Ϸվ

Ευετήιο
Ποηγούμενο
Επόμενο
Πλήρες κείμενο
Διαδικασία :
Διαδρομή στην ολομέλεια
Διαδρομή του εγγράφου : A10-0019/2025

Κείμενα που κατατέθηκαν :

A10-0019/2025

Συζήτηση :

PV31/03/2025-19
CRE31/03/2025-19

Ψηφοφορία :

PV01/04/2025-6.8
CRE01/04/2025-6.8

Κείμενα που εγκρίθηκαν :

P10_TA(2025)0046

Κείμενα που εγκρίθηκαν
PDF161kWORD51k
Τρίτη 1 Απριλίου 2025-Στρασβούργο
Επαναπόδοση επιστημονικών και τεχνικών καθηκόντων στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Χημικών Προϊόντων
P10_TA(2025)0046A10-0019/2025

Τροπολογίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 1ης Απριλίου 2025 στην πρόταση οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την τροποποίηση της οδηγίας 2011/65/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά την επαναπόδοση επιστημονικών και τεχνικών καθηκόντων στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Χημικών Προϊόντων ( – C9-0448/2023 – )(1)

(Συνήθης νομοθετική διαδικασία: πρώτη ανάγνωση)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή Τοπολογία
Τοπολογία 1
Πρόταση οδηγίας
Αιτιολογική σκέψη 1
(1)Στην ανακοίνωσή της με τίτλο «Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία»2, η Επιτροπή έθεσε τον στόχο οι αξιολογήσεις χημικής ασφάλειας να κινούνται προς μια διαδικασία «μίας ουσίας, μίας αξιολόγησης», ζητώντας απλούστερες και πιο διαφανείς διαδικασίες εκτίμησης κινδύνου προκειμένου να μειωθεί ο φόρτος για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, να επιταχυνθεί η λήψη αποφάσεων και να αυξηθεί η συνέπεια και η προβλεψιμότητα των επιστημονικών αποφάσεων και γνωμών. Στην ανακοίνωσή της σχετικά με τη στρατηγική για τη βιωσιμότητα των χημικών προϊόντων3, η Επιτροπή καταλήγει στο συμπέρασμα ότι, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, μέρος των επιστημονικών και τεχνικών εργασιών σχετικά με τα χημικά προϊόντα, που εκτελούνται σε επίπεδο Ένωσης για την υποστήριξη της νομοθεσίας της Ένωσης, πρέπει να επαναποδοθεί στους πλέον κατάλληλους ενωσιακούς οργανισμούς. Με τον τρόπο αυτό θα απλουστευτεί το ισχύον σύστημα, θα βελτιωθεί η ποιότητα και η συνοχή των αξιολογήσεων ασφάλειας σε ολόκληρη την ενωσιακή νομοθεσία και θα διασφαλιστεί η αποδοτικότερη χρήση των υφιστάμενων πόρων.
(1)Στην ανακοίνωσή της με τίτλο «Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία»2, η Επιτροπή έθεσε τον στόχο οι αξιολογήσεις χημικής ασφάλειας να κινούνται προς μια διαδικασία «μίας ουσίας, μίας αξιολόγησης», ζητώντας απλούστερες και πιο διαφανείς διαδικασίες εκτίμησης κινδύνου προκειμένου να μειωθεί ο φόρτος για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, να επιταχυνθεί η λήψη αποφάσεων και να αυξηθεί η συνέπεια και η προβλεψιμότητα των επιστημονικών αποφάσεων και γνωμών. Στην ανακοίνωσή της σχετικά με τη στρατηγική για τη βιωσιμότητα των χημικών προϊόντων3, η Επιτροπή καταλήγει στο συμπέρασμα ότι, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, μέρος των επιστημονικών και τεχνικών εργασιών σχετικά με τα χημικά προϊόντα, που εκτελούνται σε επίπεδο Ένωσης για την υποστήριξη της νομοθεσίας της Ένωσης, πρέπει να επαναποδοθεί στους πλέον κατάλληλους ενωσιακούς οργανισμούς. Με τον τρόπο αυτό θα απλουστευτεί το ισχύον σύστημα, θα βελτιωθεί η ποιότητα και η συνοχή των αξιολογήσεων ασφάλειας σε ολόκληρη την ενωσιακή νομοθεσία και θα διασφαλιστεί η αποδοτικότερη χρήση των υφιστάμενων πόρων. Η προσέγγιση αυτή αναμένεται επίσης να προωθήσει την οικονομική αποδοτικότητα και την ανταγωνιστικότητα μέσω της απλούστευσης των κανονιστικών διαδικασιών και της μείωσης του διοικητικού φόρτου, διασφαλίζοντας ότι οι επιχειρήσεις μπορούν να προσαρμοστούν αποτελεσματικά στα εξελισσόμενα ρυθμιστικά πλαίσια.
__________________
__________________
2 Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών, με τίτλο «Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία» [ της 11ηςΔεκεμβρίου2019].
2 Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών, με τίτλο «Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία» [ της 11ηςΔεκεμβρίου2019].
3 Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών, με τίτλο «Στρατηγική για τη βιωσιμότητα των χημικών προϊόντων – Για ένα περιβάλλον χωρίς τοξικές ουσίες» [ της 14ηςΟκτωβρίου 2020].
3 Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών, με τίτλο «Στρατηγική για τη βιωσιμότητα των χημικών προϊόντων – Για ένα περιβάλλον χωρίς τοξικές ουσίες» [ της 14ηςΟκτωβρίου 2020].
Τοπολογία 2
Πρόταση οδηγίας
Αιτιολογική σκέψη 2
(2)Η επαναπόδοση ορισμένων επιστημονικών και τεχνικών καθηκόντων στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Χημικών Προϊόντων είναι απαραίτητη προκειμένου να ευθυγραμμιστούν οι διαδικασίες και τα επίπεδα επιστημονικού ελέγχου και ψηφιοποίησης με τα ισχύοντα πρότυπα και διαδικασίες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Χημικών Προϊόντων. Είναι απαραίτητη και προκειμένου να διασφαλιστεί ένα συνεπές πρότυπο επιστημονικής ποιότητας, διαφάνειας, δυνατότητας αναζήτησης δεδομένων και διαλειτουργικότητας, σύμφωνα με τη φιλοδοξία «μία ουσία, μία αξιολόγηση».
(2)Η επαναπόδοση ορισμένων επιστημονικών και τεχνικών καθηκόντων στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Χημικών Προϊόντων είναι απαραίτητη προκειμένου να ευθυγραμμιστούν οι διαδικασίες και τα επίπεδα επιστημονικού ελέγχου και ψηφιοποίησης με τα ισχύοντα πρότυπα και διαδικασίες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Χημικών Προϊόντων. Είναι απαραίτητη και προκειμένου να διασφαλιστεί ένα συνεπές πρότυπο επιστημονικής ποιότητας, διαφάνειας, δυνατότητας αναζήτησης δεδομένων και διαλειτουργικότητας, σύμφωνα με τη φιλοδοξία «μία ουσία, μία αξιολόγηση». Επιπλέον, η ψηφιοποίηση και οι εξορθολογισμένες διαδικασίες θα μειώσουν τις αλληλεπικαλυπτόμενες προσπάθειες και τις διοικητικές καθυστερήσεις, παρέχοντας σημαντική εξοικονόμηση κόστους και βελτίωση της αποδοτικότητας τόσο για τα κράτη μέλη όσο και για τους οικονομικούς φορείς.
Τοπολογία 3
Πρόταση οδηγίας
Αιτιολογική σκέψη 6 α (νέα)
(6α)Ο κατάλογος των ουσιών που αναφέρονται στην οδηγία 2011/65/ΕΕ θα πρέπει να επανεξετάζεται περιοδικά ώστε να εξασφαλίζεται υψηλό επίπεδο προστασίας της ανθρώπινης υγείας, του περιβάλλοντος και της ασφάλειας των καταναλωτών. Κρίνεται σκόπιμο να καθοριστεί περίοδος επανεξέτασης διάρκειας τουλάχιστον 36 μηνών, λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις της αγοράς και την τεχνική και επιστημονική πρόοδο, καθώς και το γεγονός ότι τα κράτη μέλη μπορούν ανά πάσα στιγμή να υποβάλουν φακέλους επιβολής περιορισμών και μπορούν να δρομολογηθούν και να θεσπιστούν οριζόντια μέτρα περιορισμού σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1907/2006, τον κανονισμό (ΕΕ) 2019/1021 ή άλλη νομοθεσία της Ένωσης σχετικά με κριτήρια βιωσιμότητας για τις επικίνδυνες ουσίες και τα χημικά προϊόντα.
Τοπολογία 4
Πρόταση οδηγίας
Αιτιολογική σκέψη8
(8)Για την τροποποίηση των διαδικαστικών διατάξεων της οδηγίας 2011/65/ΕΕ, απαιτείται μεταβατική περίοδος 12 μηνών ώστε να καταστεί δυνατή η κατάλληλη κατανομή πόρων και καθηκόντων για τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Χημικών Προϊόντων. Αυτό το χρονικό πλαίσιο θεωρείται επαρκές ώστε οι δυνητικοί αιτούντες και τα κράτη μέλη να προσαρμοστούν στα τροποποιημένα διαδικαστικά στάδια της εν λόγω οδηγίας.
(8)Για την τροποποίηση των διαδικαστικών διατάξεων της οδηγίας 2011/65/ΕΕ, απαιτείται μεταβατική περίοδος 18 μηνών ώστε να καταστεί δυνατή η κατάλληλη κατανομή πόρων και καθηκόντων για τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Χημικών Προϊόντων. Αυτό το χρονικό πλαίσιο θεωρείται επαρκές ώστε οι δυνητικοί αιτούντες και τα κράτη μέλη να προσαρμοστούν στα τροποποιημένα διαδικαστικά στάδια της εν λόγω οδηγίας.
Τοπολογία 5
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 1 – παράγραφος 1 – σημείο 1 – στοιχείο α
Οδηγία 2011/65/ΕΕ
Άρθρο 5 – παράγραφος 4 – εδάφιο 2
Εάν ο αιτών δεν συμπληρώσει την αίτηση με τα ελλείποντα στοιχεία που υποδεικνύονται από τον Οργανισμό σύμφωνα με το παράρτημα V εντός της προθεσμίας που τάσσεται σύμφωνα με το πρώτο εδάφιο στοιχείο γ), ο Οργανισμός μπορεί να απορρίψει την αίτηση. Ο Οργανισμός καθορίζει και κοινοποιεί στον αιτούντα χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση την ημερομηνία κατά την οποία η αίτηση θεωρήθηκε πλήρης.
Εάν ο αιτών δεν συμπληρώσει την αίτηση με τα ελλείποντα στοιχεία που υποδεικνύονται από τον Οργανισμό σύμφωνα με το παράρτημα V εντός της προθεσμίας που τάσσεται σύμφωνα με το πρώτο εδάφιο στοιχείο γ), ο Οργανισμός αποίπτει την αίτηση. Ο Οργανισμός καθορίζει και κοινοποιεί στον αιτούντα χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση την ημερομηνία κατά την οποία η αίτηση θεωρήθηκε πλήρης.
Τοπολογία 6
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 1 – παράγραφος 1 – σημείο 1 – στοιχείο β
Οδηγία 2011/65/ΕΕ
Άρθρο 5 – παράγραφος 4 α – εδάφιο 5
Ο Οργανισμός προσδιορίζει τα μέρη των γνωμών του και των τυχόν συνημμένων σε αυτές εγγράφων που θα πρέπει να δημοσιοποιούνται στον ιστότοπό του και δημοσιοποιεί τα εν λόγω μέρη στον ιστότοπό του.
Ο Οργανισμός προσδιορίζει τα μέρη των γνωμών του και των τυχόν συνημμένων σε αυτές εγγράφων που θα πρέπει να δημοσιοποιούνται στον ιστότοπό του και δημοσιοποιεί τα εν λόγω μέρη στον ιστότοπό του, συμπεριλαμβανομένων τυχόν αιτημάτων που υποβάλλονται σύμφωνα με το δεύτερο εδάφιο στοιχείο γ).
Τοπολογία 7
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 1 – παράγραφος 1 – σημείο 1 – στοιχείο β α (νέο)
Οδηγία 2011/65/ΕΕ
Άρθρο 5 – παράγραφος 5
βα)η παράγραφος 5 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:
5.Η αίτηση ανανέωσης εξαίρεσης υποβάλλεται 18 μήνες, το αργότερο, πριν από τη λήξη ισχύος της εξαίρεσης. Η υπάρχουσα εξαίρεση εξακολουθεί να ισχύει μέχρις ότου η Επιτροπή αποφασίσει επί της αιτήσεως.
«5. Η αίτηση ανανέωσης εξαίρεσης υποβάλλεται 18 μήνες, το αργότερο, πριν από τη λήξη ισχύος της εξαίρεσης. Η Επιτροπή εγκρίνει το σχέδιο απόφασης σχετικά με την αίτηση εντός έξι μηνών από την παραλαβή των γνωμών από τον Οργανισμό. Η υπάρχουσα εξαίρεση εξακολουθεί να ισχύει μέχρις ότου η Επιτροπή αποφασίσει επί της αιτήσεως.»
Τοπολογία 8
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 1 – παράγραφος 1 – σημείο 3 – στοιχείο α
Οδηγία 2011/65/ΕΕ
Άρθρο 6 – παράγραφος 1 – εδάφιο 1
Για την επίτευξη των στόχων του άρθρου 1 και λαμβανομένης υπόψη της αρχής της προφύλαξης, η Επιτροπή εξετάζει το ενδεχόμενο επανεξέτασης, βάσει διεξοδικής αξιολόγησης, και τροποποίησης του καταλόγου των ουσιών του παραρτήματος II που υπόκεινται σε περιορισμό, σε τακτά χρονικά διαστήματα, ιδία πρωτοβουλία ή κατόπιν υποβολής φακέλου επιβολής περιορισμών καταρτισμένου από κράτος μέλος, ο οποίος περιλαμβάνει τις πληροφορίες της παραγράφου 2.·
Για την επίτευξη των στόχων του άρθρου 1 και λαμβανομένης υπόψη της αρχής της προφύλαξης, η Επιτροπή εξετάζει το ενδεχόμενο επανεξέτασης, βάσει διεξοδικής αξιολόγησης, και τροποποίησης του καταλόγου των ουσιών του παραρτήματος II που υπόκεινται σε περιορισμό, σε τακτά χρονικά διαστήματα και τουλάχιστον κάθε 36 μήνες, ιδία πρωτοβουλία ή κατόπιν υποβολής φακέλου επιβολής περιορισμών καταρτισμένου από κράτος μέλος, ο οποίος περιλαμβάνει τις πληροφορίες της παραγράφου 2.·
Τοπολογία 9
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 1 – παράγραφος 1 – σημείο 3 – στοιχείο γ
Οδηγία 2011/65/ΕΕ
Άρθρο 6 – παράγραφος 2 – εδάφιο 1
Η επανεξέταση και η τροποποίηση του καταλόγου των ουσιών που υπόκεινται σε περιορισμό, στο παράρτημα ΙΙ, βασίζονται σε φακέλους επιβολής περιορισμών που καταρτίζονται από τον Οργανισμό κατόπιν αιτήματος της Επιτροπής ή που καταρτίζονται από κράτος μέλος.
Η επανεξέταση και η τροποποίηση του καταλόγου των ουσιών, ή ομάδας ουσιών, που υπόκεινται σε περιορισμό, στο παράρτημα ΙΙ, βασίζονται σε φακέλους επιβολής περιορισμών που καταρτίζονται από τον Οργανισμό κατόπιν αιτήματος της Επιτροπής ή που καταρτίζονται από κράτος μέλος.
Τοπολογία 10
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 1 – παράγραφος 1 – σημείο 3 – στοιχείο γ
Οδηγία 2011/65/ΕΕ
Άρθρο 6 – παράγραφος 2 – εδάφιο 2
Ο Οργανισμός ή ένα κράτος μέλος λαμβάνει υπόψη κάθε διαθέσιμη πληροφορία και κάθε σχετική εκτίμηση κινδύνου που υποβάλλεται για τους σκοπούς άλλης ενωσιακής νομοθεσίας που καλύπτει τον κύκλο ζωής της ουσίας που χρησιμοποιείται στον ΗΗΕ, και ιδίως τη φάση των αποβλήτων. Προς τούτο, άλλοι φορείς που έχουν συσταθεί δυνάμει του ενωσιακού δικαίου και έχουν παρόμοια καθήκοντα, παρέχουν κατόπιν αιτήματος πληροφορίες στον Οργανισμό ή το ενδιαφερόμενο κράτος μέλος.
Ο Οργανισμός ή ένα κράτος μέλος λαμβάνει υπόψη κάθε διαθέσιμη πληροφορία και κάθε σχετική εκτίμηση που υποβάλλεται για τους σκοπούς άλλης ενωσιακής νομοθεσίας που καλύπτει οποιοδήποτε μέρος του κύκλου ζωής της ουσίας που χρησιμοποιείται στον ΗΗΕ, και ιδίως τη φάση των αποβλήτων. Προς τούτο, άλλοι φορείς που έχουν συσταθεί δυνάμει του ενωσιακού δικαίου και έχουν παρόμοια καθήκοντα, παρέχουν κατόπιν αιτήματος πληροφορίες στον Οργανισμό ή το ενδιαφερόμενο κράτος μέλος.
Τοπολογία 11
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 1 – παράγραφος 1 – σημείο 3 – στοιχείο γ
Οδηγία 2011/65/ΕΕ
Άρθρο 6 – παράγραφος 2 – εδάφιο 3 – στοιχείο -α (νέο)
-α)την ταυτότητα της ουσίας·
Τοπολογία 12
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 1 – παράγραφος 1 – σημείο 3 – στοιχείο γ
Οδηγία 2011/65/ΕΕ
Άρθρο 6 – παράγραφος 2 – εδάφιο 3 – στοιχείο -α α (νέο)
-αα)ακριβή και σαφή διατύπωση της καταχώρισης του προτεινόμενου περιορισμού στο παράρτημα ΙΙ·
Τοπολογία 13
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 1 – παράγραφος 1 – σημείο 3 – στοιχείο γ
Οδηγία 2011/65/ΕΕ
Άρθρο 6 – παράγραφος 2 – εδάφιο 3 – στοιχείο -α β (νέο)
-αβ)αναφορές και τεκμηριωμένα επιστημονικά στοιχεία για τον περιορισμό·
Τοπολογία 14
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 1 – παράγραφος 1 – σημείο 3 – στοιχείο γ
Οδηγία 2011/65/ΕΕ
Άρθρο 6 – παράγραφος 2 – εδάφιο 3 – στοιχείο β α (νέο)
βα)πληροφορίες για ενδεχόμενες εναλλακτικές λύσεις, για τη διαθεσιμότητά τους και για την καταλληλότητά τους·
Τοπολογία 15
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 1 – παράγραφος 1 – σημείο 3 – στοιχείο γ
Οδηγία 2011/65/ΕΕ
Άρθρο 6 – παράγραφος 2 – εδάφιο 3 – στοιχείο β β (νέο)
ββ)αιτιολόγηση της εξέτασης της επιβολής περιορισμού σε επίπεδο Ένωσης ως του καταλληλότερου μέτρου·
Τοπολογία 16
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 1 – παράγραφος 1 – σημείο 3 – στοιχείο γ
Οδηγία 2011/65/ΕΕ
Άρθρο 6 – παράγραφος 2 – εδάφιο 3 – στοιχείο β γ (νέο)
βγ)κοινωνικοοικονομική αξιολόγηση.
Τοπολογία 17
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 1 – παράγραφος 1 – σημείο 4 α (νέο)
Οδηγία 2011/65/ΕΕ
Άρθρο 20 – παράγραφος 1 α (νέα)
4α)Στο άρθρο 20 προστίθεται η ακόλουθη παράγραφος:
«1α. Πριν από την έκδοση μιας κατ’εξουσιοδότηση πράξης, η Επιτροπή διεξάγει διαβουλεύσεις με εμπειρογνώμονες που ορίζουν τα κράτη μέλη σύμφωνα με τις αρχές της διοργανικής συμφωνίας της 13ης Απριλίου 2016 για τη βελτίωση του νομοθετικού έργου.».
Τοπολογία 18
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 1 – παράγραφος 1 – σημείο 4 β (νέο)
Οδηγία 2011/65/ΕΕ
Άρθρο 24 – παράγραφος 2 α (νέα)
4β)Στο άρθρο 24 παρεμβάλλεται η ακόλουθη παράγραφος:
«2α. Η Επιτροπή παρακολουθεί την κατάσταση όσον αφορά τους πόρους του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Χημικών Προϊόντων, καθώς και τα καθήκοντα, τον φόρτο εργασίας και τις αρμοδιότητες των επιστημονικών επιτροπών του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Χημικών Προϊόντων, και υποβάλλει, εφόσον απαιτείται, νομοθετική πρόταση η οποία να αντικατοπτρίζει τυχόν ανάγκες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Χημικών Προϊόντων που απορρέουν από τα καθήκοντα τα οποία θεσπίζονται με τον παρόντα κανονισμό και με σκοπό τη βελτίωση της διακυβέρνησης των επιστημονικών επιτροπών του.».
Τοπολογία 19
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 2 – παράγραφος 1
Οι διατάξεις της παρούσας οδηγίας εφαρμόζονται από [ΕΕ: 12 μήνες μετά τη δημοσίευση της παρούσας οδηγίας].
Οι διατάξεις της παρούσας οδηγίας εφαρμόζονται από [ΕΕ: 18 μήνες μετά τη δημοσίευση της παρούσας οδηγίας].

(1) Το θέμα αναπέμφθηκε για διοργανικές διαπραγματεύσεις στην αρμόδια επιτροπή, σύμφωνα με το άρθρο 60 παράγραφος 4 τέταρτο εδάφιο του Κανονισμού (Α10-0019/2025).

Τελευταία ενημέρωση: 3 Απριλίου 2025Ανακοίνωση νομικού περιεχομένου-Πολιτική απορρήτου