Ϸվ

Index
öåԻ
äٲ
All text
Förfarande :
Dokumentgång i plenum
Dokumentgång :

Ingivna texter :

RC-B9-0408/2023

Debatter :

Omröstningar :

PV05/10/2023-8.12
öٴöԲ

Antagna texter :

P9_TA(2023)0357

Antagna texter
PDF141kWORD52k
Torsdagen den 5 oktober 2023-Strasbourg
Utvärdering av Moldaviens väg mot EU
P9_TA(2023)0357RC-B9-0408/2023

Europaparlamentets resolution av den 5 oktober 2023 om utvärdering av Moldaviens väg mot EU ()

Europaparlamentet utfärdar denna resolution

–med beaktande av sina senaste resolutioner om Moldavien,

–med beaktande av associeringsavtalet mellan Europeiska unionen och Europeiskaatomenergigemenskapen och deras medlemsstater, å ena sidan, och Republiken Moldavien, å andra sidan(1), vilket inkluderar ett djupgående och omfattande frihandelsområde,

–med beaktande av Moldaviens ansökan om EU-medlemskap den 3 mars 2022 och Europeiska rådets därpå följande beviljande av status som kandidatland den 23 juni 2022, och baseras på en positiv bedömning av kommissionen och i överensstämmelse med parlamentets synpunkter,

–med beaktande av kommissionens yttrande av den 17 juni 2022 om RepublikenMoldaviens ansökan om medlemskap i Europeiska unionen () samt det gemensamma arbetsdokumentet av den 6februari 2023 om rapporten om genomförandet av Republiken Moldaviens associering (SWD(2023)0041),

–med beaktande av kommissionens analytiska rapport av den 1 februari 2023 om Moldaviens anpassning till EU:s regelverk (SWD(2023)0032),

–med beaktande av det gemensamma uttalandet efter det sjunde mötet i associeringsrådet EU–Moldavien den 7februari 2023 och det slutliga uttalandet från det trettonde mötet iden parlamentariska associeringskommittén EU–Moldavien den 23mars 2023,

–med beaktande av artiklarna 2 och 49 i fördraget om Europeiska unionen,

–med beaktande av Europeiska rådets slutsatser av den 23 och 24juni 2022, den 23 mars 2023 samt den 29 och 30 juni 2023,

–med beaktande av den uppdaterade associeringsagendan EU–Republiken Moldavien för 2021–2027 av den 22 augusti 2022 och stödpaket för Republiken Moldavien, som kommissionen lade fram den 28 juni 2023,

–med beaktande av artikel132.2och132.4 i arbetsordningen, och av följande skäl:

A.Moldavien lämnade in sin ansökan om EU-medlemskap den 3 mars 2022 och har sedan den 23 juni 2022 varit ett kandidatland.

B.Förbindelserna mellan EU och Moldavien har intensifierats sedan dess, på grundval av ett ömsesidigt åtagande att stärka deras politiska associering. I rådets slutsatser av den 13 december 2022 om utvidgningen och stabiliserings- och associeringsprocessen lades tonvikten vid en ytterligare fördjupning av EU:s sektoriella samarbete med Moldavien och dess integrering på EU:s inre marknad.

C.Moldaviens regering har eftersträvat en ambitiös politisk, rättslig och institutionell reformprocess och visat att den är besluten och kapabel att uppfylla de nio steg som fastställs i kommissionens yttrande för att uppnå de villkor som har ställts upp för att anslutningsförhandlingarna ska kunna inledas. EU-anslutning är alltjämt en meritbaserad process som kräver att EU:s medlemskapskriterier är uppfyllda.

D.Den 22 juni 2023 gav kommissionen rådet en muntlig uppdatering om Moldaviens framsteg, och en mer detaljerad översyn kommer att ingå i 2023 års utvidgningspaket med rapporter om de tio utvidgningsländerna. I den muntliga uppdatering som lämnades till rådet i juni, på begäran av EU:s medlemsstater, bedömde kommissionen att tre steg hade uppfyllts (2, 8 och 9) och att betydande framsteg hade gjorts i fråga om tre andra steg (1, 4, 7).

E.Moldavien har gjort enorma ansträngningar och stora framsteg när det gäller att uppfylla alla de villkor som kommissionen fastställt, nämligen att åtgärda de brister som konstaterats av OSSE:s kontor för demokratiska institutioner och mänskliga rättigheter samt Venedigkommissionen när det gäller reformen av rättsväsendet och av vallagen, genom att stärka civilsamhällets deltagande i beslutsprocesser, stärka skyddet av de mänskliga rättigheterna, särskilt för utsatta grupper, förbättra jämställdheten och bekämpa våld mot kvinnor. Kommissionens kommande bedömning av Moldaviens framsteg kommer att sända ett tydligt politiskt budskap och ha stor betydelse för landets framtid.

F.Den prioriterade handlingsplanen EU–Moldavien godkändes också i juni 2023 och kommer att fungera som en färdplan för ett fullständigt genomförande av det omfattande frihandelsavtalet mellan EU och Moldavien och Moldaviens fortsatta integrering i EU:s inre marknad, med gemensamt överenskomna prioriteringar för 2023–2024. Den 28 juni 2023 lade kommissionen fram stödpaketet för Moldavien, som tar itu med effekterna av Rysslands anfallskrig mot Ukraina och syftar till att föra Moldavien närmare EU.

G.Trots de dramatiska konsekvenserna av kriget mot Ukraina har Moldavien lyckats att i stor utsträckning befästa sin demokrati och fortsätta sitt reformarbete. Förbättringarna av landets demokratiska system har synts i flera internationella index där landet rankas allt högre: plats 28 av 180 länder i 2023 års globala pressfrihetsindex från Reportrar utan gränser (från plats 40, 2022); plats 91 av 180 länder i 2022 års Transparency International, korruptionsindex (från plats 105, 2021); plats 68 av 140 länder i 2023 års World Justice Projects rättsstatsindex (från plats 73, 2021).

H.Ryssland har genom provokationer, desinformation, olaglig finansiering av politiska partier, cyberattacker och andra hybridmetoder försökt att undergräva Moldaviens stabilitet, suveränitet, konstitutionella ordning och demokratiska institutioner. Syftet med Rysslands omstörtande verksamhet i Moldavien är att undergräva allmänhetens stöd för den väg mot Europa som Moldaviens folk har valt, och att destabilisera. Ryssland har använt sin gasexport som ett sätt att utöva påtryckningar på Moldaviens regering, bland annat när det gäller landets EU-vänliga inriktning. Rysslands användning av energi som vapen har återigen visat hur bräcklig den moldaviska energisektorn är, samtidigt som Moldaviens kopplingar till EU:s marknader och mekanismer för gas och el har hjälpt landet att klara av krisen. De höga energipriserna ledde till att inflationen steg till mer än 30% och Moldaviens ekonomiska produktion minskade i reala termer med 5,9% under 2022 jämfört med föregående år. Även om Moldavien har diversifierat sin naturgastillförsel bort från Ryssland är dess elförsörjning till stor del beroende av det ryskägda kraftverket Cuciurgan i regionen Transnistrien. Trots alla dessa försök till destabilisering har det moldaviska folket och det moldaviska ledarskapet varit fortsatt fast beslutna att följa den EU-vänliga väg som de har valt.

I.Ryska missiler avfyrade mot Ukraina har vid flera tillfällen flugit över Moldaviensterritorium, vilket tydligt kränker Moldaviens suveränitet, och vid flera tillfällen har ryskt missilskrot fallit ned på moldaviskt territorium, vilket orsakat skador och utgjort en livsfara för civila. Moldaviens luftövervakning och luftförsvar är i akut behov av investeringar och modernisering, och den moldaviska regeringen har bett sina västerländska partner om luftvärnssystem.

J.Den 20 juli 2023 beviljade EU ytterligare ett års förlängning, till och med den 24 juli 2024, av det tillfälliga upphävandet av tullar och system med ingångspriser som fortfarande gäller för sju moldaviska jordbruksprodukter.

K.Den 24 april 2023 inrättades EU:s partnerskapsuppdrag i Moldavien inom ramen för den gemensamma säkerhets- och försvarspolitiken, i syfte att öka säkerhetssektorns motståndskraft när det gäller krishantering, hybridhot och att motverka utländsk informationsmanipulering och inblandning.

L.Den 18 september 2023 anslöt sig Moldavien till EU:s civilskyddsmekanism som en deltagande stat.

1.Europaparlamentet bekräftar sitt engagemang för Moldaviens framtida medlemskap iEU, och erkänner att landet hör hemma i EU. Parlamentet anser att det skulle utgöra en geostrategisk investering i ett enat och starkt Europa. Parlamentet ser fram emot kommissionens bedömning av Moldaviens uppfyllande av de steg som fastställdes i kommissionens yttrande som en del av 2023 års utvidgningspaket.

2.Parlamentet upprepar sin uppmaning till kommissionen och Europeiska rådet att inleda förhandlingar med Moldavien om EU-anslutning före utgången av 2023.

3.Europaparlamentet understryker betydelsen av att fortsätta landets reformprocess, inte bara för att nå det politiska målet om EU-medlemskap utan även, och framför allt, för att konkret förbättra levnadsstandarden för befolkningen, särskilt för de mest utsatta grupperna, och att ge de yngre generationerna attraktiva förutsättningar för att i framtiden leva och arbeta i landet. Parlamentet välkomnar det omfattande folkliga stödet i Moldavien för landets europeiska integration, vilket framgår av de senaste opinionsundersökningarna och av massmötet European Moldova National Assembly den 21 maj 2023, där över 80 000 personer samlades på Stora nationalförsamlingstorget i Chisinau för att uttrycka sitt stöd för Moldaviens europeiska framtid.

4.Europaparlamentet uppmanar EU och dess medlemsstater att öka det ekonomiska och tekniska stödet till Moldavien för att underlätta en snabb och effektiv integration i EU. Parlamentet uppmanar kommissionen att snabbt betala ut nästa delutbetalning av det pågående makroekonomiska stödet till Moldavien och att identifiera ytterligare medel för Moldavien under revideringen av den fleråriga budgetramen 2023. Parlamentet välkomnar i detta avseende Europeiska rådets beslut att öka det makroekonomiska stödet till Moldavien. Parlamentet uppmanar kommissionen att se till att alla dess framtida krav är fortsatt tydliga och exakta och att undvika att ställa upp rörliga mål för kandidatländerna. Parlamentet understryker att kommissionens kontakter med myndigheterna i ett tidigt skede av utformningen av politiken och reformerna, i kombination med dess tillhandahållande av tekniskt bistånd, kommer att göra det möjligt för Moldavien att upprätthålla reformtakten och kvaliteten på de reformer som krävs för en anslutning till EU.

5.Europaparlamentet välkomnar kommissionens förslag om att inrätta en särskild facilitet för Ukraina för att stödja landets återhämtning, återuppbyggnad och modernisering. Parlamentet noterar att det planerade anslaget på upp till 50 miljarder euro för faciliteten mellan 2024 och 2027 i form av både bidrag och lån kommer att ersätta det planerade stödet till Ukraina inom ramen för instrumentet för grannskapspolitik, utvecklingssamarbete och internationellt samarbete – Europa i världen. Parlamentet begär att allt bilateralt stöd till Ukraina inom instrumentet för grannskapspolitik, utvecklingssamarbete och internationellt samarbete – Europa i världen ska omfördelas till Moldavien, som är ett EU-kandidatland som gränsar till Ukraina och som också har drabbats hårdast av konsekvenserna av Rysslands anfallskrig mot Ukraina.

6.Europaparlamentet uppmanar kommissionen att arbeta för att Moldavien inkluderas i den reviderade IPA III-förordningen(2), bland annat genom att i tillräcklig utsträckning öka den totala budgeten för IPA III och genom att tillhandahålla stöd för att hjälpa landet att på lämpligt sätt förbereda sig för ett optimalt utnyttjande av föranslutningsstödet. Parlamentet välkomnar det pågående genomförandet av den breda associeringsagendan/det djupgående och omfattande frihandelsavtalet och uppmanar de moldaviska myndigheterna att fortsätta att arbeta för ett fullständigt och ändamålsenligt genomförande av avtalet, samt för demokrati-, förvaltnings- och rättsstatsreformer rent generellt, som ett bevis för deras ambition att förbereda sig för ett EU-medlemskap och fullgöra sina skyldighetersomEU-medlemsstat. Parlamentet välkomnar den prioriterade handlingsplanen EU–Moldavien som lades fram i juni 2023, som kommer att fungera som en färdplan för ett fullständigt genomförande av det djupgående och omfattande frihandelsavtalet och Moldaviens fortsatta integrering på EU:s inre marknad, med gemensamt överenskomna prioriteringar för 2023–2024.

7.Europaparlamentet upprepar sitt krav på ett innovativt, kompletterande och flexibelt samspel mellan genomförandet av associeringsavtalet och anslutningsförhandlingsprocessen, som gör det möjligt för Moldavien att gradvis integreras på EU:s inre marknad, på grundval av en prioriterad handlingsplan och relevanta sektorsprogram som ger tillgång till relevanta EU-medel, så att moldaviska medborgare kan dra nytta av fördelarna med anslutningen under hela processen och inte bara när den är slutförd.

8.Europaparlamentet fortsätter att välkomna de moldaviska myndigheternas betydande ansträngningar för att föra reformagendan framåt mot ett EU-medlemskap. Parlamentet berömmer Moldavien för dess framsteg med att reformera rättsväsendet, särskilt när det gäller genomförandet av kommissionens rekommendationer om Moldaviens ansökan om anslutning. Parlamentet uppmuntrar regeringen att samarbeta med alla berörda parter för en hållbar och omfattande reform av rättsväsendet och korruptionsbekämpningen, i linje med EU:s och Venedigkommissionens rekommendationer. Parlamentet uppmanar regeringen att fortsätta sitt arbete med avoligarkisering, reformen av förvaltningen av de offentliga finanserna, kampen mot organiserad brottslighet och reformen av den offentliga förvaltningen.

9.Europaparlamentet framhåller den absoluta prioriteringen att stärka rättsstaten, något som har ökat avsevärt i betydelse i EU-anslutningsprocessen och kvarstår som ett av de viktigaste villkoren för ett EU-medlemskap i syfte att säkerställa att EU:s utvidgning stärker snarare än försvagar EU och dess inre marknad. Parlamentet förväntar sig därför att Moldavien fortsätter och fullföljer granskningsprocessen för rättsväsendet, och rekommenderar landet att stärka samordningen mellan alla institutioner som inrättats för och arbetar med korruptionsbekämpning och att ta ett helhetsgrepp när det gäller korruption som omfattar alla steg från förebyggande till lagföring.

10.Europaparlamentet påminner om den snabba takten för de omvälvande ekonomiska reformer som Moldavien har inlett, inbegripet att gå i bräschen för en massiv avregleringsprocess för landets ekonomi och minska byråkratin, samtidigt som takten i den digitala omställningen påskyndas, för att förbättra Moldaviens affärsklimat och göra det lättare att göra affärer i Moldavien. Parlamentet påminner om att handelssynergierna mellan Moldavien och EU är betydande och utgjorde nästan hälften av Moldaviens handel förra året, och att mer än 58% av landets export går till EU-länderna.

11.Europaparlamentet välkomnar de insatser som gjorts för att öka det civila samhällets deltagande i beslutsprocesser. Parlamentet noterar att konsultationsportalen www.particip.gov.md har uppdaterats och nu automatiskt kan vidarebefordra politiska och rättsliga utkast till berörda parter och samla in deras kommentarer och förslag. Parlamentet uppmuntrar myndigheterna att fortsätta att förbättra insynen i beslutsprocessen och involvera det civila samhället på alla nivåer, eftersom det kommer att öka allmänhetens stöd för reformerna. Parlamentet välkomnar alla initiativ från det civila samhället och det internationella samfundet för att stödja rättsväsendets integritet och reformer i landet, särskilt de insatser som gör allmänheten medveten om den positiva inverkan som ett oberoende, kompetent och effektivt rättsväsende har på medborgarnas vardag.

12.Europaparlamentet välkomnar det avtal som associerar Moldavien med Fonden för ett sammanlänkat Europa och som undertecknades den 9 maj 2023 och det avtal om landets deltagande i EU:s program för den inre marknaden som undertecknades den 8 september 2023. Parlamentet upprepar sin uppmaning till EU och dess medlemsstater att stödja Moldaviens integration genom att införliva landet i EU:s program, instrument och byråer, såsom programmet för ett digitalt Europa, Europeiska miljöbyrån, Organet för europeiska regleringsmyndigheter för elektronisk kommunikation (Berec), DiscoverEU och programmet Rättsliga frågor (JUST) samt öka landets deltagande i program som landet redan har anslutit sig till, såsom Erasmus Mundus. Parlamentet välkomnar den senaste tidens utveckling när det gäller ”roaming som hemma” och säkerhet, vilket kommer att påskynda harmoniseringen av lagstiftningen och resultera i konkreta fördelar som närmare band mellan EU och de moldaviska medborgarna.

13.Europaparlamentet uppmanar EU och dess medlemsstater att fortsätta ge politiskt, ekonomiskt och humanitärt stöd till Moldavien, också genom stödplattformen för Moldavien.

14.Europaparlamentet välkomnar förlängningen av de tillfälliga handelsliberaliseringsåtgärderna för att stödja Moldaviens ekonomi genom att upphäva alla tullkvoter och efterlyser en ytterligare förlängning av dem. Parlamentet uppmanar EU att vidta snabba och betydande åtgärder för att liberalisera sina tullkvoter permanent i syfte att säkerställa förutsägbarheten och öka landets attraktionskraft på medellång till lång sikt för investerare. Parlamentet upprepar sin uppmaning till EU, med tanke på den lilla moldaviska ekonomins struktur och på basis av positiva revisionsbedömningar, att också tillåta import av moldaviska varor av animaliskt ursprung och att öka sitt ekonomiska stöd till moldaviska jordbrukare som drabbats av marknadsstörningar på grund av kriget i Ukraina. Parlamentet konstaterar att de ovannämnda åtgärderna också bör åtföljas av stöd till hållbarheten i Moldaviens jordbruksproduktion.

15.Europaparlamentet fördömer kraftfullt den hybridverksamhet utan motstycke som iscensatts av Ryska federationen genom dess kriminella proxyaktörer och som undergräver valprocesserna i Moldavien genom olagligt ekonomiskt stöd till politiska partier, i syfte att undergräva landets säkerhet, suveränitet och demokratiska grundvalar. Parlamentet uppmanar i detta sammanhang EU att öka sitt stöd till den moldaviska regeringens insatser för att förhindra sådan inblandning i landets demokratiska processer, inbegripet genom ytterligare riktade sanktioner.

16.Europaparlamentet uppmanar alla politiska aktörer att bidra till att uppfylla det moldaviska folkets strävan att närma sig EU genom att söka samförstånd om de viktigaste och mest akuta reformerna, aktivt delta i lagstiftningsarbetet i Moldaviens parlament i syfte att ytterligare harmonisera Moldaviens lagstiftning med EU:s normer och samarbeta med det civila samhället om alla större reformer och landets europeiska inriktning. Parlamentet förklarar sig berett att bidra till att stödja och stärka den parlamentariska demokratin i Moldavien, bland annat genom Jean Monnet-dialogen, när så är lämpligt i dess inhemska kontext. Parlamentet välkomnar i detta sammanhang det pågående arbetet med att revidera arbetsordningen och uppförandekoden för Moldaviens parlament. Parlamentet uppmanar i detta avseende att överväga att stärka det dagliga samarbetet mellan Moldaviens parlament och Europaparlamentet genom att inrätta en permanent personalnärvaro i varandras parlament, vilket skulle kunna innebära att man utser en ständig företrädare för Europaparlamentet i det moldaviska parlamentet och uppmanar det moldaviska parlamentet att utse en ständig företrädare i Bryssel. Parlamentet anser att ett sådant beslut skulle vara ett proaktivt tecken på att EU och Moldavien utnyttjar de nuvarande möjligheterna på bästa sätt och kommer att stärka informationsutbytet, genomförandet av gemensamma projekt och framtida EU‑anslutningsförhandlingar. Parlamentet uppmanar Moldaviens regering att också erbjuda företrädare för det civila samhället att delta i de 35 arbetsgrupper som ansvarar för förhandlingarna om kapitlen om EU-anslutning och att intensifiera samarbetet med det civila samhället för att hjälpa landet att gå vidare på den europeiska vägen.

17.Europaparlamentet välkomnar rådets antagande av en ny sanktionsram för att möta försök att destabilisera Moldavien, inbegripet försök att undergräva landets suveränitet och oberoende med hjälp av korruption. Parlamentet välkomnar rådets beslut att använda denna ram för att införa sanktioner mot Ilan Shor, Vladimir Plahotniuc, Igor Tjajka, Gheorghe Cavcaliuc och Marina Tauber. Parlamentet uppmanar EU och de nationella myndigheterna att se till att dessa sanktioner införs på ett korrekt sätt. Parlamentet uppmanar respektive värdstater och värdterritorier att utlämna Ilan Shor och Vladimir Plahotniuc för att de ska kunna ställas inför rätta i Moldavien. Parlamentet uppmanar kommissionen och rådet att stärka den politik som riktar in sig på juridiska personer och enskilda som försöker hindra eller undergräva den demokratiska politiska processen i Moldavien.

18.Europaparlamentet upprepar sin uppmaning till de ryska myndigheterna att respektera Moldaviens oberoende, suveränitet och territoriella integritet, att upphöra med sina provokationer och försök att destabilisera landet och undergräva dess konstitutionella ordning och demokratiska institutioner, att dra tillbaka sina militära styrkor från Moldaviens territorium och att stödja en fredlig lösning av konflikten i Transnistrien, i enlighet med folkrättens principer och besluten från OSSE-toppmötet i Istanbul 1999.

19.Europaparlamentet uppmanar EU och dess institutioner att fortsätta att stödja Moldaviens ansträngningar att modernisera sitt betalningssystem så att det kan uppfylla villkoren för integrering i det gemensamma eurobetalningsområdet.

20.Europaparlamentet uppmanar EU och dess medlemsstater att säkerställa att Moldavien får allt det stöd som krävs för att stärka dess institutionella mekanismer och dess förmåga att reagera på hybridhot. Parlamentet uppmanar EU och dess medlemsstater att fullt ut operationalisera och stärka EU:s partnerskapsuppdrag i Moldavien (EUPMMoldavien) så att det kan fullgöra sitt uppdrag att stärka Moldaviens motståndskraft. Parlamentet välkomnar i detta avseende undertecknandet den 29september 2023 av avtalet om EUPM:s status som ett viktigt steg för att uppdraget fullt ut ska kunna genomföra sitt mandat. Parlamentet begär att nödvändiga ekonomiska resurser ska säkerställas för att projekt ska kunna genomföras på ett effektivt sätt, särskilt när det gäller utbildning och utrustning, i syfte att stärka Moldaviens kapacitet.

21.Europaparlamentet noterar med tillfredsställelse det fortsatta arbetet inom ramen för den politiska dialogen och säkerhetsdialogen på hög nivå mellan EU och Moldavien för att stärka det utrikes- och säkerhetspolitiska samarbetet, ta upp relevanta frågor av intresse för den regionala säkerheten och stabiliteten och diskutera möjligheterna till nära samordning och effektiva bistånds- och stödåtgärder. Parlamentet framhåller betydelsen av en sådan dialog mot bakgrund av Rysslands pågående anfallskrig mot Ukraina och dess direkta konsekvenser för Moldaviens säkerhet och stabilitet när det gäller den politiska, ekonomiska och sociala situationen i landet. Parlamentet lovordar Moldaviens förmåga att stå emot dessa destabiliserande förhållanden och åtgärder. Parlamentet lovordar i synnerhet Moldaviens gradvis ökande samordning med och anpassning till den gemensamma utrikes- och säkerhetspolitiken, vilket vittnar om landets vilja och beredskap att bidra till den politiken och på ett positivt sätt utmärka sig i förhållande till vissa andra kandidatländer.

22.Europaparlamentet uppmanar kommissionen och Europeiska utrikestjänsten att förbättra den strategiska kommunikationen om EU i Moldavien. Parlamentet uppmanar kommissionen och medlemsstaterna att fortsätta att stödja mediekompetens och mediernas oberoende i Moldavien samt att stödja en digital förstärkning av landets kritiska infrastruktur och ersättandet av IKT-system med ursprung i Ryssland.

23.Europaparlamentet välkomnar undertecknandet den 29 september 2023 av avtalet som gör det möjligt för Moldavien att bli en deltagande stat i EU:s civilskyddsmekanism. Parlamentet understryker att landet redan har visat sig vara en pålitlig partner genom att ta emot och skydda ukrainare som flyr kriget, och att Moldavien, genom att ansluta sig till EU:s civilskyddsmekanism, kommer att bidra direkt till att förbättra krisberedskapen och bygga upp ett mer motståndskraftigt katastrofrisksystem i Europa.

24.Europaparlamentet uppmanar EU och dess medlemsstater att konsolidera EU:sstödcentrum för inre säkerhet och gränsförvaltning i Moldavien, som kommer att samordna det stöd som EU och dess medlemsstater ger Moldavien för att stärka brottsbekämpningen och därmed också bättre hantera de straffrättsliga och säkerhetsmässiga konsekvenserna av Rysslands anfallskrig mot Ukraina.

25.Europaparlamentet uppmanar EU och dess medlemsstater att fortsätta att hjälpa Moldavien när det gäller att säkerställa dess energioberoende, bland annat genom att öka dess produktionskapacitet, konnektivitet, diversifiering och energieffektivitet. Parlamentet uppmanar med kraft EU att använda nödfinansiering för att förbättra Moldaviens anslutning till EU:s elnät, genom projekt såsom sammanlänkningen mellan Balti och Suceava. Parlamentet uppmanar EU och dess medlemsstater att öka sitt stöd till återuppbyggnad och uppgradering av Moldaviens transportinfrastruktur, bland annat genom att inrätta en linje med europeisk spårvidd från Chisinau till Iasi (Rumänien), som ett sätt att stödja solidaritetskorridorerna mellan EU och Ukraina samt Moldaviensoch Ukrainas ekonomier.

26.Europaparlamentet uppmanar på nytt kommissionen att i ljuset av Moldaviens utmaningar och status som kandidatland ytterligare öka sin personalkapacitet när det gäller att hantera och stödja landets anslutningsprocess, både i Bryssel och i Chișinău, och att inrätta en särskild enhet för Moldavien inom kommissionens generaldirektorat för grannskapspolitik och utvidgningsförhandlingar. Parlamentet uppmanar kommissionen att utöka Moldaviens möjligheter att delta i och observera EU‑institutionernas arbete samt att stärka den strukturerade politiska dialogen, inbegripet dialogen i anslutning till Europeiska rådets möte.

27.Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna resolution till rådet, kommissionen, vice ordföranden för kommissionen/unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik, Republiken Moldaviens regering och parlament, Ryska federationen, Förenta nationerna, Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa och Europarådet.

(1) EUT L 260, 30.8.2014, s. 4.
(2) Förordning (EU) 2021/1529 av den 15 september 2021 om inrättande av instrumentet för stöd inför anslutningen (IPA III) (EUT L 330, 20.9.2021, s. 1).

Senaste uppdatering: 11 januari 2024Rättsligt meddelande-Integritetspolicy