Ϸվ

Förslag till resolution - B10-0082/2024Förslag till resolution
B10-0082/2024

FÖRSLAG TILL RESOLUTIONom förstärkning av Moldaviens motståndskraft mot rysk inblandning inför det kommande presidentvalet och en konstitutionell folkomröstning om EU‑medlemskap

4.10.2024-()

till följd av ett uttalande av vice ordföranden för kommissionen/unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik
i enlighet med artikel 136.2 i arbetsordningen

Jonas Sjöstedt
för The Left-gruppen

Se även det gemensamma resolutionsförslagetRC-B10-0072/2024

10‑0082/2024

Europaparlamentets resolution om förstärkning av Moldaviens motståndskraft mot rysk inblandning inför det kommande presidentvalet och en konstitutionell folkomröstning om EU-medlemskap

()

Europaparlamentet utfärdar denna resolution

med beaktande av artiklarna 2 och 49 i fördraget om Europeiska unionen,

med beaktande av Europeiska rådets slutsatser av den 23 juni 2022 om att bevilja Moldavien status som kandidatland,

med beaktande av Venedigkommissionens interimsyttrande av den 13 mars 2023 om lagförslaget om begränsning av alltför stort ekonomiskt och politiskt inflytande i det offentliga livet (”avoligarkisering”),

med beaktande av det gemensamma arbetsdokumentet från avdelningarna av den6februari 2023 Association Implementation Report on the Republic of Moldova, med en översyn av Moldaviens genomförande av reformer inom ramen för associeringsavtalet mellan EU och Moldavien sedan oktober 2021 (SWD(2023)0041),

med beaktande av artikel 136.2 i arbetsordningen, och av följande skäl:

A.Moldavien är ett av Europas fattigaste länder. Rysslands anfallskrig mot Ukraina har ytterligare påverkat levnadsstandarden.

B.Ryssland har genom provokationer, desinformation, olaglig finansiering av politiska partier, cyberattacker och andra hybridmetoder försökt undergräva Moldaviensstabilitet, suveränitet, konstitutionella ordning och demokratiska institutioner.

C.Ryska missiler avfyrade mot Ukraina har vid flera tillfällen flugit över moldavisktterritorium, vilket är en klar kränkning av Moldaviens suveränitet.

D.Oligarker har ett alltför stort inflytande vad gäller egenintressen i det ekonomiska, politiska och offentliga livet i Moldavien.

E.Vissa medlemmar av det parti som grundades av oligarken och landsflyktingen Ilan Șor anklagades i september av det moldaviska rättsväsendet för att ha mottagit pengar från konton i den ryska banken Promsvyazbank för att delta i demonstrationer inför presidentvalet i oktober. Oligarken Ilan Șor flydde till Ryssland 2019 efter att ha dömts till 15 års fängelse för bedrägeri och penningtvätt. Șors parti förklarades ”författningsstridigt” av författningsdomstolen, anklagades för att ha försökt destabilisera Moldavien i samverkan med Ryssland och förbjöds.

F.I juli 2023 hittades den transnistriska kommunistpartiledaren Oleg Horjan knivhuggen till döds i sitt hem. Oleg Horjan kritiserade öppet de facto-myndigheterna och avslöjade kränkningar av de mänskliga rättigheterna i fängelser. Ingen verklig utredning av hans död har genomförts.

G.Presidentval ska hållas den 20 oktober 2024, samtidigt med en folkomröstning om anslutning till EU. Moldavien beviljades officiellt kandidatstatus av EU i juni 2022, och förhandlingar inleddes i december 2023.

H.Minskad korruption är ett av de nio villkor som Moldavien måste uppfylla innan landet kan ansluta sig till EU.

1.Europaparlamentet noterar med oro Rysslands försök att påverka resultatet av presidentvalet och folkomröstningen i Moldavien, särskilt genom insatser av flera medlemmar i det parti som finansieras av den dömda oligarken Ilan Șor, som också är föremål för EU-sanktioner.

2.Europaparlamentet noterar med oro den ökande spridningen av propaganda och desinformation före valet från ryska källor i Moldavien på sociala medier, i syfte att vilseleda väljare eller minska valdeltagandet i folkomröstningen. Parlamentet uppmanar sociala medieplattformar att modifiera sina algoritmer för att minska spridningen av olagligt innehåll, hatpropaganda och desinformation på nätet.

3.Europaparlamentet erkänner och uppmuntrar de moldaviska myndigheternas insatser för att göra det möjligt för alla moldaviska medborgare att rösta, även de som bor iutbrytarrepubliken Transnistrien eller är bosatta utomlands.

4.Europaparlamentet uttrycker sin förståelse för att de moldaviska myndigheterna ingriper mot sociala medier och andra aktörer som tydligt agerar för Rysslands räkning för att sprida lögner och försöka sabotera en rättvis valprocess. Parlamentet understryker vikten av att stödja de moldaviska myndigheterna i deras insatser för att motverka rysktinflytande. Parlamentet uppmanar EU att fortsätta att hjälpa Moldavien att stärka sin kapacitet och motståndskraft i området.

5.Europaparlamentet uppmanar de moldaviska myndigheterna att skydda grundläggande demokratiska värden, däribland yttrandefrihet, mediefrihet och organisationsfrihet, och att aldrig begränsa möjligheten att arbeta för en legitim opposition eller utöva kritisk granskning av medierna.

6.Europaparlamentet understryker vikten av ett stabilt och demokratiskt Moldavien för stabilitet, fred och samarbete i hela regionen. Parlamentet uppmanar EU att fortsätta att stödja Moldaviens demokratiska strukturer.

7.Europaparlamentet noterar vikten av de nio villkor som kommissionen fastställt för anslutningsförfarandet. Parlamentet erkänner Moldaviens reformansträngningar. Parlamentet understryker vikten av fortsatt stöd från EU, bland annat genom att stärka rättsstatsprincipen och de moldaviska myndigheternas oberoende och effektivitet.

8.Europaparlamentet understryker att det ekonomiska stödet bör vara förenat med starka sociala villkor. Parlamentet påminner om att sådant stöd också bör omfatta förstärkning av kapaciteten, oberoendet och mångfalden bland organisationer i det civila samhället och arbetsmarknadens parter. Parlamentet rekommenderar att man inrättar en hållbar social dialog som ett annat viktigt område för sociala insatser.

9.Europaparlamentet betonar behovet av att påskynda införandet av den nya garanterade minimilönen för alla och att förbättra det sociala skyddet. Parlamentet upprepar sin kritik mot att genomförandet av det sociala regelverket inte tas upp i tillräcklig utsträckning i kommissionens bedömningar och rekommendationer och uppmanar till ändring av detta.

10.Europaparlamentet noterar med oro det starka direkta och indirekta beroendet av ryskgas. Parlamentet uppmanar EU att ge stöd till energihushållning, inhemsk produktion av förnybar energi och Moldaviens fortsatta integrering i de europeiska el- och gasnäten.

11.Europaparlamentet erkänner de betydande insatser som landet har gjort för att ta emot ukrainska flyktingar. Parlamentet är dock oroat över att flyktingar i och med de nya immigrationsreglerna riskerar att förlora tillgången till avgörande varor och tjänster, inbegripet tillgång till sysselsättning och vissa andra rättigheter.

12.Europaparlamentet noterar Rysslands försök att öka spänningarna mellan den autonoma regionen Gagauzien och de moldaviska myndigheterna. Parlamentet fördömer att Gagauziens guvernör Evghenia Guțul hållit ett möte med Vladimir Putin. Parlamentet uppmuntrar den moldaviska regeringens insatser för att minska spänningarna med den autonoma regionen Gagauzien genom dialog och reformer.

13.Europaparlamentet understryker att regionen Transnistrien står under ryskt inflytande och utnyttjas för att destabilisera den demokratiskt valda regeringen i Moldavien. Parlamentet fördömer president Vladimir Putins beslut att upphäva ett dekret från 2012, där Ryssland åläggs att finna en lösning för Transnistrien. Parlamentet uppmanar Ryssland att omedelbart avveckla sin militära närvaro i Transnistrien. Parlamentet upprepar sitt stöd för en heltäckande och fredlig lösning av konflikten i Transnistrien, på basis av Moldaviens suveränitet och territoriella integritet med särskild status för regionen Transnistrien. Parlamentet uppmuntrar till genomförande av alla förtroendeskapande åtgärder som syftar till att undvika destabilisering. Parlamentet anser att en övergripande och fredlig lösning av konflikten i Transnistrien är viktig för Moldaviens anslutningsprocess till EU.

14.Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna resolution till rådet, kommissionen, vice ordföranden för kommissionen/unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik, Republiken Moldaviens regering och parlament, Ryska federationen, FN, Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa och Europarådet.

Senaste uppdatering: 8 oktober 2024
Rättsligt meddelande-Integritetspolicy