- EU:s medlemsländer måste överväga att skicka stridsflygplan till Ukraina
- Ryska tillgångar som frysts av EU bör användas för att återuppbygga Ukraina
- EU:s sanktioner mot Moskva och dess allierade måste utvidgas avsevärt
- Ukraina, kommissionen och rådet bör arbeta för att inleda EU-anslutningsförhandlingar i år
Europaparlamentet kräver att EU-länderna allvarligt överväger att leverera stridsflygplan, helikoptrar, lämpliga missilsystem och en betydande ökning av ammunition till Ukraina.
I en resolution som utvärderar ett år av Rysslands krig mot Ukraina fördömer ledamöterna kraftfullt den ryska aggressionen och upprepar sin orubbliga solidaritet med Ukrainas folk och politiska ledning.
De vill att EU fortsätter att ge militärt stöd till Ukraina så länge som det är nödvändigt och kräver att man allvarligt överväger att leverera stridsflygplan och helikoptrar, lämpliga missilsystem och väsentligt ökade mängder ammunition till landet. Ukraina måste inte bara kunna försvara sig utan också återfå full kontroll över hela sitt internationellt erkända territorium, enligt texten.
Fler sanktioner och förverkning av ryska tillgångar för att återuppbygga Ukraina
I resolutionen uppmanas EU:s medlemsländer att anta sitt tionde sanktionspaket mot Ryssland och dess allierade före slutet av februari och att väsentligt utöka dess räckvidd. Texten uppmanar också EU, medlemsländerna och deras allierade att göra de redan befintliga sanktionerna mer effektiva och att vidta brådskande åtgärder för att sätta stopp för alla försök att kringgå dessa restriktiva åtgärder.
Utöver det kräver ledamöterna att den rättsliga ordningen - som skulle göra det möjligt att förverka ryska tillgångar som frysts av EU - ska slutföras. Dessa tillgångar bör sedan användas för att återuppbygga Ukraina och för att kompensera krigets offer. Parlamentet understryker också att Ryssland, när kriget väl är slut, måste få betala ett omfattande skadestånd för att kunna bidra väsentligt till återuppbyggnaden av Ukraina.
Arbete måste göras för att inleda EU-anslutningsförhandlingar med Ukraina
Parlamentet understryker vidare att det ryska kriget i grunden har förändrat den geopolitiska situationen i Europa, ”vilket kräver djärva, modiga och omfattande politiska, säkerhetsmässiga och finansiella beslut från EU:s sida”. Mot bakgrund av detta betonar ledamöterna sitt stöd för Europeiska rådets beslut att bevilja Ukraina status som EU-kandidatland i somras. De uppmanar också Ukraina, kommissionen och rådet att arbeta för att anslutningsförhandlingarna ska kunna inledas i år, samtidigt som de betonar att EU-anslutning även fortsättningsvis är en meritbaserad process på grundval av respekt för relevanta förfaranden och på villkor att de fastställda kriterierna uppfylls.
Resolutionen kommer att finnas tillgänglig i sin helhet ä. (16.02.2023) Den antogs med 444 röster för, 26 röster emot och 37 nedlagda röster.
En inspelning av plenardebatten med EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen, EU:s utrikeschef Josep Borrell och det svenska rådsordförandeskapet finns ä. (15.02.2023)
Kontakter:
-
Viktor ALMQVIST
Pressekreterare - Bryssel/Strasbourg -
Therese DOMISCH
Pressekreterare - Stockholm/Strasbourg -
Tiia MUSTONEN
Pressekreterare - Stockholm/Strasbourg -
Matilda NILSSON MORRIS
Press Service Trainee