Ϸվ

Förslag till resolution - B9-0407/2023Förslag till resolution
B9-0407/2023

FÖRSLAG TILL RESOLUTIONom utvärdering av Moldaviens väg mot EU

2.10.2023-()

till följd av uttalanden av rådet och kommissionen
i enlighet med artikel 132.2 i arbetsordningen

Emmanuel Maurel
för The Left-gruppen

öڲԻ:
Dokumentgång i plenum
ٴǰܳԳٲåԲ:
B9-0407/2023
Ingivna texter :
B9-0407/2023
Debatter :
Omröstningar :
Antagna texter :

9‑0407/2023

Europaparlamentets resolution om utvärdering av Moldaviens väg mot EU

()

Europaparlamentet utfärdar denna resolution

med beaktande av artiklarna 2 och 49 i fördraget om Europeiska unionen,

med beaktande av Europeiska rådets slutsatser av den 23 juni 2022 om att bevilja Moldavien status som kandidatland,

med beaktande av kommissionens meddelande av den 17 juni 2022 Kommissionensyttrande om Republiken Moldaviens ansökan om medlemskap iEuropeiska unionen (),

med beaktande av det gemensamma arbetsdokumentet av den 6 februari 2023 om rapporten om genomförandet av Republiken Moldaviens associering, med en översyn av Moldaviens genomförande av reformer inom ramen för associeringsavtalet mellan EU och Moldavien sedan oktober 2021 (SWD(2023)0041),

med beaktande av kommissionens analytiska rapport av den 1 februari 2023 om Moldaviens anpassning till EU:s regelverk och landets övergripande förmåga att fullgöra de skyldigheter som följer av ett medlemskap (SWD(2023)0032),

med beaktande av Venedigkommissionens interimsyttrande av den 13 mars 2023 om lagförslaget om begränsning av alltför stort ekonomiskt och politiskt inflytande i det offentliga livet (”avoligarkisering”),

_med beaktande av den muntliga uppdateringen av den 22 juni 2023 från OlivérVárhelyi, kommissionsledamot med ansvar för grannskapspolitik och utvidgning, om Moldaviens framsteg med reformarbetet,

med beaktande av artikel132.2 i arbetsordningen, och av följande skäl:

A.Moldavien är ett av Europas fattigaste länder. Enligt uppskattningarna har 1150000moldavier – 28,7% av den totala befolkningen – lämnat landet. Moldaviens ekonomi är starkt beroende av penningöverföringar. Minskningen av penningöverföringarna till följd av pandemin och kriget i Ukraina, i kombination med en krympande och åldrande befolkning, har lett till att ett betydande antal låginkomsthushåll har blivit beroende av pensioner och socialt bistånd.

B.Moldaviens historia är komplex. Landet har tillhört olika makter och utsatts för stort lidande i deras händer, vilket traditionellt återspeglas i den styrande klassens och befolkningens politiska åsikter och geopolitiska preferenser. Det moldaviska samhället har alltid varit splittrat mellan en anpassning till västvärlden eller till Ryssland. Oligarker har fortfarande ett alltför stort inflytande genom egenintressen i det ekonomiska, politiska och offentliga livet i Moldavien.

C.Moldavien förbereder sig för en rad val, nämligen nationella och lokala val under hösten 2023, presidentval 2024 och parlamentsval 2025.

D.Moldavien har drabbats oproportionerligt hårt av det ryska anfallskriget mot Ukraina, främst på grund av ankomsten av mer än 474000 ukrainska flyktingar och mer än 76000 tredjelandsmedborgare sedan februari 2022, vilket är det högsta antalet per capita av alla länder som har tagit emot flyktingar från Ukraina, men också på grund av utebliven handel samt ökade energi- och transportpriser. Mer än 102000 flyktingar har valt att stanna i landet, varav nästan 48000 är under 18 år. Den moldaviska regeringens och folkets reaktion på denna situation var och är fortfarande ett exempel på solidaritet med dem som flyr kriget.

E.Under 2022 upplevde Moldavien den allvarligaste energikrisen i sin historia efter det att Ukraina stoppat sin elexport på grund av ryska luftangrepp mot kritisk infrastruktur och den ryska energijättern Gazprom minskat sina gasleveranser med hälften. Till följd av detta har inflationen i ett av de fattigaste länderna i Europa nått 34%, vilket har lett till en tiofaldig ökning av hushållsräkningarna jämfört med 2021.

F.Ryska kryssningsrobotar har flera gånger kränkt Moldaviens luftrum och territorium. Rysslands president Vladimir Putin upphävde ett dekret från 2012 som förpliktade Ryssland att finna en lösning för regionen Transnistrien baserad på respekt för Moldaviens suveränitet och territoriella integritet. Den 2 februari 2023 varnade Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov för att Moldavien kan komma att möta samma öde som Ukraina – som invaderats av Ryssland – om Moldaviens president Maia Sandu överväger att förena Moldavien med Rumänien och ansluta sig till Nato.

G.Energi- och säkerhetskriserna ledde också till ett överväldigande stöd från internationella partner. EU har tillhandahållit ett omfattande stödpaket på över 1,2miljarder euro i lån och bidrag sedan oktober 2021 för att stärka Moldaviens motståndskraft, däribland budgetstöd, makroekonomiskt stöd, humanitärt bistånd och bistånd inom ramen för EU:s civilskyddsmekanism. EU har också tillhandahållit stöd genom att ansluta Moldavien till det kontinentala europeiska nätet. EU har genomfört tillfälliga handelsliberaliseringsåtgärder för att stödja Moldaviens ekonomi i form av årliga tullfria tullkvoter för att kompensera förlusten av landets exportmarknader i Ryssland, Belarus och Ukraina. EU har godkänt ett nytt stödpaket för Moldavien och i förslaget till översyn av den fleråriga budgetramen för 2021–2027 betonas att omkring 600 miljoner euro i finansiering inom ramen för instrumentet för grannskapet, utvecklingssamarbete och internationellt samarbete – Europa i världen skulle kunna omfördelas till program för 2024–2027 för att öka stödet till grannskapsländer, däribland Moldavien.

H.Den 17 februari 2023 svors en ny regering in under ledning av Dorin Recean, vilken kommer att fokusera mer på säkerhetsdimensionen till följd av den nuvarande krisen än på den ekonomiska utvecklingen och levnadskostnadskrisen.

I.Sedan den första demonstrationen den 8 september 2022 har protesterna fortsatt iMoldavien. Demonstranterna kräver att regeringen till fullo subventionerar medborgarnas energiräkningar under vintern, att den inte ”drar in landet i krig” och att landets västvänliga regering avgår.

J.Efter det att det moldaviska parlamentet röstat för att ändra det nationella språket från moldaviska till rumänska anordnade oppositionen en demonstration mot denna ändring framför Moldaviens författningsdomstol.

K.Den 26 mars 2023 samlades en grupp demonstranter framför Stefan den store‑monumentet i Chisinau och krävde att Moldavien och Rumänien skulle förenas.

L.Den 13 februari 2023 varnade Moldaviens president för en planerad rysk statskupp ilandet. Premiärminister Dorin Recean reagerade på protesterna genom att uppmana demonstranterna att gå till jobbet, och förklarade att organisatörerna av protesterna och deras olagliga finansiärer skulle ställas inför rätta efter reformen av rättsväsendet.

M.Moldaviens regering har antagit en rad kontroversiella lagar, bland annat ny lagstiftning som stärker befogenheterna för landets säkerhets- och underrättelsetjänst, som kritiserades av Venedigkommissionen, och ett förbud mot flera tv-kanaler.

N.Den 19 juni 2023 förbjöd Moldaviens författningsdomstol oppositionspartiet Șor, som anklagades för att agera i strid med rättsstatsprincipen och äventyra Moldaviens suveränitet och oberoende.

O.Den 28 april 2023 inrättade EU, på Moldaviens begäran, en ram för riktade restriktiva åtgärder mot personer som är ansvariga för att stödja eller genomföra åtgärder som undergräver eller hotar Republiken Moldaviens suveränitet och oberoende.

P.Amnesty International anger i sin rapport om Moldavien från 2022 att inga synliga framsteg har gjorts när det gäller att minska antalet fall av tortyr och annan misshandel ifängelser, att straffriheten för tidigare människorättskränkningar från brottsbekämpande myndigheters sida kvarstår, att nya ”tillfälliga” restriktioner för offentliga sammankomster har införts, att hbti-personers rättigheter inte har förverkligats fullt ut, vilket lett till fall av trakasserier, diskriminering och våld, att vissa flyktinganläggningar har avvisat flyktingar som tillhör religiösa och etniska minoriteter och att åtal och fängslanden för fredliga protester fortsätter i utbrytarregionen Transnistrien.

Q.I kommissionens yttrande om Moldaviens ansökan om EU-medlemskap beskrivs nio åtgärder som Moldavien måste vidta för att gå vidare på vägen mot EU-anslutning, nämligen genomföra en genomgripande reform av rättssystemet, genomföra rekommendationerna från kontoret för demokratiska institutioner och mänskliga rättigheter vid Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (ODIHR) och Venedigkommissionen, bekämpa korruption, genomföra sitt åtagande om ”avoligarkisering”, bekämpa organiserad brottslighet, reformera den offentliga förvaltningen, förbättra förvaltningen av landets offentliga finanser, involvera det civila samhället och stärka skyddet av de mänskliga rättigheterna.

R.I kommissionens muntliga interimistiska uppdatering om utvidgningen från juni 2023 erkändes Moldaviens framsteg när det gäller tre av de nio villkor som kommissionen fastställt, men mycket arbete återstår att göra för att bekämpa korruption och organiserad brottslighet och reformera landets offentliga förvaltning.

1.Europaparlamentet uttrycker sin solidaritet med det moldaviska folket, som står inför betydande ekonomiska, politiska och säkerhetsmässiga utmaningar till följd av kriget iUkraina. Parlamentet lovordar Moldaviens regering och folk för deras anmärkningsvärda solidaritet med flyktingarna.

2.Europaparlamentet bekräftar på nytt sitt stöd för Moldaviens suveränitet och territoriella integritet inom landets internationellt erkända gränser. Parlamentet fördömer kränkningarna av Moldaviens territoriella integritet och alla försök att undergräva landets stabilitet.

3.Europaparlamentet upprepar sitt stöd för en övergripande och fredlig lösning av konflikten i Transnistrien, på basis av Moldaviens suveränitet och territoriella integritet med en särskild status för regionen Transnistrien. Parlamentet föreslår att man genomför alla förtroendeskapande åtgärder som syftar till att undvika destabilisering. Parlamentet anser att en övergripande och fredlig lösning av konflikten i Transnistrien är en viktig del av Moldaviens anslutningsprocess till EU.

4.Europaparlamentet påminner den moldaviska regeringen om att fredliga protester utgör ett av de mest kritiska inslagen i en fungerande demokrati och uppmanar den att garantera yttrande- och mötesfriheten och att avstå från att misskreditera kritiska röster.

5.Europaparlamentet uttrycker sin oro över den försämrade politiska situationen iMoldavien som skulle kunna leda till ytterligare splittring i det moldaviska samhället.

6.Europaparlamentet betonar behovet av att påskynda införandet av den nya garanterade minimilönen för alla och att förbättra det sociala skyddet. Parlamentet upprepar sin kritik mot att genomförandet av det sociala regelverket inte tas upp i tillräcklig utsträckning i kommissionens bedömningar och rekommendationer och kräver att detta ändras.

7.Europaparlamentet gläder sig över att den moldaviska regeringen har uppfyllt tre av de villkor som kommissionen fastställt och välkomnar de framsteg som gjorts på andra områden.

8.Europaparlamentet välkomnar den moldaviska regeringens ansträngningar för att uppfylla det krav på ”avoligarkisering” som fastställs i kommissionens yttrande om Moldaviens ansökan om EU-medlemskap. Parlamentet uppmanar dock bestämt de moldaviska myndigheterna att behandla Venedigkommissionens rekommendationer avseende antagandet av en systemisk strategi i syfte att stärka landets institutioner och lagstiftning när det gäller monopol, konkurrenspolitik, politiska partier, val, beskattning, korruption och penningtvätt.

9.Europaparlamentet välkomnar de inledande åtgärder som vidtagits för att bekämpa korruption. Parlamentet vill se ett förstärkt samarbete mellan medlemsstaterna och de moldaviska myndigheterna för att utreda bankbedrägeriskandalen 2014 och i synnerhet för att säkerställa att stulna tillgångar återförs och att ansvariga ställs inför rätta.

10.Europaparlamentet betonar att det inte finns något ”snabbspår” för EU-medlemskap och att anslutningsprocessen förblir en meritbaserad och strukturerad process som kräver att alla kriterier för EU-medlemskap uppfylls. Parlamentet anser att anslutningsförhandlingar endast kan föras när alla nio villkor som fastställts av kommissionen har uppfyllts fullt ut.

11.Europaparlamentet uppskattar EU:s betydande stöd för att hjälpa det moldaviska folket att hantera konsekvenserna av den ryska invasionen av Ukraina, nämligen att framgångsrikt hantera flykting- och energikriserna samt inflationen. Parlamentet uppmanar EU att fortsätta att stödja Moldavien.

12.Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna resolution till rådet, kommissionen, medlemsstaternas regeringar och parlament och Moldaviens regering och parlament.

Senaste uppdatering: 4 oktober 2023
Rättsligt meddelande-Integritetspolicy