EP akkoord met vernieuwde regels rond productveiligheid
- Met deze nieuwe regels worden veiligheidsrisico’s in verband met nieuwe technologieën en de stijgende onlineverkoop aangepakt
- Kwetsbare consumenten, zoals kinderen en personen met een handicap, worden beter beschermd
- Gevaarlijke producten moeten sneller van de markt gehaald worden en terugroepacties moeten doeltreffender worden
- Afwendbare ongevallen door onveilige producten leiden ieder jaar tot 11,5 miljard euro schade
Door de herziene wetgeving zullen producten in de EU die online of in winkels worden verkocht, moeten voldoen aan de hoogste veiligheidsvoorschriften.
De leden van het Europees Parlement stemden donderdag met 569 stemmen voor, 13 tegen en geen onthoudingen, in met de herziene regels inzake productveiligheid van niet-voedingsproducten voor consumenten. Door de nieuwe verordening wordt de bestaande richtlijn algemene productveiligheid afgestemd op de meest recente ontwikkelingen op het gebied van digitalisering en de sterke toename in onlinewinkelen.
Betere beoordeling van de veiligheid
De verordening algemene productveiligheid bevat maatregelen die ervoor moeten zorgen dat tijdens de veiligheidsbeoordeling ook de risico’s voor de meest kwetsbare consumenten zoals kinderen, de genderaspecten en cyberveiligheidsrisico’s worden onderzocht. Dit moet voor consumenten de veiligheid garanderen van alle producten die in de handel worden gebracht.
Markttoezicht en internetwinkels
Door de nieuwe verordening krijgen economische marktdeelnemers, zoals fabrikanten, importeurs en distributeurs, meer verplichtingen en worden de bevoegdheden van de markttoezichtautoriteiten uitgebreid. Ook worden er duidelijke verplichtingen ingevoerd voor aanbieders van onlinemarktplaatsen. Zo moeten dergelijke aanbieders voortaan samenwerken met de markttoezichtautoriteiten om risico’s te verminderen. Deze autoriteiten kunnen aanbieders verplichten gevaarlijke producten zo snel mogelijk en in elk geval binnen twee werkdagen van hun onlinemarktplaats te verwijderen of de toegang hiertoe uit te schakelen.
Daarnaast mogen producten die afkomstig zijn van buiten de EU alleen in de handel worden gebracht als een van de marktdeelnemers in de EU gevestigd is en verantwoordelijk is voor de veiligheid van het product in kwestie.
Doeltreffendere terugroepacties
De nieuwe wetgeving moet ook leiden tot een betere procedure voor het terugroepen van producten. Momenteel blijven veel producten na een terugroepactie nog in omloop. Naar schatting gebruikt nog steeds dergelijke producten.
Consumenten moeten direct worden geïnformeerd over een terugroepactie en een reparatie, vervanging of terugbetaling aangeboden krijgen voor het product. Daarnaast kunnen consumenten voortaan een klacht indienen en collectieve vorderingen instellen. De informatie over de veiligheid van een product en mogelijke oplossingen moet beschikbaar zijn in duidelijke en begrijpelijke taal. Ook wordt het systeem voor snelle uitwisseling van informatie (het “) zodanig gemoderniseerd dat het toegankelijker wordt voor personen met een handicap en onveilige producten effectiever kunnen worden opgespoord.
Quote
Rapporteur Dita Charanzová (Renew, CZ), zei: “Met dank aan deze wet beschermen we onze meest kwetsbare consumenten, met name kinderen. In 2020 kwam 50% van de als gevaarlijk aangemerkte producten uit China. Met deze wet hebben we een cruciale stap gezet tegen degenen die onveilige producten in Europa verkopen.
Elk verkocht product moet iemand hebben die ervoor verantwoordelijk is binnen de EU. Onveilige producten worden binnen twee dagen van websites verwijderd. Consumenten worden direct per e-mail geïnformeerd als ze een onveilig product hebben gekocht. Bovendien hebben ze recht op reparatie, vervanging of terugbetaling, als een product wordt teruggeroepen. Als deze wet er eenmaal is, zullen er minder gevaarlijke producten in Europa zijn.”
Volgende stappen
Voordat de verordening in werking kan treden, moet de tekst nog formeel worden goedgekeurd door de Raad en worden gepubliceerd in het Publicatieblad van de EU. De verordening zal anderhalf jaar na de inwerkingtreding ervan van toepassing worden.
Achtergrond
In 2021 , in vergelijking met 50 % in 2014. Daarnaast bestelde in 2020 21 % producten van buiten de EU, in vergelijking met 8 % in 2014. Volgens het jaarlijkse verslag van van 2020 ging het bij 26 % van de gevaarlijke producten waar melding van is gemaakt, om onlineproducten. 62 % van deze producten was afkomstig van buiten de EU en de Europese Economische Ruimte.
zullen de Europese consumenten naar verwachting één miljard euro besparen in het eerste jaar nadat deze van kracht wordt en 5,5 miljard euro in de volgende tien jaar. Met de nieuwe maatregelen wordt het aantal onveilige producten op de markt verminderd. Dit moet zorgen voor minder schade voor EU-consumenten als gevolg van afwendbare productgerelateerde ongevallen en minder kosten voor de gezondheidszorg. De kosten daarvan worden geraamd op respectievelijk 11,5 miljard euro en 6,7 miljard euro per jaar.
Contact:
-
Yasmina YAKIMOVA
Press Officer -
Willemijn DE JONG
Persvoorlichter