițiativă privind rezoluția tezaurului României.
Este o problemă care trenează de mai bine de o sută de ani. România a semnat o înțelegere scrisă cu Rusia pentru ca aceasta să păstreze în siguranță tezaurul țării noastre până la finalizarea Primului Război Mondial. Înțelegerea a fost semnată de ambele state și a acoperit obiecte culturale, arhive, bijuterii, dar și 91,5 tone de aur. Rusia s-a angajat prin tratat să returneze toate aceste valori, însă au trecut mai bine de o sută de ani și România a primit înapoi doar o parte din valorile culturale și de arhivă, dar nu aurul românesc.
Tratatele semnate trebuie respectate. Românii au dreptul să primească înapoi propriul tezaur. Este inadmisibil ca o țară să sechestreze tezaurul național al altui stat. Este un caz unic în lume și trebuie soluționat cât mai repede prin retrocedarea integrală și imediată a întregului tezaur.
Cristian Terheş, în numele grupului ECR. – Doamna președintă, solicit returnarea imediată și necondiționată a tezaurului României sechestrat ilegal de către Rusia de peste o sută de ani, împreună cu despăgubiri și dobânzi la zi, pentru faptul că națiunea română nu s-a putut bucura și folosi în interes propriu de acest tezaur care îi aparține de drept.
În 1916 și 1917, când peste jumătate din România era ocupată pe durata Primului Război Mondial, România și-a trimis în Rusia tezaurul, pentru a fi păstrat, ca după război să-i fie restituit. Transferul acestui tezaur, care cuprinde atât aur, cât și obiecte de artă, religioase, arhive foarte vechi, s-a făcut pe baza unor documente de inventar semnate atât de partea română și rusă, cât și de ambasadorul Franței în Sankt Petersburg, ca martor.
În 1917, însă, odată cu Revoluția Roșie, bolșevicii lui Lenin, ajunși la putere în Rusia, au desconsiderat actele semnate de Rusia țaristă, că vor returna tezaurul României, astfel că acesta nu a mai fost returnat după Primul Război Mondial. Atitudinea bolșevică a fost continuată de autoritățile sovietice, iar apoi, după dezmembrarea U.R.S.S., de către autoritățile Federației Ruse, condusă în prezent de Vladimir Putin.
De peste o sută de ani, așadar, Rusia continuă să refuze restituirea integrală a tezaurului României, încălcându-și propriile angajamente semnate, deținând de aceea ilegal, în tot acest timp, bunuri care nu sunt ale Rusiei.
Pe data de 15 februarie 2024, în Comisia PETI s-a dezbătut petiția 1968/2023, inițiată de ONG-ul român „Împreună aducem bunăstare”, prin care societatea civilă din România a solicitat sprijin instituțiilor europene ca România să își recupereze din Rusia tezaurul național.
Acest tezaur nu este doar o colecție de obiecte culturale, artistice, tone de aur și bijuterii, ci este o mărturie a moștenirii națiunii române pe care a primit-o de la generațiile anterioare.
Din păcate, cazul României nu este singular, Rusia deținând și azi patrimonii culturale și tezaure de la alte țări europene pe care le-a jefuit în decursul timpului, cum ar fi Polonia, Lituania, Letonia, Estonia și altele.
Solicit de aceea, instituțiilor europene să se implice în a sprijini demersurile României și ale tuturor țărilor europene pentru a-și recupera tezaurele și bunurile sechestrate ilegal și astăzi de Rusia.
Traian Băsescu (PPE). – Doamna președintă, doamna comisară, chiar dacă am avut senzația că ați greșit, subiectul nu era Ucraina, ci tezaurul României.
În ultimii o sută de ani, Rusia i-a văduvit pe români de trei lucruri dragi și acestea sunt:
libertatea, prin impunerea unui regim de dictatură comunistă după al Doilea Război Mondial,
tezaurul României depozitat la Moscova spre păstrare și returnare și niciodată returnat
și al treilea lucru: pământul Basarabiei, rupt din trupul României prin pactul criminal Ribbentrop-Molotov.
Lucrurile au evoluat. Legat de cele trei furturi, românii duc o luptă continuă pentru a redobândi ceea ce este a lor.
Astfel, românii și-au recâștigat libertatea prin Revoluția din decembrie ʼ89. Pactul Ribbentrop-Molotov își estompează efectele prin începerea procesului de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, iar prin ceea ce facem astăzi înseamnă că Parlamentul European devine parte a luptei pe care o duce România pentru recuperarea tezaurului.
Mulțumesc Parlamentului, mulțumesc instituțiilor Uniunii Europene, cărora rezoluția de astăzi le trasează sarcini de implicare în soluționarea litigiului.
Dacian Cioloş (Renew). – Doamna președintă, dragi colegi, această dezbatere despre furtul tezaurului național al României arată foarte clar ce traume istorice au trăit cetățenii români, dar și ceilalți cetățeni ai Europei de Est din vecinătatea Rusiei.
Iar acest lucru sper să contribuie la înțelegerea mai bună în vestul Europei a modului în care regimurile totalitare de la Kremlin, de-a lungul istoriei, au jefuit și jefuiesc, atacă și încearcă să subjuge țările din proximitate. Azi e cazul Ucrainei, a Republicii Moldova. Au trecut prin asta și România, Polonia, țările baltice, nu cu mulți ani în urmă.
Mi-aș dori ca această dezbatere să ne ajute să înțelegem că lipsei de scrupule trebuie să-i răspundem cu fermitate în cazul Rusiei. Măsurile ferme împotriva Rusiei lui Putin, inclusiv economice, și folosirea activelor înghețate ale acestui regim Putin, fără amânare, sunt răspunsuri justificate în acest context.
România a plătit deja prețul dictaturii și al imperialismului rusesc și asta trebuie să servească de lecție Europei de azi.
Kosma Złotowski (ECR). – Pani Przewodnicząca! Pani Komisarz! Rosja jest nie tylko państwem terrorystycznym, ale także złodziejem i grabieżcą. Wszystkie państwa Europy Środkowo-Wschodniej odczuły to w przeszłości na własnej skórze. Dobra kultury, infrastruktura przemysłowa czy zasoby naturalne w państwach zdominowanych i okupowanych przez carski, sowiecki, a teraz putinowski reżim były i są kradzione oraz wywożone przez dziesiątki lat. Rumuńskie złoto jest tutaj jednym z najbardziej spektakularnych przykładów takiego rabunku, który nigdy nie został rozliczony.
To, co dzisiaj obserwujemy na Ukrainie, to efekt bezkarności Moskwy, na którą świat pozwalał przez stulecia. Rosja, która wspólnie z nazistowskimi Niemcami wywołała drugą wojnę światową, powinna ponosić za ten konflikt taką samą odpowiedzialność moralną i finansową jak jej sojusznik z 1939 roku. W przeciwnym razie będziemy niszczyć, zabijać i rabować dalej, także na zachodzie Europy.
Liudas Mažylis (PPE). – Madam President, Commissioner, colleagues, robbing cultural historical treasures is a very usual behaviour of Russia since Tsarist times.
For instance, exhibits from Lithuanian museums were taken out to Russia in the middle of the 19thcentury and are still not returned. Important historical documents are robbed by Russia too and are secretly kept without possibility to even be acquainted with them. Exactly the same was done by Bolsheviks with Romanian national treasure, including almost 100 tonnes of gold.
Totalitarian regimes in Russia change, but the will to return treasures to their owners does not appear. Now the same continues on the Ukrainian territories occupied by Russia. The task of the occupants is far from only getting financial value. They also seek to humiliate neighbouring countries and to break down their national identity. Russia refuses to follow corresponding UNESCO and other conventions.
Anyway, at least one precedent is already created. There is the decision of the court of 2023 to return Scythian gold formerly exposed in Crimea – which is now occupied by Russia – back to Ukraine, and not Russia. Let us believe that justice can win.
Vlad Gheorghe (Renew). – Doamna președintă, de-a lungul istoriei, Rusia a furat tot timpul de la români. Ne-a furat teritorii, Basarabia și Bucovina de Nord, ne-a furat patrimoniul cultural, tezaurul, și ne-a furat bani. Valoarea aurului pe care pur și simplu rușii l-au furat, e undeva la cel puțin 5 miliarde de euro acum.
Acum întrebarea e ce facem, îi lăsăm să fure în continuare? Stăm în continuare pe banii lui Putin și ai rușilor care sunt aici, în Uniunea Europeană, și ne plângem că nu ne dau de bună voie hoții tezaurul înapoi sau le luăm banii? Măcar atât, dacă atât putem. Dacă banii lor sunt aici, de ce nu spune Europa: „Ia-le banii!”? De ce nu face chestia asta?
Dragi colegi, dacă vă e frică de Putin, nu aveți ce să căutați aici. Înaintașii noștri, care au făcut România, România Mare, n-au avut frică de dictatori, de tot felul de tirani. Cei care au făcut Uniunea Europeană n-au avut nici ei frică de tirani, pentru că nu mai aveam țări, nu mai aveam Uniune Europeană dacă se întâmpla asta.
Așa că nu vă mai fie frică. Luați-le banii odată!
Catch-the-eye procedure
Daniel Buda (PPE). – Doamna președintă, tezaurul României reprezintă o rană deschisă în inima poporului român, o cicatrice dureroasă a trecutului, care ne amintește de nedreptățile comise.
Este timpul să punem capăt acestui capitol întunecat și să ne asigurăm că Rusia răspunde pentru această faptă barbară.
În plin război mondial, când teritoriul național era ocupat în proporție de două treimi, conducerea țării decidea mutarea tezaurului pe teritoriul Rusiei, stat aliat la acea vreme. Au trecut 108 ani de când cerem să ne fie restituit tezaurul, mai exact, cele 41 de vagoane încărcate cu 91,5tone de aur fin, dar și alte obiecte cu o valoare inestimabilă.
Acest episod din istoria României este dovada vie că Rusia este orice, dar nu un aliat, iar încrederea noastră trebuie să reprezinte o lecție învățată pentru oricare stat care vede în Rusia un posibil partener. Este momentul ca cele 41 de vagoane să se întoarcă acasă, să ne recuperăm prejudiciul, iar Rusia să plătească pentru toți acești ani de așteptare.
Felicit Parlamentul European pentru implicarea în rezolvarea acestei probleme.
Maria Grapini (S&D). – Doamna președintă, doamnă comisară, stimați colegi, rezoluția de astăzi este un semn că România are nevoie de solidaritate. Suntem membri ai Uniunii Europene, avem nevoie de susținere.
Doamnă comisară, ați spus că este o problemă bilaterală. Da, dar care este scopul Uniunii, până la urmă? Să știți că România nu acuma cere pentru prima dată returnarea tezaurului și să se încheie odată cu jaful făcut de Rusia. De peste o sută de ani în istorie, România și-a cerut aceste drepturi. Nu a reușit. Este momentul ca această rezoluție, sigur, cu sprijinul tuturor colegilor care sigur vor vota, să fie preluată ca un document, doamnă comisară, și nu pusă la o parte, pentru că aici, în acest Parlament, am votat foarte multe rezoluții și nu s-a întâmplat nimic cu ele.
Cetățenii din România așteaptă acest semn. Există sau nu solidaritate atunci când un stat membru este neîndreptățit? Este dreptul cetățenilor să își recupereze acest tezaur, pentru care generații în șir au lucrat pentru a-l avea.
Vă cer, așadar, doamnă comisară, să puneți în lucru această rezoluție care astăzi se va vota. Este dreptul României să spere la solidaritate.
Mick Wallace (The Left). – Madam President, all artefacts, national treasures and artworks stolen or plundered by countries throughout history should be returned, and Russia should return the Romanian national treasure.
But in here we seldom apply the same level of scrutiny to our own Member States. Take France, for example. The French have engaged in two of the worst cases of plundering of artwork in the last 500 years: firstly under Napoleon, and secondly under the Vichy government. As of 2024, half of all the artwork stolen by Napoleon still remains in France. And, God knows, British museums are stuffed with stolen artefacts. Any chance that they might start returning it to the rightful owners?
In recent times, we have had money stolen from the Afghan central bank by the Americans and the Swiss and some UK banks. Any chance that they might return that, because it is needed for humanitarian purposes in Afghanistan? We have also had UK banks who have stolen money from Venezuela. There’s gold in London belonging to the Venezuelans, but the Brits have stolen it. Maybe the EU should put some pressure on everyone to return what they have stolen. There are a lot of thieves around!
Seán Kelly (PPE). – A Uachtaráin, I agree completely with this resolution, and it reminds me of possibly the first copyright dispute in the world. In Ireland, almost a thousand years ago, there was a dispute over the ownership of a manuscript. We had judges at that time known as druids, and the druid, in his summary, said, ‘do gach bó a lao, do gach leabhar a údar,’ – ‘to every cow its calf, to every book its author’. And if the druid was here today, he would add, ‘do gach tír, a stór’– ‘to every country its treasure’.
It’s not acceptable that the treasures belonging to Romania are still being held in Russia. Whatever the legitimacy was there initially when they went there, it is now time to return them. And I join with colleagues in calling on Russia to do the honourable thing and return to Romania what belongs to them.
Do gach tír, a stór, do gach bó, a lao, do gach leabhar, a údar.
(End of catch-the-eye procedure)
Elisa Ferreira,European Commission. – Madam President, honourable Members, the debate today illustrates how Russia follows a consistent pattern of violations of international law. Russia’s war against Ukraine is a blatant violation of international law – including the United Nations Charter, goes against the European Union’s objective to strengthen the multilateral rules-based order and is a threat to all countries, not just to Europe.
Russia’s political leadership must be held fully accountable for the violations of international law and international humanitarian law it has committed. As long as Russia continues to wage a war of aggression against Ukraine, there can be no return to normal relations.
And trying to address in particular the comments made by honourable Member Traian Băsescu and honourable Member Maria Grapini, that in the meantime left, I would like to underline in my initial words a sentence in which it was said that while the topic of Romanian treasures continues to be a bilateral issue between Romania and Russia, the European Union stands ready to support the Romanian authorities’ efforts to obtain the full restitution of its national treasure, if they so request.
So, in a nutshell, the basic messages are that the European Union remains open to support Romania on the matter of restitution of its national treasure and archives by Russia. But at this moment, policy dialogues and mechanisms of cooperation with Russia are suspended following the war of aggression against Ukraine. But we are ready to take up the issue of restitution of Romanian national treasures in the future, when the situation allows.
So in a very open and frank way, this is the message that the Commission can at this moment, unfortunately, give to the Ϸվ, thanking again the Ϸվ for this debate and this initiative.
President. – I have received six motions for resolutions1 to wind up this debate.
The debate is closed. The vote will be held today.
_______________
1 See minutes.
Written statements (Rule 171)
Victor Negrescu (S&D), în scris. – Anul acesta se împlinesc 107 ani de când tezaurul țării mele, România, a fost însușit ilegal de către Federația Rusă, care își ignoră în continuare obligațiile ce îi revin conform dreptului și cutumelor internaționale.
Prin rezoluția noastră tragem un semnal de alarmă asupra acestei situații și solicităm accelerarea procedurilor pentru restituirea integrală a elementelor care compun tezaurul României, parte din patrimoniul național al țării mele.
Totodată, solicităm Comisiei Europene să întreprindă toate demersurile necesare și să identifice rapid o soluție, astfel încât domeniul de aplicare al politicilor UE referitoare la protecția bunurilor culturale să fie extins pentru a cuprinde și recuperarea bunurilor de patrimoniu național mutate pe timp de război.
Trebuie să menținem acest subiect pe agenda europeană, mobilizând toți actorii relevanți până când tezaurul României va fi integral restituit și drepturile țării mele respectate.