Begroting 2023: "We willen de energiecrisis, de oorlog en de economie aanpakken"

De EU-begroting voor 2023 moet gericht zijn op het aanpakken van de vele crises waar Europa mee te maken heeft, zegt rapporteur Nicolae Ştefănuță.

Portret van Europarlementslid Nicolae Ştefănuță (Renew Europe, Roemenië)
Europarlementslid Nicolae Ştefănuță (Renew Europe, Roemenië)

Het Europees Parlement heeft op 23 november tijdens een plenaire stemming de EU-begroting voor volgend jaar goedgekeurd. Dit interview met Nicolae Ştefănuță (Renew Europe, Roemenië), auteur van het Parlementair verslag over de budgettaire prioriteiten van het Parlement, vond plaats in de aanloop naar de onderhandelingen met de Raad.

U zegt in uw begrotingsverslag dat de EU voor een buitengewoon complex aantal uitdagingen staat en dat de begroting moet bijdragen tot de aanpak daarvan. Over welke uitdagingen heeft u het?

De meerjarenbegroting van de EU, die een limiet oplegt aan de jaarlijkse begroting, werd opgesteld in 2018. Dat was voordat we vijf opeenvolgende crises en uitdagingen hadden: De pandemie, de energiecrisis, de inflatie, de oorlog in ïԱ en de toetreding van ïԱ en Moldavië als kandidaat-lidstaten. Dit betekent dat we oorlog voeren met pijl en boog, maar we bevinden ons in een digitaal tijdperk. We trekken ten strijde met iets dat niet is aangepast aan de huidige oorlog waarmee we worden geconfronteerd.

De belangrijkste boodschap is dat we de langetermijnbegroting van de EU moeten herzien en beter moeten afstemmen op de tijd waarin we leven, zodat we meer speelruimte hebben en meer geld om te reageren. Als we dat niet doen, zullen de mensen zich afvragen waarom de EU niets doet. Als we een nieuwe crisis krijgen en we geen geld meer hebben, wat zullen de burgers dan zeggen? In Italië zien we bijvoorbeeld dat de eerste aarzelingen bij de pandemie ons vandaag politieke stemmen kosten.

Dit zijn buitengewone tijden. De begroting die wij ontvingen [het ontwerp-voorstel van de Commissie] was gewoon. Wij hebben geprobeerd deze te veranderen naar buitengewoon.

Sommige van de crises die u noemt zijn erg marktgedreven. Hoe kan de EU-begroting specifiek dat soort crises aanpakken?

Dat is een goede vraag. Niet alle problemen kunnen worden opgelost door er meer geld naar te gooien. Je noemt de markt-gedreven voorbeelden, maar we hebben er ook die oorlog-gedreven zijn. Dat zijn dingen die we niet in de hand hebben. Wat we wel kunnen doen is een gezamenlijke inspanning leveren.

In deze begroting pakken we precies de uitdagingen van de energiecrisis, de oorlog en de economie aan. Dat zijn onze drie grote prioriteiten, maar tegelijkertijd moeten we wetgeving aannemen en andere maatregelen nemen. Voor de energiecrisis hebben we nodig, maar ook andere maatregelen. Geld lost niet alles op, maar het kan wel veel helpen om de pijn te verzachten.

Binnen het Parlement hebben we in feite elk onderdeel van het begrotingsvoorstel van de Commissie over energie verhoogd, bijvoorbeeld met betrekking tot innovatie, nieuwe energiebronnen en hernieuwbare energie en voor kmo's die te maken hebben met de energiekosten. We hebben een pakket voorgesteld dat 533 miljoen euro hoger ligt dan de ontwerpbegroting. Dat is ons antwoord op het energieprobleem dit jaar.

Sommigen zijn misschien een beetje bezorgd dat één van de grootste uitdagingen van onze generatie - klimaatverandering - een stapje achteruit moet nemen omdat er nu zoveel andere problemen zijn die moeten worden opgelost. Wat staat er in uw begrotingsvoorstel voor het klimaat?

Wij stellen een verhoging van het voor. We pakken de klimaatverandering samen met de andere kwesties aan. Ik denk dat het belangrijk is om de Green Deal niet tegen te houden. Ik ben het niet eens met de mensen die zeggen dat we door de Green Deal in een energiecrisis zijn beland. Integendeel. Als we de Green Deal al hadden gehad, hadden we misschien niet in deze situatie gezeten. Dan hadden we meer duurzame energie gehad en waren we minder afhankelijk geweest van Russische olie en externe bronnen.

Hoe ondersteunt uw begrotingsvoorstel ïԱ specifiek?

We hebben een pakket ter waarde van 853 miljoen euro samengesteld. We hebben onze defensiecapaciteit, onze militaire mobiliteit en de gezamenlijke aankoop van wapens vergroot. Er is Erasmus voor Oekraïense studenten. Er zijn uitbreidingen van het voor onderzoek omdat we Oekraïense onderzoekers in de EU hebben. Er zijn pakketten voor humanitaire hulp omdat de vluchtelingen en de lidstaten die vluchtelingen opvangen, hulp nodig hebben.

Een land als Moldavië heeft ook hulp nodig. Het is een kandidaat-lidstaat, maar krijgt momenteel niet echt veel steun van ons omdat ze nog geen pre-toetredingsgeld ontvangen. Ze hebben de energieprijzen zien verzevenvoudigen, dus ze smeken om hulp deze winter. We moeten hen steunen omdat het belangrijk is dat we een pro-Europese regering in Moldavië houden.

Deel dit artikel over: