Europa-Parlamentet: forbindelser med de nationale parlamenter
Udviklingen hen imod tættere europæisk integration har ændret de nationale parlamenters rolle. Der er blevet skabt en række forskellige instrumenter for samarbejde mellem Europa-Parlamentet og de nationale parlamenter med det formål at sikre en effektiv demokratisk kontrol med den europæiske lovgivning på alle niveauer. Denne tendens er blevet styrket med de bestemmelser, der blev indført med Lissabontraktaten.
Retsgrundlag
Artikel12 i traktat om Den Europæiske Union (TEU), protokol nr.1 om de nationale parlamenters rolle i Den Europæiske Union og protokol nr.2 om anvendelse af nærhedsprincippet og proportionalitetsprincippet,
å
A. Baggrunden for samarbejdet
Den europæiske integrationsproces indebærer, at nogle af de beføjelser, der tidligere blev udøvet af de nationale parlamenter, overføres til fælles europæiske beslutningstagende organer, hvorved de nationale parlamenters rolle som lovgivnings-, budget- og kontrolmyndigheder reduceres. Mens flere af de ansvarsområder, der blev overført fra nationalt til EU-niveau, i begyndelsen lå hos Rådet, har Europa-Parlamentet med tiden opnået en mere komplet parlamentarisk rolle.
- De nationale parlamenter betragter øget kontrol med deres regeringers EU-politik og tæt kontakt til Europa-Parlamentet som et middel til at øge deres indflydelse på EU-anliggender og til samtidig at sikre, at EU bygger på demokratiske principper.
- Europa-Parlamentet mener for sit vedkommende generelt, at tætte forbindelser med de nationale parlamenter vil bidrage til at styrke dets legitimitet og bringe EU tættere på borgerne.
B. Udviklingen i samarbejdet
De nationale parlamenters rolle blev i første omgang reduceret i takt med udviklingen i den europæiske integration: EU's beføjelser er vokset, og dets ansvarsområder er blevet udvidet, samtidig er flertalsafstemning blevet reglen i Rådet, og Parlamentets lovgivningsbeføjelser er også blevet styrket.
Frem til1979 var Europa-Parlamentet og de nationale parlamenter forbundet organisk, idet Europa-Parlamentets medlemmer blev udpeget af de nationale parlamenter. Med de direkte valg til Europa-Parlamentet ophørte disse bånd, og i omkring tiår var der praktisk taget ingen forbindelser. Efter1989 stod det klart, at det var nødvendigt at genoprette disse forbindelser: Der blev afholdt drøftelser, og der blev taget skridt til at etablere nye forbindelser til erstatning af de oprindelige organiske forbindelser. Maastrichttraktaten bidrog ved at hellige dette spørgsmål to erklæringer (nr.13 og 14), der omhandlede:
- anerkendelse af de nationale parlamenters rolle i Den Europæiske Unions funktionsmåde (deres respektive regeringer skal sørge for, at de nationale parlamenter rettidigt orienteres om EU-lovgivningsforslag, og der skal afholdes fælles konferencer efter behov)
- tættere samarbejde mellem Europa-Parlamentet og de nationale parlamenter gennem mere systematiske forbindelser, udveksling af informationer, afholdelse af regelmæssige møder og gensidig tilrådighedsstillelse af faciliteter.
Desuden har de nationale parlamenter gradvist opnået kontrolbeføjelser med deres regeringers EU-politik gennem forfatningsreformer, tilsagn fra regeringerne, ændringer af deres egen funktionsmåde og fortolkninger af de nationale forfatningsbestemmelser fra flere medlemsstaters forfatningsdomstole. Deres udvalg for EU-anliggender har – i samarbejde med Europa-Parlamentet – spillet en vigtig rolle i denne udvikling.
Protokollen om de nationale parlamenters rolle, der er knyttet til Amsterdamtraktaten, tilskynder til større inddragelse af de nationale parlamenter i EU's aktiviteter og indeholder med henblik herpå bestemmelser om, at høringsdokumenter og lovgivningsforslag hurtigt skal fremsendes til de nationale parlamenter, således at de får mulighed for at behandle disse forslag, inden Rådet træffer afgørelse. De nationale parlamenter spillede en vigtig rolle under drøftelserne i Konventet om Den Europæiske Unions Fremtid (1.1.4) og var også emnet for en af konventets 11arbejdsgrupper. I maj2006 indvilgede Kommissionen i at sende alle nye forslag og høringsdokumenter til de nationale parlamenter. Denne "politiske dialog" er med Lissabontraktaten blevet en retlig forpligtelse for Kommissionen. Traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde giver de nationale parlamenter ret til at modtage mere omfattende information fra EU-institutionerne, som er blevet forpligtet til at sende dem alle udkast til lovgivningsmæssige retsakter og til at underrette de nationale parlamenter om ansøgninger om EU-medlemskab. Lissabontraktaten styrkede de nationale parlamenters rolle yderligere ved at inddrage dem i procedurerne for revision af traktaterne og i evalueringsmekanismerne for gennemførelsen af EU's politikker på områderne frihed, sikkerhed og retfærdighed. Den formaliserede også det interparlamentariske samarbejde mellem de nationale parlamenter og Europa-Parlamentet i overensstemmelse med protokollen om de nationale parlamenters rolle i EU.
Desuden intensiverede Lissabontraktaten de nationale parlamenters rolle i EU's lovgivningsproces betydeligt med indførelsen af et tidligt varslingssystem, dvs. et system, der giver de nationale parlamenter mulighed for at tjekke, om lovforslag er i overensstemmelse med nærhedsprincippet (protokol nr.1 om de nationale parlamenters rolle i Den Europæiske Union og protokol nr.2 om anvendelse af nærhedsprincippet og proportionalitetsprincippet). Senest otte uger efter fremsendelsen af et lovgivningsforslag kan nationale parlamenter sende en begrundet udtalelse til formændene for Europa-Parlamentet, Rådet og Kommissionen, der forklarer, hvorfor de mener, at det pågældende udkast ikke er i overensstemmelse med nærhedsprincippet. Lovforslag kan blokeres, hvis der er enighed i et flertal af kamrene. Den endelige afgørelse træffes imidlertid af den lovgivende myndighed (Europa-Parlamentet og Rådet) (1.2.2). Mekanismen er blevet aktiveret tre gange siden Lissabontraktatens ikrafttræden: i maj2012 i forbindelse med et [1] , i oktober2013 i forbindelse med et [2] og i maj2016 i forbindelse med et [3]. De nationale parlamenter kan give udtryk for bekymringer med hensyn til nærhedsprincippet og udløse orange og gule kort, når de nødvendige tærskler er nået. Denne kontrol af nærhedsprincippet henhører under de nationale parlamenters enekompetence. De regionale parlamenters rolle i denne procedure er fastsat i artikel6 i protokol nr.2, der har følgende ordlyd:"De nationale parlamenter eller kamrene i de nationale parlamenter skal, når det er relevant, konsultere de regionale parlamenter, der har lovgivningskompetence." Direkte bemærkninger fra regionale parlamenter betragtes i henhold til traktaterne derfor ikke som nationale parlamenters bemærkninger vedrørende nærhedsprincippet. Deres synspunkter bør kanaliseres via det nationale parlament. Når Europa-Parlamentet modtager bemærkninger fra et regionalt parlament, fremsendes disse til orientering til de relevante tjenestegrene, herunder det udvalg, der er kompetent med hensyn til indholdet, til Regionaludviklingsudvalget, som er det udvalg, der er ansvarligt for forbindelserne med de regionale myndigheder, og til forsknings- og dokumentationstjenesterne. Traktaten indeholder desuden nye artikler, der præciserer de nationale parlamenters rolle i EU's institutionelle struktur (artikel10 og12 i TEU).
Siden begyndelsen af EU's statsgældskrise i marts2010 har euroområdets nationale parlamenters rolle i ratificeringen af redningspakker eller ændringer heraf understreget betydningen af et tæt samarbejde og en løbende udveksling af oplysninger mellem dem og Europa-Parlamentet. Traktaten om stabilitet, samordning og styring i Den ØDzԴdzske og Monetære Union, der trådte i kraft i januar2013, fastsætter i artikel13 et specifikt samarbejde mellem de nationale parlamenter og Europa-Parlamentet med henblik på udøvelsen af den parlamentariske kontrol med økonomisk og finansiel styring.
Resultater: samarbejdsinstrumenter
A. Konferencer af parlamentsformænd i EU
Efter møder i1963 og1973 blev disse konferencer formelt indført i1981. Konferencerne omfatter formændene for de nationale parlamenter og Europa-Parlamentets formand og blev i begyndelsen afholdt hvert andet år. De forberedes på møder for generalsekretærerne og udgør et forum for indgående drøftelser om emner, der har betydning for samarbejdet mellem de nationale parlamenter og Europa-Parlamentet. I de seneste år er formændene mødtes hvert år. Europa-Parlamentet har siden1995 plejet nære forbindelser med associerede landes og ansøgerlandes parlamenter. Europa-Parlamentets formand og parlamentsformændene fra disse lande er mødtes regelmæssigt for at drøfte tiltrædelsesstrategier og andre aktuelle spørgsmål.
B. Det Europæiske Center for Parlamentarisk Forskning og Dokumentation
Den "udvidede konference" i Wien i1977 oprettede Det Europæiske Center for Parlamentarisk Forskning og Dokumentation. Centret er et netværk af dokumentations- og forskningstjenester, som arbejder tæt sammen om at lette adgangen til information (herunder til nationale og europæiske databaser) og samordne forskning for at undgå overlapninger. Det indsamler og formidler forskningsresultater og har oprettet et websted til at forbedre informationsudvekslingen. Oversigten her gør det nemt for de deltagende parlamenters forskningstjenester at tage kontakt til hinanden. Centret forvaltes af Europa-Parlamentet og Europarådets Parlamentariske Forsamling i fællesskab. Det omfatter EU-medlemsstaternes og Europarådets medlemsstaters parlamenter, og dets tjenester kan desuden benyttes af parlamenterne i stater, der har observatørstatus i Europarådets Parlamentariske Forsamling.
C. Det Europæiske Fællesskabs Parlamentskonference
Denne idé fik konkret form i Rom i1990 under betegnelsen den europæiske "assisesforsamling". Emnet var "Fællesskabets fremtid – følgerne for Fællesskabet og medlemsstaterne af forslagene om Den ØDzԴdzske og Monetære Union og Den Politiske Union og især de nationale parlamenters og Europa-Parlamentets rolle". Forsamlingen havde 258deltagere, 173fra de nationale parlamenter og 85 deltagere fra Europa-Parlamentet. Der er ikke blevet afholdt et lignende møde siden dengang.
D. Konferencen af parlamentariske organer med ansvar for EU-anliggender (COSAC)
Denne konference, der oprindeligt blev foreslået af formanden for den franske Nationalforsamling, har siden1989 hvert halve år samlet de nationale parlamenters EU-udvalg og medlemmer af Europa-Parlamentet. På møderne er hvert parlament repræsenteret af seks medlemmer. COSAC indkaldes af parlamentet i det land, der har formandskabet for EU, tilrettelægges af Europa-Parlamentet og "trojkaens" parlamenter i fællesskab og behandler vigtige spørgsmål i forbindelse med den europæiske integration. COSAC er ikke et beslutningstagende organ, men et organ for konsultation og samordning mellem parlamenterne og træffer afgørelser ved konsensus. Det fremgår udtrykkeligt af protokollen om de nationale parlamenters rolle i Den Europæiske Union, at COSAC kan forelægge EU-institutionerne bidrag, som den finder hensigtsmæssige. Bidrag fra COSAC forpligter imidlertid på ingen måde de nationale parlamenter og foregriber heller ikke deres holdning.
På COSAC-møderne samles delegationer fra de nationale parlamenter i paneler vedrørende europæiske anliggender, hvilket giver medlemmerne af de nationale parlamenter mulighed for at interagere med repræsentanter for EU-institutionerne. På 䰿-ø, der blev afholdt i Bruxelles i marts2024, og som det belgiske formandskab for Rådet var vært for, var der f.eks. paneldiskussioner vedrørende kønspolitik, strategisk autonomi og retsstatssituationen og demokratiet i EU. Sidstnævnte omfattede en udveksling af spørgsmål og svar mellem parlamentetsmedlemmer og formanden for Den Europæiske Unions Domstol, Koen Lenaerts, som understregede det særlige ansvar for at beskytte frie valg, pressefrihed og solidaritet mellem medlemsstaterne.
E. Fælles parlamentariske møder
På baggrund af erfaringerne med Det Europæiske Konvent fandt medlemmer af Europa-Parlamentet og af de nationale parlamenter det hensigtsmæssigt at oprette et permanent politisk forum for politisk samarbejde om specifikke emner. Siden2005 har medlemmer af Europa-Parlamentet og medlemmer af de nationale parlamenter således afholdt fælles parlamentariske møder for at behandle vigtige spørgsmål, der vedrører parlamenterne, i tilknytning til EU's beslutningsproces og processen til styrkelse af EU-institutionerne.
F. Øvrige samarbejdsinstrumenter
De fleste af Europa-Parlamentets stående udvalg rådfører sig med de tilsvarende organer i de nationale parlamenter gennem bilaterale eller multilaterale møder og besøg af formænd og ordførere.
Kontakten mellem Europa-Parlamentets politiske grupper og de tilsvarende grupper i de nationale parlamenter har udviklet sig i forskelligt omfang, alt efter hvilke politiske partier og medlemsstater der er tale om.
Det administrative samarbejde foregår bl.a. i form af praktikophold i Europa-Parlamentet og udveksling af medarbejdere. De fleste repræsentanter for nationale parlamenter har kontor i samme EP-bygning som Direktoratet for Forbindelser med De Nationale Parlamenter. Den gensidige informationsudveksling om parlamenternes arbejde, især på lovgivningsområdet, får stadig større betydning og foregår ved hjælp af moderne informationsteknologi såsom det internetbaserede data- og kommunikationsnetværk: IPEX .
Europa-Parlamentets rolle
Den 19.april2018 vedtog Europa-Parlamentet en [4], hvori det påpeger, at de nationale parlamenter har gjort fremskridt og bidrager aktivt til Den Europæiske Unions tilfredsstillende forfatningsmæssige funktion og giver mere pluralisme og demokratisk legitimitet. Det anerkender også, at de nationale regeringers ansvar over for de nationale parlamenter er "kernen i de nationale parlamentariske forsamlingers rolle i Den Europæiske Union". Europa-Parlamentet bemærker, at systemet for tidlig varsling kun sjældent er blevet anvendt siden Lissabontraktatens ikrafttræden, men mener, at systemet vil kunne reformeres inden for de nuværende traktater. Med henblik herpå opfordrer det Kommissionen til at indføre en "teknisk meddelelsesfrist" inden for varslingssystemet for at give ekstra tid mellem den dato, hvor udkastene til lovgivningsmæssige retsakter reelt modtages af de nationale parlamenter, og den dato, hvor perioden på otte uger begynder. Desuden støtter Europa-Parlamentet muligheden for, at de nationale parlamenter kan sende konstruktive forslag til Kommissionen med det formål at øve en positiv indflydelse på EU-debatten og Kommissionens initiativret. Og afslutningsvis fremsætter det en række forslag, der vil styrke de eksisterende instrumenter i samarbejdet mellem Europa-Parlamentet og de nationale parlamenter.
Den 17.januar2024 vedtog Parlamentet en ny beslutning om gennemførelsen af traktatens bestemmelser om de nationale parlamenter[5]. Heri opfordrede Parlamentet medlemsstaterne til at sikre, at de nationale parlamenter har tilstrækkelige ressourcer til at kunne opfylde deres forfatningsmæssige tilsynsopgaver og anbefalede, at de nationale parlamenter anvender IPEX-platformen mere effektivt og inddrager deres regionale parlamenter i at få systemet for tidlig varsling til at fungere. Parlamentet opfordrede også til at udvide den periode på otte uger, som de nationale parlamenter har til at afgive begrundede udtalelser, da den i sagens natur begrænser en rettidig overvågning af overholdelsen af nærhedsprincippet. Det opfordrede endvidere til en procedure med "grønt kort", hvor mindst en tredjedel af de nationale parlamenter kan fremlægge initiativer, der kan påvirke den europæiske debat positivt.
Hvert år udgiver Europa-Parlamentets Direktorat for Forbindelser med De Nationale Parlamenter en årsberetning om forbindelserne mellem Europa-Parlamentet og de nationale parlamenter i EU. Årsberetningen giver et overblik over alle aktiviteter og udviklingen i det interparlamentariske samarbejde med de nationale parlamenter, som omfatter 39nationale parlamenter og kamre i de 27medlemsstater og Europa-Parlamentet. Ifølge årsberetningen for2022 var de vigtigste emner, der blev drøftet på de interparlamentariske møder i løbet af det år, EU's sikkerhed og foranstaltninger udadtil som reaktion på krigen i Ukraine, genopretning efter covid-19-pandemien, retsstatsprincippet i medlemsstaterne, NextGenerationEU og de økonomiske genopretningsplaner samt resultatet af konferencen om Europas fremtid.
Eeva Pavy / Alexandru-George Moș