Deputații doresc protejarea bugetului UE de oligarhi
UE are nevoie de măsuri mai dure pentru a proteja bugetul de structurile oligarhice din statele membre, afirmă un raport adoptat de Parlament în 24 martie.
Raportul, redactat de comisia de control bugetar a Parlamentului, susține că structurile oligarhice au atins un nivel fără precedent în unele state membre. Tot în raport sunt menționate țările în care acest fenomen a atins cote alarmante.
În condițiile în care UE administrează un pachet bugetar record de 1,8 trilioane EUR pe perioada 2021-2027 pentru sprijinirea redresării după pandemia Covid-19 și pentru alte priorități, folosirea fondurilor trebuie să fie supusă unui control strict la nivelul UE, se spune în raport.
Sistemele oligarhice sunt descrise în raport ca fiind elite politice care deturnează fonduri publice din bugetul UE pentru a servi propriilor interese private. Adesea ele se bazează pe oameni de afaceri care acționează ca interpuși pentru a ascunde adevărații beneficiari. Sistemele oligarhice sunt asociate frecvent cu corupția generalizată, cu un control strict asupra media (în majoritatea cazurilor pentru a evita expunerea activităților criminale) și cu lipsa unui sistem judiciar independent.
„Scopul acestui raport este să oprească scurgerea subsidiilor UE - adică a banilor contribuabililor - în mâinile oligarhilor”, afirmă autorul raportului, Petri Sarvamaa (PPE, Finlanda). „În contextul și al unor posibile noi instrumente, este clar că problema este cum nu se poate mai actuală.”
Protejarea plăților
Sarvamaa spune că a venit timpul să punem capăt aestor practici. El solicită Comisiei Europene definirea mai explicită a „conflictelor de interese profesionale” pentru a include activitățile de lobbying și permutările frecvente de personal între administrația publică și companiile implicate în afaceri cu statul.
Deși, potrivit raportului, Oficiul european de luptă anti-fraudă (OLAF), Parchetul European (EPPO) și Europol au „o contribuție inestimabilă” în combaterea criminalității financiare, aceste organe sunt în lipsă cronică de personal și resurse financiare. De aceea, raportul face apel la Consiliu pentru mărirea resurselor financiare și umane alocate acestor agenții.
„Cel mai important este ca, în fine, Comisia să înceapă să folosească toate instrumentele de care dispune pentru a preveni deturnarea fondurilor UE”, a spus Sarvamaa. Acestea includ întreruperea termenelor de plată, suspendarea plăților, corecții financiare sau excluderea unor cheltuieli de la finanțarea UE.
UE ar putea, de asemenea, folosi un singur instrument de culegere de date și evaluare a riscului în legătură cu beneficiarii direcți și indirecți ai bugetului UE, sugerează raportul. Datele neconfidențiale ar putea fi publicate pentru a crește nivelul de control și încredere în cheltuielile UE.
Parlamentul a dezbătut raportul Sarvamaa miercuri în Bruxelles, și l-a adoptat în ziua următoare.