Ϸվ

Verslag - A9-0192/2023Verslag
A9-0192/2023

VERSLAGover het voorstel voor een verordening van het Europees Parlement en de Raad tot vaststelling van beheers-, instandhoudings- en controlemaatregelen die gelden in het gebied dat onder de Visserijovereenkomst voor de Zuid-Indische Oceaan (Siofa) valt

24.5.2023-( – C9‑0370/2022 – )-***

Commissie visserij
Rapporteur: João Pimenta Lopes

ʰdzܰ:
Stadium plenaire behandeling
ٴdzܳԳٱԳ⳦ܲ:
A9-0192/2023
Ingediende teksten :
A9-0192/2023
Aangenomen teksten :

ONTWERPWETGEVINGSRESOLUTIE VAN HET EUROPEES PARLEMENT

over het voorstel voor een verordening van het Europees Parlement en de Raad tot vaststelling van beheers-, instandhoudings- en controlemaatregelen die gelden in het gebied dat onder de Visserijovereenkomst voor de Zuid-Indische Oceaan (Siofa) valt

( – C9‑0370/2022 – )

(Gewone wetgevingsprocedure: eerste lezing)

Het Europees Parlement,

gezien het voorstel van de Commissie aan het Europees Parlement en de Raad (),

gezien artikel294, lid2, en artikel43, lid2, van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, op grond waarvan het voorstel door de Commissie bij het Parlement is ingediend (C9‑0370/2022),

gezien artikel294, lid3, van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie,

gezien artikel59 van zijn Reglement,

gezien het verslag van de Commissie visserij (A9‑0192/2023),

1.verwerpt het voorstel van de Commissie;

2.verzoekt de Commissie haar voorstel in te trekken;

3.verzoekt zijn Voorzitter het standpunt van het Parlement te doen toekomen aan de Raad, de Commissie en de nationale parlementen.


TOELICHTING

Doel en inhoud van het voorstel

Dit voorstel heeft tot doel de instandhoudings-, beheers- en controlemaatregelen die in het kader van de Visserijovereenkomst voor de Zuid-Indische Oceaan (Siofa) zijn vastgesteld, om te zetten in het recht van de EU. De Siofa is als regionale organisatie voor visserijbeheer (ROVB) verantwoordelijk voor het beheer van de visbestanden in het toepassingsgebied van de Siofa.

De EU is sinds 2008 een overeenkomstsluitende partij bij de Siofa. Als zodanig zijn de door de Siofa vastgestelde instandhoudings- en beheersmaatregelen bindend voor de EU, die momenteel één actief vissersvaartuig in het toepassingsgebied van de Siofa heeft. Dit vaartuig moet de instandhoudings- en beheersmaatregelen van de Siofa naleven.

Krachtens artikel8, lid3, van de Siofa moet elke overeenkomstsluitende partij alle maatregelen nemen die nodig zijn om de handhaving en naleving van dergelijke instandhoudings- en beheersmaatregelen te waarborgen. Namens de EU stelt de Europese Commissie, op grond van een vijfjarig EU-standpunt dat bij besluit van de Raad en op basis van wetenschappelijk advies wordt vastgesteld, jaarlijkse onderhandelingsrichtsnoeren op. Overeenkomstig het EU‑standpunt worden deze richtsnoeren gepresenteerd, besproken en bekrachtigd in de werkgroep van de Raad.

Indien geen bezwaar wordt aangetekend of wanneer ingediende bezwaren weer zijn ingetrokken, worden alle Siofa-maatregelen bindend. De bezwaarprocedure is geregeld in artikel218, lid9, van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie (VWEU), aangezien Siofa-maatregelen rechtsgevolgen hebben (d.w.z. bindend worden voor de overeenkomstsluitende partijen). Alvorens te besluiten bezwaar te maken tegen een maatregel, verzoekt de Commissie de Raad zijn goedkeuring te hechten aan het besluit om bezwaar te maken.

De Siofa-maatregelen zijn voornamelijk gericht op de overeenkomstsluitende partijen, maar deze maatregelen leggen ook verplichtingen op aan exploitanten (bijv. kapiteins van vaartuigen).

Dit voorstel is bedoeld om de Siofa-maatregelen die sinds 2016 zijn vastgesteld uit te voeren en een mechanisme op te zetten voor de uitvoering van toekomstige maatregelen. In dit voorstel wordt rekening gehouden met de visserij door EU-vaartuigen in het toepassingsgebied van de Siofa met handlijnen en demersale beuglijnen.

Om de tijd te verkorten die nodig is om de door ROVB’s vastgestelde maatregelen in het recht van de EU om te zetten, stelt de Commissie voor een mechanisme van “dynamische verwijzingen” in te voeren, op voorwaarde dat op grond van artikel290 VWEU gedelegeerde bevoegdheden aan de Commissie worden verleend.

Hoewel het de bedoeling is dat dynamische verwijzingen naar de instandhoudings- en beheersmaatregelen door de lidstaten worden gebruikt, wordt in veel gevallen in het voorstel bepaald dat zij bedoeld zijn voor exploitanten.

De verplichte documenten omvatten Siofa-rapportageformaten of documenten voor gegevensuitwisseling met betrekking tot het binnen- en buitenvaren van bepaalde gebieden, de begin- en eindpunten van het uitzetten van vistuig, overladings- en overbrengingsverrichtingen en de waarneming van vaartuigen van derde landen. Aangezien deze voorschriften en modellen van tijd tot tijd veranderen en er momenteel slechts één vissersvaartuig van de Unie actief is in de visserijgebieden die onder de Siofa vallen, is de Europese Commissie van mening dat de invoering van dynamische verwijzingen geschikt is om de amendementen met betrekking tot de Siofa in het recht van de EU om te zetten.

De in het voorstel vermelde gedelegeerde bevoegdheden machtigen de Commissie om de voorgestelde verordening te wijzigen of aan te vullen met betrekking tot de in de Siofa vastgestelde maatregelen op de volgende gebieden:

de informatie die vereist is voor vaartuigmachtiging;

wijziging van het type visserij en toegestaan vistuig;

aantal vangsten/ophalingen van VME-indicatoreenheden;

de afstanden waarbinnen de bodemvisserij moet worden gestaakt wanneer er in de loop van de visserijactiviteiten aanwijzingen voor een VME worden aangetroffen boven de drempelniveaus;

aanwezigheid van wetenschappelijke waarnemers voor de bodemvisserij en de invoering van een elektronisch waarnemersprogramma;

de visserij op Antarctische ijsheek in het gebied Del Cano Rise met betrekking tot de periode van het visseizoen, de frequentie van de automatische VMS-meldingen, het aantal wetenschappelijke waarnemers en de methode voor waarnemingen, merkings- en vrijlatingscijfers, het uitzetten van lijnen door vissersvaartuigen, de frequentie van rapportage aan het Siofa-secretariaat, de diepten van de uitgezette lijnen en maatregelen ter bescherming van andere soorten;

de visserij op Antarctische ijsheek in het gebied Williams Ridge met betrekking tot het visseizoen, merkings- en vrijlatingscijfers, de rapportagecijfers en de inhoud van de rapportage aan het Siofa-secretariaat, de geografische reikwijdte van de visserij, het aantal haken per lijn, het aantal wetenschappelijke waarnemers en de waarnemingsmethode, de minimale tijdsonderbreking tussen opeenvolgende visreizen, en maatregelen ter bescherming van andere soorten;

wijzigingen van de bijlagen bij de voorgestelde verordening.

Standpunt van de rapporteur

De rapporteur merkt op dat de Commissie in haar voorstel dynamische verwijzingen in het recht van de EU invoert als instrument om de Siofa-regels snel uit te voeren. De rapporteur is weliswaar in beginsel ingenomen met elke suggestie om de omzetting van de aanbevelingen van de ROVB’s te bespoedigen, maar wijst erop dat volgens de Verdragen en de jurisprudentie van het Hof van Justitie, wanneer het recht van de EU beoogt verplichtingen op te leggen aan particulieren, zoals exploitanten, deze particulieren in hun eigen taal kennis moeten kunnen nemen van de volledige reikwijdte en inhoud van die verplichtingen (zie arrest van 11december 2007, Skoma-Lux, C-161/06, EU:C:2007:773, punt38).

De vele gevallen waarin in het voorstel gebruik wordt gemaakt van dynamische verwijzingen, doen afbreuk aan het recht van EU-burgers en exploitanten om in hun eigen taal kennis te nemen van de volledige reikwijdte en inhoud van deze verplichtingen. De rapporteur wijst erop dat verplichtingen slechts van toepassing kunnen zijn indien zij in het Publicatieblad zijn bekendgemaakt (arrest van 22februari 2022, Stichting Rookpreventie Jeugd e.a., C-160/20, EU:C:2012:101, punt40). Dit is ook de aanpak van de wetgevers in de verordeningen tot omzetting van instandhoudings- en beheersmaatregelen van de WCPFC[1], de IOTC[2] en de CCSBT[3].

Om de samenhang met andere instrumenten tot omzetting van ROVB-regels te waarborgen, benadrukt de rapporteur dat de door de Siofa aangenomen amendementen op instandhoudings- en beheersmaatregelen ten minste in het recht van de EU moeten worden omgezet door middel van gedelegeerde bevoegdheden die de Commissie in staat stellen de verplichtingen overeenkomstig het recht van de EU te actualiseren en deze in de meest recente versie beschikbaar te stellen voor de exploitanten. De omzetting van Siofa-regels en alle andere ROVB-besluiten moet blijven plaatsvinden in het kader van de aan de Europese Commissie gedelegeerde bevoegdheden.

De rapporteur merkt voorts op dat het voorstel van de Europese Commissie in veel gevallen verder gaat dan de vereisten van de instandhoudings- en beheersmaatregelen van de Siofa en verzoekt de Commissie de oorspronkelijke formulering van de Siofa-bepalingen aan te houden.

De rapporteur neemt kennis van dit voorstel van de Commissie en stelt voor dit wetgevingsvoorstel te verwerpen en de Commissie te verzoeken geen gebruik te maken van dynamische verwijzingen.


PROCEDURE VAN DE BEVOEGDE COMMISSIE

Titel

Vaststelling van beheers-, instandhoudings- en controlemaatregelen die gelden in het gebied dat onder de Visserijovereenkomst voor de Zuid-Indische Oceaan (Siofa) valt

Document- en procedurenummers

– C9-0370/2022 –

Datum indiening bij EP

4.11.2022

Bevoegde commissie

Datum bekendmaking

PECH

9.11.2022

Adviserende commissies

Datum bekendmaking

DEVE

9.11.2022

ENVI

9.11.2022

Geen advies

Datum besluit

DEVE

30.11.2022

ENVI

1.12.2022

Rapporteurs

Datum benoeming

João Pimenta Lopes

14.12.2022

Behandeling in de commissie

23.1.2023

28.3.2023

Datum goedkeuring

24.5.2023

Uitslag eindstemming

+:

–:

0:

24

3

0

Bij de eindstemming aanwezige leden

Clara Aguilera, João Albuquerque, Pietro Bartolo, François-Xavier Bellamy, Isabel Carvalhais, Maria da Graça Carvalho, Asger Christensen, Rosa D’Amato, Francisco Guerreiro, Niclas Herbst, Jan Huitema, France Jamet, Predrag Fred Matić, Caroline Roose, Bert-Jan Ruissen, Marc Tarabella

Bij de eindstemming aanwezige vaste plaatsvervangers

Martin Hlaváček, Ska Keller, Gabriel Mato, Raffaele Stancanelli, Lucia Vuolo

Bij de eindstemming aanwezige plaatsvervangers (art. 209, lid 7)

Pablo Arias Echeverría, Anna-Michelle Asimakopoulou, Marco Campomenosi, Clare Daly, Gilles Lebreton, Mick Wallace

Datum indiening

24.5.2023


HOOFDELIJKE EINDSTEMMING IN DE BEVOEGDE COMMISSIE

24

+

ECR

Bert-Jan Ruissen, Raffaele Stancanelli

NI

Marc Tarabella

PPE

Pablo Arias Echeverría, Anna-Michelle Asimakopoulou, François-Xavier Bellamy, Maria da Graça Carvalho, Niclas Herbst, Gabriel Mato, Lucia Vuolo

Renew

Asger Christensen, Martin Hlaváček, Jan Huitema

S&D

Clara Aguilera, João Albuquerque, Pietro Bartolo, Isabel Carvalhais, Predrag Fred Matić

The Left

Clare Daly, Mick Wallace

Verts/ALE

Rosa D’Amato, Francisco Guerreiro, Ska Keller, Caroline Roose

3

-

ID

Marco Campomenosi, France Jamet, Gilles Lebreton

0

0

Verklaring van de gebruikte tekens:

+:voor

-:tegen

0:onthouding

Laatst bijgewerkt op: 8 juni 2023
Juridische mededeling-Privacybeleid