EU:n maataloustilastot: tuet, työpaikat ja tuotanto (infografiikka)
Tutustu faktoihin ja lukuihin EU:n maataloudesta, sen maakohtaisesta rahoituksesta sekä maatalouden työpaikoista ja tuotannosta.
Maatalous on tärkeä toimiala kaikissa EU:n jäsenvaltioissa, ja ne saavat kaikki yhteisen maatalouspolitiikan (YMP) rahoitusta. Euroopan maatalouden tukirahastosta tuetaan suoraan viljelijöitä ja Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahastosta maaseutualueita, ilmastotoimia ja luonnonvarojen hoitoa.
Lue lisää siitä, miten yhteisellä maatalouspolitiikalla tuetaan maanviljelijöitä
EU:n maataloustuet maittain
Vuonna 2019 viljelijöille maksettaviin suoriin tukiin käytettiin 38,2 miljardia euroa ja maaseudun kehittämiseen 13,8 miljardia euroa. Maataloustuotteiden markkinoita tuettiin lisäksi 2,4 miljardilla eurolla.
Yhteisen maatalouspolitiikan varojen käyttöä koskevat säännöt määräytyvät EU:n pitkän aikavälin budjetin mukaan. Nykyisiä sääntöjä sovelletaan joulukuuhun 2022 saakka. Sen jälkeen tulee voimaan yhteisen maatalouspolitiikan tuorein uudistus, jota sovelletaan vuoteen 2027 asti.
EU:n maatalousalan työpaikkoja koskevat tilastotiedot
Maatalousala työllisti 9 476 600 henkilöä vuonna 2019, ja elintarviketuotantoala 3 769 850 henkilöä (vuonna 2018). Maatalouden osuus EU:n bruttokansantuotteesta oli 1,3 prosenttia vuonna 2020.
Maatalousalan työtekijöitä oli eniten Romaniassa (vuonna 2019). Saksassa taas oli eniten elintarviketuotantoalan työntekijöitä (vuonna 2018).
Jokainen maatalousalaan investoitu euro tuottaa EU:n taloudelle 0,76 euroa lisää. Maatalouden bruttoarvonlisäys – eli maatalouden alkutuotannon koko tuotannon arvon ja tuotantoprosessissa käytettyjen palvelujen ja tavaroiden kustannusten erotus – oli 178,4 miljardia euroa vuonna 2020.
EU:n maataloustuotanto
EU:n maatalousala tuottaa monenlaisia elintarviketuotteita viljasta maitotuotteisiin. EU on antanut lainsäädäntöä, jolla varmistetaan, että unionissa tuotetut ja myytävät elintarvikkeet ovat turvallisia. Vuonna 2020 julkistetulla Pellolta pöytään -strategialla pyritään varmistamaan, että elintarvikkeita tuotetaan kestävämmällä tavalla. Parlamentin jäsenet haluavat, että torjunta-aineiden käyttöä vähennetään öٳäᾱ ja biodiversiteetin suojelun parantamiseksi, tuotantoeläinten häkissä pitäminen lakkautetaan ja luonnonmukaisessa viljelyssä käytettävää maa-alaa lisätään vuoteen 2030 mennessä.