Pierderea biodiversității: cauze și consecințe

Speciile de plante și de animale dispar din ce în ce mai repede din cauza activităților umane. Care sunt cauzele pierderii biodiversității și de ce este aceasta importantă?

© Shutterstock.com/Simon Bratt
- © Shutterstock.com/Simon Bratt

Biodiversitatea - varietatea ființelor de pe planeta noastră - este în declin într-un ritm din ce în ce mai alarmant în ultimii ani, în principal din cauza activităților umane, precum schimbarea destinației terenurilor, poluarea și schimbările climatice.

Ce este biodiversitatea


Biodiversitatea este definită tradițional ca fiind varietatea vieții pe Pământ în toate formele sale. Conține numărul de specii, varietatea genetică a acestora și interacțiunea formelor de viață în ecosisteme complexe.


ÎԳٰ-ܲ publicat în 2019, oamenii de știință au avertizat că un milion de specii, dintr-un total de opt milioane, sunt amenințate cu dispariția, multe dintre acestea urmând să dispară în câteva decenii. , două treimi din speciile protejate din UE au o stare de conservare precară sau proastă, iar trei pătrimi din habitatele evaluate au o stare de conservare precară sau proastă.


O parte dintre cercetători consideră chiar că ne aflăm în mijlocul celei de-a șasea extincții în masă din istoria Pământului. În cele cinci extincții anterioare au dispărut între 60 și 90% dintre specii. Dacă se produce un astfel de eveniment, restabilirea ecosistemelor are loc în decursul a milioane de ani.

De ce este importantă biodiversitatea


Ecosistemele sănătoase ne oferă multe lucruri esențiale, pe care le luăm ca atare. Plantele transformă energia soarelui, făcând-o disponibilă altor forme de viață. Bacteriile și alte organisme descompun materia organică în nutrienți, oferind plantelor un sol bogat. Polenizatorii sunt esențiali pentru reproducerea plantelor, garantând producția de alimente. Plantele și oceanele captează bioxidul de carbon, iar circuitul apei în natură depinde semnificativ de organismele vii.

Pe scurt, biodiversitatea ne oferă aer curat, apă proaspătă, soluri de bună calitate și polenizarea culturilor. Ne ajută să combatem schimbările climatice și să ne adaptăm la acestea și reduce impactul dezastrelor naturale.


Întrucât organismele vii interacționează în ecosisteme dinamice, dispariția unei specii poate avea un impact important asupra lanțului trofic. Este imposibil de știut exact care vor fi consecințele unei extincții în masă asupra oamenilor, însă știm că pentru moment diversitatea naturii ne permite și nouă să creștem și să ne dezvoltăm.

Motivele principale ale pierderii biodiversității:

  • schimbarea destinației terenurilor (despăduriri, monoculturi intensive, urbanizare)
  • exploatarea directă, precum vânătoarea și pescuitul excesiv
  • schimbările climatice
  • poluarea
  • speciile invazive.

Ce măsuri propune Parlamentul


Strategia UE privind biodiversitatea pentru 2030


În iunie 2021, Parlamentul a adoptat o poziție referitoare la care urmărește să se asigure că până în 2050 ecosistemele lumii sunt refăcute, protejate și rezistente.


Deputații europeni susțin cu tărie obiectivul de a proteja cel puțin 30% din ariile terestre și marine ale UE (păduri, mlaștini, turbării, pajiști și ecosisteme de coastă). De asemenea ei susțin ca 10% din teritoriul și mările UE, incluzând toate pădurile primare și seculare precum și alte ecosisteme bogate în carbon, să fie lăsate intacte.

Deputații doresc ca aceste obiective să fie obligatorii și să fie implementate la nivel național de țările UE, în cooperare cu autoritățile locale și regionale.

Îngrijorați de declinul polenizatorilor, ei au cerut o revizuire urgentă a .


Legea refacerii naturii

În februarie 2024, europarlamentarii au aprobat o nouă lege privind refacerea naturii, în cadrul eforturilor UE de a prezerva biodiversitatea din Europa. Această lege impune tuturor statelor UE să lucreze la refacerea habitatelor naturale.

Mai multe despre acțiunile Parlamentului pentru a proteja natura