Οι πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Οι βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου χωρίζονται σε πολιτικές ομάδες– δεν οργανώνονται με βάση την εθνικότητά τους αλλά με βάση την πολιτική τους τοποθέτηση. Σήμερα υπάρχουν 8 πολιτικές ομάδες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Για να συσταθεί μια πολιτική ομάδα απαιτούνται τουλάχιστον 23 βουλευτές εκλεγμένοι σε τουλάχιστον το ένα τέταρτο του συνόλου των κρατών μελών.
Απαγορεύεται ευρωβουλευτής να ενταχθεί σε περισσότερες από μία πολιτικές ομάδες.
Ορισμένοι ευρωβουλευτές δεν ανήκουν σε καμία πολιτική ομάδα, άρα κατατάσσονται στους «μη εγγεγραμμένους».
Ο ρόλος των πολιτικών ομάδων
Μια πολιτική ομάδα μπορεί να συσταθεί οποιαδήποτε στιγμή στη διάρκεια της κοινοβουλευτικής περιόδου.
Κάθε πολιτική ομάδα μεριμνά για την εσωτερική της οργάνωση ορίζοντας επικεφαλής (ή, σε ορισμένες ομάδες, συν-επικεφαλής), προεδρείο και γραμματεία.
Οι πολιτικές ομάδες έχουν ορισμένα πλεονεκτήματα, όπως η συμμετοχή στη διαμόρφωση της ατζελντας του Κοινοβουλίου, και ο επιπλέον χρόνος ομιλίας στις συζητήσεις, αλλά και περισσότερα γραφεία, προσωπικό και χρηματοδότηση. Επίσης, αποφασίζουν για τη σύσταση των κοινοβουλευτικών επιτοπών και αντιποσӬπειών.
Οι έδρες των ευρωβουλευτών στην αίθουσα της ολομέλειας αποφασίζονται βάσει της πολιτικής τους τοποθέτησης, από τα αριστερά προς τα δεξιά, μετά από συμφωνία μεταξύ των επικεφαλής των ομάδων.
Πριν από κάθε ψηφοφορία στην ολομέλεια, οι πολιτικές ομάδες εξετάζουν τις εκθέσεις των κοινοβουλευτικών επιτοπών και υποβάλλουν τροπολογίες.
Η θέση κάθε πολιτικής ομάδας αποφασίζεται μετά από εσωτερική συζήτηση. Ωστόσο, οι ευρωβουλευτές είναι πάντα ελεύθεροι να ψηφίσουν όπως αυτοί κρίνουν.