Αναθεώρηση του μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού: Η ΕΕ προετοιμάζεται να βοηθήσει την Ουκανία τα επόμενα χρόνια
Ο πόλεμος στην Ουκανία και ο πληθωρισμός έχουν εξαντλήσει τα αποθέματα στον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ. Πώς ενισχύεται η Ένωση για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις.
Ποιος είναι ο μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός της ΕΕ
Ο μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός της ΕΕ, γνωστός και ως Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (MFF.), είναι το επταετές δημοσιονομικό σχέδιο που καθορίζει πόσα χρήματα μπορεί να επενδύσει η ΕΕ σε διαφορετικές προτεραιότητες, όπως η υποστήριξη γεωργών, περιφερειών, επιχειρήσεων, φοιτητών ή ερευνητών.
Ο μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός θέτει όρια για τις ετήσιες δαπάνες της ΕΕ. Καθώς το ισχύον πλαίσιο καλύπτει την περίοδο 2021-2027, αναθεωρήθηκε το 2023 για να δούμε ποιες αλλαγές χρειάζονταν. Το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο συμφώνησαν τώρα για αλλαγές στον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό.
Μάθετε περισσότερα για τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ.
Γιατί αναθεωρήθηκε και προσαρμόστηκε ο μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός της ΕΕ
Μετά την έγκριση από την ΕΕ του τρέχοντα μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού στα τέλη του 2020, σημειώθηκαν πολλές απρόβλεπτες εξελίξεις.
Ο πόλεμος στην Ουκανία άλλαξε δραματικά τη γεωπολιτική κατάσταση στην ήπειρο.
Η ΕΕ έστειλε οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια και συμφώνησε να αυξήσει την παραγωγή πυρομαχικών και πυραύλων για την Ουκανία. Εκατομμύρια Ουκρανοί πρόσφυγες έχουν ζητήσει προστασία σε χώρες της ΕΕ.
Η άνοδος των επιτοκίων, που ξεκίνησε από τις κεντρικές τράπεζες για τον περιορισμό του πληθωρισμού, οδήγησε σε σημαντική αύξηση του κόστους δανεισμού της ΕΕ που συνδέεται με το σχέδιο ανάκαμψης μετά την Covid.
Άλλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ περιλαμβάνουν τις επίμονες μεταναστευτικές εισροές και την ανάγκη διασφάλισης της αυτονομίας της ΕΕ σε κρίσιμους τομείς.
Αλλαγές στην ενδιάμεση αναθεώρηση του μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της ΕΕ
Ακολουθούν ορισμένες από τις σημαντικές αλλαγές που γίνονται στον προϋπολογισμό:
• Συνολικά 50 δισ. ευρώ για στήριξη της Ουκανίας (συμπεριλαμβανομένων δανείων 33 δισ. ευρώ και επιχορηγήσεων 17 δισ. ευρώ).
• Για τη μετανάστευση και τα εξωτερικά ζητήματα, η αναθεώρηση του προϋπολογισμού διαθέτει επιπλέον 2 δισ. ευρώ για τη μετανάστευση και τη διαχείριση των συνόρων και 3,1 δισ. ευρώ για πρωτοβουλίες της ΕΕ σε γειτονικές περιοχές και σε ολόκληρο τον κόσμο. Επιπλέον 4,5 δισ. ευρώ θα ανακατανεμηθούν από άλλα προγράμματα εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ.
• Επιπλέον 3,5 δισ. ευρώ διατίθενται για την αντιμετώπιση απροσδόκητων προβλημάτων έως το 2027. Συνολικά 1,5 δισ. ευρώ σε νέα κεφάλαια διατίθενται σε αμυντικές επενδύσεις.
Μερικά από τα κονδύλια για τις νέες προτεραιότητες προστέθηκαν επιπλέον, ενώ ορισμένα έχουν ανακατανεμηθεί από υπάρχοντα προγράμματα.
Νομοθετικά βήματα
Οι αποφάσεις για τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό λαμβάνονται ομόφωνα από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αφού λάβουν τη σύμφωνη γνώμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στην πράξη, εκπρόσωποι του Συμβουλίου και του Κοινοβουλίου διαπραγματεύονται και καταλήγουν σε συμφωνία. Αυτή η συμφωνία οριστικοποιήθηκε τον Φεβρουάριο του 2024.
Το Κοινοβούλιο ψήφισε επίσημα τον Φεβρουάριο του 2024 την έγκριση των αλλαγών στον προϋπολογισμό. Μετά από τελική απόφαση του Συμβουλίου, οι αλλαγές τίθενται σε ισχύ.