Het Parlement roept op tot verbetering van de kiesregels voor mobiele burgers
De mobiliteit en stemrechten moeten worden gegarandeerd, maar mobiele EU-burgers staan voor uitdagingen wanneer ze stemmen en kandidaat zijn voor verkiezingen, waarschuwen de EP-leden.
Volgens de EU-verdragen moeten EU-burgers die in een ander EU-land verblijven het recht hebben om onder dezelfde voorwaarden deel te nemen aan Europese en lokale verkiezingen als burgers van die staat.
Mobiele burgers worden echter nog steeds geconfronteerd met obstakels bij het uitoefenen van hun kiesrechten en hun deelname aan verkiezingen blijft zeer laag in vergelijking met andere burgers.
De regels voor Europese verkiezingen en de regels die ervoor zorgen dat niet-burgers kunnen deelnemen aan gemeenteraadsverkiezingen verschillen per land.
In februari 2023 keurde het Parlement twee verslagen goed waarin het de lidstaten opriep de regels te verbeteren.
11 miljoen
Meer dan 11 miljoen Europese burgers van stemgerechtigde leeftijd wonen in een ander EU-land, waar ze het recht hebben om zich kandidaat te stellen en te stemmen bij Europese en lokale verkiezingen.
Twee wetgevingsvoorstellen
Na vragen voor verbeteringen door het Parlement heeft de Commissie voorstellen gedaan om de regels voor de Europese en gemeenteraadsverkiezingen in alle landen te herzien en te harmoniseren.
Het Parlement wil eenvoudigere regels en verkiezingen toegankelijker maken.
Voornaamste ideeën
Zowel in het verslag over de EU-verkiezingen als in dat over de gemeenteraadsverkiezingen, dat door Damian Boeselager (Groenen/EVA, DE) en Joachim Stanisław Brudziński (ECR, Polen) respectievelijk door het Parlement wordt geleid, worden de volgende voorstellen gedaan:
- de registratie van kiezers en kandidaten te vereenvoudigen
- stemmen toegankelijker maken door informatie aan te bieden in andere officiële EU-talen en in formaten om kwetsbare groepen te helpen, bijvoorbeeld: braille, grote letters, audio en gebarentaal.
Ze moedigen de lidstaten ook aan om te overwegen hulpmiddelen in te voeren om het stemmen te vergemakkelijken, zoals per post en elektronisch stemmen en mobiele stembureaus.
De EP-leden vroegen ook om sommige voorschriften in de huidige regels te schrappen, waaronder de uitzondering die een land toestaat het kiesrecht van burgers uit andere EU-landen te beperken wanneer zij meer dan 20% vertegenwoordigen van alle EU-burgers die op zijn grondgebied verblijven.
De veranderingen moeten door de EU-landen worden aangenomen
De regels kunnen alleen worden gewijzigd als de EU-lidstaten ze in de Raad unaniem goedkeuren.
De EP-leden willen dat de nieuwe regels op tijd klaar zijn voor de Europese verkiezingen van 2024.