MEPere giver grønt lys til, at Paris klimaaftalen kan træde i kraft
Parisaftalen om at bekæmpe klimaændringer, som er den første universelle, juridisk bindende, globale klimaaftale, vil træde i kraft i næste måned, efter at de nødvendige vilkår er blevet mødt langt tidligere end forventet, efter Europa-Parlamentet tirsdag gav sit samtykke til EUs ratifikation af aftalen. EU kan dermed slutte sig til USA, Kina, Indien og en række andre globale aktører og store udledere af drivhusgasser, der har ratificeret Parisaftalen, når de mødes til november i Marrakesh.
Europa-Parlamentet gav sit samtykke til EUs ratifikation af Parisaftalen med 610 stemmer for, 38 imod og 31 udeladelser.
For at aftalen kan træde i kraft skal være ratificeret af mindst 55 parter, der tegner sig for minimum 55% af de globale emissioner. Mens det første vilkår allerede er opfyldt, så har dagens afstemning medført, at det andet kriterium også er blevet mødt, hvilket betyder, at aftalen kan træde i kraft.
”Parisaftalens ikrafttræden mindre end et år efter, at den blev indgået, er en kæmpe præstation taget i betragtning, at det tog otte år for Kyotoprotokollen. Dagens afstemning betyder, at EU fortsat er ledende på klimaområdet”, sagde Europa-Parlamentets formand Martin Schulz, som underskrev dokumenterne for Europa-Parlamentets godkendelse af EUs ratifikation i tilstedeværelse af FNs Generalsekretær Ban Ki-moon, den franske miljøminister og formand for COP21 Ségolène Royal, Slovakiets statssekretær Ivan Korčok, som repræsentant for EU-formandsskabet, og Europa-Kommissionens formand Jean-Claude Juncker.
”Den Europæiske Union har en lang tradition for at være ledende i kampen mod klimaændringer” sagde Ban Ki-moon før afstemningen. Han takkede MEPerne og understregede vigtigheden af EUs ratificering. Han tilføjede, at kampen mod klimaændringerne ikke alene er en af de største udfordringer i vor tid, men også en mulighed for at opbygge en mere bæredygtig og konkurrencedygtig økonomi samt mere stabile samfund.
De fleste talere fra de politiske grupper understregede, at dagens afstemning også viser, at samarbejde og løsning af problemer i fællesskab er den eneste løsning på globale problemer. De insisterede også på det presserende behov for at implementere aftalen samt fortsætte forhandlingerne på den globale scene. ”Dette er resultatet af et stort samarbejde”, sagde Parlamentets ordfører Giovanni La Via (EPP, IT).
Se ceremonien og talerne:
Næste skridt
Nu hvor Europa-Parlamentet har givet sit samtykke, kan Rådet formelt vedtage beslutningen gennem en skriftlig procedure, således at EU, sammen med de 7 medlemslande, der har afsluttet ratificeringsprocessen, kan indgive sin ratificering til FNs hovedkvarter i New York fredag den 7. oktober.
Torsdag stemmer MEPerne også stemme om en resolution, der giver deres prioriteter for den næste forhandlingsrunde i november i Marrakesh med fokus på, hvordan indsatsen mellem parterne kan fordeles for at imødekomme målene i Parisaftalen.
Baggrund
7 medlemslande har allerede afsluttet deres nationale ratificeringsprocesser: Ungarn, Frankrig, Slovakiet, Østrig, Malta, Portugal og Tyskland. Disse 7 medlemslande tegner sig for omkring 5% af de globale udledninger,
For at Parisaftalen kan træde i kraft, skal mindst 55 parter, der tilsammen tegner sig for minimum 55% af de globale emissioner have ratificeret aftalen. Indtil videre har 62 parter, der står for 51,89% af de globale emissioner formelt indgivet deres ratifikationer. EU tegner sig samlet for omkring 12% af den globale udledning af drivhusgasser.
På den baggrund kan Parisaftalen, takket være EUs ratifikation, træde i kraft inden COP22 Klimakonferencen, der finder sted i Marrakesh den 7.-18. november 2016.
12% ; is the share of global greenhouse gas emitted in the EU
“The entry into force of the Paris agreement less than one year after its signature is a massive achievement”
Kontakter:
-
Baptiste CHATAIN
Press Officer -
Rikke ULDALL
Press Officer -
Jacob LOLCK