Parlamentet vil se en ende på hjemløshed i EU
Europa-Parlamentet ønsker at se en ende på hjemløshed i EU fra 2030. Find ud af hvilke tiltag MEP'erne opfordrer EU til at iværksætte.
I en betænkning vedtaget den november 2020 opfordrede MEP'erne til, at EU og dets medlemslande gør en ende på hjemløshed fra 2030. De ville have en EU-dækkende strategi og medlemslandene til at afkriminalisere hjemløshed og fortsat mobilisere finansiering til at tackle problemet.
Hvorfor hjemløshed er et vigtigt emne
At have et sted at bo er en grundlæggende menneskerettighed, mener Parlamentet, men hver nat er der mennesker der sover på Europas gader.
Covid-19-krisen, den økonomiske recession og tabet af arbejdspladser gjorde problemet værre.
ø er [...] en af de mest alvorlige former for fattigdom og afsavn, som skal afskaffes ved hjælp af målrettede og integrerede politikker.
Hjemløse er ofte mål for hadforbrydelser og vold, herunder social stigmatisering. Profilen på Europas hjemløse befolkning ændrer sig, og der er flere og flere børn, migranter, minoriteter, kvinder og familier på gaden.
Parlamentets løsninger
Parlamentet opfordrede EU-landene til:
• at sørge for lige adgang til offentlige tjenester som f.eks. sundhedspleje, uddannelse og sociale tjenester
• at støtte integrationen af hjemløse på arbejdsmarkedet via beskæftigelsesprogrammer, oplæring og skræddersyede programmer
• at sørge for permanent adgang til krisecentre som en sidste løsning (udover forebyggelse og støttetiltag)
• at arbejde på en fælles definition, forbedret dataindsamling og sammenhængende indikatorer for bedre at kunne forstå omfanget af problemet
Derudover opfordrede Parlamentet EU's medlemslande til at vedtage principper om ‘bolig først', der allerede er blevet introduceret med succes i flere lande. I modsætning til mere traditionelle tilgang søger ‘bolig først'-modellen at skaffe de hjemløse et sted at bo, før andre problemstillinger adresseres.
Mangel på billige boliger et voksende problem
Manglen på boliger, der er til at betale, er et voksende problem i Europa, hvor huspriserne i gennemsnit er steget med 47 % i EU i 2023 sammenlignet med 2015.
Dette er et særligt stort problem for ejere eller lejere med lav indkomst: I 2023 brugte 10,6 % af husstandene i byerne og 7 % af husstandene i landområderne mere end 40 % af deres disponible indkomst på bolig.