Oorlog in Oekraïne: EP-leden bespreken de toekomst van de veiligheid van Europa
In reactie op de Russische invasie van Oekraïne vraagt het EP om meer EU-defensie inspanningen en minder energieafhankelijkheid van het Kremlin.
Woensdagochtend debatteerden de EP-leden met de Estse premier Kaja Kallas en EU-buitenlandchef Josep Borrell over de rol van Europa in een veranderende wereld en de veiligheidssituatie van het continent na de Russische aanval op Oekraïne.
De , gaf het startschot voor het debat en schetste EU maatregelen als reactie op de Russische invasie en de pogingen van het Kremlin om de Europese veiligheidsorde te destabiliseren: "We moeten de rol van Europa in deze nieuwe wereld opnieuw beoordelen. Wij moeten onze investeringen in defensie en innoverende technologieën opvoeren. Dit is het moment om doortastende maatregelen te nemen om de veiligheid van alle Europeanen te garanderen. Het is tijd om een echte Veiligheids- en Defensie-Unie op te bouwen en onze afhankelijkheid van het Kremlin te verminderen. Wat we tot nu toe hebben gezien op het gebied van Europese coördinatie, solidariteit en eenheid is ongekend - en moet voor ons de blauwdruk zijn voor de toekomst."
De Estse premier Kaja Kallas herinnerde de leden van het Europees Parlement eraan dat zijzelf het kind is van een gedeporteerde die door Stalin naar Siberië is weggestuurd, en prees de acties van de EU om Oekraïne te helpen en de solidariteit van Europese burgers met degenen die de oorlog zijn ontvlucht. Niettemin wees zij erop: "We hebben nog een lange weg te gaan. We zullen strategisch geduld moeten oefenen, want de vrede zal niet morgen uitbreken".
Premier Kallas riep op tot een "beleid van doelgerichte indamming". Zij benadrukte dat de EU "harder en sneller moet werken om onze energieafhankelijkheid van Russisch gas en Russische olie te verminderen" en dat de Europese defensie moet worden versterkt door "hand in hand met de NAVO" te werken. Over de toekomst van Oekraïne zei zij: "Het is niet alleen in ons belang om Oekraïne een perspectief op lidmaatschap te bieden; het is ook onze morele plicht om dat te doen. Oekraïne vecht niet voor Oekraïne; het vecht voor Europa. Als we het nu niet doen, wanneer dan wel?"
Josep Borrell, hoofd van het buitenlands beleid van de EU, benadrukte op zijn beurt dat de huidige oorlog "een stempel op de geschiedenis zal zetten" en onderstreepte dat de EU en haar burgers nu eindelijk een collectieve inspanning moeten leveren om hun energieafhankelijkheid van Rusland te verminderen. Dit houdt ook in dat aan de burgers moet worden uitgelegd "dat onze manier van leven een prijs heeft". Europa zal bereid moeten zijn de prijs te betalen om Rusland aan te pakken, en de gevolgen van deze oorlog zullen langdurig zijn en het Europese beleid voor de komende jaren en decennia bepalen, zei hij.
U kunt alle interventies terugkijken.
Versterk Europese defensie, maak nieuwe Europese asielregels, sluit Russisch gas af
De eerste sprekersronde van de fracties bestond uit de volgende Europarlementariërs: Arnaud Danjean (EVP, Frankrijk), Iratxe García Pérez (S&D, Spanje), Nathalie Loiseau (Renew Europe, Frankrijk), Ska Keller (Groenen/EVA, Duitsland), Jaak Madison (ID, Estland), Anna Fotyga (ECR, Polen) en Martin Schirdewan (Linkse Fractie, Duitsland). U kunt de opname van hun toespraken hier terugkijken.
In hun toespraken benadrukten veel Europarlementariërs de eerdere mislukte pogingen van de EU om haar defensiecapaciteit te vergroten. Zij verwelkomden het nieuwe en drongen aan op een gezamenlijke inspanning om de Europese Defensie-Unie vooruit te helpen, waarbij alle lidstaten zich moeten inzetten om hun beloften waar te maken. Zij benadrukten ook dat de EU minder gebruik moet maken van Russisch gas en Russische olie, dat er meer moet worden geïnvesteerd in groene technologieën en energieopslag, en dat er een goed migratiesysteem moet komen om vluchtelingen op te vangen en de verantwoordelijkheid voor vluchtelingen te delen.
Sommige leden wezen erop dat investeren in veiligheid meer betekent dan alleen geld uitgeven aan het leger; het omvat bijvoorbeeld ook steun voor kritieke infrastructuur, cyberweerbaarheid en het versnellen van de groene transitie. Anderen riepen op tot effectievere sancties tegen de Russische president Vladimir Poetin en zijn oligarchen, meer fiscale transparantie en het afremmen van de wapenwedloop.
Contact:
-
Viktor ALMQVIST
Press Officer -
Hana RAISSI
Press officer -
Willemijn DE JONG
Persvoorlichter in Nederland -
Joeri HAMVAS
Persvoorlichter in België