Ϸվ

Index
ÎԲǾ
ÎԲԳٱ
Text integral
Procedură :
Stadiile documentului în şedinţă
Stadii ale documentului : A9-0283/2022

Texte depuse :

A9-0283/2022

Dezbateri :

PV13/12/2022-2
PV13/12/2022-4
CRE13/12/2022-2
CRE13/12/2022-4

Voturi :

PV14/12/2022-8.3
CRE14/12/2022-8.3

Texte adoptate :

P9_TA(2022)0441

Texte adoptate
PDF277kWORD80k
Miercuri, 14 decembrie 2022-Strasbourg
Energia din surse regenerabile, performanța energetică a clădirilor ș eficiența energetică: amendamente (REPowerEU)
P9_TA(2022)0441A9-0283/2022
Text
Text consolidat

Amendamentele adoptate de Parlamentul European la 14 decembrie 2022 referitoare la propunerea de directivă a Parlamentului European ș a Consiliului de modificare a Directivei (UE) 2018/2001 privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile, a Directivei 2010/31/UE privind performanța energetică a clădirilor ș a Directivei 2012/27/UE privind eficiența energetică ( – C9-0184/2022 – )(1)
AMENDAMENTELE ADOPTATE DE PARLAMENTUL EUROPEAN(2)
la propunerea Comisiei
---------------------------------------------------------

(Procedura legislativă ordinară: prima lectură)

Amendamentul 1, dacă nu se indică altfel

(1) Chestiunea a fost retrimisă pentru negocieri interinstituționale comisiei competente în temeiul articolului 59 alineatul (4) al patrulea paragraf din Regulamentul de procedură (A9-0283/2022).
(2)* Amendamente: textul nou sau modificat este marcat cu caractere cursive aldine; textul eliminat este marcat prin simbolul ▌.


DIRECTIVĂ A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI de modificare a Directivei (UE) 2018/2001 privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile, a Directivei 2010/31/UE privind performanța energetică a clădirilor ș a Directivei2012/27/UE privind eficiența energetică

(Text cu relevanță pentru SEE)

PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 192 alineatul (1) ș articolul 194 alineatul (2),

având în vedere propunerea Comisiei Europene,

după transmiterea proiectului de act legislativ către parlamentele naționale,

având în vedere avizul Comitetului Economic ș Social European(1),

având în vedere avizul Comitetului Regiunilor(2),

hotărând în conformitate cu procedura legislativă ordinară(3),

îԳٰܳâ:

(1)În contextul Pactului verde european(4), Regulamentul (UE) 2021/1119 al Parlamentului European ș al Consiliului(5) a stabilit obiectivul ca Uniunea să devină neutră din punct de vedere climatic până cel târziu în 2050, precum ș obiectivul de reducere cu cel puțin 55% a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030. Aceste obiective necesită o tranziție energetică justă, care nu lasă niciun teritoriu sau niciun cetățean în urmă, o eficiență sporită ș ponderi semnificativ mai mari ale surselor regenerabile de energie într-un sistem energetic integrat.

(2)Energia din surse regenerabile joacă un rol fundamental în realizarea acestor obiective, având în vedere că sectorul energetic contribuie în prezent cu peste 75% din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră din Uniune. Prin reducerea acestor emisii de gaze cu efect de seră, energia din surse regenerabile poate, de asemenea, contribui la abordarea provocărilor legate de mediu, cum ar fi pierderea biodiversității, ș la reducerea poluării solului, apei ș aerului în conformitate cu obiectivele Planului de acțiune privind reducerea la zero a poluării.

(2a) Contextul general creat de invadarea Ucrainei de către Rusia ș efectele pandemiei de COVID-19 au condus la o creștere bruscă a prețurilor energiei în întreaga Uniune, subliniind astfel necesitatea de a accelera eficiența energetică ș de a spori utilizarea energiei din surse regenerabile în Uniune. În vederea atingerii obiectivului pe termen lung al unui sistem energetic independent de țările terțe, Uniunea ar trebui să pună accentul pe accelerarea tranziției verzi ș pe asigurarea unei politici energetice de reducere a emisiilor, care să micșoreze dependența de combustibilii fosili importați ș să stabilească prețuri corecte ș accesibile cetățenilor ș întreprinderilor Uniunii din toate sectoarele economiei.

(4)Procedurile administrative lungi reprezintă unul dintre principalele obstacole în calea investițiilor în sursele regenerabile de energie ș în infrastructura conexă. Printre aceste obstacole se numără complexitatea normelor aplicabile pentru selectarea amplasamentelor ș autorizațiile administrative pentru proiecte, inclusiv eventual constrângeri legate de importanța istorică a anumitor situri, complexitatea ș durata evaluării impactului proiectelor asupra mediului ș problemele legate de racordarea la rețelele de energie, constrângerile privind adaptarea specificațiilor tehnologice în timpul procedurii de acordare a autorizațiilor sau problemele de personal ale autorităților care acordă autorizațiile sau ale operatorilor de rețea. Pentru a accelera ritmul implementării proiectelor în domeniul energiei din surse regenerabile, este necesar să se adopte norme care să simplifice ș să scurteze procesele de acordare a autorizațiilor, luându-se în considerare acceptarea socială a introducerii energiei din surse regenerabile.

(5)Directiva (UE) 2018/2001 raționalizează cerințele pentru a simplifica procedurile administrative de autorizare a centralelor de energie din surse regenerabile prin introducerea unor norme privind organizarea ș durata maximă a părții administrative a procesului de acordare a autorizațiilor pentru proiectele în domeniul energiei din surse regenerabile, acoperind toate autorizațiile relevante pentru construirea, retehnologizarea ș exploatarea centralelor, precum ș pentru racordarea lor la rețea.

(6)Este necesară o simplificare ș o scurtare suplimentară a proceselor administrative de acordare a autorizațiilor centralelor de energie din surse regenerabile ș infrastructurii lor aferente, inclusiv racordările la rețea, într-un mod coordonat ș armonizat, pentru a se asigura că Uniunea îș atinge obiectivele ambițioase în materie de climă ș energie pentru 2030 ș obiectivul privind neutralitatea climatică până în 2050, ținând seama totodată de principiul de a nu face rău enunțat în cadrul Pactului verde european. Introducerea unor termene mai scurte ș clare pentru deciziile care trebuie luate de autoritățile competente pentru emiterea autorizației pentru instalațiile de energie din surse regenerabile pe baza unei cereri complete va accelera implementarea proiectelor în domeniul energiei din surse regenerabile. Cu toate acestea, este oportun să se facă o distincție între proiectele din zone deosebit de adecvate pentru implementarea proiectelor în domeniul energiei din surse regenerabile, pentru care termenele pot fi în mod special raționalizate (zone pretabile ă proiectelor de producere a energiei din surse regenerabile), ș proiectele situate în afara acestor zone.

(7)Unele dintre cele mai frecvente probleme cu care se confruntă dezvoltatorii de proiecte în domeniul energiei din surse regenerabile se referă la procedurile administrative, complexe ș lungi, de autorizare ș de conectare la rețea, stabilite la nivel național sau regional ș la lipsa de personal suficient ș de expertiză tehnică care să permită autorităților să evalueze impactul proiectelor propuse asupra mediului. Prin urmare, este oportun să se raționalizeze anumite aspecte legate de mediu ale procedurilor ș proceselor de acordare a autorizațiilor pentru proiectele în domeniul energiei din surse regenerabile. În plus, este bine să avem siguranța că operatorii de sisteme energetice sprijină implementarea eficientă a unor proiecte de energie din surse regenerabile prin achiziționarea de servicii de flexibilitate în acord cu dispozițiile din Regulamentul (UE) 2019/943 ș din Directiva (UE) 2019/944. [Am.5]

(7a) Procedurile administrative complexe, lungi ș opace au un impact disproporționat asupra cetățenilor, autorităților locale ș IMM-urilor, care acționează ca consumatori ai propriei energii din surse regenerabile în mod individual sau prin agregatori ș comunități de energie din surse regenerabile. Acest lucru se datorează adesea în special lipsei de experiență sau de expertiză, de resurse financiare ș umane pentru a parcurge procesele de autorizare ș de conectare la rețea. Este necesar să se faciliteze parcurgerea cu succes a procesului de obținere a aprobărilor relevante pentru actorii neprofesioniști ș necomerciali de pe piață. Acest lucru ar trebui facilitat prin simplificare, acolo unde este necesar, ș prin componente specifice în cazul în care acești actori nu au aceeaș capacitate ca alți participanți pe piață profesioniști, dotați cu resurse suficiente. Planificarea integrată pe mai multe niveluri ș cartografierea energiei din surse regenerabile ar trebui să reflecte planificarea ș cartografierea efectuate la nivel local ș regional, precum ș identificarea estimărilor privind personalul, formarea, finanțarea ș nevoile tehnice ale autorităților de eliberare a autorizațiilor.

(8)O implementare mai rapidă a proiectelor în domeniul energiei din surse regenerabile ar trebui să fie sprijinită prin planificarea integrată pe mai multe niveluri ș cartografierea energiei din surse regenerabile de către statele membre, în coordonare structurată cu autoritățile locale ș regionale. Statele membre ar trebui să identifice zonele terestre, suprafețele, zonele subterane ș zonele maritime necesare pentru instalarea de centrale de producere a energiei din surse regenerabile în vederea îndeplinirii contribuțiilor lor naționale la obiectivul revizuit pentru 2030 privind energia din surse regenerabile, prevăzut la articolul3 alineatul(1) din Directiva(UE) 2018/2001, precum ș obiectivele secundare prevăzute la articolul 15a, articolul 22a, articolul 23 alineatul (1), articolul 24 alineatul (4) ș articolul 25 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2021/1119 ș obiectivul privind neutralitatea climatică prevăzut la articolul 2. Aceste zone ar trebui să reflecte traiectoriile lor estimate ș capacitatea instalată totală planificată ș ar trebui să fie identificate prin tehnologia din domeniul energiei din surse regenerabile stabilită în planurile naționale actualizate privind energia ș clima ale statelor membre în temeiul articolului14 din Regulamentul (UE) 2018/1999. Identificarea terenurilor, a suprafețelor, a zonelor subterane ș a apelor continentale ș a zonelor maritime necesare ar trebui să ia în considerare disponibilitatea surselorregenerabile de energie șpotențialul oferit de diferitele zone terestre ș maritime pentru producția de energie din surse regenerabile în funcție de diferiteletehnologii, cererea de energie preconizată, ținând seama de eficiența energetică ș a sistemului, în general ș în diferitele regiuni ale statului membru, precum ș disponibilitatea rețeleide energie ș a infrastructurii rețelei relevante, a instalațiilor de stocare a energiei, inclusiv stocarea termică, ș a altorinstrumente de flexibilitate, având în vedere capacitatea necesară pentru a gestionacantitateatot mai mare de energie din surse regenerabile, de potențialul implicării active a cetățenilor în sistemul energetic, acționând în calitate de consumatori autonomi individuali sau prin agregatori ș comunități de energie. În plus, statele membre ar trebui să se asigure că autorizațiile administrative pentru construirea, realimentarea ș exploatarea centralelor pentru producția de energie din surse regenerabile menționate la articolul16 alineatul(1) ș alineatul (2) sunt considerate decizii finale privind rezultatul procedurii autorității competente sau a autorităților competente privind determinarea destinației terenurilor pentru zona în care vor fi situate centralele respective.

(9)Statele membre ar trebui să desemneze ca zone pretabile ă proiectelor de producere a energiei din surse regenerabile zonele care sunt deosebit de adecvate pentru dezvoltarea de proiecte în domeniul energiei din surse regenerabile, făcând distincție între tehnologii, ș în care nu se preconizează ca implementarea tipului specific de surse regenerabile să aibă un impact semnificativ asupra mediului ș siguranței alimentare în ceea ce privește producția agricolă. Zonele de accelerare pentru energia din surse regenerabile ar trebui să fie deosebit de adecvate pentru instalarea de centrale de producere a energiei din surse regenerabile. Cu toate acestea, instalațiile de ardere a biomasei ar trebui excluse din zonele de accelerare a producerii de energie din surse regenerabile, cu excepția instalațiilor situate într-o regiune ultraperiferică, astfel cum se menționează la articolul349 din TFUE, unde, din cauza unor nevoi specifice, ar putea fi luate în considerare excepții. La desemnarea zonelor pretabile ă proiectelor de producere a energiei din surse regenerabile, statele membre ar trebui să evite zonele protejate ș să aibă în vedere planuri de refacere. Ar trebui instituite zone de accelerare pentru energia din surse regenerabile cel puțin pentru turbinele eoliene ș instalațiile solare ș ar putea fi stabilite pentru instalațiile de producție a biometanului. Statele membre pot desemna zone pretabile ă proiectelor de producere a energiei din surse regenerabile specifice pentru unul sau mai multe tipuri de centrale de energie din surse regenerabile ș ar trebui să indice tipul sau tipurile de energie din surse regenerabile care sunt adecvate pentru a fi produse în fiecare zonă pretabilă ă proiectelor de producere a energiei din surse regenerabile.

(9a) Producția de alimente trebuie să aibă prioritate față de producția de energie, iar producția de energie nu ar trebui să conducă la reducerea producției alimentare sau a randamentului culturilor, dar cele două activități pot ș trebuie să coexiste ș ar trebui să exploateze sinergii. În acest scop, va fi necesară facilitarea producerii energiei din surse regenerabile în formele sale variate, în locuri care sunt ușor accesibile agricultorilor, ș în conformitate cu nevoile exploatației. Statele membre trebuie să evite desemnarea terenurilor agricole productive, a zonelor agricole care produc produse agroalimentare de înaltă calitate ș produse cu o legătură specială cu peisajul ș cultura locală ca fiind zone pretabile ă de proiecte de producere a energiei din surse regenerabile. Exploatarea surselor regenerabile de energie, cum ar fi producția de biometan, ar trebui să fie încurajate în zonele foarte apropiate de siturile agricole, adică în apropierea terenurilor agricole ș a amplasamentelor agricole, ș în zonele neagricole situate pe terenuri agricole. În mod prioritar, zonele pretabile ă de proiecte de producere a energiei din surse regenerabile ar trebui să se afle în apropierea utilizatorilor finali sau a zonelor cu infrastructuri existente ș în locurile în care pot fi utilizate fluxurile reziduale sau deșeurile agricole pentru producția de energie din surse regenerabile.

(10)Directiva 2001/42/CE a Parlamentului European ș a Consiliului(6) definește evaluările de mediu ca fiind un instrument important pentru integrarea considerațiilor de mediu în elaborarea ș adoptarea planurilor ș programelor. Pentru a desemna zonele de accelerare pentru energia din surse regenerabile, statele membre ar trebui să elaboreze un plan sau planuri care să cuprindă identificarea zonelor ș normele ș măsurile de atenuare aplicabile sau proiectele situate în fiecare zonă de accelerare pentru energia din surse regenerabile. Dimensiunea acestor zone ar trebui să fie proporțională cu obiectivele privind energia din surse regenerabile ș cu obiectivele secundare stabilite în Directiva (UE) 2018/2001 ș în planurile naționale privind energia ș clima, astfel cum au fost actualizate în temeiul articolului14 din Regulamentul (UE) 2018/1999. Statele membre pot elabora un plan unic pentru toate zonele pretabile ă proiectelor de producere a energiei din surse regenerabile ș pentru toate tehnologiile în domeniul energiei din surse regenerabile sau planuri specifice pentru fiecare tehnologie, care să identifice una sau mai multe zone pretabile ă proiectelor de producere a energiei din surse regenerabile. Fiecare plan ar trebui să facă obiectul unei evaluări de mediu efectuate în conformitate cu condițiile stabilite în Directiva 2001/42/CE, pentru a se evalua impactul fiecărei tehnologii în domeniul energiei din surse regenerabile asupra zonelor relevante desemnate în planul respectiv. Efectuarea în acest scop a unei evaluări de mediu în conformitate cu Directiva2001/42/CE ar permite statelor membre să adopte o abordare mai integrată ș mai eficientă în ceea ce privește planificarea ș să ia în considerare aspectele de mediu într-o etapă incipientă a procesului de planificare la nivel strategic. Acest lucru ar contribui la intensificarea implementării diferitelor surse regenerabile de energie într-un mod mai rapid ș mai raționalizat, reducând în acelaș timp la minimum impactul negativ al acestor proiecte asupra mediului.

(11)În urma adoptării planului sau a planurilor de desemnare a zonelor pretabile ă proiectelor de producere a energiei din surse regenerabile, statele membre ar trebui să monitorizeze efectele importante ale planurilor ș programelor asupra mediului, între altele, în scopul identificării efectelor adverse ▌, într-un stadiu incipient, ș pentru a putea lua măsuri de remediere adecvate, în conformitate cu Directiva 2001/42/CE.

(12)Dispozițiile Convenției Comisiei Economice pentru Europa a Organizației Națiunilor Unite (CEE-ONU) privind accesul la informație, participarea publicului la luarea deciziei ș accesul la justiție în probleme de mediu(7) („Convenția de la Aarhus”) referitoare la accesul la informații, participarea publicului la luarea deciziei ș accesul la justiție în probleme de mediu, în special dispozițiile referitoare la participarea publicului ș la accesul la justiție, rămân aplicabile ▌.

(12a)Pentru a crește gradul de acceptare de către public a proiectelor în domeniul energiei din surse regenerabile ș pentru a permite cetățenilor ș comunităților locale să-ș producă ș să-ș consume propria energie, statele membre ar trebui să ia măsuri adecvate cu scopul de a informa corespunzător cetățenii despre noile proiecte ș în vederea promovării ș a facilitării, în egală măsură, a participării acestora la proiectele respective, printre altele prin intermediul comunităților de energie din surse regenerabile.

(13)Desemnarea zonelor pretabile ă proiectelor de producere a energiei din surse regenerabile ar trebui să vizeze asigurarea faptului că producția de energie din surse regenerabile din aceste zone, împreună cu centralele existente de energie din surse regenerabile, cu viitoarele centrale de energie din surse regenerabile situate în afara acestor zone ș cu mecanismele de cooperare vor fi suficiente pentru a realiza contribuția statelor membre la obiectivul Uniunii privind energia din surse regenerabile prevăzut la articolul3 alineatul(1) din Directiva (UE) 2018/2001.

(14)În zonele desemnate ca zone pretabile ă proiectelor de producere a energiei din surse regenerabile, proiectele în domeniul energiei din surse regenerabile care respectă normele ș măsurile identificate în planul sau planurile elaborate de statele membre ar trebui să beneficieze de prezumția că nu au efecte semnificative asupra mediului. Prin urmare, ar trebui să existe o derogare de la necesitatea de a efectua o evaluare specifică a impactului asupra mediului la nivel de proiect în sensul Directivei2011/92/UE a Parlamentului European ș a Consiliului(8), cu excepția proiectelor care ar putea avea efecte semnificative asupra mediului într-un alt stat membru sau în cazul în care un stat membru care ar putea fi afectat în mod semnificativ solicită o astfel de evaluare. Obligațiile care decurg din Convenția CEE-ONU de la Espoo din 25 februarie 1991 privind evaluarea impactului asupra mediului în context transfrontalier ar trebui să se aplice în continuare statelor membre în cazul în care proiectul ar putea avea un impact transfrontalier semnificativ într-o țară terță.

(15)Desemnarea zonelor pretabile ă proiectelor de producere a energiei din surse regenerabile ar trebui să permită centralelor de energie din surse regenerabile, racordării acestora la rețea, precum ș instalațiilor de stocare a energiei de la acelaș amplasament situate în aceste zone să beneficieze de previzibilitate ș de proceduri administrative raționalizate. În special, proiectele situate în zone pretabile ă proiectelor de producere a energiei din surse regenerabile ar trebui să beneficieze de proceduri administrative accelerate, inclusiv de un acord tacit în cazul lipsei unui răspuns la termenul stabilit din partea autorității competente cu privire la o etapă administrativă, cu excepția cazului în care proiectul respectiv face obiectul unei evaluări a impactului asupra mediului. Aceste proiecte ar trebui, de asemenea, să beneficieze de termene clar delimitate ș de securitate juridică în ceea ce privește rezultatul preconizat al procedurii. În urma depunerii cererii pentru proiecte într-o zonă pretabilă ă proiectelor de producere a energiei din surse regenerabile, statele membre ar trebui să efectueze o examinare rapidă a acestor cereri, cu scopul de a identifica dacă este foarte probabil ca vreunul dintre proiecte să genereze efecte negative neprevăzute semnificative – având în vedere sensibilitatea ecologică a zonei geografice în care sunt situate –, care nu au fost identificate în timpul evaluării de mediu a planului sau a planurilor de desemnare a zonelor pretabile ă proiectelor de producere a energiei din surse regenerabile, efectuată în conformitate cu Directiva 2001/42/CE. Toate proiectele situate în zone zonă pretabile ă proiectelor de producere a energiei din surse regenerabile ar trebui să fie considerate aprobate la sfârștul unui astfel de proces de examinare. Numai în cazul în care statele membre au dovezi clare că un anumit proiect este foarte probabil să producă astfel de efecte negative neprevăzute semnificative, statele membre ar trebui, după motivarea unei astfel de decizii, să supună proiectul respectiv unei evaluări de mediu în conformitate cu Directiva 2011/92/UE ș, după caz, cu Directiva 92/43/CEE(9). Având în vedere necesitatea de a accelera implementarea surselor regenerabile de energie, o astfel de evaluare ar trebui efectuată în termen de șase luni.

(15a)Statele membre au fost de acord cu dezvoltarea unei rețele europene Natura 2000 coerente, propunând Comisiei situri adecvate de importanță comunitară în temeiul articolului 4 alineatul (2) din Directiva 92/43/CEE ș arii speciale de protecție desemnate în temeiul Directivei 2009/147/CE(10). Statele membre ar trebui să se asigure că siturile care figurează pe lista lor națională pe baza criteriilor științifice stabilite în Directiva 2009/147/CE ș Directiva 92/43/CEE nu sunt desemnate ca zone pretabile ă proiectelor de producere a energiei din surse regenerabile, cu excepția suprafețelor artificiale ș construite situate în siturile respective, cum ar fi acoperișurile, zonele de parcare sau infrastructura de transport.

(16)Ținând cont de necesitatea de a accelera implementarea surselor regenerabile de energie, identificarea zonelor pretabile ă proiectelor de producere a energiei din surse regenerabile nu ar trebui să împiedice instalarea existentă ș viitoare de proiecte în domeniul energiei din surse regenerabile în toate zonele disponibile pentru implementarea energiei din surse regenerabile. Astfel de proiecte ar trebui să facă în continuare obiectul obligației de a efectua o evaluare specifică a impactului asupra mediului în conformitate cu Directiva 2011/92/UE ș ar trebui să facă obiectul procedurilor prevăzute pentru proiectele în domeniul energiei din surse regenerabile situate în afara zonelor pretabile ă proiectelor de producere a energiei din surse regenerabile. Pentru a accelera procesul de autorizare la scara necesară pentru atingerea obiectivului privind energia din surse regenerabile stabilit în Directiva (UE) 2018/2001, procedurile aplicabile proiectelor din afara zonelor pretabile ă proiectelor de producere a energiei din surse regenerabile ar trebui, de asemenea, simplificate ș raționalizate prin introducerea unor termene maxime clare pentru toate etapele procedurii, inclusiv evaluări de mediu specifice pentru fiecare proiect.

(17)Utilizarea multiplă a spațiului pentru producerea de energie din surse regenerabile ș alte utilizări ale zonelor terestre ș maritime (cum ar fi producția de alimente sau protecția ori refacerea naturii) atenuează constrângerile legate de utilizarea zonelor terestre ș maritime. În acest context, amenajarea teritoriului este un instrument ț de identificare ș orientare a sinergiilor pentru utilizarea zonelor terestre ș maritime într-un stadiu incipient. Statele membre ar trebui să exploreze, să permită ș să favorizeze utilizările multiple ale zonelor identificate ca urmare a măsurilor de amenajare a teritoriului adoptate.

(18)Construirea ș exploatarea centralelor de energie din surse regenerabile poate duce ocazional la uciderea sau perturbarea păsărilor ș a altor specii protejate în temeiul Directivei 92/43/CEE sau al Directivei 2009/147/CE ▌. Cu toate acestea, o astfel de ucidere sau perturbare nu ar fi considerată deliberată în sensul acestor directive dacă un proiect a adoptat, în timpul construcției ș exploatării sale, toate măsurile necesare de atenuare pentru a evita coliziunile sau a preveni perturbările ș dacă realizează o monitorizare adecvată pentru a evalua eficacitatea unor astfel de măsuri ș, în lumina informațiilor colectate, ia măsuri suplimentare, după caz, pentru a se asigura că nu există niciun impact negativ semnificativ asupra populației speciilor în cauză.

(19)Pe lângă instalarea de noi ș inovatoare centrale de energie din surse regenerabile, retehnologizarea centralelor existente de energie din surse regenerabile are un potențial semnificativ de a contribui la realizarea obiectivelor privind energia din surse regenerabile. Întrucât, de obicei, centralele existente de energie din surse regenerabile au fost instalate pe amplasamente cu un potențial semnificativ de surse regenerabile de energie, retehnologizarea poate asigura utilizarea continuă a acestor amplasamente, reducând în acelaș timp necesitatea de a desemna noi amplasamente pentru proiecte în domeniul energiei din surse regenerabile. Retehnologizarea include beneficii suplimentare, cum ar fi racordarea la rețea existentă, un grad probabil mai ridicat de acceptare de către public ș de cunoaștere a impactului asupra mediului. Retehnologizarea proiectelor în domeniul energiei din surse regenerabile implică modificarea sau extinderea proiectelor existente în grade diferite. Procesul de acordare a autorizațiilor, inclusiv evaluările de mediu ș examinarea, pentru retehnologizarea proiectelor din domeniul energiei din surse regenerabile ar trebui să se limiteze la impactul potențial care rezultă din modificare sau extindere, în comparație cu proiectul inițial.

(20)Directiva (UE) 2018/2001 introduce proceduri raționalizate de acordare a autorizațiilor pentru retehnologizare. Pentru a răspunde nevoii tot mai mari de retehnologizare a centralelor existente de energie din surse regenerabile ș pentru a utiliza pe deplin avantajele pe care le oferă, este oportun să se stabilească o procedură ș mai scurtă pentru retehnologizarea centralelor de energie din surse regenerabile situate în zone de accelerare a proiectelor de energie din surse regenerabile, inclusiv o procedură de examinare mai scurtă. Pentru retehnologizarea centralelor existente de energie din surse regenerabile situate în afara zonelor de accelerare a proiectelor de energie din surse regenerabile, statele membre ar trebui să asigure un proces simplificat ș rapid de acordare a autorizațiilor, care nu ar trebui să depășească un an, ținând seama totodată de principiul de a nu face rău enunțat în cadrul Pactului verde european.

(20a) Pentru a promova ș a accelera retehnologizarea centralelor existente de energie din surse regenerabile, ar trebui stabilită imediat o procedură simplificată pentru racordările la rețea atunci când retehnologizarea are ca rezultat o creștere limitată a capacității totale în raport cu proiectul inițial. [Am.20]

(20b) Atunci când se retehnologizează o instalație solară, se pot obține creșteri ale eficienței ș ale capacității fără a se extinde spațiul ocupat. Prin urmare, instalația retehnologizată nu are un impact asupra mediului diferit de cel al instalației inițiale, atât timp cât spațiul utilizat nu este extins în cadrul acestui proces, iar măsurile de atenuare a impactului asupra mediului necesare inițial continuă să fie respectate. [Am.21]

(21)Instalarea de echipamente de energie solară, împreună cu stocarea, inclusiv stocarea de căldură ș energie pe acelaș amplasament, ș racordarea la rețea aferente, în structurile existente sau viitoare create în alte scopuri decât producția de energie solară, cu excepția suprafețelor artificiale de apă, cum ar fi acoperișurile, zonele de parcare, drumurile ș căile ferate, nu ridică, de regulă, probleme legate de utilizările concurente ale spațiului sau de impactul asupra mediului. Prin urmare, aceste instalații pot beneficia de proceduri mai scurte de acordare a autorizațiilor. Așadar, prezenta directivă introduce un proces accelerat de acordare a autorizațiilor pentru instalarea de echipamente de energie solară ș pentru stocarea pe acelaș amplasament ș racordarea la rețea aferente în cadrul unor structuri artificiale existente sau viitoare create în alte scopuri decât producția de energie solară. Ea introduce, de asemenea, o derogare specifică pentru aceste instalații de la necesitatea de a efectua evaluări de mediu în temeiul Directivei 2011/92/UE, pe baza faptului că nu sunt susceptibile să ridice probleme legate de utilizările concurente ale spațiului sau de impactul asupra mediului. Investițiile în instalații mici ș descentralizate de energie solară pentru a deveni autoconsumatori de energie din surse regenerabile reprezintă unul dintre cele mai eficiente mijloace prin care consumatorii de energie îș pot reduce facturile la energie ș expunerea la volatilitatea prețurilor. Instalațiile descentralizate, inclusiv pentru autoconsumatorii individuali sau colectivi sau în contextul unei comunități locale de energie din surse regenerabile, contribuie, de asemenea, la reducerea cererii globale de gaze naturale, la creșterea rezilienței sistemului ș la realizarea obiectivelor Uniunii privind energia din surse regenerabile. Instalațiile cu o capacitate electrică mai mică sau egală cu 50kW nu sunt susceptibile să aibă efecte negative majore asupra mediului sau a rețelei ș nu ridică probleme de siguranță. În plus, instalațiile mici ale autoconsumatorilor de energie din surse regenerabile nu necesită, în general, extinderea capacității la punctul de racordare la rețea. Având în vedere efectele pozitive imediate ale acestor instalații pentru consumatori ș impactul limitat pe care îl pot avea asupra mediului, este oportun să se simplifice ș mai mult procesul de acordare a autorizațiilor care li se aplică, prin introducerea conceptului de acord tacit al administrației în procedurile relevante de acordare a autorizațiilor, pentru a promova ș accelera implementarea acestor instalații ș pentru a valorifica beneficiile lor pe termen scurt. [Am.22]

(21a) Pompele de căldură reprezintă o tehnologie pentru producerea de încălzire ș răcire din energia ambientală, inclusiv din instalațiile de epurare a apelor uzate, ș de energie geotermică. Acestea permit ș folosirea căldurii ș răcorii reziduale pentru încălzire ș răcire. Introducerea rapidă a pompelor de căldură, care mobilizează surse regenerabile de energie insuficient utilizate, cum ar fi energia ambientală, energia geotermică, autoîncălzirea ș căldura reziduală din sectoarele industriale ș terțiare, inclusiv din centrele de date, permite înlocuirea cazanelor pe gaz natural ș a altor cazane pe bază de combustibili fosili cu o soluție de încălzire din surse regenerabile, crescând în acelaș timp eficiența energetică. Acest lucru va accelera reducerea utilizării gazului natural în furnizarea de căldură atât în sectorul clădirilor, cât ș în cel industrial. Pentru a accelera instalarea ș utilizarea pompelor de căldură, este oportun să se introducă proceduri specifice mai scurte de acordare a autorizațiilor pentru astfel de instalații, inclusiv o procedură simplificată pentru racordarea la rețea a pompelor de căldură mai mici, cu excepția cazului în care legislația națională nu impune o astfel de procedură. Instalarea mai rapidă ș mai ușoară a pompelor de căldură, utilizarea crescută a surselor regenerabile de energie în sectorul încălzirii, care reprezintă aproape jumătate din consumul de energie al Uniunii, va contribui la securitatea aprovizionării ș la răspunsul la o situație mai dificilă pe piață. [Am.23]

(22)Sursele regenerabile de energie sunt țe pentru combaterea schimbărilor climatice, reducerea prețurilor energiei, reducerea dependenței Uniunii de combustibilii fosili ș garantarea securității aprovizionării în Uniune. În sensul legislației relevante a Uniunii în domeniul mediului, în evaluările necesare de la caz la caz pentru a stabili dacă o centrală de producere a energiei din surse regenerabile, racordarea sa la rețea, rețeaua conexă sau activele de stocare prezintă un interes public superior într-un anumit caz, statele membre ar trebui să considere că respectivele centrale ș infrastructura lor conexă sunt de interes public superior ș sunt în serviciul sănătății ș siguranței publice, cu excepția cazului în care există dovezi clare că aceste proiecte au efecte negative majore asupra mediului, care nu pot fi atenuate sau compensate. Faptul de a considera că astfel de centrale sunt de interes public superior ș sunt în serviciul sănătății ș siguranței publice ar permite ca proiectele respective să beneficieze de o evaluare simplificată.

(23)Pentru a asigura o punere în aplicare fără probleme ș eficace a dispozițiilor prevăzute în prezenta directivă, Comisia sprijină statele membre prin intermediul Instrumentului de sprijin tehnic(11), care oferă expertiză tehnică personalizată pentru conceperea ș punerea în aplicare a reformelor, inclusiv a celor care sporesc utilizarea energiei din surse regenerabile, promovează o mai bună integrare a sistemului energetic, identifică zone specifice deosebit de adecvate pentru instalarea de centrale de producere a energiei din surse regenerabile ș raționalizează cadrul pentru procesele de autorizare ș de acordare a autorizațiilor pentru centralele de energie din surse regenerabile. Sprijinul tehnic implică, de exemplu, consolidarea capacității administrative, armonizarea cadrelor legislative ș schimbul de bune practici relevante.

(23a) Comisia ar trebui, de asemenea, să prevadă un sistem specific de derogare de la normele privind ajutoarele de stat pentru a permite statelor membre să calibreze corespunzător măsurile de ajutor pentru intervenții ș investiții în favoarea surselor regenerabile de energie, a producției din surse proprii ș a eficienței energetice.

(24)Prin urmare, Directiva (UE) 2018/2001 ar trebui modificată în consecință.

(25a) Stimularea utilizării energiei solare prin granturi ș alte scheme de sprijin nu ar trebui să împiedice vânzarea acestei energii în rețea din surse private, comerciale ș agricole.

(25b) Sectorul agricol poate juca un rol-cheie în tranziția energetică a zonelor rurale ș în comunitățile rurale, în special având în vedere producția descentralizată. Prin urmare, posibilitatea de a produce energie solară ca activitate secundară nu ar trebui să se limiteze la consumul propriu, ci ar putea fi luată în considerare în combinație, de exemplu, cu alte tipuri de producție. Statele membre ar trebui să încurajeze fermierii, prin mecanisme de finanțare specifice, să introducă instalații solare în exploatații, în special prin dezvoltarea de proiecte solare pe noile clădiri agricole, ș să promoveze producția de biometan, pentru a permite dezvoltarea pe scară mai largă a energiei din surse regenerabile, asigurând în acelaș timp venituri suplimentare pentru fermieri. Există un potențial ridicat al instalațiilor de producere a energiei la scară mică în cadrul fermei de a spori circularitatea în cadrul exploatației prin transformarea deșeurilor ș a fluxurilor reziduale ale exploatației, precum gunoiul de grajd, în căldură ș electricitate, ș este important să se promoveze ș să se încurajeze fermierii să investească în aceste tehnologii. Consolidarea rețelei în zonele rurale ar trebui să fie puternic încurajată, astfel încât fermele să îș poată aduce în mod efectiv contribuția potențială la tranziția energetică prin producția descentralizată de energie electrică. Ar trebui să se acorde prioritate zonelor geografice cu niveluri ridicate de iradianță, deoarece materiile prime pentru panourile solare reprezintă o resursă limitată. În plus, fermierii ș organizațiile lor reprezentative ar trebui să fie implicați în desemnarea zonelor de accelerare a proiectelor de energie din surse regenerabile.

(30)Întrucât obiectivul prezentei directive, ș anume reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, a dependenței energetice ș a prețurilor energiei, nu poate fi suficient realizat de către statele membre, ci, datorită efectelor acțiunii, poate fi realizat mai bine la nivelul Uniunii, Uniunea poate adopta măsuri în conformitate cu principiul subsidiarității stabilit la articolul5 din Tratatul privind Uniunea Europeană. În conformitate cu principiul proporționalității, astfel cum este prevăzut la articolul respectiv, prezenta directivă nu depășește ceea ce este necesar pentru realizarea acestui obiectiv.

(31)În conformitate cu Declarația politică comună din 28septembrie2011 a statelor membre ș a Comisiei privind documentele explicative(12), statele membre s-au angajat ca, în cazuri justificate, să însoțească notificarea măsurilor lor de transpunere cu unul sau mai multe documente care să explice relația dintre componentele unei directive ș părțile corespunzătoare ale instrumentelor naționale de transpunere. În ceea ce privește prezenta directivă, legiuitorul consideră că transmiterea unor astfel de documente este justificată, în special în urma hotărârii Curții Europene de Justiție în cauza Comisia/Belgia(13) (cauza C-543/17),

ADOPTĂ PREZENTA DIRECTIVĂ:

Articolul 1

Modificarea Directivei (UE) 2018/2001

Directiva (UE) 2018/2001 se modifică după cum urmează:

1.La articolul 2, se introduc următoarele puncte:"

„9a. «zonă de accelerare a proiectelor de energie din surse regenerabile» înseamnă o locație specifică, terestră sau maritimă, care a fost considerată prioritară de un stat membru ca fiind deosebit de adecvată pentru instalarea ă de centrale de producere a energiei din surse regenerabile, ținând cont de activele necesare pentru racordarea lor la rețea ș rețelele energetice aferente; [Am.3 ș Am.38]

9b. «echipamente de energie solară» înseamnă echipamente care convertesc energia solară în energie termică sau electrică, în special echipamente solare termice ș echipamente solare fotovoltaice;”. [Am.24]

"

3.La articolul 15 se introduce următorul alineat ▌:"

„(2a) Statele membre promovează testarea de tehnologii inovatoare în domeniul energiei din surse regenerabile, inclusiv tehnologii de producție, partajare ș stocare în proiecte-pilot într-un mediu real, pentru o perioadă limitată de timp, în conformitate cu legislația UE aplicabilă ș însoțite de garanții adecvate pentru a garanta funcționarea în condiții de siguranță a sistemului de energie electrică ș pentru a evita efectele disproporționate asupra funcționării pieței interne, sub supravegherea unei autorități competente. Fără a aduce atingere articolului17, statele membre se asigură că procedura de autorizare a unor astfel de tehnologii inovatoare în domeniul energiei din surse regenerabile este cel puțin la fel de rapidă ca în zonele de accelerare a proiectelor de energie din surse regenerabile.

"

4.Se adaugă următoarele articole ▌:"

„Articolul 15b

Cartografierea ș planificarea integrată pe mai multe niveluri ale zonelor necesare pentru contribuțiile naționale la obiectivul pentru 2030 privind energia din surse regenerabile ș la obiectivul neutralității climatice

(1) Până la ... [un an de la intrarea în vigoare], statele membre efectuează o cartografiere ș o planificare integrate pe mai multe niveluri pentru utilizarea resurselor de energie din surse regenerabile pe teritoriul lor, în coordonare cu toate autoritățile naționale, regionale ș locale relevante, pentru a identifica potențialul intern ș zonele terestre, de suprafață, subterane ș maritime disponibile pentru implementarea lor. Statele membre identifică, de asemenea, capacitatea instalată, precum ș zonele terestre, de suprafață, subterane ș maritime necesare pentru producția de energie din surse regenerabile ș infrastructura aferentă acestora, cum ar fi rețeaua ș instalațiile de stocare, inclusiv de stocare termică, care sunt necesare pentru îndeplinirea contribuțiilor lor naționale la obiectivul pentru 2030 privind energia din surse regenerabile în conformitate cu articolul3 din prezenta directivă, precum ș la obiectivele secundare prevăzute la articolul 15a, la articolul 22a, la articolul 23 alineatul (1), la articolul 24 alineatul (4) ș la articolul 25 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2021/1119 ș pentru a atinge neutralitatea climatică până în 2050 în conformitate cu articolul 2 din acest regulament. Aceste zone sunt proporționale cu traiectoriile estimate ș cu capacitatea instalată totală planificată pentru fiecare tehnologie în domeniul energiei din surse regenerabile, stabilite în planurile naționale privind energia ș clima ale statelor membre, ▌în temeiul articolului 14 ș al articolului 15 alineatul (6) din Regulamentul (UE) 2018/1999, precum ș în planurile de amenajare a spațiului maritim, inclusiv planurile menționate la articolul 8 din Directiva 2014/89/UE(14).
(2) La identificarea zonelor menționate la alineatul (1), statele membre iau în considerare:
(a) disponibilitatea surselor regenerabile de energie ș potențialul de producere a energiei din surse regenerabile al diferitelor tehnologii în zonele terestre ș maritime;
(b) cererea de energie preconizată de la nivel național ș regional, ținând seama de flexibilitatea potențială a răspunsului activ la cerere ș de câștigurile preconizate în materie de eficiență energetică ș de integrarea sistemului energetic;
(c) disponibilitatea rețelelor energetice, a infrastructurii de rețea, a capacității de stocare ș a altor instrumente de flexibilitate relevante sau potențialul de a crea sau de a moderniza o astfel de infrastructură de rețea ș capacitate de stocare;
(ca) potențialul implicării prosumatorilor de energie din surse regenerabile ș a comunităților de energie din surse regenerabile, evaluat în temeiul articolelor 21 ș 22;
(cb) rezultatele consultărilor publice deschise, incluzive ș eficace, implicarea autorităților locale relevante ș a tuturor părților interesate relevante, pentru a se asigura că opinia publică este luată în considerare în cadrul identificării zonelor menționate la articolele 15b ș 15c;
(cc) proiecte în domeniul energiei din surse regenerabile privind noile structuri artificiale preconizate, cum ar fi zonele de parcare, drumurile, căile ferate ș zonele industriale;
(cd) dezvoltarea industrială preconizată ș ocuparea forței de muncă asociate cu proiectele privind energia din surse regenerabile în comunitățile locale afectate.
(3) Statele membre favorizează utilizările multiple ale zonelor identificate ca urmare a obligației prevăzute la alineatul (1), cu condiția ca instalarea centralelor pentru producerea de energie din surse regenerabile să fie compatibilă cu utilizările preexistente.
(3a) Atunci când identifică zonele terestre, de suprafață, subterane ș maritime necesare pentru instalarea centralelor de producere a energiei din surse regenerabile, statele membre implementează un mecanism de sprijinire a dezvoltării necesare a rețelei de încălzire din surse regenerabile ș a rețelei electrice pentru a asigura un sistem energetic pe deplin integrat.
(3b) În cazul în care instalațiile de producere a biometanului la scară largă sunt definite la nivel național ca instalații pentru efectuarea operațiunilor de valorificare a deșeurilor, astfel cum sunt enumerate la punctul (11) din anexa II la Directiva 2008/98/CE, statele membre pot include aceste instalații în surse regenerabile de energie atunci când desemnează zonele de accelerare a proiectelor de energie din surse regenerabile.
(3c) Statele membre revizuiesc ș actualizează periodic domeniile menționate la alineatul (1) din prezentul articol, cel puțin în contextul actualizării planurilor naționale privind clima ș energia în temeiul articolului 14 din Regulamentul (UE) 2018/1999.
(3d) Statele membre încurajează ș sprijină autoritățile locale ș regionale să elaboreze ș să implementeze traiectorii sau obiective pentru energia din surse regenerabile produsă de orașe, prosumatori de energie din surse regenerabile ș comunități de energie din surse regenerabile.

Articolul 15c

Zone de accelerare a proiectelor de energie din surse regenerabile

(1) Până la ... [doi ani de la intrarea în vigoare], statele membre, în coordonare cu autoritățile lor locale ș regionale, adoptă unul sau mai multe planuri care desemnează, în cadrul zonelor menționate la articolul15b alineatul(1), zone de accelerare a proiectelor de energie din surse regenerabile pentru unul sau mai multe tipuri de surse regenerabile de energie. Dimensiunea acestor zone este proporțională cu obiectivele privind energia din surse regenerabile ș cu obiectivele secundare stabilite în prezenta directivă ș în planurile naționale privind energia ș clima actualizate în temeiul articolului14 din Regulamentul (UE) 2018/1999. În planul sau planurile care desemnează zonele de accelerare a proiectelor de energie din surse regenerabile, statele membre:
(a) desemnează zone terestre ș maritime suficient de omogene în care nu se preconizează că implementarea unui anumit tip sau a unor anumite tipuri de energie din surse regenerabile va avea efecte semnificative asupra mediului, având în vedere particularitățile teritoriului selectat. Numărul total de zone terestre ș maritime contribuie în mod semnificativ la îndeplinirea cerințelor de spațiu identificate în temeiul articolului15b alineatul(1) din prezenta directivă în vederea atingerii obiectivului pentru 2030 privind energia din surse regenerabile ș se includ în planurile naționale privind energia ș clima, actualizate în temeiul articolului14 din Regulamentul (UE) 2018/1999. Prin aceasta, statele membre:
(i) acordă prioritate suprafețelor artificiale ș construite, cum ar fi acoperișurile ș fațadele clădirilor, zonele de infrastructură de transport ș împrejurimile lor directe, zonele de parcare, siturile agricole, depozitele de deșeuri, siturile industriale, minele ș, după caz, suprafețele artificiale ș construite, cum ar fi stațiile de tratare a apelor urbane reziduale, lacurile artificiale, corpurile de apă interioare sau rezervoarele, precum ș terenurilor degradate care nu pot fi utilizate pentru agricultură;
(ii) exclud siturile Natura 2000 ș parcurile ș rezervațiile naturale, rutele identificate de migrație a păsărilor ș a mamiferelor marine, conform celor mai bune date disponibile, coridoarele ecologice, precum ș alte zone identificate pe baza hărților de sensibilitate ș a instrumentelor menționate la punctul următor, cu excepția suprafețelor artificiale ș construite situate în zonele respective, cum ar fi acoperișurile, zonele de parcare sau infrastructura de transport;
(iii) utilizează toate instrumentele ș seturile de date adecvate, inclusiv, acolo unde este necesar, anchete specifice pe teren, pentru a identifica zonele în care centralele de energie din surse regenerabile nu ar avea niciun impact semnificativ asupra mediului, inclusiv cartografierea zonelor sensibile de faună sălbatică, ținând seama de datele disponibile în contextul dezvoltării unei rețele Natura 2000 coerente, suficiente atât în ceea ce privește tipurile de habitate ș specii reglementate de Directiva 92/43/CEE a Consiliului(15), cât ș păsările ș siturile în temeiul Directivei 2009/147/CE a Parlamentului European ș a Consiliului(16);
(iv) elimină barierele administrative ș alocă personal bine pregătit ș resurse administrative suficiente;
(b) stabilesc norme adecvate pentru zonele de accelerare a proiectelor de energie din surse regenerabile desemnate, inclusiv cu privire la măsurile de atenuare care trebuie adoptate pentru instalarea de centrale de energie din surse regenerabile, pentru instalațiile de stocare a energiei de la acelaș amplasament, precum ș pentru activele necesare pentru conectarea acestora la rețea, cu scopul de a evita sau, dacă nu este posibil, de a reduce în mod semnificativ efectele negative asupra mediului care pot apărea. ▌Statele membre se asigură că se aplică măsuri de atenuare adecvate pentru a asigura aplicarea obligațiilor prevăzute la articolul 6 alineatul (2) ș la articolul 12 alineatul (1) din Directiva92/43/CEE, la articolul5 din Directiva 2009/147/CE ș la articolul4 alineatul(1) litera(a) punctul (i) ▌din Directiva2000/60/CE ș pentru a evita deteriorarea ș a atinge o stare bună sau un bun potențial ecologic în conformitate cu articolul 4 alineatul (1) din Directiva 2000/60/CE. Aceste norme sunt orientate către particularitățile fiecărei zone de accelerare a proiectelor de energie din surse regenerabile identificate, către tehnologia sau tehnologiile din domeniul energiei din surse regenerabile care urmează să fie implementate în fiecare zonă ș către efectele identificate asupra mediului. Respectarea acestor norme ș punerea în aplicare a măsurilor de atenuare adecvate de către proiectele individuale conduc la prezumția că proiectele nu încalcă dispozițiile respective, fără a aduce atingere articolului16a alineatele (4) ș (5). În cazul în care noile măsuri de atenuare menite să prevină pe cât posibil uciderea sau perturbarea speciilor protejate în temeiul Directivei92/43/CEE a Consiliului ș al Directivei2009/147/CEE sau orice alt impact asupra mediului nu au fost testate pe scară largă în ceea ce privește eficacitatea lor, statele membre pot permite utilizarea lor pentru unul sau mai multe proiecte-pilot pentru o perioadă determinată, cu condiția ca eficacitatea acestor măsuri să fie monitorizată îndeaproape ș să fie luate imediat măsuri adecvate, în cazul în care respectivele măsuri de atenuare nu se dovedesc a fi eficace. Zonele deja desemnate pentru instalarea de centrale eoliene sau solare pot fi declarate de statele membre ca zone de accelerare a proiectelor de energie din surse regenerabile, luând în considerare faptul că planurile existente de amenajare a teritoriului respectă cerințele de la articolul 15c.

În cadrul planului, statele membre explică evaluarea efectuată pentru a identifica fiecare zonă de accelerare a proiectelor de energie din surse regenerabile desemnată pe baza criteriilor stabilite la litera (a) ș pentru a identifica măsurile de atenuare adecvate.

(2) ÎԲԳٱ de adoptare, planul sau planurile de desemnare a zonelor de accelerare a proiectelor de energie din surse regenerabile sunt supuse unei evaluări de mediu efectuate în conformitate cu condițiile stabilite în Directiva 2001/42/CE, ș ▌dacă sunt susceptibile de a avea un impact semnificativ asupra siturilor Natura 2000, sunt supuse evaluării corespunzătoare în conformitate cu articolul6 alineatul(3) din Directiva 92/43/CEE.
(2a) La identificarea zonelor maritime menționate la articolul15b alineatul(1), desemnarea făcută în temeiul prezentului articol respectă cerințele Directivei 2014/89/UE privind utilizarea unei abordări ecosistemice a amenajării spațiului maritim atunci când desemnează situri de accelerare a proiectelor de energie din surse regenerabile. În timpul procesului de amenajare a spațiului maritim, statele membre măresc spațiul destinat producției de energie din surse regenerabile în conformitate cu obiectivele climatice pentru 2030, 2040 ș 2050.
(3) Planul sau planurile care desemnează zone de accelerare a proiectelor de energie din surse regenerabile se publică, se actualizează în mod permanent pentru a înregistra, sub formă electronică, noile capacități ș se revizuiesc periodic, cel puțin în contextul ▌planurilor naționale privind energia ș clima actualizate în temeiul articolului14 din Regulamentul (UE) 2018/1999 ș cu stabilirea unor sinergii cu Directiva 2014/89/UE.

Articolul 15d

Participarea publicului

(1)Statele membre se asigură că elaborarea planurilor de identificare a zonelor terestre ș maritime necesare pentru instalarea centralelor de producere a energiei din surse regenerabile ș a celor care desemnează zone pretabile dezvoltării proiectelor de producere a energiei din surse regenerabile menționate la articolele 15a, 15b ș 15c este deschisă, favorabilă incluziunii, oportună ș eficace ș că publicului i se oferă din timp posibilități efective de a participa la elaborarea acestora.

(2)Statele membre identifică publicul afectat, care ar putea fi afectat sau care este interesat de planuri, inclusiv persoanele fizice sau juridice sau asociațiile, organizațiile sau grupurile acestora, ținând seama de obiectivele prezentei directive ș de impactul potențial al punerii sale în aplicare în domenii reglementate de alte instrumente ale Uniunii. Statele membre se asigură că publicul menționat este informat pe cale electronică ș prin anunțuri publice sau prin alte mijloace adecvate.” [Am.14]

"

(6)Articolul 16 se înlocuiește cu următorul text:"

„Articolul 16

Organizarea ș principiile de bază ale procesului de acordare a autorizațiilor

(1) Procesul de acordare a autorizațiilor acoperă toate autorizațiile administrative relevante pentru construirea, retehnologizarea ș exploatarea centralelor de producere a energiei din surse regenerabile, inclusiv a centralelor energetice hibride care combină surse regenerabile de energie diferite, a pompelor de căldură, a instalațiilor de stocare a energiei, inclusiv centralele electrice ș termice, precum ș a activelor necesare pentru racordarea acestora la rețea ș pentru integrarea surselor de energie regenerabile în rețelele de încălzire ș răcire. Include ș autorizațiile privind rețelele energetice aferente ș evaluările de mediu, acolo unde acestea sunt necesare. Procesul de acordare a autorizațiilor cuprinde toate procedurile, de la confirmarea valabilității cererii în conformitate cu alineatul (2) până la notificarea deciziei finale privind rezultatul procedurii de către autoritatea sau autoritățile relevante. [Am.25]
(1a) Statele membre se asigură că fondurile alocate pentru atragerea de personalul calificat ș pentru perfecționarea ș recalificarea autorităților lor competente la nivel național, regional ș local sunt proporționale cu satisfacerea nevoilor totale de energie din surse regenerabile stabilite în temeiul articolului15b din prezenta directivă ș cu capacitatea instalată planificată de producere a energiei din surse regenerabile, prevăzută în planurile lor naționale privind energia ș clima, actualizate în temeiul articolului14 din Regulamentul (UE) 2018/1999. Statele membre alocă toate taxele aferente procedurilor de depunere a cererilor ș de acordare a autorizațiilor pentru a finanța în continuare atragerea personalului calificat ș întărirea capacității autorității de autorizare în cauză. Statele membre acordă sprijin, inclusiv tehnic ș financiar, autorităților regionale ș locale pentru a facilita procesul de acordare a autorizațiilor.
(2) În termen de cel mult 14 zile ܳăٴDz, în cazul centralelor situate în zone cu dezvoltare ă a proiectelor de producere a energiei din surse regenerabile, ș de cel mult o lună, în cazul centralelor situate în afara zonelor cu dezvoltare ă a proiectelor de producere a energiei din surse regenerabile, de la primirea cererii, autoritatea competentă validează cererea sau, în cazul în care dezvoltatorul proiectului nu a transmis toate informațiile necesare pentru prelucrarea unei cereri, solicită dezvoltatorului să depună o cerere completă în termen de 14 zile ܳăٴDz de la această solicitare. În cazul în care dezvoltatorul proiectului nu depune o cerere completă în acest termen, autoritatea competentă poate respinge cererea în scris. În cazul respingerii, autoritatea competentă îș justifică decizia. Dezvoltatorul proiectului poate depune o nouă cerere în orice moment după respingere. Data confirmării valabilității cererii de către autoritatea competentă servește drept început al procesului de acordare a autorizației.
(3) Statele membre instituie sau desemnează unul sau mai multe puncte de contact ș oferă informații în conformitate cu articolul 18 alineatul (6). Aceste puncte de contact, la cererea solicitantului, furnizează îndrumări ș ajutor pe parcursul întregului proces administrativ de solicitare ș de acordare a autorizațiilor. Solicitantul nu este nevoit să contacteze decât un singur punct de contact pentru întregul proces. Punctul de contact îndrumă solicitanții pe tot parcursul procesului administrativ de depunere a cererilor de acordare a autorizațiilor, inclusiv în etapele privind mediul, în mod transparent, până în momentul emiterii de către autoritățile responsabile a uneia sau mai multor decizii la finalul procesului, furnizează solicitanților toate informațiile necesare ș implică, atunci când este cazul, ș alte autorități administrative. Punctul de contact asigură respectarea termenelor pentru procedurile de acordare a autorizațiilor stabilite în prezenta directivă. Solicitanții pot depune documentele relevante ș în format digital. Până la [2 ani de la intrarea în vigoare], statele membre se asigură că toate procedurile sunt efectuate în format electronic. Statele membre pun la dispoziția publicului informații despre procesul de acordare a autorizațiilor.
(4) Punctul de contact pune la dispoziție un manual de proceduri pentru dezvoltatorii de centrale de producere de energie din surse regenerabile ș publică informațiile respective ș online, abordând în mod distinct ș proiectele de mici dimensiuni ș proiectele colective ș individuale lansate de consumatorii autonomi de energie din surse regenerabile ș comunitățile de energie din surse regenerabile, le oferă asistență ș le îndrumă prin procesul administrativ ce trebuie parcurs pentru a beneficia de sprijin în cadrul schemelor de sprijin pentru energia din surse regenerabile. Informațiile disponibile online indică punctul de contact competent pentru cererea solicitantului. În cazul în care un stat membru are mai multe puncte de contact, informațiile disponibile online indică punctul de contact competent pentru cererea solicitantului.
(5) Statele membre se asigură că solicitanții au acces facil la proceduri simple pentru soluționarea litigiilor privind procesul de acordare a autorizațiilor ș de emitere a autorizațiilor de construcție ș exploatare a centralelor de energie din surse regenerabile, inclusiv, acolo unde este cazul, la mecanisme alternative de soluționare a litigiilor.
(6) Termenele prevăzute la articolele 16a, 16b ș 16c se aplică fără a aduce atingere căilor de atac judiciare, măsurilor reparatorii ș altor proceduri în fața unei instanțe judecătorești ș nici mecanismelor alternative de soluționare a litigiilor, inclusiv procedurilor de depunere a plângerilor ș căilor de atac ș măsurilor reparatorii extrajudiciare, ș pot fi prelungite pe durata acestor proceduri.
(7) Statele membre se asigură că, în contextul unui proiect de dezvoltare a unei centrale de producere a energiei din surse regenerabile sau de racordare a unei astfel de centrale la rețea ș al activelor necesare pentru a dezvolta rețelele de infrastructură energetică necesare pentru a integra sursele regenerabile în sistem așa cum se descrie la alineatul (1), căile de atac administrative ș judiciare, inclusiv cele legate de aspectele de mediu, fac obiectul celei mai rapide proceduri administrative ș judiciare disponibile la nivelul național, regional ș local relevant.

Procesul de acordare a autorizațiilor menționat la alineatul (1) se extinde, la nevoie, aplicându-se la toate autorizațiile administrative relevante când instalațiile industriale trec la consumul de energie din surse regenerabile.

(7a) Comisia elaborează proceduri de raportare pentru ca statele membre să îș evalueze practicile de autorizare, durata medie a procedurii de autorizare ș resursele umane ș financiare dedicate asigurării conformității cu cerințele de autorizare prevăzute la prezentul articol ș la articolele 16a ș 16b.

Evaluarea Comisiei se publică. Comisia poate propune măsuri corective pentru a sprijini statele membre să pună la punct procedura de autorizare, ajutându-le să îș reformeze ș să îș raționalizeze procedurile de autorizare.

(7b) Dispozițiile de la prezentul articol alineatul (1), ș de la articolele16a ș 16b se aplică ș procesului paralel de acordare a autorizațiilor pentru dezvoltatorii de sisteme de rețea în ce privește elementele de rețea necesare pentru integrarea centralei de producere a energiei din surse regenerabile în sistem, precum ș pentru activele necesare pentru a le racorda la rețea, care nu sunt integrate în procesul de acordare a autorizațiilor prevăzut la alineatul (1) pentru centrala respectivă de producere a energiei din surse regenerabile.

"

7.Se adaugă următoarele articole ▌:"

„Articolul 16a

Procesul de acordare a autorizațiilor în zonele cu dezvoltare ă a proiectelor de producere a energiei din surse regenerabile

(1) Statele membre se asigură că procesul de acordare a autorizațiilor menționat la articolul16 alineatul(1) nu depășește nouă luni pentru proiectele din zonele cu dezvoltare ă a proiectelor de energie din surse regenerabile, inclusiv elementele aferente ale rețelelor de energie ș de racordare la rețea. Acest termen de nouă luni poate fi prelungit cu până la trei luni, dacă este justificat în mod corespunzător din motive legate de circumstanțe excepționale. Într-un astfel de caz, statele membre informează în mod clar dezvoltatorul proiectului cu privire la circumstanțele extraordinare care au justificat prelungirea.
(2) Procesul de acordare a autorizațiilor pentru retehnologizarea centralelor, inclusiv pentru mărirea capacității ș necesitatea unor dezvoltări conexe ale rețelei energetice fără a mări suprafața ocupată ș pentru instalațiile noi cu o capacitate electrică mai mică de 150 kW, pentru instalațiile de stocare a energiei, inclusiv electrică ș termică, ▌(ș pentru racordarea lor la rețea), situate în zone cu dezvoltare ă a proiectelor de producere a energiei din surse regenerabile nu depășește trei luni. Dacă se justifică în mod corespunzător din motive legate de circumstanțe excepționale, de pildă din motive imperative de siguranță, când proiectul de retehnologizare are un impact major asupra rețelei sau asupra capacității, dimensiunii sau performanței inițiale a instalației, acest termen de șase luni poate fi prelungit cu până la trei luni. Statele membre informează în mod clar dezvoltatorul proiectului cu privire la circumstanțele extraordinare care justifică prelungirea.
(2a) Atunci când retehnologizarea nu duce la o creștere a capacității centralei producătoare de energie din surse regenerabile cu peste 15% ș fără a aduce atingere necesității de a evalua orice impact potențial asupra mediului în temeiul alineatului (2b), racordările la rețeaua de transport sau de distribuție sunt autorizate în termen de o lună de la cererea adresată entității competente, cu excepția cazului în care există preocupări justificate în materie de siguranță sau există o incompatibilitate tehnică a componentelor sistemului.
(2b) Atunci când retehnologizarea instalațiilor solare nu implică utilizarea unui spațiu suplimentar ș respectă măsurile aplicabile de atenuare a impactului asupra mediului stabilite pentru instalația inițială, proiectul este exceptat de la cerința de a face obiectul unei analize pentru a se stabili dacă este necesară o evaluare a impactului proiectului asupra mediului în temeiul articolului4 din Directiva 2011/92/UE, în cazul în care această cerință este aplicabilă.
(2c) Atunci când retehnologizarea unei centrale producătoare de energie din surse regenerabile sau a unei infrastructuri de rețea aferente, care este necesară pentru integrarea surselor regenerabile de energie în sistemul de energie electrică, face obiectul unei analize pentru a se stabili dacă este necesară o procedură de evaluare a impactului proiectului asupra mediului sau face obiectul unei evaluări a impactului asupra mediului în temeiul articolului4 din Directiva 2011/92/UE, o astfel de analiză prealabilă ș/sau evaluare de mediu se limitează la efectele potențiale care rezultă din modificarea sau extinderea în raport cu proiectul inițial. [Am.26]
(2d) Deciziile care rezultă din procesele de mai sus de acordare a autorizațiilor sunt date publicității. [Am.31]
(3) Fără a aduce atingere alineatelor (4) ș (5) de la prezentul articol, prin derogare de la articolul4 alineatul(2) din Directiva2011/92/UE, de la anexa I punctul 6 litera (b), în măsura în care se referă la producția de hidrogen din surse regenerabile, ș de la punctul3 literele (a), (b), (d), (h), (i) ș punctul 6 litera (c), individual sau coroborat cu punctul 13 litera (a), din anexaII la directiva respectivă – în ceea ce privește proiectele în domeniul energiei din surse regenerabile –, cererile noi pentru centralele de producere a energiei din surse regenerabile, inclusiv centralele de producere care combină diferite energii din surse regenerabile, cu excepția instalațiilor de ardere pe bază de biomasă, inclusiv retehnologizarea centralelor, în zonele cu dezvoltare ă a proiectelor de producere a energiei din surse regenerabile deja desemnate pentru tehnologia respectivă, instalațiile de stocare de pe acelaș amplasament, precum ș racordarea lor la rețea ș rețeaua energetică conexă, rețeaua aferentă de transport ș distribuție ș activele aferente necesare pentru dezvoltarea rețelelor de energie electrică necesare pentru integrarea surselor regenerabile de energie în sistem, sunt exceptate de la obligația de a efectua o evaluare specifică a impactului asupra mediului în temeiul articolului2 alineatul(1) din Directiva 2011/92/UE, cu condiția ca aceste proiecte să respecte normele ș măsurile stabilite în conformitate cu articolul15c alineatul(1) litera (b) din prezenta directiva. Derogarea de la aplicarea Directivei 2011/92/UE menționată anterior nu se aplică proiectelor care ar putea avea efecte semnificative asupra mediului într-un alt stat membru sau în cazul în care un stat membru care ar putea fi afectat în mod semnificativ solicită acest lucru, astfel cum se prevede la articolul7 din directiva menționată. [Am.27]

Prin derogare de la articolul6 alineatul(3) din Directiva 92/43/CEE, centralele menționate la primul paragraf nu fac obiectul unei evaluări a efectelor lor asupra siturilor Natura 2000 cu condiția ca proiectele respective de producere a energiei din surse regenerabile să respecte normele ș măsurile stabilite în conformitate cu articolul 15c alineatul (1) litera (b) din prezenta directivă ș în cazul în care absența efectelor semnificative ale centralelor a fost dovedită pe baza evaluării corespunzătoare a planurilor de desemnare a zonelor de accelerare a energiei din surse regenerabile, efectuată în conformitate cu articolul15 alineatul (2) litera(c) din prezenta directivă. [Am.15]

(4) Autoritățile competente ale statelor membre efectuează o examinare a cererilor menționate la alineatul (3). Examinarea are scopul de a identifica dacă este foarte probabil ca vreunul dintre proiecte să genereze efecte negative ▌semnificative, având în vedere sensibilitatea ecologică a zonei geografice în care sunt situate, care nu au fost identificate în timpul evaluării de mediu a planului sau a planurilor de desemnare a zonelor cu dezvoltare ă a proiectelor de producere a energiei din surse regenerabile de energie, efectuată în conformitate cu Directiva 2001/42/CE ș, dacă este cazul, cu Directiva92/43/CEE. Examinarea efectuată pentru retehnologizarea proiectelor se limitează la impactul potențial care rezultă din modificare sau extindere, în comparație cu proiectul inițial.

În scopul unei astfel de examinări, dezvoltatorul proiectului furnizează informații cu privire la caracteristicile proiectului, la impactul său potențial asupra mediului, la conformitatea acestuia cu normele ș măsurile identificate în conformitate cu articolul15c alineatul(1) literele (b) ș (c), pentru zona cu dezvoltare ă specifică, la eventualele măsuri suplimentare adoptate de proiect ș la modul în care aceste măsuri abordează impactul asupra mediului. Această examinare se finalizează în termen de 30 de zile de la data depunerii cererilor pentru centrale noi de energie din surse regenerabile, cu excepția cererilor pentru instalații cu o capacitate electrică mai mică de 150kW. Pentru astfel de instalații ș pentru cererile noi de retehnologizare a centralelor, etapa de examinare se finalizează în termen de 15zile.

(5) În urma procesului de examinare, cererile menționate la alineatul (3) sunt autorizate din perspectiva mediului, fără a fi necesară o decizie expresă din partea autorității competente, cu excepția cazului în care autoritatea competentă adoptă o decizie administrativă, motivată în mod corespunzător ș bazată pe dovezi clare, conform căreia un anumit proiect este foarte probabil să aibă efecte negative ▌semnificative, având în vedere sensibilitatea ecologică a zonei geografice în care este situat, care nu pot fi atenuate prin măsurile identificate în planul sau planurile de desemnare a zonelor cu dezvoltare ă sau propuse de dezvoltator pentru proiect. Decizia respectivă este pusă la dispoziția publicului. Astfel de proiecte fac obiectul unei evaluări în conformitate cu Directiva 2011/92/UE ș, dacă este cazul, al unei evaluări în temeiul articolului6 alineatul(3) din Directiva 92/43/CEE, care se efectuează în termen de șase luni de la decizia de examinare.
(6) În cadrul procesului de acordare a autorizațiilor pentru cererile menționate la alineatele (1) ș (2), lipsa unui răspuns din partea organelor administrative competente în termenul stabilit determină ca la cererea dezvoltatorului etapa administrativă specifică să fie considerată aprobată, cu excepția cazurilor în care proiectul respectiv face obiectul unei evaluări a impactului asupra mediului în conformitate cu alineatul(5). Toate deciziile rezultate vor fi puse la dispoziția publicului.
(6a) Statele membre împărtășesc ș aplică cele mai bune practici în procesul de acordare a autorizațiilor.

Articolul 16b

Procesul de acordare a autorizațiilor în afara zonelor cu dezvoltare ă a proiectelor de producere a energiei din surse regenerabile

(1) Statele membre se asigură că procesul de acordare a autorizațiilor menționat la articolul16 alineatul(1) nu depășește 18 luni. Această perioadă se aplică pentru a include centralele electrice hibride din surse regenerabile ș rețelele lor energetice conexe în cazul proiectelor din afara zonelor cu dezvoltare ă a energiei din surse regenerabile. Acest termen de două luni poate fi prelungit cu până la 18 luni, dacă este justificat în mod corespunzător din motive legate de circumstanțe excepționale. Într-un astfel de caz, statele membre informează în mod clar dezvoltatorul proiectului cu privire la circumstanțele extraordinare care au justificat prelungirea.
(2) În cazul în care este necesară o evaluare de mediu în temeiul Directivei2011/92/UE sau al Directivei 92/43/CEE, aceasta se efectuează în cadrul unei proceduri unice care combină toate evaluările relevante pentru un anumit proiect. În cazul în care este necesară o astfel de evaluare a impactului asupra mediului, autoritatea competentă, ținând seama de informațiile furnizate de dezvoltatorul proiectului, emite un aviz privind domeniul de aplicare ș nivelul de detaliu al informațiilor care trebuie incluse de dezvoltatorul proiectului în raportul de evaluare a impactului asupra mediului, al cărui domeniu de aplicare nu se extinde ulterior. În cazul în care proiectele specifice au adoptat toate măsurile necesare de atenuare, eventuala ucidere sau perturbare a speciilor protejate în temeiul articolului12 alineatul(1) din Directiva92/43/CEE ș al articolului5 din Directiva2009/147/CE nu este considerată deliberată. În cazul în care noile măsuri de atenuare menite să prevină pe cât posibil uciderea sau perturbarea speciilor protejate în temeiul Directivei92/43/CEE a Consiliului ș al Directivei2009/147/CE sau orice alt impact asupra mediului nu au fost testate pe scară largă în ceea ce privește eficacitatea lor, statele membre pot permite utilizarea lor pentru unul sau mai multe proiecte-pilot pentru o perioadă determinată, cu condiția ca eficacitatea acestor măsuri să fie monitorizată îndeaproape ș să fie luate imediat măsuri adecvate, în cazul în care respectivele măsuri de atenuare nu se dovedesc a fi eficace. Procesul de acordare a autorizațiilor pentru retehnologizarea centralelor, inclusiv pentru mărirea capacității ș necesitatea unor dezvoltări conexe ale rețelei energetice fără a mări suprafața ocupată ș pentru instalațiile noi cu o capacitate electrică mai mică de 150 kW, pentru instalațiile de stocare a energiei, inclusiv electrică ș termică, ▌(ș pentru racordarea lor la rețea), situate în zone cu dezvoltare ă a proiectelor de producere a energiei din surse regenerabile nu depășește șase luni, inclusiv evaluările de mediu, în cazul în care sunt prevăzute în legislația relevantă. Acest termen de șase luni poate fi prelungit cu până la trei luni, dacă este justificat în mod corespunzător din motive legate de circumstanțe excepționale. Statele membre informează în mod clar dezvoltatorii cu privire la circumstanțele extraordinare care au justificat prelungirea. [Am.28]

Statele membre facilitează retehnologizarea proiectelor situate în afara zonelor cu dezvoltare ă, asigurându-se că, în cazul în care este necesară o evaluare de mediu a unui proiect în temeiul legislației de mediu a Uniunii, o astfel de evaluare se limitează la efectele potențiale care rezultă din modificare sau prelungire, în comparație cu proiectul inițial.

(2a) Atunci când retehnologizarea nu duce la o creștere cu peste 15 % a capacității centralei producătoare de energie din surse regenerabile ș fără a afecta necesitatea de a evalua orice impact potențial asupra mediului în temeiul alineatului (2b), racordările la rețeaua de transport sau de distribuție sunt autorizate în termen de o lună de la cererea adresată entității competente sau mai mult dacă există motive de îngrijorare întemeiate legate de siguranță sau o incompatibilitate tehnică a componentelor sistemului.
(2b) Dacă retehnologizarea instalațiilor solare nu implică extinderea pe o suprafață mai mare ș este conformă cu măsurile aplicabile de atenuare a impactului asupra mediului stabilite pentru instalația inițială, proiectul este scutit de cerința, dacă se aplică o asemenea cerință, de a fi analizat pentru a se stabili dacă trebuie să treacă printr-o evaluare a impactului asupra mediului în temeiul articolului 4 din Directiva 2011/92/UE.
(2c) Atunci când retehnologizarea unei centrale producătoare de energie din surse regenerabile sau a unei infrastructuri de rețea aferente, necesară pentru a integra surse regenerabile de energie în sistemul de energie electrică, face obiectul unei analize pentru a se stabili dacă proiectul necesită o procedură de evaluare a impactului asupra mediului sau o evaluare a impactului asupra mediului în temeiul articolului 4 din Directiva 2011/92/UE, o astfel de analiză prealabilă ș/sau evaluare de mediu se limitează la efectele care pot apărea după modificare sau extindere în raport cu proiectul inițial.
(2d) Deciziile care rezultă din procesul de acordare a autorizațiilor sunt date publicității. [Am.29]

Articolul 16c

Procesul de acordare a autorizațiilor pentru instalarea echipamentelor de energie solară în structuri artificiale

(1) Statele membre se asigură că procesul de acordare a autorizațiilor menționat la articolul16 alineatul(1) din prezenta directivă pentru instalarea de echipamente de energie solară, inclusiv pe acoperișurile clădirilor ș instalații de stocare a energiei de pe acelaș amplasament, inclusiv instalații solare integrate în clădiri, în structurile artificiale existente sau viitoare, cu excepția suprafețelor artificiale de apă, nu depășește o lună, cu condiția ca scopul principal al acestor structuri să nu fie producția de energie solară. Pentru instalațiile solare cu o putere mai mică sau egală cu 50kW, inclusiv consumatorii autonomi de energie din surse regenerabile, consumatorii autonomi de energie din surse regenerabile care acționează în comun ș comunitățile de energie din surse regenerabile, statele membre prevăd o procedură de notificare simplă, astfel cum se prevede la articolul17 din prezenta directivă. Prin derogare de la articolul4 alineatul(2) din Directiva2011/92/UE ș de la punctul 3 literele (a) ș (b), individual sau coroborat cu punctul 13 litera (a), din anexaII la directiva respectivă, o astfel de instalare de echipamente solare este scutită, dacă este cazul, de obligația de a face obiectul unei evaluări specifice a impactului asupra mediului în temeiul articolului2 alineatul(1) din Directiva 2011/92/UE. [Am.30cp]

Statele membre au grijă să elimine cerințele privind construcțiile care sunt încă în vigoare. Statele membre stabilesc ș o foaie de parcurs pentru a elimina alte obstacole ș a impulsiona implementarea ă a energiei solare. [Am.30cp]

(1a) Statele membre iau măsuri pentru ca instalarea de sisteme solare integrate în clădiri să fie scutită de evaluarea impactului asupra mediului în temeiul articolului2 alineatul(1) din Directiva 2011/92/UE ș de autorizația de construcție.

Articolul 16d

Conceptul de interes public superior

În termen de ... [trei luni de la intrarea în vigoare], până la atingerea neutralității climatice, statele membre se asigură că, în cadrul procesului de acordare a autorizațiilor, planificarea, construcția ș exploatarea centralelor de producere a energiei din surse regenerabile, racordarea lor la rețea ș rețeaua aferentă în sine, precum ș activele de stocare sunt considerate de interes public superior ș că sunt în serviciul sănătății ș siguranței publice, atunci când se pun în balanță interesele juridice în cazuri individuale, în sensul articolului 6 alineatul (4) ș al articolului 16 alineatul (1) litera (c) din Directiva 92/43/CEE, al articolului4 alineatul(7) din Directiva 2000/60/CE ș al articolului9 alineatul(1) litera(a) din Directiva2009/147/CE. ▌

În termen de cel mult [o lună de la data intrării în vigoare a prezentei directive], pentru a reduce incertitudinea juridică, Comisia emite orientări cu privire la modul de punere în aplicare a prezentului articol în conformitate cu cerințele existente în temeiul dreptului Uniunii ș cu hotărârile relevante ale Curții de Justiție a Uniunii Europene. [Am.17]

Articolul 16e

Introducerea ă a pompelor de căldură

(1)Procesul de acordare a autorizațiilor pentru instalarea pompelor de căldură nu poate dura mai mult de o lună.

(2)Racordările la rețeaua de transport sau de distribuție sunt autorizate în urma notificării entității relevante pentru:

(a) pompele de căldură cu o capacitate electrică de până la 12 kW; ș
(b) pompele de căldură instalate de un consumator autonom de energie din surse regenerabile, consumatori autonomi de energie din surse regenerabile care acționează în comun ș comunități de energie din surse regenerabile în temeiul articolului 2 alineatul (14) din Directiva (UE) 2018/2001 cu o capacitate electrică de până la 50 kW, cu condiția ca capacitatea instalației de producere a energiei electrice din surse regenerabile a consumatorului autonom de energie din surse regenerabile să reprezinte cel puțin 60 % din capacitatea pompei de căldură sau mai puțin dacă există motive de îngrijorare întemeiate legate de siguranță sau o incompatibilitate tehnică a componentelor sistemului;

(3)Deciziile care rezultă din procesele de acordare a autorizațiilor sunt date publicității. [Am.32]

Articolul 16f

Statele membre raportează Comisiei:

(a) durata proceselor de acordare a autorizațiilor pentru instalațiile de producere a energiei din surse regenerabile în zonele cu dezvoltare ă a proiectelor de energie din surse regenerabile, ș în afara lor;
(b) impactul articolului16d asupra duratei procedurii de acordare a autorizațiilor ș a procedurilor judiciare.

Comisia evaluează informațiile transmise de statele membre ș, dacă consideră necesar, propune modificări ale legislației aplicabile.”

"

Articolul 4

Transpunerea

(1)Statele membre pun în aplicare actele cu putere de lege ș actele administrative necesare pentru a asigura respectarea articolului 1 alineatul(10) cel târziu până la [o lună de la intrarea în vigoare a prezentei directive]. [Am.35]

Statele membre pun în aplicare actele cu putere de lege ș actele administrative necesare pentru asigurarea respectării articolului 1 alineatele (1), (2), (3), (4), (6), (8) ș (9) ș a articolului3 cel târziu până la [șase luni de la intrarea în vigoare a prezentei directive]. [Am.36]

Statele membre pun în aplicare actele cu putere de lege ș actele administrative necesare pentru a asigura respectarea articolului 1 alinatele (5) ș (7) ș a articolului2 cel târziu până la [un an de la intrarea în vigoare a prezentei directive]. [Am.37]

Statele membre comunică de îndată Comisiei textele acestor dispoziții.

Atunci când statele membre adoptă aceste dispoziții, ele cuprind o trimitere la prezenta directivă sau sunt însoțite de o asemenea trimitere la data publicării lor oficiale. Statele membre stabilesc modalitatea de efectuare a acestei trimiteri.

(2)Comisiei îi sunt comunicate de către statele membre textele principalelor dispoziții de drept intern pe care le adoptă în domeniul reglementat de prezenta directivă.

Articolul 5

Intrarea în vigoare

Prezenta directivă intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Articolul 6

Destinatari

Prezenta directivă se adresează statelor membre.

Adoptată la ▌

Pentru Parlamentul European, Pentru Consiliu,

Președinta Președintele

(1) JO C , , p. .
(2) JO C , , p. .
(3) Poziția Parlamentului European din ...
(4) Comunicarea Comisiei , Pactul verde european.
(5) Regulamentul (UE) 2021/1119 al Parlamentului European ș al Consiliului din 30 iunie 2021 de instituire a cadrului pentru realizarea neutralității climatice ș de modificare a Regulamentelor (CE) nr.401/2009 ș (UE) 2018/1999 („Legea europeană a climei”) (JO L 243, 9.7.2021, p.1).
(6) Directiva 2001/42/CE a Parlamentului European ș a Consiliului din 27iunie2001 privind evaluarea efectelor anumitor planuri ș programe asupra mediului (JO L 197, 21.7.2001, p. 30).
(7) Decizia 2005/370/CE a Consiliului din 17februarie2005 privind încheierea, în numele Comunității Europene, a Convenției privind accesul la informație, participarea publicului la luarea deciziei ș accesul la justiție în probleme de mediu (JO L124, 17.5.2005, p.1).
(8) Directiva2011/92/UE a Parlamentului European ș a Consiliului din 13decembrie2011 privind evaluarea efectelor anumitor proiecte publice ș private asupra mediului (JO L 26, 28.1.2012, p. 1).
(9) Directiva92/43/CEE a Consiliului din 21mai1992 privind conservarea habitatelor naturale ș a speciilor de faună ș floră sălbatică (JOL206, 22.7.1992, p. 7).
(10) Directiva 2009/147/CE a Parlamentului European ș a Consiliului din 30noiembrie2009 privind conservarea păsărilor sălbatice (JO L 20, 26.1.2010, p.7).
(11) Regulamentul(UE)2021/240 al Parlamentului European ș al Consiliului din 10februarie2021 de instituire a unui Instrument de sprijin tehnic (JO L 57, 18.2.2021, p. 1).
(12) JO C 369, 17.12.2011, p. 14.
(13) Hotărârea Curții de Justiție din 8iulie2019 în cauza Comisia/Belgia, C-543/17, ECLI: EU: C:2019:573.
(14) Directiva 2014/89/UE a Parlamentului European ș a Consiliului din 23iulie 2014 de stabilire a unui cadru pentru amenajarea spațiului maritim (JO L257, 28.8.2014, p.135).
(15) Directiva92/43/CEE a Consiliului din 21mai1992 privind conservarea habitatelor naturale ș a speciilor de faună ș floră sălbatică (JOL206, 22.7.1992, p. 7).
(16) Directiva 2009/147/CE a Parlamentului European ș a Consiliului din 30noiembrie2009 privind conservarea păsărilor sălbatice (JO L 20, 26.1.2010, p.7).

Ultima actualizare: 6 martie 2023Aviz juridic-Politica de confidențialitate