Ϸվ

Hakemisto
Edellinen
Seuraava
Koko teksti
Menettely :
Elinkaari istunnossa
Asiakirjan elinkaari : A9-0284/2023

Käsiteltäväksi jätetyt tekstit :

A9-0284/2023

Keskustelut :

Äänestykset :

PV24/04/2024-15.18
CRE24/04/2024-15.18

Hyväksytyt tekstit :

P9_TA(2024)0361

Hyväksytyt tekstit
PDF234kWORD85k
Keskiviikko 24. huhtikuuta 2024-Strasbourg
Väestö- ja asuntotilastot
P9_TA(2024)0361A9-0284/2023
ääöܲ
Konsolidoitu teksti

Euroopan parlamentin lainsäädäntöpäätöslauselma 24. huhtikuuta 2024 ehdotuksesta Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi Euroopan väestö- ja asuntotilastoista, asetuksen (EY) N:o 862/2007 muuttamisesta ja asetusten (EY) N:o 763/2008 ja (EU) N:o 1260/2013 kumoamisesta ( – C9-0010/2023 – )

(Tavallinen lainsäätämisjärjestys: ensimmäinen käsittely)

Euroopan parlamentti, joka

–ottaa huomioon komission ehdotuksen Euroopan parlamentille ja neuvostolle (),

–ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 294artiklan 2kohdan ja 338artiklan 1kohdan, joiden mukaisesti komissio on antanut ehdotuksen Euroopan parlamentille (C9‑0010/2023),

–ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 294artiklan 3kohdan,

–ottaa huomioon Euroopan talous- ja sosiaalikomitean 27. huhtikuuta 2023 antaman lausunnon(1),

–ottaa huomioon työjärjestyksen 59artiklan,

–ottaa huomioon kansalaisvapauksien sekä oikeus- ja sisäasioiden valiokunnan ja aluekehitysvaliokunnan lausunnot,

–ottaa huomioon työllisyyden ja sosiaaliasioiden valiokunnan mietinnön (9‑0284/2023),

1.vahvistaa jäljempänä esitetyn ensimmäisen käsittelyn kannan;

2.pyytää komissiota antamaan asian uudelleen Euroopan parlamentin käsiteltäväksi, jos se korvaa ehdotuksensa, muuttaa sitä huomattavasti tai aikoo muuttaa sitä huomattavasti;

3.kehottaa puhemiestä välittämään parlamentin kannan neuvostolle ja komissiolle sekä kansallisille parlamenteille.

(1)EUVL C 228, 29.6.2023, s. 148.


Euroopan parlamentin kanta, vahvistettu ensimmäisessä käsittelyssä 24. huhtikuuta 2024, Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 2024/… antamiseksi Euroopan väestö- ja asuntotilastoista, asetuksen (EY) N:o 862/2007 muuttamisesta ja asetusten (EY) N:o 763/2008 ja (EU) N:o 1260/2013 kumoamisesta(1)
P9_TC1-COD(2023)0008

(ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

EUROOPAN PARLAMENTTI JA EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO, jotka

ottavat huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen ja erityisesti sen 338artiklan 1 kohdan,

ottavat huomioon Euroopan komission ehdotuksen,

sen jälkeen kun esitys lainsäätämisjärjestyksessä hyväksyttäväksi säädökseksi on toimitettu kansallisille parlamenteille,

ottavat huomioon Euroopan talous- ja sosiaalikomitean lausunnon(2),

ottavat huomioon alueiden komitean lausunnon(3),

noudattavat tavallista lainsäätämisjärjestystä,

sekä katsovat seuraavaa:

(1)Euroopan väestö- ja asuntotilastoilla on keskeinen rooli politiikan- ja päätöksentekoprosesseissa, ja siten niitä tarvitaan unionin politiikkojen suunnittelua, toteutusta ja arviointia varten etenkin silloin, kun ne liittyvät väestörakenteen muutokseen, vihreään ja digitaaliseen siirtymään, energiatehokkuuden edistämisen kehykseen, taloudelliseen, sosiaaliseen ja alueelliseen yhteenkuuluvuuteen, Euroopan sosiaalisten oikeuksien pilarin periaatteiden täytäntöönpanoon sekä Yhdistyneiden kansakuntien (YK) Agenda 2030 -toimintaohjelman kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamiseen siltä osin kuin ne kuuluvat tämän asetuksen soveltamisalaan.

(2)Väestötilastot ovat useilla eri toimintalinjoilla käytettävien indikaattorien tärkeä nimittäjä, ja niitä käytetään referenssinä monissa Euroopan tilastoissa, etenkin kun muodostetaan otantakehikoita henkilöitä ja kotitalouksia koskevien edustavien kyselytutkimusten tekemiseksi Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 2019/1700(4) nojalla.

(3)Talous- ja rahoitusasioiden neuvosto antaa säännöllisesti talouspoliittiselle komitealle tehtäväksi arvioida julkisen talouden pitkän aikavälin kestävyyttä ja laatua Eurostatin tuottamien väestöennusteiden pohjalta. Väestöennusteita käytetään myös politiikka-analyyseissa talouspolitiikan eurooppalaisen ohjausjakson yhteydessä. Komissiolla (Eurostat) olisi oltava käytettävissä kaikki tarvittavat tilastot väestöennusteiden tuottamiseksi ja julkaisemiseksi unionin tietotarpeiden mukaisesti.

(4)Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen (SEUT) 175 artiklan toisen kohdan nojalla komissio antaa Euroopan parlamentille, neuvostolle, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle sekä alueiden komitealle joka kolmas vuosi kertomuksen siitä, miten taloudellisen, sosiaalisen ja alueellisen yhteenkuuluvuuden toteuttamisessa on edistytty. Kertomusten laatimiseen sekä väestökehityksen ja unionin alueen mahdollisten tulevien väestökehityksen haasteiden säännölliseen seurantaan tarvitaan alueellisia ja paikallisia tietoja eri tyyppisistä alueista, kuten raja-alueista, kaupungeista ja niiden toiminnallisista kaupunkialueista, suurkaupunkialueista, maaseutualueista sekä vuoristo- ja saaristoalueista.

(5)Euroopan unionista tehdyn sopimuksen (SEU) 16 artiklan 4 kohdan nojalla neuvoston jäsenten määräenemmistö määritellään muun muassa jäsenvaltioiden väestömäärän perusteella. Tätä varten Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1260/2013(5)4 artiklan 1 kohdan nojalla jäsenvaltiot ovat tällä hetkellä velvollisia toimittamaan komissiolle (Eurostat) kokonaisväestöä kansallisella tasolla koskevat tiedot.

(6)Euroopan tilastojärjestelmää käsittelevä komitea (ESS-komitea) hyväksyi vuonna 2017 Budapestin muistion, jossa vahvistettiin tarve saada vuotuisia tilastoja väestön koosta ja tietyistä sosiaalisista, taloudellisista ja demografisista ominaispiirteistä sekä parempia tilastoja muuttoliikkeestä. Unioni tarvitsee luotettavia ja vertailukelpoisia tilastoja voidakseen noudattaa kansalaistensa yhdenvertaisuuden ja syrjimättömyyden periaatteita kaikessa toiminnassaan sekä kansalaisten oikeuksia, sellaisina kuin ne on vahvistettu Euroopan unionin perusoikeuskirjassa ja SEUT 10ja 19 artiklassa, ja voidakseen seurata edistymistä Euroopan sosiaalisten oikeuksien pilarin periaatteiden täytäntöönpanossa. Asetuksessa (EU) 2019/1700 vahvistetaan puitteet otannalla tapahtuvalle tiedonkeruulle, jolloin on mahdollista kerätä yhdenvertaisuutta ja syrjimättömyyttä koskevia tietoja siltä osin kuin tämä on toteutettavissa otannoilla ja analysoida joitakin yhdenvertaisuuteen ja syrjimättömyyteen liittyviä näkökohtia tuottamalla sosioekonomisia indikaattoreita ja tietoa syrjintäkokemuksesta. Lisäksi perusoikeusvirasto (FRA) ja Euroopan tasa-arvoinstituutti (EIGE) tekevät tiettyjä tutkimuksia ja kohdennettuja kyselytutkimuksia, joiden avulla voidaan parantaa yhdenvertaisuustilastojen saatavuutta unionin tasolla. Euroopan elin- ja työolojen kehittämissäätiö (Eurofound) tarjoaa myös kyselytutkimusten avulla kerättyä tietoa elin- ja työoloista. Jäsenvaltioiden, komission (Eurostat) ja näiden virastojen välistä yhteistyötä ja koordinointia olisi edelleen tehostettava, jotta voidaan vastata käyttäjien kasvaviin vaatimuksiin saada luotettavia ja kattavia tietoja yhdenvertaisuudesta ja monimuotoisuudesta unionissa.

(6 a) Budapestin muistiossa vaadittiin myös parempia tilastoja muuttoliikkeestä sekä yhteisten väestöön ja muuttoliikkeeseen liittyvien määritelmien kehittämistä ja täytäntöönpanoa ottaen huomioon tarve vahvistaa käsitteitä ja määritelmiä, jotka ovat tilastollisesti luotettavia, relevantteja ja kehittymässä olevien muuttoliikkeen tyyppien kannalta sovellettavia. Menneet ja meneillään olevat tapahtumat, kuten Yhdistyneen kuningaskunnan ero unionista sekä Venäjän Ukrainaa vastaan käynnistämän hyökkäyssodan ja muiden humanitaaristen kriisien seuraukset, ovat tuoneet esille, että on tärkeää saada muuttoliikettä ja kansainvälistä suojelua koskevia ajantasaisia ja yksityiskohtaisia tilastoja, jotka ovat olennaisia yleiskuvan saamiseksi muuttovirroista unioniin, unionissa ja unionista.

(7)Tehokkaiden toimintapolitiikkojen kehittäminen ja arviointi Euroopan vihreän kehityksen ohjelman tavoitteiden saavuttamiseksi edellyttää parempia tilastoja asumisen energiankäytöstä ja energiatehokkuudesta, yksityiskohtaisia maantieteellisiä tietoja väestön jakautumisesta sekä perusteellisempia tutkimuksia väestön ja asumisen suhteesta. Covid-19-pandemia osoitti, että kuolemista unionissa tarvitaan luotettavia, tiheästi julkaistavia ja ajantasaisia tilastoja. Tietotarpeet saatiin täytettyä, koska jäsenvaltiot keräsivät tietoja vapaaehtoisesti ja toimittivat ne komissiolle (Eurostat), mutta unioni tarvitsee asianmukaisen mekanismin Euroopan tilastojärjestelmän (ESS) puitteissa tapahtuvaa tällaisten tietojen pakollista keruuta varten, jotta varmistetaan tietojen tarvittava toimittamistiheys, ajantasaisuus ja yksityiskohtaisuus.

(7 a) Jotta voitaisiin seurata Euroopan sosiaalisten oikeuksien pilarin periaatteiden, siihen liittyvän toimintasuunnitelman yleistavoitteiden ja eurooppalaisen lapsitakuun täytäntöönpanon edistymistä kansallisella tasolla sekä arvioida ilmastonmuutoksen ja yleensä ilmastotoimien jakaumavaikutusta, unioni tarvitsee asianmukaisen mekanismin ESS:n puitteissa tapahtuvaa tällaisten tietojen pakollista keruuta varten, jotta varmistetaan tietojen tarvittava toimittamistiheys, ajantasaisuus ja yksityiskohtaisuus.

(8)YK:n talous- ja sosiaalineuvosto antaa YK:n tilastotoimikunnan ehdotuksesta kymmenen vuoden välein päätöslauselman maailman väestö- ja asuntolaskennasta ja kehottaa YK:n jäsenmaita toteuttamaan väestö- ja asuntolaskennan kansainvälisten ja alueellisten suositusten mukaisesti ja varmistamaan väestö- ja asuntolaskennan tulosten eheyden, luotettavuuden, tarkkuuden ja arvon. Euroopan väestö- ja asuntotilastoissa olisi otettava huomioon nämä suositukset.

(9)Raportointivelvoitteiden virtaviivaistaminen ja hallinnollisen rasitteen vähentäminen on yksi komission keskeinen tavoite. Komission 16 päivänä maaliskuuta 2023 päivätyssä tiedonannossa ”EU:n pitkän aikavälin kilpailukyky vuoden 2030 jälkeen” pyritään järkeistämään ja yksinkertaistamaan raportointivaatimuksia 25 prosentilla yritysten ja hallintoelinten osalta heikentämättä kuitenkaan politiikan tavoitteita. Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksella (EY) N:o 223/2009(6) vahvistettiin yhteisiin tilastoperiaatteisiin perustuva oikeudellinen kehys Euroopan tilastojen kehittämistä, tuottamista ja jakelua varten. Kyseisessä asetuksessa määritetään laatukriteerit ja viitataan tarpeeseen minimoida kyselyihin vastaaville aiheutuvaa rasitetta ja edistää hallinnollisen rasitteen vähentämistä koskevaa yleisempää tavoitetta. Euroopan väestö- ja asuntotilastoja koskevalla uudella oikeudellisella kehyksellä olisi pantava täytäntöön mainitussa asetuksessa säädetyt laatukriteerit, joihin sen olisi perustuttava, ja sillä olisi vähennettävä hallinnollista rasitetta edistämällä saatavilla olevien tietolähteiden, myös hallinnollisten tietojen, tuloksellista ja tehokasta uudelleenkäyttöä.

(10)Unionin väestö- ja asuntolaskentoja koskevien olemassa olevien tilastojen, kansainvälisiä muuttovirtoja, muuttajakantoja ja kansalaisuuden saamista koskevien tilastojen sekä väestökehitystilastojen arviointi(7) on osoittanut, että nykyinen oikeudellinen kehys, joka muodostuu Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksista (EY) N:o 862/2007(8), (EY) N:o 763/2008(9) ja (EU) N:o 1260/2013, on johtanut tilastojen merkittävään yleiseen paranemiseen verrattuna vuoden 2005 tilanteeseen, jolloin nykyinen oikeudellinen kehys ei ollut voimassa. Mainitussa kehyksessä voi kuitenkin olla johdonmukaisuuteen ja vertailukelpoisuuteen liittyviä puutteita, joihin olisi puututtava.

(11)Ilmastonmuutos, digitaalinen siirtymä, muuttuva väestötilanne ja viimeaikaiset muuttoliikesuuntaukset ovat luoneet kysyntää väestöä, sosioekonomista kehitystä, väestönmuutostapahtumia ja asumista koskeville ajantasaisemmille, tiheämmille ja yksityiskohtaisemmille eurooppalaisille tilastoille, mukaan lukien yksityiskohtaiset tiedot aiheista tai ryhmistä, joista on tullut poliittisesti ja yhteiskunnallisesti merkittäviä viime vuosikymmenen aikana. Voimassa oleva oikeudellinen kehys ei myöskään ole riittävän joustava, jotta se voitaisiin mukauttaa muuttuviin toimintapoliittisiin tarpeisiin ja jotta se mahdollistaisi uusien lähteiden käytön kansallisella ja unionin tasolla. Voimassa olevan oikeudellisen kehyksen rakenne eli se, että kehys muodostuu kolmesta erillisestä asetuksesta, jotka on annettu eri aikoina, on niin ikään johtanut tilastojen todellisiin epäjohdonmukaisuuksiin. Lisäksi asetusta (EU) N:o 1260/2013 lakataan soveltamasta 31 päivänä elokuuta 2028, jolloin kyseisen asetuksen nojalla kerättäville demografisille tilastoille tarvitaan uusi oikeusperusta. Sen vuoksi on tarpeen korvata nykyinen oikeudellinen kehys uudella, johdonmukaisemmalla ja joustavammalla kehyksellä, jolla olisi muutettava asetuksen (EY) N:o 862/2007 asiaan liittyviä osia ja kumottava asetukset (EY) N:o 763/2008 ja (EU) N:o 1260/2013.

(12)Asetuksen (EY) N:o 862/2007 3 artikla kattaa tilastot, jotka koskevat vakinaisesti asuvan väestön kansalaisuus- ja syntymämaata (muuttajakannat), maiden välisiä asuinpaikan muutoksia (kansainväliset muuttovirrat) ja vakinaisesti asuvan väestön kansalaisuuden saamista, kun taas muut kyseisen asetuksen mukaiset tilastot koskevat maahanmuuttolainsäädäntöön ja kansainväliseen suojeluun liittyviä hallinnollisia ja oikeudellisia menettelyjä. Mainitun asetuksen 3 artiklassa tarkoitetut tilastot ovat sen vuoksi läheisesti yhteydessä vakinaisesti asuvaa väestöä ja sen väestörakenteen muutoksia koskeviin tilastoihin, joista säädetään asetuksissa (EY) N:o 763/2008 ja (EU) N:o 1260/2013, ja niiden olisi oltava keskenään johdonmukaisia. Todellisen johdonmukaisuuden varmistamiseksi nämä tilastot olisi sen vuoksi yhdistettävä yhdeksi ainoaksi oikeusperustaksi ja asetuksen (EY) N:o 862/2007 3 artikla olisi kumottava.

(13)Joidenkin väestön ja asumisen ominaispiirteiden nopeasti muuttuva luonne erityisesti väestökehitykseen liittyvien, sosioekonomisten ja muuttoliikkeeseen liittyvien ilmiöiden vuoksi ja tästä johtuva tarve pikaisesti kohdentaa ja mukauttaa toimintapolitiikkoja tarkoittaa, että tilastojen tarvitsee olla saatavilla oikea-aikaisesti pian viiteajanjakson jälkeen. Sen vuoksi tilastojen jaksotusta ja ajantasaisuutta olisi parannettava tuntuvasti, mahdollisuuksien mukaan hallinnollisten tietojen ja hallinnollisten aineistojen käytön avulla. Tätä varten jäsenvaltioiden olisi annettava kansallisille tilastolaitoksilleen riittävät resurssit.

(14)Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksessa (EY) N:o 1059/2003(10) vahvistetaan ruutuperusteinen menetelmä alueellisten typologioiden määrittelemiseksi sen perusteella, miten väestö on jakautunut neliökilometrin kokoisissa ruuduissa. Komission täytäntöönpanoasetuksessa (EU) 2018/1799(11) säädetään väliaikaisena suorana tilastotoimena vuoden 2021 väestö- ja asuntolaskentojen yhteydessä laskennan keskeisten tulosten esittämisestä yleiseurooppalaisessa 1 km2:n ruudustossa. Oikeudellisella kehyksellä olisi varmistettava ruudukoihin perustuvien georeferoitujen väestötilastojen jakelun jatkuminen ja sen ulottaminen koskemaan asuntotilastoja.

(15)Alueyksiköt ja tilastoruudukot olisi määritettävä asetuksen (EY) N:o 1059/2003 mukaisesti.

(16)Paikan geokoodauksessa olisi käytettävä Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2007/2/EY(12) liitteen III mukaista tilastoyksikköryhmää.

(17)Euroopan väestö- ja asuntotilastoja koskeva nykyinen oikeudellinen kehys on tarpeen saattaa ajan tasalle, jotta varmistetaan tällä hetkellä erillisten tilastoprosessien asianmukainen integrointi yhteiseen kehykseen, jonka avulla ESS voi vastata tehokkaasti unionin uusiin tietotarpeisiin ja edistää tilastoinnovointia. Tilastotuotteita on parannettava, jotta ne pysyvät relevantteina ▌väestökehitykseen ja muuttoliikkeeseen liittyvien sekä sosiaalisten ja taloudellisten muutosten ja haasteiden ä niin, että voidaan tukea politiikan- ja päätöksentekoa.

(18)Parempia hallinnollisiin lähteisiin perustuvia säännöllisiä (vuotuisia ja osavuotuisia) väestö- ja asuntotilastoja olisi täydennettävä tiedoilla, jotka saadaan unionissa kymmenen vuoden välein YK:n periaatteiden ja suositusten mukaisesti suoritettavista koordinoiduista väestö- ja asuntolaskennoista. Väestö- ja asuntolaskennat tarjoavat niin ikään ainutlaatuisen tilaisuuden lisätä virallisten tilastojen näkyvyyttä sekä toimien että tulosten suhteen.

(19)Unionin laskennoista olisi tehtävä kustannustehokkaampia hyödyntämällä täysimääräisesti eri jäsenvaltioissa saatavilla olevia runsaita hallinnollisia tietoja tai eri lähteiden yhdistelmiä, mukaan lukien esineiden internetiin ja digitaalisten palvelujen tarjoamiseen liittyvät lähteet, tekemällä pöytäkirjoja jäsenvaltioiden kansallisten tilastolaitosten ja yksityisistä tietokannoista peräisin olevien tietojen tarjoajien välillä. Niissä olisi kunnioitettava henkilötietojen yksityisyyttä ottamalla käyttöön henkilötietojen keruuta koskevat tarvittavat suojatoimet, jotta vältetään mahdollinen väärinkäyttö ja taataan perusoikeudet. Niitä olisi myös käytettävä uuden demografisen lähtöasetelman muodostamiseen, ja niihin olisi sisällyttävä hallinnollisten tietolähteiden kattavuutta koskevia kyselytutkimuksia.

(20)Jäsenvaltioilla ja komissiolla (Eurostat) olisi oltava keskeytymätön pääsy mahdollisimman laajaan valikoimaan tietolähteitä, jotta voitaisiin tuottaa kustannustehokkaasti laadukkaita Euroopan väestö- ja asuntotilastoja. Tältä osin on ratkaisevan tärkeää, että kansalliset tilastoviranomaiset saavat oikea-aikaisen pääsyn julkishallintojen kansallisella sekä alue- ja paikallistasolla omistamiin hallinnollisiin tietoihin asetuksen (EY) N:o 223/200917 a artiklan mukaisesti ja niiden annetaan nopeasti käyttää niitä. Esimerkiksi rakennusten energiatehokkuutta koskevat tilastot voivat perustua hallinnollisiin tietoihin, jotka liittyvät Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2010/31/EU(13) mukaisten rakennusten energiatehokkuustodistusten myöntämiseen. Kansallisten tilastoviranomaisten olisi täysimääräisesti voitava säännöllisesti ja oikea-aikaisesti uudelleenkäyttää hallinnollisia tietoja, jotka saadaan Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin (EU) 2024/1275(14) mukaisista kansallisesti saatavilla olevista rakennusten energiatehokkuutta koskevista yhteentoimivista tietokannoista. Kansallisten tilastoviranomaisten olisi myös voitava osallistua asiaankuuluvien hallinnollisten tietolähteiden suunnittelua ja uudelleenkehittämistä koskeviin päätöksiin sen varmistamiseksi, että niitä voidaan edelleen uudelleenkäyttää virallisten tilastojen laatimiseen.

(21)Viime vuosina on kehitetty kattavia unionin tason tietokantoja ja yhteentoimivuusjärjestelmiä, jotka liittyvät väestön asuinpaikkaan, väestönmuutostapahtumiin, kansalaisuuteen sekä muuttoliikkeeseen ja rajatylittävään liikkumiseen ja joista säädetään esimerkiksi Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksilla (EU) N:o 910/2014(15), (EU) 2018/1724(16), (EU) 2019/817(17) ja (EU) 2019/818(18). Niistä saadaan arvokasta tietoa, jota voidaan uudelleenkäyttää Euroopan väestö- ja asuntotilastojen laatimiseen ja laadunvarmistukseen.

(22)Tältä osin on olennaisen tärkeää, että komissio (Eurostat) voi uudelleenkäyttää näitä tietoja tilastotarkoituksiin vain, jos siihen sovelletaan tiukkoja tietosuojaa ja henkilötietojen yksityisyyttä koskevia sääntöjä Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 2018/1725(19) nojalla. Tätä olisi sovellettava erityisesti tilastotietoihin, jotka on tallennettu raportoinnin ja tilastoinnin keskustietoarkistoon (CRRS) asetuksen (EU) 2019/817 39 artiklan 1 kohdassa ja asetuksen (EU) 2019/818 39artiklan 1 kohdassa vahvistetun CRRS:n tarkoituksen mukaisesti sekä niiden järjestelmien perustamisesta annettujen asetusten mukaisesti, joiden tilastotiedot tallennetaan CRRS:ään. Kun otetaan erityisesti huomioon, että CRRS:n tarkoituksena on tarjota järjestelmiä koskevia tilastotietoja ja analyyttisia raportteja toimintapoliittisiin, operatiivisiin ja tietojen laatua koskeviin tarkoituksiin, komission (Eurostat) olisi tehtävä mahdollisuuksien mukaan yhteistyötä vapauden, turvallisuuden ja oikeuden alueen laaja-alaisten tietojärjestelmien operatiivisesta hallinnoinnista vastaavan Euroopan unionin viraston (eu-LISA) kanssa vaadittavien Euroopan tilastojen tuottamiseksi.

(23)Yksityisten hallussa olevilla tiedoilla tarkoitetaan valtavaa määrää yksityisten tahojen hallussa olevia tietoja, jotka ne ovat saaneet toimintansa tuloksena ja joita tilastoviranomaiset ja komissio (Eurostat) voisivat käyttää virallisten tilastojen tuottamiseen. Tällaisilla tiedoilla voidaan parantaa Euroopan väestö- ja asuntotilastojen kattavuutta, ajantasaisuutta ja kriisinhallintavalmiuksia tai ▌mahdollistaa tilastoinnovointi. Tällaisten tietojen avulla voidaan täydentää olemassa olevia väestökehitys- ja muuttoliiketilastoja, edistää tilastoinnovointia ja jopa palvella varhaisten estimaattien tuottamista siten, että varmistetaan tietojen haltijoiden oikeuksien ja vapauksien suojaaminen. Kansallisilla tilastolaitoksilla ja muilla toimivaltaisilla kansallisilla viranomaisilla sekä komissiolla (Eurostat) olisi oltava pääsy tällaisiin tietoihin, ja niiden olisi voitava käyttää niitä ja tehdä yhteistyötä yksityisten tietojen haltijoiden kanssa asetuksen (EY) N:o 223/2009 mukaisesti.

(24)Euroopan väestö- ja asuntotilastojen vertailukelpoisuuden varmistamiseksi unionin tasolla on olennaisen tärkeää, että yhteisiä väestömääritelmiä käytetään ja pannaan täytäntöön yhdenmukaisesti. Jotta voidaan panna johdonmukaisesti, luotettavasti ja kustannustehokkaasti täytäntöön yksi yhdenmukaistettu väestöpohja ja varmistaa samalla oikea-aikaiset tulokset, olisi oltava mahdollista soveltaa tapauksen mukaan tieteeseen perustuvia mallinnustekniikoita ja tilastollisia menetelmiä, kuten ”elonmerkkejä”.

(25)Jäsenvaltioiden olisi toimitettava tietonsa ja metatietonsa sähköisesti komission (Eurostat) tarjoamassa asianmukaisessa teknisessä muodossa. Kansainvälisiä standardeja, kuten tilastollisten tietojen ja metatietojen vaihtoa koskevaa SDMX-aloitetta, ja unionissa laadittuja tilastollisia tai teknisiä standardeja, kuten metatieto- ja validointistandardeja tai eurooppalaisia yhteentoimivuusperiaatteita, olisi käytettävä siinä määrin kuin sillä on merkitystä Euroopan väestö- ja asuntotilastojen kannalta. ESS-komitea on hyväksynyt metatietoja ja laaturaportteja koskevat ESS:n standardit asetuksen (EY) N:o 223/200912 artiklan mukaisesti. Kyseisillä standardeilla pyritään yhdenmukaistamaan tämän asetuksen mukaista laadunvarmistusta ja raportointia, ja ne olisi sen vuoksi otettava käyttöön.

(26)Euroopan väestö- ja asuntotilastojen olisi täytettävä asetuksessa (EY) N:o 223/2009 täsmennetyt relevanssia, tarkkuutta, ajantasaisuutta ja oikea-aikaisuutta, saatavuutta ja selkeyttä, vertailukelpoisuutta ja yhtenäisyyttä koskevat laatukriteerit. Näiden tilastojen laatua olisi parannettava siinä määrin kuin unionin tarpeet kehittyvät, ja olisi otettava käyttöön mekanismeja, jotta voidaan puuttua mahdollisiin tilanteisiin, joissa tietojen laatua ei voida taata. Komission (Eurostat) suorittaman laadunarvioinnin asianmukaiset tulokset olisi asetettava julkisesti tilastojen käyttäjien saataville varmistamalla maksuton ja vaivaton pääsy näihin tilastoihin komission (Eurostat) tietokantojen kautta sen verkkosivustolla ja sen julkaisuissa.

(26 a) Euroopan väestö- ja asuntotilastoilla olisi puututtava sitkeään pulaan tiedoista, jotka koskevat haavoittuvassa asemassa olevia ryhmiä, nimittäin vaikeasti tavoitettavia väestöryhmiä, kuten laitoksissa (esimerkiksi sotilaallisissa laitoksissa, vankeinhoito- ja rangaistuslaitoksissa, koulujen ja yliopistojen asuntoloissa, uskonnollisissa laitoksissa, sairaaloissa ja tuetun asumisen yksiköissä, vammaisille henkilöille tarkoitetuissa laitoksissa ja orpokodeissa) asuvia henkilöitä, 75 vuotta täyttäneitä henkilöitä, vammaisia henkilöitä, asunnottomia, maahanmuuttajataustaisia henkilöitä ja kansalaisuudettomia henkilöitä. Tällaisen tietokuilun poistamiseksi ja siitä aiheutuvan sosiaalisen ja taloudellisen eriarvoisuuden ehkäisemiseksi jäsenvaltioiden olisi kehitettävä strategioita ja kohdennettuja ratkaisuja, joiden avulla voidaan kerätä tietoja vaikeasti tavoitettavista väestöryhmistä, erityisesti kun on kyse tällaisiin vaikeasti tavoitettaviin väestöryhmiin kuuluvien paikantamisesta, yhteyden ottamisesta heihin ja heidän suostuttelemisestaan ja haastattelemisestaan.

(26 b) Asianmukaiset, ajantasaiset ja tehokkaat toimintapolitiikat edellyttävät luotettavia ja vertailukelpoisia tietoja, jotka on jaoteltu sukupuolen, iän ja tapauksen mukaan kansalaisuuden, sosioekonomisen aseman, maantieteellisen alueen ja muiden ominaispiirteiden mukaan SEUT 338 artiklan 1 kohdassa sekä Euroopan tilastoja koskevissa käytännesäännöissä ja ESS:n laadunvarmistuskehyksessä vahvistettujen tilastoperiaatteiden mukaisesti. Nämä tiedot ovat olennaisia, jotta voidaan ymmärtää paremmin väestöön ja asumiseen liittyviä suuntauksia, torjua intersektionaalista syrjintää ja panna täytäntöön ja arvioida unionin toimintapolitiikkoja, poliittisia tavoitteita ja toimia, kuten Euroopan sosiaalisten oikeuksien pilarin periaatteita, eurooppalaista lapsitakuuta, eurooppalaista hoiva- ja hoitostrategiaa, vammaisten henkilöiden oikeuksia koskevaa eurooppalaista strategiaa ja asunnottomuuden vähentämistä käsittelevää eurooppalaista foorumia, jotka kaikki nojaavat vahvasti kotitalouksia ja perheitä koskeviin tietoihin. Tilastojen erittelyä vammaisuuden mukaan olisi edistettävä käyttämällä olemassa olevia ja uusia hallinnollisia tietolähteitä, joita olisi öԲԱٳää niin, että voidaan selvittää vammaisuuden kartoittamista. Tällaisten tietojen keruussa ja käytössä täytyy noudattaa täysimääräisesti unionin ja kansallisia yksityisyys- ja perusoikeusnormeja, erityisesti kun niihin liittyy alaikäisiä koskevia tietoja. Sukupuolen mukaan tapahtuvassa erittelyssä olisi otettava huomioon jäsenvaltioissa saatavilla olevat tiedot. Joissakin jäsenvaltioissa henkilöiden on nykyisin mahdollista rekisteröityä oikeudellisesti kolmanneksi, usein neutraaliksi, sukupuoleksi. Tämä asetus ei vaikuta asiaan liittyviin kansallisiin sääntöihin, joilla tällainen rekisteröinti pannaan täytäntöön.

(27)Asetukseen (EY) N:o 223/2009 sisältyy sääntöjä, jotka koskevat jäsenvaltioiden komissiolle (Eurostat) toimittamien tietojen toimittamista ja niiden käyttöä, myös salassapidettävien tietojen toimittamista ja suojaamista. Tämän asetuksen mukaisesti toteutettavilla toimenpiteillä olisi varmistettava, että salassapidettäviä tietoja toimitetaan ja käytetään yksinomaan tilastointitarkoituksiin mainitun asetuksen 21 ja 22 artiklan mukaisesti.

(28)Komissio (Eurostat) kunnioittaa jäsenvaltioiden asetuksen (EY) N:o 223/2009 mukaisesti toimittamien tietojen tilastosalaisuutta. Tämän asetuksen nojalla kerättäviä väestötilastoja varten olisi kehitettävä yhdenmukaistettu lähestymistapa, jolla varmistetaan Euroopan aggregaattien korkea laatu ja vältetään salassapidettävien tietojen paljastaminen tilastotuotteissa välttäen mahdollisimman pitkälti tietojen pois jättämistä.

(29)Kansallisella tasolla saatavilla olevat tietolähteet eivät aina pysty kartoittamaan tarkasti ilmiöitä, jotka liittyvät henkilöiden vapaaseen liikkuvuuteen unionissa, henkilöiden mahdollisuuteen käyttää rajatylittäviä palveluja väestönmuutostapahtumien yhteydessä ja henkilöiden oikeuksiin ostaa ja omistaa unionissa kiinteistöomaisuutta käytettäväksi pääasiallisena, toissijaisena tai loma-asuntona. Myös kahdenvälisissä muuttovirroissa on eroavuuksia, ja tiettyjen väestöryhmien, esimerkiksi maahanmuuttajien, asunnottomien ja kansalaisuudettomien henkilöiden, mittaaminen on vaikeaa. Sen vuoksi tietojen jakamista väestöä ja muuttoliikettä koskevien tilastojen laatimista ja niiden laadunvarmistusta varten olisi tehostettava, ja niitä olisi pidettävä yhtenä tietolähteenä. Tehostettu tietojen jakaminen voi kattaa laajan valikoiman relevanttia tietoa sellaisesta tiedosta, jonka osalta tilastoyksiköitä ei voida suoraan tai välillisesti tunnistaa, sellaiseen tietoon, johon mahdollisesti sovelletaan tilastosalaisuutta koskevia vaatimuksia. Jäsenvaltioiden olisi oman etunsa ja muiden jäsenvaltioiden edun vuoksi osallistuttava tietojen jakamista koskeviin toimiin, mukaan lukien pilottihankkeet, joissa arvioidaan innovatiivisia suojattuja ratkaisuja. Komission (Eurostat) olisi myös otettava käyttöön suojattu infrastruktuuri, jolla helpotetaan tällaista tietojen jakamista varmistaen samalla kaikki tietosuojaa koskevat tarvittavat suojatoimet.

(31)Salassapidettävien tietojen jakaminen olisi toteutettava ainoastaan sellaisen pyynnön perusteella, jolla perustellaan näiden tietojen jakamisen tarpeellisuus asetuksen (EY) N:o 223/2009 V luvun mukaisesti.

(32)Pidemmällä aikavälillä ESS:n puitteissa toteutettavissa yhteistyötoimissa, joilla pyritään lieventämään rajatylittävien tilastojen laatuun liittyviä ongelmia, kuten liikkumisvapautta hyödyntävien unionin asukkaiden kaksinkertaista laskentaa, olisi öԲԱٳää esimerkiksi asetuksella (EU) N:o 910/2014 unionin tasolla käyttöön otettuja yksilöllisiä digitaalisia tunnisteita.

(33)Tämä asetus ei vaikuta Euroopan parlamentin ja neuvoston asetusten (EU) 2016/679(20) ja (EU) 2018/1725 ja direktiivin 2002/58/EY(21) soveltamiseen. Viimeksi mainittuja asetuksia olisi niiden soveltamisalalla sovellettava tämän asetuksen mukaiseen henkilötietojen käsittelyyn ottaen myös huomioon, että yleisen edun mukaisiin tilastollisiin tarkoituksiin käsiteltävät henkilötiedot ovat salassapidettäviä tilastotietoja, joihin sovelletaan tilastosalaisuuden periaatetta. Sen vuoksi tällaisia tietoja pitäisi käyttää ainoastaan tilastollisiin tarkoituksiin eikä niitä saisi koskaan käyttää tiettyä luonnollista henkilöä koskevia toimenpiteitä tai päätöksiä varten. Henkilötietojen käsittelyssä, jakamisessa ja arkistoinnissa tämän asetuksen mukaisiin tilastollisiin tarkoituksiin olisi käytettävä mieluiten anonymisoituja tai pseudonymisoituja tietoja, jotta voidaan taata asetuksen (EU) 2016/679 89 artiklan ja asetuksen (EU) 2018/1725 13 artiklan nojalla hyväksytyt suojatoimet. Jos henkilötietoja käsitellään asetuksen (EU) 2016/679 tai asetuksen (EU) 2018/1725 mukaisesti, olisi noudatettava kaikilta osin lainmukaisuuden, kohtuullisuuden, läpinäkyvyyden ja tarkkuuden, käyttötarkoitussidonnaisuuden, tietojen minimoinnin, säilytyksen rajoittamisen, eheyden ja luottamuksellisuuden periaatteita. Vastaavasti olisi sovellettava myös asetuksen (EY) N:o 223/2009 2artiklassa vahvistettuja ja Euroopan tilastoja koskevissa käytännesäännöissä pidemmälle kehitettyjä tilastoperiaatteita.

(34)Euroopan väestö- ja asuntotilastoja olisi kehitettävä siten, että voidaan ottaa huomioon uudet tietotarpeet, jotka johtuvat muuttuvista poliittisista painopisteistä sekä väestörakenteen, muuttoliikkeen ja sosiaalisessa tai taloudellisessa tilanteessa tapahtuvista muutoksista unionissa. Komission (Eurostat) olisi toteutettava pilotti- ja toteutettavuustutkimuksia, joissa arvioidaan asianmukaisina pidettyjen mukautusten toteutettavuutta, ja otettava huomioon sellaiset näkökohdat kuin jäsenvaltioille aiheutuvat kustannukset ja hallinnollinen rasite sekä asianmukaisten tietolähteiden saatavuus. Komission olisi näitä tutkimuksia laatiessaan varmistettava tutkimusten edustavuus unionin tasolla siten, että otetaan huomioon kansalliset erot. Komission (Eurostat) olisi arvioitava tutkimusten tulokset yhteistyössä jäsenvaltioiden kanssa.

(35)Kun otetaan huomioon väestökehitykseen liittyvät sekä taloudelliset ja sosiaaliset suuntaukset, teknologian kehitys ja tarve suunnitella oikea-aikaisesti hyvin kohdennettuja toimintapolitiikkoja, komissiolle olisi siirrettävä valta hyväksyä SEUT 290 artiklan mukaisesti säädösvallan siirron nojalla annettavia delegoituja säädöksiä, jotta voidaan muuttaa Euroopan väestö- ja asuntotilastojen kattamien yksityiskohtaisten aiheiden luetteloa, kuvausta, jaksotuksia ja viiteaikoja, päivittää tämän asetuksen liitteessä esitettyjä jaksotuksia ja viiteaikoja sekä täsmentää tiedot, jotka jäsenvaltioiden on toimitettava tapauskohtaisesti. On erityisen tärkeää, että komissio asiaa valmistellessaan toteuttaa asianmukaiset kuulemiset, myös asiantuntijatasolla, ja että nämä kuulemiset toteutetaan paremmasta lainsäädännöstä 13 päivänä huhtikuuta 2016 tehdyssä toimielinten välisessä sopimuksessa(22) vahvistettujen periaatteiden mukaisesti. Jotta voitaisiin erityisesti varmistaa tasavertainen osallistuminen delegoitujen säädösten valmisteluun, Euroopan parlamentille ja neuvostolle toimitetaan kaikki asiakirjat samaan aikaan kuin jäsenvaltioiden asiantuntijoille, ja Euroopan parlamentin ja neuvoston asiantuntijoilla on järjestelmällisesti oikeus osallistua komission asiantuntijaryhmien kokouksiin, joissa valmistellaan delegoituja säädöksiä.

(35 a) Euroopan tilastojen merkitys olennaisena osana näyttöön perustuvaa päätöksentekoa on otettu huomioon Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksella (EU) 2021/690(23) perustetuissa Euroopan tilastojen kehittämiseen, tuottamiseen ja jakeluun käytettävissä ohjelmointi- ja rahoituspuitteissa (sisämarkkinaohjelma). Jäsenvaltioiden olisi voitava hakea rahoitustukea sisämarkkinaohjelmasta sekä Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksella (EU) 2021/240(24) perustetusta teknisen tuen välineestä näiden välineiden tavoitteiden mukaisesti kansallisten tilastojärjestelmiensä mukauttamiseksi, tilastojen menetelmien ja tietojen laadun parantamiseksi sekä tämän asetuksen mukaisten tapauskohtaisten tiedonkeruiden suunnittelemiseksi ja toteuttamiseksi.

(36)Euroopan parlamentin ja neuvoston asetusten (EU, Euratom) 2018/1046(25) ja (EU, Euratom) N:o 883/2013(26) sekä neuvoston asetusten (EY, Euratom) N:o 2988/95(27), (Euratom, EY) N:o 2185/96(28) ja (EU) 2017/1939(29) mukaisesti unionin taloudellisia etuja on suojattava oikeasuhteisin toimenpitein, joita ovat sääntöjenvastaisuuksien, mukaan lukien petokset, ehkäisemiseen, havaitsemiseen, korjaamiseen ja tutkimiseen sekä hukattujen, aiheettomasti maksettujen tai virheellisesti käytettyjen varojen takaisinperintään ja soveltuvin osin hallinnollisten seuraamusten määräämiseen liittyvät toimenpiteet. Euroopan petostentorjuntavirastolla (OLAF) on valtuudet erityisesti asetusten (Euratom, EY) N:o2185/96ja (EU, Euratom) N:o883/2013 mukaisesti tehdä hallinnollisia tutkimuksia, mukaan lukien paikan päällä suoritettavat tarkastukset ja todentamiset, selvittääkseen, onko kyse petoksesta, lahjonnasta tai muusta laittomasta toiminnasta, joka vahingoittaa unionin taloudellisia etuja. Euroopan syyttäjänvirastolla (EPPO) on asetuksen (EU) 2017/1939 mukaisesti valtuudet tutkia unionin taloudellisia etuja vahingoittavia rikoksia sekä nostaa niistä syyte Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin (EU) 2017/1371(30) mukaisesti. Unionin rahoitusta saavien henkilöiden ja yhteisöjen on asetuksen (EU, Euratom)2018/1046 mukaisesti toimittava täydessä yhteistyössä unionin taloudellisten etujen suojaamiseksi, myönnettävä komissiolle, OLAFille, tilintarkastustuomioistuimelle ja niiden jäsenvaltioiden osalta, jotka osallistuvat asetuksen (EU)2017/1939 mukaiseen tiiviimpään yhteistyöhön, EPPOlle tarvittavat oikeudet ja valtuudet ja varmistettava, että unionin varojen hoitamiseen osallistuvat kolmannet osapuolet myöntävät vastaavat oikeudet.

(37)Jotta voidaan varmistaa tämän asetuksen yhdenmukainen täytäntöönpano siltä osin kuin on kyse tieto- ja metatietovaatimusten, tietojen ja metatietojen toimittamista koskevien teknisten muotojen ja menettelyjen sekä laaturaporttien sisällön ja rakenteen täsmentämisestä, komissiolle olisi siirrettävä täytäntöönpanovaltaa. Tätä valtaa olisi käytettävä Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 182/2011(31) mukaisesti.

(38)Jos tämän asetuksen tai sen nojalla annettujen delegoitujen säädösten ja täytäntöönpanosäädösten täytäntöön paneminen edellyttää merkittäviä mukautuksia jäsenvaltion kansalliseen tilastojärjestelmään sellaisten tietojen toimittamisen osalta, joiden jaksotus on alle kymmenen vuotta, komission olisi voitava myöntää kyseisille jäsenvaltioille poikkeuksia asianmukaisesti perustelluissa tapauksissa ja rajoitetuksi ajaksi.

(39)Jäsenvaltiot eivät voi riittävällä tavalla saavuttaa tämän asetuksen tavoitetta, joka on Euroopan väestö- ja asuntotilastojen järjestelmällinen tuottaminen, vaan se voidaan johdonmukaisuuden ja vertailukelpoisuuden vuoksi saavuttaa paremmin unionin tasolla. Sen vuoksi unioni voi toteuttaa toimenpiteitä Euroopan unionista tehdyn sopimuksen 5 artiklassa vahvistetun toissijaisuusperiaatteen mukaisesti. Mainitussa artiklassa vahvistetun suhteellisuusperiaatteen mukaisesti tässä asetuksessa ei ylitetä sitä, mikä on tarpeen kyseisen tavoitteen saavuttamiseksi.

(40)Euroopan tietosuojavaltuutettua on kuultu asetuksen (EU) 2018/1725 42 artiklan 1kohdan mukaisesti, ja hän on antanut lausunnon 16 päivänä maaliskuuta 2023.

(41)ESS-komiteaa on kuultu,

OVAT HYVÄKSYNEET TÄMÄN ASETUKSEN:

1 artikla

Kohde

Tällä asetuksella vahvistetaan yhteinen oikeudellinen kehys Euroopan väestö- ja asuntotilastojen kehittämistä, tuottamista ja jakelua varten.

2artikla

ääٱä

Tässä asetuksessa tarkoitetaan:

(1)’kansalaisuudella’ luonnollisen henkilön ja valtion välistä erityistä oikeudellista sidettä, joka perustuu syntymään tai kansalaisuuden saamiseen ilmoituksen, valinnan, avioliiton, adoption tai muun perusteen johdosta kansallisen lainsäädännön mukaisesti;

(2)’vakinaisella asuinpaikalla’ paikkaa, jossa henkilö yleensä viettää päivittäisen lepoaikansa, lukuun ottamatta väliaikaista poissaoloa vapaa-ajan, lomien, ystävä- ja sukulaisvierailujen, työn, terveydenhoidon tai uskonnollisten pyhiinvaellusmatkojen vuoksi. Ainoastaan seuraavia henkilöitä pidetään tietyn maantieteellisen alueen vakinaisina asukkaina:

a)henkilöt, jotka ovat asuneet vakinaisessa asuinpaikassaan suurimman osan ajasta viitepäivää edeltävien 12 kuukauden aikana, kyseinen päivä mukaan lukien; tai

b)henkilöt, jotka ovat saapuneet vakinaiseen asuinpaikkaansa viitepäivää edeltävien 12 kuukauden aikana, kyseinen päivä mukaan lukien, ja joiden osalta aikomuksena ja odotuksena on pysyä siellä suurimman osan ajasta vähintään 12 kuukauden ajan saapumisesta;

(3)’elonmerkeillä’ mitä tahansa tietoa, joka viittaa henkilön tosiasialliseen oleskeluun ja vakinaiseen asuinpaikkaan kyseisellä alueella, mukaan lukien tiedot, jotka on saatu mistä tahansa asianmukaisesta lähteestä tai niiden yhdistelmästä, mukaan lukien henkilöön liittyvät digitaaliset jäljet;

(4)▌

(5)’kansainvälisellä muuttoliikkeellä’ tapahtumaa, jossa henkilö siirtää vakinaisen asuinpaikkansa jonkin jäsenvaltion tai kolmannen maan alueelle, kun hänen vakinainen asuinpaikkansa on aikaisemmin ollut toisessa jäsenvaltiossa tai kolmannessa maassa;

(6)’maahanmuuttajalla’ henkilöä, joka on osana kansainvälistä muuttoliikettä viiteajanjaksolla muodostanut uuden vakinaisen asuinpaikkansa ilmoittavan maan sisälle;

(7)’maastamuuttajalla’ henkilöä, joka on osana kansainvälistä muuttoliikettä viiteajanjaksolla muodostanut uuden vakinaisen asuinpaikkansa ilmoittavan maan ulkopuolelle, kun hänen vakinainen asuinpaikkansa on aikaisemmin ollut ilmoittavassa maassa;

(8)’maassamuutolla’ tapahtumaa, jossa henkilö vaihtaa vakinaista asuinpaikkaansa ilmoittavan maan alueella;

(8 a) ’vaikeasti tavoitettavilla väestöryhmillä’ henkilöryhmiä, joiden täysimääräiselle ja edustavalle sisällyttämiselle tilastotietojen keruuseen tai tunnistamiselle siinä on jokin todellinen tai mielletty este, joka johtuu joko asianomaisten ryhmien puutteellisesta kattavuudesta tai niiden tunnistamista koskevien erityisominaisuuksien puuttumisesta;

(9)’asuintiloilla’ väliaikaista tai pysyvää rakennetta, suojaa tai majapaikkaa, jossa asuu yksi tai useampi henkilö, riippumatta siitä, onko se suunniteltu tai tarkoitettu ihmisasumukseksi;

(10)▌’tavanomaisilla asunnoilla’ rakenteellisesti erillisiä ja itsenäisiä tiloja tietyissä sijaintipaikoissa siten, että ne on tarkoitettu pysyviksi ihmisasumuksiksi ja viitepäivänä

a)niitä käytetään asuntona;

b)ne ovat tyhjillään; tai

c)niitä käytetään toissijaisena tai kausittaisena asuntona;

x)’erillisillä tiloilla’ seinien ympäröimiä ja ulko- tai sisäkaton kattamia tiloja yhden tai useamman henkilön itsenäistä asumista varten;

xx)’itsenäisillä tiloilla’ tiloja, joihin on suora pääsy kadulta tai portaikosta, käytävästä tai pihasta;

(11)’asuinkäyttöön tarkoitetulla rakennuksella’ pysyvää rakennetta, joka koostuu yhdestä tai useammasta tavanomaisesta asunnosta tai joka on tarkoitettu laitos- tai kollektiiviseen asumiseen;

(12)’kotitaloudella’ kahden tai useamman sellaisen henkilön ryhmää, jotka jakavat asuintilat ▌, tai yhtä henkilöä, joka ei muodosta mitään muuta kotitaloutta;

(12 a) ’laitoksella’ kollektiivista asuintilaa, jonka tehtävänä on tarjota pitkäaikaisasumista ja jokapäiväiseen elämään tarvittavia palveluja jollekin henkilöryhmälle;

(13)’perheellä’ kahden tai useamman sellaisen henkilön ryhmää, jotka asuvat suurimman osan ajasta samassa kotitaloudessa ja joita yhdistää vanhemmuus tai jotka ovat naimisissa, rekisteröidyssä parisuhteessa tai avoliitossa;

(14)’hallinnollisilla aineistoilla’ muista kuin tilastollisista lähteistä, yleensä julkisen tahon hallussa olevista rekistereistä, tuotettuja tietoja, joiden pääasiallisena tarkoituksena ei ole tuottaa tilastoja;

(15)’aihealueella’ yhtä tai useampaa tietokokonaisuutta, joka kattaa tietyt aiheet;

(16)’aiheella’ tilastoyksiköistä kerättävän tiedon sisältöä siten, että kukin aihe kattaa useita yksityiskohtaisia aiheita;

(17)’yksityiskohtaisella aiheella’ aiheeseen liittyvistä tilastoyksiköistä kerättävän tiedon yksityiskohtaista sisältöä siten, että kukin yksityiskohtainen aihe kattaa yhden tai useamman muuttujan;

(18)’tietokokonaisuudella’ ▌yhtä tai useampaa jäsennellyllä tavalla järjestettyä muuttujaa;

(19)’väestö- ja asuntolaskennalla’ tämän asetuksen nojalla toimitettavia yksityiskohtaisia kymmenvuosittaisia tietokokonaisuuksia ja metatietoja;

(20)’tilastoyksiköllä’ yhtä yksikkökokonaisuuden jäsentä eli henkilöä, esinettä tai tapahtumaa, josta kerätään tietoja ja ▌laaditaan tilastoja;

(21)’muuttujalla’ tilastoyksikön ominaispiirrettä, joka voi saada useamman kuin yhden arvon arvojoukosta;

(22)’jaottelulla’ sellaisten ennalta määriteltyjen erillisten, tyhjentävien ja toisensa poissulkevien arvojen joukkoa, jotka voidaan liittää tilastoyksiköitä kuvaaviin muuttujiin;

(23)’kansallisella tasolla’ jäsenvaltion aluetta;

(24)’aluetasolla’ asetuksessa (EY) N:o 1059/2003 vahvistettua NUTS 3 -tasoa;

(25)’paikallistasolla’ asetuksessa (EY) N:o 1059/2003 vahvistettua paikallista hallinnollista yksikköä ▌;

(26)’ruudukkotasolla’ asetuksessa (EY) N:o 1059/2003 vahvistettua tilastoruudukkoa;

(27)’kehikoilla’ mitä tahansa luetteloa, materiaalia tai laitetta, joka rajaa ja yksilöi kohdeperusjoukon osatekijät ja joka voi käyttötavasta riippuen mahdollistaa pääsyn osatekijöihin tai tarjota niiden täydentäviä ominaispiirteitä;

(28)’viitepäivällä’ ajankohtaa, jota tilastot koskevat;

(29)’viiteajanjaksolla’ aikaväliä, jota tapahtumia koskevat tilastot koskevat;

(30)’viiteajalla’ joko viitepäivää tai viiteajanjaksoa sen mukaan, koskevatko tilastot tapahtumia vai muita tilastoyksiköitä;

(31)’metatiedolla’ tietoa, jota tarvitaan tilastojen käyttämiseen ja tulkitsemiseen ja jolla kuvaillaan tietokokonaisuuksia jäsennellysti;

(32)’ennakkotarkastetuilla tietokokonaisuuksilla’ tietokokonaisuuksia, jotka jäsenvaltiot ovat todentaneet soveltaen yhteisesti hyväksyttyjä validointisääntöjä;

(33)’laaturaportilla’ raporttia, jossa annetaan tietoa tilastotuotteen tai -prosessin laadusta.

3 artikla

äödzᲹ

1.Tätä asetusta sovellettaessa väestöpohja muodostuu kaikista henkilöistä, joiden vakinainen asuinpaikka on viitepäivänä unionissa jonkin jäsenvaltion tietyssä alueyksikössä kansallisella tai alue-, paikallis- tai ruudukkotasolla.

2.äödzᲹan on sisällytettävä kaikki vakinaisesti asuvat henkilöt riippumatta kansalaisuudesta tai siitä, onko henkilö tai oliko hän aiemmin kansalaisuudeton ▌.

3.äödzᲹan ei lueta henkilöitä, joiden vakinainen asuinpaikka on jäsenvaltion alueen ulkopuolella, riippumatta syntymäpaikasta tai kansalaisuudesta ja riippumatta sosiaalisista, taloudellisista tai perhe- ja omaisuussiteistä, joita henkilöllä voi olla jäsenvaltioon.

4.Henkilöiden, joilla ei ole vakinaista asuinpaikkaa, vakinaiseksi asuinpaikaksi katsotaan paikka, jossa he ovat viitepäivänä.

5.Jäsenvaltioiden on sovellettava tässä asetuksessa säädettyä vakinaisen asuinpaikan määritelmää kaikkiin komissiolle (Eurostat) tämän asetuksen mukaisesti toimitettaviin tietokokonaisuuksiin sekä kansallisen ja alue-, paikallis- ja ruudukkotason osalta.

6.Sovellettaessa vakinaisen asuinpaikan määritelmää jäsenvaltioiden on käytettävä

a)yhtä 9 artiklan 1 kohdassa tarkoitetuista tietolähteistä tai niiden yhdistelmää;

b)estimointimenetelmiä, kuten ’elonmerkkejä’, sekä muita tieteellisesti perusteltuja, hyvin dokumentoituja ja julkisesti saatavilla olevia tilastollisia estimointimenetelmiä korjaamaan tosiasiallinen oleskelu oletetussa vakinaisessa asuinpaikassa suurimman osan ajasta viitepäivään päättyvien 12kuukauden aikana ja ▌arvioimaan niiden henkilöiden määrä, jotka aikovat pysyä tai joiden odotetaan pysyvän kyseisessä asuinpaikassa suurimman osan ajasta 12 kuukauden ajan saapumisesta.

6 a. Komissio ilmoittaa neuvostolle jäsenvaltioiden kokonaisväestön kunkin viitevuoden päättyessä, sellaisena kuin se on komission (Eurostat) saatavilla viitevuotta seuraavan kalenterivuoden 31 päivänä elokuuta, neuvoston määräenemmistöllä tapahtuvaa äänestystä varten.

4 artikla

վٴDzö

Tämän asetuksen mukaiset tilastot laaditaan seuraavista tilastoyksiköistä:

(a)henkilöt;

(b)väestönmuutostapahtumat;

(c)perheet;

(d)kotitaloudet;

(e)asuinkäyttöön tarkoitetut rakennukset, asuintilat, mukaan lukien laitokset, ja tavanomaiset asunnot.

5 artikla

Tilastoja koskevat vaatimukset

1.Euroopan väestö- ja asuntotilastojen on katettava seuraavat aihealueet:

a)väestökehitys;

b)asuminen;

c)perheet ja kotitaloudet.

2.Tämän artiklan 1 kohdassa lueteltujen aihealueiden tilastot on järjestettävä tietokokonaisuuksiksi liitteessä esitettyjen aiheiden ja yksityiskohtaisten aiheiden mukaisesti. Jos tilastoyksikkönä on henkilö, tietokokonaisuudet on jaoteltava sukupuolen ja iän ja tapauksen mukaan muiden ominaispiirteiden mukaan.

3.Siirretään komissiolle valta hyväksyä 17 artiklan mukaisesti delegoituja säädöksiä, joilla muutetaan liitteessä olevaa yksityiskohtaisten aiheiden luetteloa. Tällaiset delegoidut säädökset hyväksytään vähintään 12 kuukautta ennen asianomaisen viiteajan alkamista.

4.Käyttäessään valtaa hyväksyä delegoituja säädöksiä tämän artiklan 3 kohdan nojalla komissio varmistaa, että kyseisistä säädöksistä ei aiheudu merkittävää ja suhteetonta rasitetta jäsenvaltioille ja kyselyihin vastaaville. Kaikkien uusien yksityiskohtaisten aiheiden toteutettavuus arvioidaan komission (Eurostat) ja jäsenvaltioiden suorittamilla pilottitutkimuksilla 14 artiklan mukaisesti.

5.Komissio hyväksyy täytäntöönpanosäädöksiä, joissa täsmennetään komissiolle (Eurostat) toimitettavien tietokokonaisuuksien ja metatietojen tekniset ominaisuudet. Näissä täytäntöönpanosäädöksissä täsmennetään tarvittaessa seuraavat tekniset osatekijät:

(a)muuttujien nimet, niiden tekniset eritelmät ja jaottelut;

(b)tilastoyksiköiden ja metatietojen yksityiskohtaiset eritelmät;

(c)käytettävät tilastoluokitukset;

(d)toimittamisen määräajat;

(e)tekniset muodot tietokokonaisuuksien ja metatietojen toimittamista varten;

(f)laaturaporttien sisältö, rakenne, jaksotus, yksityiskohtaiset säännöt ja toimittamisen määräajat sekä tarvittaessa ja perustelluissa tapauksissa tarkemmat eritelmät.

Nämä täytäntöönpanosäädökset hyväksytään 18 artiklan 2 kohdassa tarkoitettua tarkastelumenettelyä noudattaen vähintään 12 kuukautta ennen asianomaisen viiteajan alkamista, lukuun ottamatta väestö- ja asuntolaskentaa, jota koskevat täytäntöönpanosäädökset hyväksytään vähintään 24 kuukautta ennen sen vuoden alkamista, jolle viitepäivä osuu.

6 artikla

Jaksotus ja viiteajat

1.Jäsenvaltioiden on tuotettava Euroopan väestö- ja asuntotilastot neljännesvuosittain, puolivuosittain, vuosittain ja monivuotisina sekä kymmenvuosittaisessa väestö- ja asuntolaskennassa.

2.Kymmenvuosittaisten väestö- ja asuntolaskentojen viitevuosia ovat numeroon1 päättyvät vuodet.

3.Monivuotisten tilastojen viitevuosia ovat numeroihin 1, 5 ja 8 päättyvät vuodet.

4.Kunkin yksityiskohtaisen aiheen jaksotus ja viiteaika ▌vahvistetaan liitteessä.

5.Ensimmäinen viitepäivä, jolta aihetta ”väestökannat” koskevat vuotuiset tilastot on toimitettava, on 31 päivä joulukuuta 2025. Ensimmäinen viiteaika, jolta muut tämän asetuksen mukaiset tilastot on toimitettava, on vuosi 2026.

6.Siirretään komissiolle valta hyväksyä 17 artiklan mukaisesti delegoituja säädöksiä, joilla muutetaan liitettä päivittämällä jaksotuksia ja viiteaikoja.

7 artikla

Tapauskohtaisia tilastoja koskevat vaatimukset

1.Jäsenvaltioiden on toimitettava komissiolle (Eurostat) tapauskohtaisia tietokokonaisuuksia ja metatietoja.

2.Siirretään komissiolle valta hyväksyä 17 artiklan mukaisesti delegoituja säädöksiä, joilla täydennetään tätä asetusta täsmentämällä tietokokonaisuudet ja metatiedot, jotka jäsenvaltioiden on toimitettava tapauskohtaisesti, kun lisätilastojen keruu katsotaan tarpeelliseksi tämän asetuksen mukaisten lisätilastotarpeiden täyttämiseksi, asettaen etusijalle pyydettyjen tietojen keruussa käytettävät hallinnolliset tietolähteet ja aineistot.

3.Edellä 2 kohdassa tarkoitetuissa delegoiduissa säädöksissä on täsmennettävä

(a)yksityiskohtaiset aiheet, jotka on toimitettava tapauskohtaisissa tietokokonaisuuksissa, sekä tällaisten lisätilastotarpeiden syyt;

(b)viiteajat.

4.Siirretään komissiolle valta hyväksyä 2 kohdassa tarkoitettuja delegoituja säädöksiä viitevuodesta 2027 alkaen siten, että kunkin tapauskohtaisen keruun välillä on vähintään kaksi vuotta.

5.Komissio hyväksyy täytäntöönpanosäädöksiä, joissa täsmennetään 2 kohdassa tarkoitettujen tapauskohtaisten tietokokonaisuuksien ja metatietojen tekniset ominaisuudet. Näissä täytäntöönpanosäädöksissä täsmennetään tarvittaessa seuraavat tekniset osatekijät:

(a)muuttujien nimet, niiden tekniset eritelmät ja jaottelut;

(b)tilastoyksiköiden ja metatietojen yksityiskohtaiset eritelmät;

(c)käytettävät tilastoluokitukset;

(d)toimittamisen määräajat.

Nämä täytäntöönpanosäädökset hyväksytään 18 artiklan 2 kohdassa tarkoitettua tarkastelumenettelyä noudattaen viimeistään 12 kuukautta ennen viiteajan alkamista.

8 artikla

Komissiolle toimitettavat tietokokonaisuudet ja metatiedot

1.Jäsenvaltioiden on toimitettava komissiolle (Eurostat) ennakkotarkistetut tietokokonaisuudet ja metatiedot liitteen mukaisesti käyttäen komission (Eurostat) täsmentämää teknistä muotoa. Tietojen ja metatietojen toimittamiseen komissiolle (Eurostat) on käytettävä keskitetyn vastaanottopisteen palveluja.

2.Jos jäsenvaltiot julkaisevat tässä asetuksessa edellytettyjä tietoja kansallisella tasolla ennen 5 artiklan 5 kohdan d alakohdassa ja 7 artiklan 5 kohdan d alakohdassa vahvistettuja toimittamisen määräaikoja, niiden on toimitettava ne komissiolle (Eurostat) ilman aiheetonta viivytystä viimeistään 21 kalenteripäivän kuluessa kansallisesta julkaisemisesta.

3.Jäsenvaltioiden on toimitettava komissiolle (Eurostat)

(a)tarkistetut tietokokonaisuudet ja metatiedot, jos tarkistus tehdään sen jälkeen, kun tässä asetuksessa vaaditut tietokokonaisuudet alun perin toimitettiin;

(b)tarkistetut tietokokonaisuudet ja metatiedot asiaankuuluvista aikasarjoista, jos tarkistus tehdään tietokokonaisuuksista, jotka on toimitettu komissiolle (Eurostat) ennen tämän asetuksen soveltamista.

Tarkistetut tietokokonaisuudet ja metatiedot on toimitettava 14 kalenteripäivän kuluessa tarkistuksesta, ja niitä on täydennettävä 12 artiklan mukaisella laaturaportoinnilla.

Jäsenvaltioiden on ilmoitettava komissiolle ilman aiheetonta viivytystä päätöksestä tarkistaa tietokokonaisuuksia tai metatietoja.

9 artikla

Tietolähteet ja menetelmät

1.Jäsenvaltiot ja komissio (Eurostat) käyttävät yhtä seuraavista tietolähteistä tai niiden yhdistelmää edellyttäen, että ne mahdollistavat 12 artiklassa säädetyt laatuvaatimukset täyttävien tilastojen tuottamisen:

(a)hallinnolliset tietolähteet;

(b)tilastolliset kyselytutkimukset tai muut tilastolliset tiedonkeruut;

(c)muut lähteet, mukaan lukien yksityisten hallussa olevat tiedot;

(d)sellaisten tietojen uudelleenkäyttö, jotka on saatu kansallisten tilastoviranomaisten ja komission (Eurostat) välisestä tietojen jakamisesta ESS:n puitteissa.

2.Jäsenvaltioiden on arvioitava ja seurattava tietolähteidensä, myös hallinnollisten aineistojen ja muiden käytettyjen asianmukaisten lähteiden, laatua.

3.Jäsenvaltioiden on pyrittävä jatkuvasti kehittämään innovatiivisia lähteitä ja menetelmiä ja käyttämään niitä tämän asetuksen nojalla laadittujen tilastojen parantamiseksi edellyttäen, että ne mahdollistavat 12 artiklassa säädetyt laatuvaatimukset täyttävien tilastojen tuottamisen.

4.Tämän asetuksen nojalla laadittujen tilastojen on perustuttava tilastollisesti luotettaviin ja hyvin dokumentoituihin menetelmiin, joissa otetaan huomioon kansainväliset suositukset ja parhaat käytännöt, kuten ’elonmerkit’, ▌ja muut tieteellisesti perustellut tilastolliset estimointimenetelmät, joita käytetään jäsenvaltioissa vakinaisesti asuvan väestön kartoittamiseksi.

5.Jäsenvaltioiden on komission (Eurostat) asianmukaisesti perustellusta pyynnöstä toimitettava komissiolle (Eurostat) tietolähteiden arvioinnin tulokset, menetelmien dokumentaatio ja tarvittavat selvennykset.

10 artikla

Oikea-aikainen pääsy hallinnollisiin tietoihin ja niiden uudelleenkäyttö

1.Asetuksen (EY) N:o 223/2009 17 a artiklan mukaisesti tämän asetuksen kannalta merkityksellisistä hallinnollisista tietolähteistä vastaavien kansallisten viranomaisten on sallittava näiden tietojen uudelleenkäyttö riittävän ajoissa ja tiheästi, jotta tilastot voidaan tuottaa ja toimittaa määräajassa ja tämän asetuksen mukaisten erityisten laatuvaatimusten mukaisesti. Kansallisten tilastoviranomaisten ja hallinnollisista aineistoista vastaavien kansallisten viranomaisten on perustettava tarvittavat yhteistyömekanismit näiden aineistojen oikea-aikaista ja maksutonta saatavuutta varten.

1 a. Rakennusten energiaan liittyviä ominaispiirteitä koskevaa yksityiskohtaista aihetta koskevien tilastojen tuottamiseksi kansallisilla tilastoviranomaisilla on oltava oikea-aikainen ja säännöllinen pääsy Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin (EU) 2024/1275 mukaisiin energiatehokkuutta koskeviin kansallisiin tietokantoihin ja niiden on annettava uudelleenkäyttää näistä tietokannoista peräisin olevia hallinnollisia tietoja.

1 b. Väestöjaottelujen tuottamiseksi sukupuolen mukaan kansallisten tilastolaitosten on käytettävä kansallisissa hallinnollisissa tietolähteissä saatavilla olevia tietoja.

2.Tätä asetusta sovellettaessa komissiolle (Eurostat) annetaan pyynnöstä oikea-aikaisesti pääsy unionin elinten ja virastojen esimerkiksi asetusten (EU) N:o 910/2014 ja (EU) 2018/1724 nojalla ylläpitämien tietokantojen ja yhteentoimivuusjärjestelmien asiaankuuluviin tietoihin ja metatietoihin sekä tilastotietoihin, jotka on tallennettu raportoinnin ja tilastoinnin keskustietoarkistoon (CRRS), sekä oikeus niiden uudelleenkäyttöön. Komissiolla on oltava pääsy erityisesti yhteentoimivista vapauden, turvallisuuden ja oikeuden alueen laaja-alaisista tietojärjestelmistä peräisin oleviin tietoihin CRRS:stä asetusten (EU) 2019/817 ja (EU) 2019/818 sekä niiden järjestelmien perustamisesta annettujen asetusten mukaisesti, joiden tilastotiedot tallennetaan CRRS:ään. Tätä varten komissio (Eurostat) tekee edelleen yhteistyötä asiaan liittyvien unionin elinten ja virastojen kanssa, jotta voidaan täsmentää, mahdollisuuksien mukaan unionin lainsäädännössä, Euroopan väestö- ja asuntotilastoja varten vaadittavat räätälöidyt tiedot ja metatiedot, niiden toimittamista koskevat yksityiskohtaiset operatiiviset säännöt sekä tarvittavat asiaan liittyvät fyysiset ja loogiset suojatoimet.

11 artikla

Maiden ja alueiden luettelot

1.Kun tietokokonaisuuksiin sisältyy maa- tai aluekohtaisia tietoja, jäsenvaltioiden on käytettävä erityisiä jaotteluja tätä asetusta ja asetusta (EY) N:o 862/2007 sovellettaessa.

2.Komissio hyväksyy täytäntöönpanosäädöksiä, joissa täsmennetään tai saatetaan ajan tasalle luettelot maista ja alueista, joita sovelletaan tämän asetuksen nojalla laadittavien tilastojen jaotteluihin. Nämä täytäntöönpanosäädökset hyväksytään tämän asetuksen 18artiklan 2kohdassa tarkoitettua tarkastelumenettelyä noudattaen. ▌

3.Täytäntöönpanosäädöksiä, joilla muutetaan yli kolmasosaa maiden tai alueiden jaotteluluokista, sovelletaan aikaisintaan 12 kuukauden kuluttua niiden voimaantulosta.

12 artikla

Laatuvaatimukset ja laaturaportointi

1.Jäsenvaltioiden on toteutettava tarvittavat toimenpiteet toimitettujen tietokokonaisuuksien ja metatietojen laadun varmistamiseksi.

2.Jäsenvaltioiden on toteutettava aiheellisia ja tehokkaita toimenpiteitä, joilla

(a)pannaan täytäntöön 3 artiklassa säädettyä väestöpohjaa koskevat säännöt yhdenmukaisesti ja käytetyistä tietolähteistä riippumatta;

(b)kartoitetaan tai estimoidaan vaikeasti tavoitettavat väestöryhmät;

(c)valvotaan 3 artiklan mukaisesti katetun väestön kattavuutta ja tarkkuutta;

(d)vahvistetaan tarkoituksenmukaiset kehikot tämän asetuksen ja asetuksen (EU) 2019/170012 artiklan soveltamiseksi;

(e)vältetään mahdollisen alilaskennan tai kaksinkertaisen laskennan riskit, jotka liittyvät henkilöiden vapaaseen liikkuvuuteen unionissa, henkilöiden mahdollisuuteen käyttää rajatylittäviä palveluja väestönmuutostapahtumien yhteydessä ja henkilöiden oikeuksiin ostaa, omistaa ja käyttää unionissa kiinteistöomaisuutta, esimerkiksi ottamalla käyttöön yksilöllisiä digitaalisia tunnisteita;

(f)vältetään mahdollisen alilaskennan tai kaksinkertaisen laskennan riskit ja varmistetaan muuttovirtojen parempi vertailukelpoisuus;

(g)toimitetaan komissiolle (Eurostat) kaikki tarvittavat tiedot julkaistujen Euroopan tilastojen täydellisyyden varmistamiseksi.

2 a. Komissio (Eurostat) arvioi tietojen eritelmiä koskevien metatietojen laadun tarkoituksena muun muassa julkaista ne käyttäjäystävällisellä tavalla komission (Eurostat) verkkosivustolla.

3.Jäsenvaltioiden on toimitettava komissiolle (Eurostat) ensimmäisen kerran 31 päivään maaliskuuta 2027 mennessä ja sen jälkeen numeroihin 0, 3 ja 7 päättyvinä vuosina laaturaportti, jossa kuvataan asianomaisella ajanjaksolla toimitettujen tilastojen ja tietokokonaisuuksiin liittyvien tilastoprosessien laatua. Näihin laaturaportteihin on sisällyttävä tietoja käytetyistä tietolähteistä ja menetelmistä, käsitteiden ja määritelmien soveltamisesta sekä tähän liittyvistä mahdollisista vaikutuksista valittujen tietolähteiden laatuun, tietojen tarkistuksista ja niiden syistä ja vaikutuksista sekä tilastotietojen luovuttamisesta annettuihin sääntöihin liittyvistä menetelmistä. Laaturaporteissa on myös kuvattava yksityiskohtaisesti, miten jäsenvaltiot ovat soveltaneet 1 kohdassa tarkoitettuja toimenpiteitä ja miten 2kohdassa tarkoitetut laatukriteerit ovat täyttyneet.

4.Komissio hyväksyy täytäntöönpanosäädöksiä, joissa vahvistetaan laaturaportteja ja niiden sisältöä koskevat käytännön järjestelyt.

Nämä täytäntöönpanosäädökset eivät saa aiheuttaa merkittävää lisärasitetta ja ‑kustannuksia jäsenvaltioille.

Ne hyväksytään 18artiklan 2kohdassa tarkoitettua tarkastelumenettelyä noudattaen.

4 a. Mihin tahansa tällaisissa täytäntöönpanosäädöksissä säädettyyn merkittävään mukautukseen voidaan soveltaa taloudellista ja teknistä tukea 15 artiklan nojalla tai poikkeusta 19 artiklan 1 a kohdan nojalla.

5.Jäsenvaltioiden on ilmoitettava komissiolle (Eurostat) mahdollisimman pian kaikista tämän asetuksen täytäntöönpanoa koskevista merkityksellisistä tiedoista tai muutoksista, jotka voivat vaikuttaa toimitettujen tilastojen laatuun, ja toteutettava toimenpiteitä asian ratkaisemiseksi ilman aiheetonta viivytystä.

6.Jäsenvaltioiden on komission (Eurostat) asianmukaisesti perustellusta pyynnöstä toimitettava ilman aiheetonta viivytystä tarvittavat selvennykset tilastotietojen laadun arvioimiseksi, kuten tietolähteiden arvioinnin tulokset ja menetelmien dokumentaatio.

13 artikla

Tietojen jakaminen

1.Asetuksen (EY) N:o 223/2009 5 artiklan 2 kohdassa tarkoitetussa luettelossa olevien kansallisten tilastolaitosten ja muiden kansallisten viranomaisten, jäljempänä ’kansalliset tilastoviranomaiset’, välisen sekä kyseisten kansallisten tilastoviranomaisten ja komission (Eurostat) välisen tietojen jakamisen tarkoituksena on yksinomaan kehittää ja tuottaa tämän asetuksen soveltamisalaan kuuluvia Euroopan tilastoja ja ▌parantaa niiden laatua.

2.Sen varmistamiseksi, että tietoja voidaan jakaa suojatusti ESS:n puitteissa, on toteutettava kaikki tarvittavat fyysiset, tekniset ja loogiset suojatoimet, mukaan lukien suojattu tietojen jakamisen infrastruktuuri. Komissio (Eurostat) perustaa suojatun infrastruktuurin 1 kohdassa tarkoitetun tietojen jakamisen helpottamiseksi. ▌Kansalliset tilastoviranomaiset voivat käyttää tätä suojattua tietojen jakamisen infrastruktuuria 1 kohdassa täsmennettyyn tarkoitukseen. Komissiota (Eurostat) ja niitä kansallisia tilastoviranomaisia, jotka käyttävät tätä suojattua tietojen jakamisen infrastruktuuria 3 kohdan mukaisten henkilötietojen käsittelyyn, pidetään yhteisrekisterinpitäjinä suojatussa tietojen jakamisen infrastruktuurissa tapahtuvan henkilötietojen käsittelyn osalta. Siinä tapauksessa, että kansalliset tilastoviranomaiset käyttävät muuta tietojen jakamisen infrastruktuuria, niiden on varmistettava, että tällainen infrastruktuuri tarjoaa vähintään vastaavan suojan kuin komission (Eurostat) perustama infrastruktuuri.

3.Kun asianomaiset tiedot ovat asetuksen (EY) N:o 223/20093 artiklan 7 alakohdassa tarkoitettuja salassapidettäviä tietoja tai asetuksissa (EU) 2016/679 ja (EU) 2018/1725 tarkoitettuja henkilötietoja, tällaisten tietojen jakaminen ▌voidaan toteuttaa vapaaehtoisesti edellyttäen, että se

(a)perustuu pyyntöön, jossa perustellaan tarve jakaa tiedot kussakin yksittäisessä tapauksessa ja tuodaan esiin erityisesti laatukysymykset, jotka on otettava huomioon;

(b)perustuu ▌yksityisyyden suojaa parantaviin tekniikoihin, jotka on erityisesti suunniteltu asetusten (EU) 2016/679 ja (EU) 2018/1725 periaatteiden täytäntöön panemiseksi ottaen huomioon käyttötarkoitussidonnaisuus, tietojen minimointi, säilytyksen rajoittaminen, eheys ja luottamuksellisuus;

(c)ei vaikuta asetuksen (EY) N:o 223/2009 V luvun soveltamiseen.

3 a. Edellä 1 kohdassa tarkoitettua tietojen jakamista varten eri jäsenvaltioiden kansallisten tilastolaitosten ja muiden viranomaisten välillä sekä näiden kansallisten tilastoviranomaisten ja komission (Eurostat) välillä on jaettava muita kuin salassapidettäviä tietoja.

4.Komissio (Eurostat) ja jäsenvaltiot testaavat ja arvioivat pilottitutkimuksilla asiaankuuluvien yksityisyyden suojaa parantavien tekniikoiden infrastruktuuria ja soveltuvuutta tietojen jakamiseen.

5.Jos tämän artiklan 4 kohdan nojalla toteutetuissa pilottitutkimuksissa tunnistetaan tehokkaita ja turvallisia tiedonjakoratkaisuja tämän artiklan 1 kohdan mukaisiin tarkoituksiin, komissio voi hyväksyä täytäntöönpanosäädöksiä, joissa vahvistetaan tietojen jakamista koskevat tekniset eritelmät ja tietojen salassapitoon ja suojaukseen liittyvät toimenpiteet. Tällaiset täytäntöönpanosäädökset hyväksytään 18 artiklan 2kohdassa tarkoitettua tarkastelumenettelyä noudattaen.

14 artikla

Pilotti- ja toteutettavuustutkimukset

1.Kun se on tarpeen ja aiheellista tämän asetuksen soveltamiseksi, komissio (Eurostat) käynnistää pilotti- ja toteutettavuustutkimuksia, joiden tavoitteena on

(a)arvioida tietolähteiden saatavuutta ja niiden laatua, myös kun on kyse julkisten tahojen ja yksityisten hallussa olevista tiedoista jäsenvaltioissa ja unionin tasolla;

(b)kehittää ja arvioida uusia ▌yksityiskohtaisia aiheita, tilastoyksiköitä, muuttujia ja niiden jaotteluja ja arvioida niiden täytäntöönpanon toteutettavuutta;

(b a) arvioida tietolähteiden saatavuutta ja menetelmien tehostamista tilastojen tarjoamiseksi henkilöiden vammaisuudesta ja erittelevien tilastojen testaamiseksi, niiden vertailukelpoisuus mukaan lukien, tietosuojaa ja tietojen luovuttamista koskevan kansallisen lainsäädännön ja käytännön mukaisesti;

(c)kehittää uusia menetelmiä ja tilastotekniikoita laadun lujittamiseksi ja vaikeasti tavoitettavia väestöryhmiä koskevien tietojen parantamiseksi;

(d)vähentää eroavuuksia muuttovirtoja koskevissa tiedoissa ja varmistaa niiden parempi vertailukelpoisuus;

(d a) vähentää henkilöiden mahdollista alilaskentaa tai kaksinkertaista laskentaa;

(e)testata ja arvioida asiaankuuluvien yksityisyyden suojaa parantavien tekniikoiden infrastruktuuria ja soveltuvuutta tietojen jakamiseen ESS:n puitteissa 13 artiklan 4 kohdan mukaisesti.

2.Jäsenvaltiot voivat osallistua näihin tutkimuksiin, mutta niiden on yhdessä komission (Eurostatin) kanssa varmistettava kyseisten tutkimusten edustavuus unionin tasolla.

3.Komissio (Eurostat) arvioi kyseisten tutkimusten tulokset yhteistyössä jäsenvaltioiden kanssa. Komissio (Eurostat) laatii yhteistyössä jäsenvaltioiden kanssa raportit kyseisten tutkimusten tuloksista.

15 artikla

Rahoitus

1.Tämän asetuksen täytäntöönpanon osalta asetetaan saataville rahoitusosuus asetuksella (EU) 2021/690 perustetusta sisämarkkinaohjelmasta asetuksen (EU, Euratom) 2018/1046 mukaisesti asetuksen (EY) N:o 223/2009 5 artiklan 2 kohdassa tarkoitetuille kansallisille tilastoviranomaisille seuraavia varten:

(a)tarvittavat infrastruktuurin mukautukset ja koulutus kansallisessa tilastojärjestelmässä uusien tai parannettujen tietolähteiden, menetelmien, tietojen jakamisen, tilastoyksiköiden, aiheiden, yksityiskohtaisten aiheiden, muuttujien ja niiden jaottelujen kehittämistä ja täytäntöönpanoa varten;

(a a) 7 artiklassa tarkoitetun tapauskohtaisen tiedonkeruun valmistelu ja täytäntöönpano;

(b)jäsenvaltioiden osallistuminen 14 artiklassa tarkoitettuihin edustaviin pilotti- ja toteutettavuustutkimuksiin.

1 a. Tämän artiklan nojalla saataville asetettavan unionin rahoitusosuuden määrä vahvistetaan sisämarkkinaohjelman sääntöjen mukaisesti osana vuotuista talousarviomenettelyä edellyttäen, että rahoitusta on saatavilla.

Lisäksi asetuksen (EY) N:o 223/2009 5 artiklan 2 kohdassa tarkoitetut kansalliset tilastoviranomaiset voivat hakea tukea muista sovellettavista Euroopan unionin rahoitusohjelmista tällaisten ohjelmien sääntöjen mukaisesti. Jäsenvaltiot voivat myös hakea tukea teknisen tuen välineestä tilastojen laadun parantamiseksi ja tämän asetuksen vaatimusten mukaisten menetelmien kehittämiseksi teknisen tuen välineen sääntöjen sekä sen tietojen ja tilastojen tuottamisen, tarjoamisen ja laadunvalvonnan edistämistä koskevan tavoitteen mukaisesti.

2.Unionin rahoitusosuuden määrä on enintään 90 prosenttia tukikelpoisista kustannuksista.

16 artikla

Unionin taloudellisten etujen suojaaminen

Jos jokin kolmas maa osallistuu tämän asetuksen nojalla rahoitettaviin toimiin kansainvälisen sopimuksen nojalla tehdyn päätöksen tai jonkin muun oikeudellisen välineen perusteella, kolmannen maan on myönnettävä toimivaltaiselle tulojen ja menojen hyväksyjälle, OLAFille, tilintarkastustuomioistuimelle ja EPPOlle tarvittavat oikeudet ja valtuudet, jotta ne voivat käyttää toimivaltaansa kattavasti. OLAFin osalta tällaisiin oikeuksiin kuuluu asetuksen (EU, Euratom) N:o 883/2013 nojalla oikeus tehdä tutkimuksia, mukaan lukien paikan päällä suoritettavat tarkastukset ja todentamiset.

17 artikla

Siirretyn säädösvallan käyttäminen

1.Komissiolle siirrettyä valtaa antaa delegoituja säädöksiä koskevat tässä artiklassa säädetyt edellytykset.

2.Siirretään komissiolle ... päivästä ...kuuta ... [virallinen lehti: lisätään tämän asetuksen voimaantulopäivä] määräämättömäksi ajaksi 5 artiklan 3 kohdassa, 6 artiklan 6 kohdassa ja 7 artiklan 2 kohdassa tarkoitettu valta antaa delegoituja säädöksiä.

3.Euroopan parlamentti tai neuvosto voi milloin tahansa peruuttaa 5artiklan 3kohdassa, 6artiklan 6kohdassa ja 7artiklan 2kohdassa tarkoitetun säädösvallan siirron. Peruuttamispäätöksellä lopetetaan tuossa päätöksessä mainittu säädösvallan siirto. Peruuttaminen tulee voimaan sitä päivää seuraavana päivänä, jona sitä koskeva päätös julkaistaan Euroopan unionin virallisessa lehdessä, tai jonakin myöhempänä, kyseisessä päätöksessä mainittuna päivänä. Peruuttamispäätös ei vaikuta jo voimassa olevien delegoitujen säädösten pätevyyteen.

4.Ennen kuin komissio hyväksyy delegoidun säädöksen, se kuulee kunkin jäsenvaltion nimeämiä asiantuntijoita paremmasta lainsäädännöstä 13 päivänä huhtikuuta 2016 tehdyssä toimielinten välisessä sopimuksessa vahvistettujen periaatteiden mukaisesti ja tiedottaa Euroopan parlamentille valmistelutyöstään.

5.Heti kun komissio on antanut delegoidun säädöksen, komissio antaa sen tiedoksi yhtäaikaisesti Euroopan parlamentille ja neuvostolle.

6.Edellä olevan 5 artiklan 3 kohdan, 6 artiklan 6 kohdan tai 7 artiklan 2 kohdan nojalla annettu delegoitu säädös tulee voimaan ainoastaan, jos Euroopan parlamentti tai neuvosto ei ole kahden kuukauden kuluessa siitä, kun asianomainen säädös on annettu tiedoksi Euroopan parlamentille ja neuvostolle, ilmaissut vastustavansa sitä tai jos sekä Euroopan parlamentti että neuvosto ovat ennen mainitun määräajan päättymistä ilmoittaneet komissiolle, että ne eivät vastusta säädöstä. Euroopan parlamentin tai neuvoston aloitteesta tätä määräaikaa jatketaan kahdella kuukaudella.

18 artikla

Komiteamenettely

1.Komissiota avustaa asetuksen (EY) N:o 223/2009 7 artiklassa perustettu Euroopan tilastojärjestelmää käsittelevä komitea (ESS-komitea). Tämä komitea on asetuksessa (EU)N:o182/2011 tarkoitettu komitea.

2.Kun viitataan tähän kohtaan, sovelletaan asetuksen (EU) N:o 182/2011 5 artiklaa.

19 artikla

Poikkeukset

1.Jos tämän asetuksen soveltaminen ▌edellyttää merkittäviä mukautuksia jäsenvaltioiden kansalliseen tilastojärjestelmään, komissio voi täytäntöönpanosäädöksillä myöntää kyseiselle jäsenvaltiolle poikkeuksia enintään 𾱳ٲä vuoden ajaksi.

1 a. Jos tämän asetuksen nojalla annetut delegoidut säädökset tai täytäntöönpanosäädökset edellyttävät merkittäviä mukautuksia jäsenvaltioiden kansalliseen tilastojärjestelmään, komissio voi täytäntöönpanosäädöksillä myöntää kyseiselle jäsenvaltiolle poikkeuksia enintään kolmen vuoden ajaksi.

2.Myöntäessään poikkeuksia tämän artiklan 1 kohdan nojalla komissio ottaa huomioon jäsenvaltioiden tilastojen vertailukelpoisuuden ja edellytettyjen edustavien ja luotettavien Euroopan aggregaattien oikea-aikaisen laskemisen. Myöntäessään poikkeuksia komissio varmistaa myös, että tämän asetuksen ja sitä ennen asetuksen (EU) N:o 1260/2013 tai asetuksen (EY) N:o 862/2007 3 artiklan soveltamisalaan kuuluvat tilastoihin, metatietoihin ja laatuun liittyvät vaatimukset täyttyvät koko ajan.

3.Jäsenvaltioiden on toimitettava komissiolle asianmukaisesti perusteltu poikkeusta koskeva pyyntö kahden kuukauden kuluessa asianomaisen säädöksen voimaantulopäivästä.

4.Komissio hyväksyy tämän artiklan 1, 1 a ja 3 kohdassa tarkoitetut täytäntöönpanosäädökset 18 artiklan 2 kohdassa tarkoitettua tarkastelumenettelyä noudattaen.

20 artikla

Asetuksen (EY) N:o 862/2007 muuttaminen

Muutetaan asetus (EY) N:o 862/2007 seuraavasti:

(1)korvataan nimi seuraavasti: ”Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 862/2007, annettu 11 päivänä heinäkuuta 2007, turvapaikka-asioita ja maahanmuuttolainsäädäntöön liittyviä hallinnollisia ja oikeudellisia menettelyjä koskevista Euroopan tilastoista sekä ulkomaisia työntekijöitä koskevien tilastojen laatimisesta annetun neuvoston asetuksen (ETY) N:o 311/76 kumoamisesta”;

(2)kumotaan 1 artiklan a ja b alakohta;

(3)kumotaan 2 artiklan 1 kohdan a, b, c, f ja g alakohta;

(3 a) korvataan 2artiklan 1kohdan dalakohta seuraavasti: "

”d) ’kansalaisuudella’ Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) .../...*(32) 2artiklan 1alakohdassa määriteltyä kansalaisuutta;”;

"

(4)kumotaan 3artikla;

(5)lisätään artikla seuraavasti:"

”9 c artikla

Oikea-aikainen pääsy hallinnollisiin tietoihin ja niiden uudelleenkäyttö

1.Asetuksen (EY) N:o 223/2009 17 a artiklan mukaisesti tämän asetuksen kannalta merkityksellisistä hallinnollisista tietolähteistä vastaavien kansallisten viranomaisten on sallittava näiden tietojen uudelleenkäyttö riittävän ajoissa ja tiheästi, jotta tilastot voidaan tuottaa ja toimittaa määräajassa ja tämän asetuksen mukaisten erityisten laatuvaatimusten mukaisesti. Kansallisten tilastoviranomaisten ja hallinnollisista aineistoista vastaavien kansallisten viranomaisten on perustettava tarvittavat yhteistyömekanismit näiden aineistojen oikea-aikaista ja maksutonta saatavuutta varten.

2.Tätä asetusta sovellettaessa komissiolle (Eurostat) annetaan pyynnöstä oikea-aikaisesti pääsy unionin elinten ja virastojen esimerkiksi asetusten (EU) N:o 910/2014 ja (EU) 2018/1724 nojalla ylläpitämien tietokantojen ja yhteentoimivuusjärjestelmien asiaankuuluviin tietoihin ja metatietoihin sekä tilastotietoihin, jotka on tallennettu raportoinnin ja tilastoinnin keskustietoarkistoon (CRRS), sekä oikeus niiden uudelleenkäyttöön. Komissiolla on oltava pääsy erityisesti yhteentoimivista vapauden, turvallisuuden ja oikeuden alueen laaja-alaisista tietojärjestelmistä peräisin oleviin tietoihin CRRS:stä asetusten (EU) 2019/817 ja (EU) 2019/818 sekä niiden järjestelmien perustamisesta annettujen asetusten mukaisesti, joiden tilastotiedot tallennetaan CRRS:ään. Tätä varten komissio (Eurostat) tekee edelleen yhteistyötä asiaan liittyvien unionin elinten ja virastojen kanssa, jotta voidaan täsmentää, mahdollisuuksien mukaan unionin lainsäädännössä, Euroopan väestö- ja asuntotilastoja varten vaadittavat räätälöidyt tiedot ja metatiedot, niiden toimittamista koskevat yksityiskohtaiset operatiiviset säännöt sekä tarvittavat asiaan liittyvät fyysiset ja loogiset suojatoimet.”;

"

(6)lisätään artikla seuraavasti:"

”10 a artikla

Maiden ja alueiden luettelot

Asetuksen (EU) .../... *(33) 11 artiklassa tarkoitettua maiden ja alueiden luetteloa sovelletaan tämän asetuksen mukaisten tilastojen laatimiseen, jotta voidaan varmistaa maita ja alueita koskevien tietojen vertailukelpoisuus Euroopan tilastoissa. Jäsenvaltioiden on sovellettava näitä luetteloita ensimmäisen kerran tämän asetuksen nojalla laadittavien tilastojen osalta viitevuotta 2026 koskevien tietojen toimittamisen yhteydessä.

________

* Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) .../... Euroopan väestö- ja asuntotilastoista, asetuksen (EY) N:o 862/2007 muuttamisesta ja asetusten (EY) N:o 763/2008 ja (EU) N:o 1260/2013 kumoamisesta (EUVL ...).”.

"

21 artikla

Kumoaminen

Kumotaan asetukset (EY) N:o 763/2008 ja (EU) N:o 1260/20131 päivästä tammikuuta 2026, sanotun kuitenkaan rajoittamatta näissä säädöksissä säädettyjen velvoitteiden soveltamista sellaisten viiteajanjaksojen osalta, jotka osuvat kokonaan tai osittain mainittua päivää edeltävälle kaudelle.

Viittauksia kumottuihin asetuksiin pidetään viittauksina tähän asetukseen.

22 artikla

Voimaantulo ja soveltaminen

Tämä asetus tulee voimaan kahdentenakymmenentenä päivänä sen jälkeen, kun se on julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

Sitä sovelletaan 1 päivästä tammikuuta 2026.

Tämä asetus on kaikilta osiltaan velvoittava, ja sitä sovelletaan sellaisenaan kaikissa jäsenvaltioissa.

Tehty …ssa/ssä … päivänä …kuuta … .

Euroopan parlamentin puolesta Neuvoston puolesta

Puhemies Puheenjohtaja

LIITE

Aihealueet, aiheet ja yksityiskohtaiset aiheet sekä jaksotukset ja viiteajat yksityiskohtaisen aiheen mukaan

Aihealue

Aihe

Yksityiskohtainen aihe

Jaksotus

Viiteaika (päivä tai ajanjakso)

äö󾱳ٲ

äö-첹ԲԲ

Henkilön perusominaisuudet

6M

30.6.VV ja

31.12.VV

A

31.12.VV

MA

31.12.VV

D

31.12.VV

Henkilön sosioekonomiset ominaispiirteet

A

31.12.VV

MA

31.12.VV

D

31.12.VV

ä-

Գٲ⳾ä

Q

Kuukausi

A

Vuosi

Laillisesti tehdyt abortit1

A

Vuosi

Kuolleisuus

Kuolemat

Q

Kuukausi, viikko

A

Vuosi

Alle vuoden ikäisenä kuolleet

A

Vuosi

Kohtukuolemat

A

Vuosi

Parisuhteet

Avioliitot ja rekisteröidyt parisuhteet

A

Vuosi

Avioliiton tai rekisteröidyn parisuhteen solmivien henkilöiden ominaispiirteet

A

Vuosi

Avioerot ja puretut rekisteröidyt parisuhteet

A

Vuosi

Muuttoliike

Maahanmuuttajat

Q

Kuukausi

A

Vuosi

Maastamuuttajat

Q

Kuukausi

A

Vuosi

Maassamuutto

A

Vuosi

EU:n jäsen-valtioiden ja unionin kansalai-suuden saaminen ja menettä-minen

Kansalaisuuden saaneet henkilöt

A

Vuosi

Kansalaisuuden menettäneet tai luovuttaneet henkilöt

A

Vuosi

Asuminen

Asuintilat

Asuintilojen ominaispiirteet

D

31.12.VV

Tavanomainen asunto

Rakennuksen perusominaisuudet

MA

31.12.VV

D

31.12.VV

Energiaan liittyvät rakennuksen ominaispiirteet

MA

(A vuodesta 2031 eteenpäin)

31.12.VV

D

31.12.VV

Käytössä oleva tavanomainen asunto

Käytössä olevan tavanomaisen asunnon ominaispiirteet

D

31.12.VV

Käytössä olevan tavanomaisen asunnon käyttö

D

31.12.VV

Perheet ja kotitaloudet

Perheet

Perheen ominaispiirteet

D

31.12.VV

Kotitaloudet

Kotitalouden ominaispiirteet

A

31.12.VV

MA

31.12.VV

Henkilön kotitaloustilanne

A

31.12.VV

D

31.12.VV

_______________________________________

1 Toimittaminen on vapaaehtoista.

Selite

Jaksotus

äԲԱܴDzٳٲ

Q

Puolivuosittain

6M

Vuosittain

A

Monivuotisesti (numeroihin 1, 5 ja 8 päättyvät vuodet)

MA

Kymmenvuosittain (numeroon 1 päättyvät vuodet)

D

(1)* Tekstin muutokset seuraavat tarkistuksen 56 hyväksymisestä. Tarkistukset: uusi tai muutettu teksti merkitään lihavoidulla kursiivilla, poistot symbolilla ▌.
(2)EUVL C , , s. .
(3)EUVL C , , s. .
(4)Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2019/1700, annettu 10 päivänä lokakuuta 2019, yhteisten puitteiden vahvistamisesta otannalla kerättyihin yksilötason tietoihin perustuville henkilöitä ja kotitalouksia koskeville Euroopan tilastoille ja Euroopan parlamentin ja neuvoston asetusten (EY) N:o 808/2004, (EY) N:o 452/2008 ja (EY) N:o 1338/2008 muuttamisesta ja Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 1177/2003 sekä neuvoston asetuksen (EY) N:o 577/98 kumoamisesta (EUVL L 261I, 14.10.2019, s.1).
(5)Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 1260/2013, annettu 20 päivänä marraskuuta 2013, Euroopan demografisista tilastoista (EUVL L 330, 10.12.2013, s.39).
(6)Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 223/2009, annettu 11 päivänä maaliskuuta 2009, Euroopan tilastoista sekä salassapidettävien tilastotietojen luovuttamisesta Euroopan yhteisöjen tilastotoimistolle annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY, Euratom) N:o 1101/2008, yhteisön tilastoista annetun neuvoston asetuksen (EY) N:o 322/97 ja Euroopan yhteisöjen tilasto-ohjelmakomitean perustamisesta tehdyn neuvoston päätöksen 89/382/ETY, Euratom kumoamisesta (EUVL L 87, 31.3.2009, s.164).
(7)SWD(2023)13.
(8)Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 862/2007, annettu 11 päivänä heinäkuuta 2007, muuttoliikettä ja kansainvälistä suojelua koskevista yhteisön tilastoista sekä ulkomaisia työntekijöitä koskevien tilastojen laatimisesta annetun neuvoston asetuksen (ETY) N:o 311/76 kumoamisesta (EUVL L 199, 31.7.2007, s.23).
(9)Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 763/2008, annettu 9 päivänä heinäkuuta 2008, väestö- ja asuntolaskennoista (EUVL L 218, 13.8.2008, s.14).
(10)Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 1059/2003, annettu 26 päivänä toukokuuta 2003, yhteisestä tilastollisten alueyksiköiden nimikkeistöstä (NUTS) (EUVL L 154, 21.6.2003, s.1).
(11)Komission täytäntöönpanoasetus (EU) 2018/1799, annettu 21 päivänä marraskuuta 2018, väliaikaisista suorista tilastotoimista vuoden 2021 väestö- ja asuntolaskennan valikoitujen aihealueiden jakelua varten 1 km2:n ruudustoon geokoodattuina (EUVL L 296, 22.11.2018, s.19).
(12)Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2007/2/EY, annettu 14 päivänä maaliskuuta 2007, Euroopan yhteisön paikkatietoinfrastruktuurin (INSPIRE) perustamisesta (EUVL L 108, 25.4.2007, s.1).
(13)Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2010/31/EU, annettu 19 päivänä toukokuuta 2010, rakennusten energiatehokkuudesta (EUVL L 153, 18.6.2010, s.13).
(14)Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi (EU) 2024/1275, annettu 24päivänä huhtikuuta 2024, rakennusten energiatehokkuudesta (uudelleenlaadittu) (EUVL L, 2024/1275, 8.5.2024, ELI: http://data.europa.eu/eli/dir/2024/1275/oj).
(15)Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 910/2014, annettu 23 päivänä heinäkuuta 2014, sähköisestä tunnistamisesta ja sähköisiin transaktioihin liittyvistä luottamuspalveluista sisämarkkinoilla ja direktiivin 1999/93/EY kumoamisesta (EUVL L 257, 28.8.2014, s.73).
(16)Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2018/1724, annettu 2 päivänä lokakuuta 2018, tietoja, menettelyjä sekä neuvonta- ja ongelmanratkaisupalveluja saataville tarjoavan yhteisen digitaalisen palveluväylän perustamisesta ja asetuksen (EU) N:o 1024/2012 muuttamisesta (EUVL L 295, 21.11.2018, s.1).
(17)Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2019/817, annettu 20 päivänä toukokuuta 2019, kehyksen vahvistamisesta rajoja ja viisumipolitiikkaa koskevien EU:n tietojärjestelmien yhteentoimivuudelle ja Euroopan parlamentin ja neuvoston asetusten (EY) N:o 767/2008, (EU) 2016/399, (EU) 2017/2226, (EU) 2018/1240, (EU) 2018/1726 ja (EU) 2018/1861 sekä neuvoston päätösten 2004/512/EY ja 2008/633/YOS muuttamisesta (EUVL L 135, 22.5.2019, s.27).
(18)Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2019/818, annettu 20 päivänä toukokuuta 2019, kehyksen vahvistamisesta poliisiyhteistyötä ja oikeudellista yhteistyötä sekä turvapaikka- ja muuttoliikeasioita koskevien EU:n tietojärjestelmien yhteentoimivuudelle ja asetusten (EU) 2018/1726, (EU) 2018/1862 ja (EU) 2019/816 muuttamisesta (EUVL L 135, 22.5.2019, s.85).
(19)Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2018/1725, annettu 23 päivänä lokakuuta 2018, luonnollisten henkilöiden suojelusta unionin toimielinten, elinten ja laitosten suorittamassa henkilötietojen käsittelyssä ja näiden tietojen vapaasta liikkuvuudesta sekä asetuksen (EY) N:o 45/2001 ja päätöksen N:o 1247/2002/EY kumoamisesta (EUVL L 295, 21.11.2018, s.39).
(20)Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2016/679, annettu 27 päivänä huhtikuuta 2016, luonnollisten henkilöiden suojelusta henkilötietojen käsittelyssä sekä näiden tietojen vapaasta liikkuvuudesta ja direktiivin 95/46/EY kumoamisesta (yleinen tietosuoja-asetus) (EUVL L 119, 4.5.2016, s.1).
(21)Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2002/58/EY, annettu 12 päivänä heinäkuuta 2002, henkilötietojen käsittelystä ja yksityisyyden suojasta sähköisen viestinnän alalla (sähköisen viestinnän tietosuojadirektiivi) (EYVL L 201, 31.7.2002, s.37).
(22)EUVL L 123, 12.5.2016, s.1.
(23)Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2021/690, annettu 28päivänä huhtikuuta 2021, sisämarkkinoita, yritysten, mukaan luettuna pienten ja keskisuurten yritysten, kilpailukykyä, kasvi-, eläin-, elintarvike- ja rehualaa ja Euroopan tilastoja koskevan ohjelman (sisämarkkinaohjelma) perustamisesta ja asetusten (EU) N:o99/2013, (EU) N:o1287/2013, (EU) N:o254/2014ja (EU) N:o652/2014 kumoamisesta (EUVL L153, 3.5.2021, s.1).
(24)Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2021/240, annettu 10päivänä helmikuuta 2021, teknisen tuen välineen perustamisesta (EUVL L 57, 18.2.2021, s.1).
(25)Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU, Euratom) 2018/1046, annettu 18 päivänä heinäkuuta 2018, unionin yleiseen talousarvioon sovellettavista varainhoitosäännöistä, asetusten (EU) N:o 1296/2013, (EU) N:o 1301/2013, (EU) N:o 1303/2013, (EU) N:o 1304/2013, (EU) N:o 1309/2013, (EU) N:o 1316/2013, (EU) N:o 223/2014, (EU) N:o 283/2014 ja päätöksen N:o 541/2014/EU muuttamisesta sekä asetuksen (EU, Euratom) N:o 966/2012 kumoamisesta (EUVL L 193, 30.7.2018, s.1).
(26)Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU, Euratom) N:o 883/2013, annettu 11päivänä syyskuuta 2013, Euroopan petostentorjuntaviraston (OLAF) tutkimuksista sekä Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 1073/1999 ja neuvoston asetuksen (Euratom) N:o 1074/1999 kumoamisesta (EUVL L 248, 18.9.2013, s.1).
(27)Neuvoston asetus (EY, Euratom) N:o 2988/95, annettu 18 päivänä joulukuuta 1995, Euroopan yhteisöjen taloudellisten etujen suojaamisesta (EYVL L 312, 23.12.1995, s.1).
(28)Neuvoston asetus (Euratom, EY) N:o 2185/96, annettu 11 päivänä marraskuuta 1996, komission paikan päällä suorittamista tarkastuksista ja todentamisista Euroopan yhteisöjen taloudellisiin etuihin kohdistuvien petosten ja muiden väärinkäytösten estämiseksi (EYVL L 292, 15.11.1996, s.2).
(29)Neuvoston asetus (EU) 2017/1939, annettu 12 päivänä lokakuuta 2017, tiiviimmän yhteistyön toteuttamisesta Euroopan syyttäjänviraston (EPPO) perustamisessa (EUVL L 283, 31.10.2017, s.1).
(30)Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi (EU) 2017/1371, annettu 5 päivänä heinäkuuta 2017, unionin taloudellisiin etuihin kohdistuvien petosten torjunnasta rikosoikeudellisin keinoin (EUVL L 198, 28.7.2017, s.29).
(31)Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 182/2011, annettu 16 päivänä helmikuuta 2011, yleisistä säännöistä ja periaatteista, joiden mukaisesti jäsenvaltiot valvovat komission täytäntöönpanovallan käyttöä (EUVL L 55, 28.2.2011, s.13).
(32)+Virallinen lehti: lisätään tekstiin asiakirjassa ... () olevan asetuksen numero ja alaviitteeseen kyseisen asetuksen numero, päivämäärä, nimi ja EUVL-julkaisuviite.
(33)+Virallinen lehti: lisätään tekstiin asiakirjassa ... () olevan asetuksen numero ja alaviitteeseen kyseisen asetuksen numero, päivämäärä, nimi ja EUVL-julkaisuviite.

Päivitetty viimeksi: 7. marraskuuta 2024Oikeudellinen huomautus-վٴDzܴᲹääԳö