Uudet genomitekniikat: mepit tukevat viljelijöiden vihreää siirtymää 

徱öپdzٱ 
 
 

Jaa tämä sivu: 

  • Helpotetaan menettelyä niille NGT-kasveille, joiden katsotaan vastaavan tavanomaisia kasveja 
  • Kaikki NGT-kasvit on merkittävä jatkossakin 
  • Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen EFSA on arvioinut geenitekniikoiden mahdollisia riskejä  
NGT-tuotteet, esim. tummumattomat banaanit, voivat vähentää elintarvikejätettä ja hiilidioksidipäästöjä. © Adobe stock  

Mepit haluavat yksinkertaisemman menettelyn tavanomaisia kasveja vastaaville NGT-kasveille, kun taas toiseen ryhmään sovellettaisiin tiukempia sääntöjä.

Parlamentti hyväksyi äänin 307 puolesta, 263 vastaan ja 41 tyhjää kantansa neuvotteluihin jäsenmaiden kanssa. Neuvottelut koskevat uusista genomitekniikoista (NGT), jotka muuttavat organismin geneettistä materiaalia.

Tavoitteena on tehdä elintarvikejärjestelmästä kestävämpi ja häiriönsietokykyisempi kehittämällä paranneltuja kasvilajikkeita. Uusien lajikkeiden tulisi kestää paremmin ilmastonmuutosta ja tuholaisia sekä tuottaa suurempia satoja. Ne myös tarvitsisivat vähemmän lannoitteita ja torjunta-aineita.

Tällä hetkellä kaikkiin uusilla genomitekniikoilla tuotettuihin kasveihin sovelletaan samoja sääntöjä kuin muuntogeenisiin organismeihin (). Mepit kannattivat ehdotusta, jonka mukaan NGT-kasveille on jatkossa kaksi eri ryhmää, joilla on omat säännöstönsä. Tavanomaisia kasveja vastaavat NGT-kasvit (ryhmän 1 NGT-kasvit) vapautettaisiin vaatimuksista, kun taas muiden NGT-kasvien (ryhmän 2 NGT-kasvit) olisi edelleen oltava tiukempien vaatimusten mukaisia. Mepit haluavat, että molempien ryhmien kasveista valmistetut tuotteet merkitään jatkossakin NGT-merkillä.

Mepit katsoivat myös, että luonnonmukaisessa tuotannossa kaikki NGT-kasvit tulisi edelleen kieltää, koska niiden yhteensopivuus edellyttää lisätutkimuksia. Mepit haluavat lisäksi, että komissio antaa seitsemän vuotta lain voimaantulon jälkeen selvityksen siitä, miten kuluttajien ja tuottajien käsitys uusista tekniikoista luomutuotannossa on kehittynyt.


Ryhmän 1 NGT-kasvit


Kannassaan mepit haluavat muutoksia luokitteluperusteisiin (geenimuutosten määrään ja laajuuteen), joiden perusteella kasveja voidaan laskea ryhmään 1 kuuluviksi eli tavanomaisia kasveja vastaaviksi. Avoimuuden varmistamiseksi mepit sopivat, että kaikista ryhmän 1 NGT-kasveista on laadittava julkinen luettelo verkkoon.


Ryhmän 2 NGT-kasvit


Ryhmän 2 NGT-kasvien osalta mepit sopivat pitävänsä voimassa suurimman osan muuntogeenisiä organismeja koskevasta lainsäädännöstä, joka kuuluu maailman tiukimpiin. Siihen sisältyy muun muassa lupamenettely.

Ryhmän 2 NGT-kasvien odotetaan edistävän kestävämpää maatalouselintarvikejärjestelmää. Kannustaakseen niiden käyttöönottoa mepit sopivat nopeuttavansa riskinarviointimenettelyä, mutta korostivat, että niin kutsuttua on noudatettava.


Kaikki NGT-kasveille haetut patentit kielletään


Mepit haluavat kieltää täysin patentit kaikille NGT-kasveille, kasvimateriaaleille, niiden osille, geneettisille tiedoille ja niiden sisältämille prosessiominaisuuksille, jotta vältetään oikeudellinen epävarmuus, kustannusten nousu ja uudet riippuvuussuhteet viljelijöille ja jalostajille. Lisäksi he pyytävät kesäkuuhun 2025 mennessä selvityksenpatenttien vaikutuksesta jalostajien ja viljelijöiden mahdollisuuksiin saada monipuolista kasvien lisäysaineistoa. Mepit pyytävät myös lainsäädäntöehdotuksesta, jotta teollis- ja tekijänoikeuksia koskevat EU:n säännöt päivitettäisiin vastaamaan NGT-kasveja koskevia sääntöjä.


Kommentti


Äänestyksen jälkeen esittelijä Jessica Polfjärd (EPP, Ruotsi) sanoi: ”NGT-kasveilla on ratkaiseva merkitys Euroopan ruokaturvan vahvistamisessa ja maataloustuotannon viherryttämisessä. Uusien sääntöjen avulla voidaan kehittää parempia kasvilajikkeita, jotka tuottavat suuremmat sadot ja kestävät ilmastonmuutosta tai tarvitsevat vähemmän lannoitteita ja torjunta-aineita. Toivon, että jäsenmaat hyväksyvät pian kantansa, jotta voimme hyväksyä uudet säännöt ennen Euroopan parlamentin vaaleja ja antaa viljelijöille välineet, joita he tarvitsevat vihreään siirtymään.”


Seuraavaksi


Parlamentti on nyt valmis aloittamaan neuvottelut EU-maiden kanssa lopullisesta laista.


Taustaa


Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen on . Useita NGT-tuotteita on jo saatavilla tai tulossa markkinoille EU:n ulkopuolella (esim. Filippiineillä tummumattomat banaanit, jotka voivat vähentää elintarvikejätettä ja hiilidioksidipäästöjä).