AFSNIT II:LOVGIVNINGS-, BUDGET-, DECHARGE- OG ANDRE PROCEDURER
KAPITEL 2:PROCEDURER I UDVALGENE
Artikel 55:Initiativbetænkninger
1.Agter et udvalg at udarbejde en ikke-lovgivningsmæssig betænkning eller en betænkning, jf. artikel 46 eller 47, om et emne, der henhører under dets kompetence, uden at der er foretaget henvisning til udvalg, kræves forudgående tilladelse fra Formandskonferencen.
Formandskonferencen træffer afgørelse om anmodninger om tilladelse til at udarbejde en betænkning som omhandlet i første afsnit i henhold til gennemførelsesbestemmelser, som Formandskonferencen selv fastsætter.
2.Beslutter Formandskonferencen at afslå sådan tilladelse, anfører den sine grunde herfor.
Falder betænkningens emne ind under Parlamentets i artikel 46 omhandlede initiativret, kan Formandskonferencen kun beslutte at afslå sådan tilladelse, hvis de i traktaterne fastsatte betingelser ikke er opfyldt.
3.Formandskonferencen træffer i de tilfælde, der er omhandlet i artikel 46 og 47, afgørelse inden to måneder.
4.Forslag til beslutninger, der forelægges Parlamentet, behandles efter proceduren i artikel 166 med kortfattet forelæggelse eller sættes direkte under afstemning på plenarmødet. Ændringsforslag til sådanne forslag til beslutninger og anmodninger om delt afstemning eller særskilt afstemning antages kun til behandling på plenarmødet, hvis de er indgivet af enten ordføreren for at tage hensyn til nye oplysninger eller af mindst en tiendedel af Parlamentets medlemmer. Politiske grupper kan indgive alternative beslutningsforslag i overensstemmelse med artikel 188, stk. 3. Artikel 197 finder anvendelse på udvalgets beslutningsforslag og ændringsforslag hertil. Artikel 197 finder også anvendelse i forbindelse med den enkelte afstemning om alternative beslutningsforslag.
5.Stk. 4 finder ikke anvendelse, når betænkningens emne giver anledning til en prioriteret forhandling på plenarmødet, når betænkningen er udarbejdet i medfør af en i artikel 46 eller 47 omhandlet initiativret, når betænkningen er blevet tilladt som en strategisk betænkning eller som en gennemførelsesbetænkning, eller når der er tale om årlige aktivitets- og overvågningsbetænkninger som anført i de gennemførelsesbestemmelser, der fastsættes af Formandskonferencen.
6.Udvalgsformændene kan indgå aftaler med andre udvalgsformænd vedrørende tildeling af en initiativbetænkning eller en ikkelovgivningsmæssig betænkning til et bestemt udvalg.
Hvis der opstår et kompetencespørgsmål mellem to eller flere stående udvalg, undersøges sagen af Udvalgsformandskonferencen. Hvis disse udvalg ikke når til enighed, afgiver Udvalgsformandskonferencen eller dennes formand en henstilling. Formandskonferencen træffer afgørelse på grundlag af denne henstilling på det tidligst mulige møde og senest seks uger efter dens fremsendelse. Har Formandskonferencen ikke truffet afgørelse inden for denne frist, betragtes henstillingen som godkendt.