Ϸվ

EU-retten – kilder og rækkevidde

Den Europæiske Union har status som juridisk person og har dermed sin egen særskilte retsorden i forhold til folkeretten. EU-lovgivningen har endvidere direkte eller indirekte indvirkning på lovgivningen i medlemsstaterne og bliver en del af hver enkelt medlemsstats retssystem. Den Europæiske Union er i sig selv en retskilde. Retsordenen inddeles normalt i primær ret (traktaterne og de generelle retlige principper), afledt eller sekundær ret (baseret på traktaterne) og supplerende ret.

EU-rettens kilder og hierarki

  • Traktaten om Den Europæiske Union (TEU), traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde (TFEU), og protokollerne hertil (der er 37 protokoller, 2bilag og 65erklæringer, som er knyttet til traktaterne for at udfylde detaljer, uden at være en del af den fuldstændige retsakt) 1.1.5.
  • Den Europæiske Unions charter om grundlæggende rettigheder4.1.2.
  • Traktaten om oprettelse af Det Europæiske Atomenergifællesskab (Euratom) er stadig i kraft som en separat traktat.
  • Internationale aftaler 5.2.1.
  • EU-rettens generelle principper
  • Afledt eller sekundær ret.

Den Europæiske Union er en union, som bygger på retsstatsprincippet, og som har indført et fuldstændigt retsmiddel- og proceduresystem, der er udformet med det formål at gøre det muligt for Den Europæiske Unions Domstol at prøve lovligheden af EU-institutionernes retsakter (artikel263 i TEUF). Traktaterne og de generelle principper ligger øverst i rangordenen og kendes som primær ret. Efter Lissabontraktatens ikrafttræden den 1.december 2009 fik chartret om grundlæggende rettigheder den samme status. Folkeretlige aftaler, der er indgået af Den Europæiske Union, er indplaceret herunder i hierarkiet. Afledt eller sekundær ret er næste trin nedad i hierarkiet og har kun gyldighed, hvis den overholder de retsakter og aftaler, som har forrang for den. Doktrinen om EU-rettens forrang er en grundlæggende søjle i EU's retsorden og har til formål at sikre EU-rettens enhed og sammenhæng. EU-Domstolen har formelt fastholdt, at EU-retten har absolut forrang for medlemsstaternes nationale ret, og at de nationale domstole skal tage hensyn til denne forrang i deres afgørelser. Domstolen har altid ment, at det i sidste ende er den, der har kompetencen til at fastlægge forholdet mellem EU-retten og national ret. I de skelsættende sager og udviklede EU-Domstolen de grundlæggende doktriner om EU-rettens direkte virkning og forrang. EU-Domstolen stadfæstede disse doktriner i efterfølgende sager. Den gjorde navnlig gældende i sagen , at EU-retten har forrang, selv med hensyn til de grundlæggende rettigheder, der er sikret i nationale forfatninger.

å

Skabelse af en EU-retsorden som grundlag for gennemførelse af traktaternes mål.

EU-retskilder

A. Primær EU-ret 1.1.1, 1.1.2, 1.1.3, 1.1.4, 1.1.5, 4.1.2

B. Afledt eller sekundær EU-ret

1. Generelle bemærkninger

Unionens retsakter er nævnt i artikel288 i TEUF. Det drejer sig om forordninger, direktiver, afgørelser, henstillinger og udtalelser. EU-institutionerne kan kun vedtage sådanne retsakter, når en bestemmelse i traktaterne giver dem hjemmel hertil. Begrænsninger af Unionens kompetencer styres af princippet om kompetencetildeling, som er fastsat i artikel5, stk.1, i TEU. TEUF definerer omfanget af Unionens beføjelser ved at inddele dem i tre kategorier: enekompetencer (artikel3), delte kompetencer (artikel4) og understøttende kompetencer (artikel6), hvorved EU vedtager tiltag til at støtte eller supplere medlemsstaternes politikker. Listerne over de områder, der henhører under de tre kompetencekategorier, fremgår klart af artikel3, 4 og 6 i TEUF. Hvis ikke institutionerne har de beføjelser, der er nødvendige for at nå et af de mål, der er fastsat i traktaterne, kan de anvende bestemmelserne i artikel352 i TEUF og således vedtage "passende bestemmelser".

Institutionerne vedtager kun de retsakter, der er nævnt i artikel288 i TEUF. Den eneste undtagelse er den fælles udenrigs-, sikkerheds- og forsvarspolitik, der fortsat vil være underlagt mellemstatslige procedurer. På dette område vil de fælles strategier, fælles foranstaltninger og fælles holdninger således blive erstattet af de "overordnede retningslinjer" og de "afgørelser, der fastlægger" de tiltag, der skal gennemføres, og de holdninger, der skal vedtages af Unionen, samt de nærmere bestemmelser for gennemførelsen af disse beslutninger (artikel25 i TEU).

Der mindes om, at der herudover findes en række handlingsformer som f.eks. henstillinger og meddelelser såvel som administrative og interne instrumenter (herunder interinstitutionelle aftaler), hvis betegnelse, struktur og retsgyldighed er baseret på de enkelte traktaters bestemmelser eller reglerne, der er blevet vedtaget i henhold til traktaterne.

2. Normhierarkiet inden for Unionens afledte ret

Der er fastlagt et hierarki inden for den afledte ret i artikel289, 290 og 291 i TEUF mellem lovgivningsmæssige retsakter, delegerede retsakter og gennemførelsesretsakter. Lovgivningsmæssige retsakter defineres som retsakter, der er vedtaget ved den almindelige lovgivningsprocedure eller en særlig lovgivningsprocedure. Delegerede retsakter er derimod almengyldige ikke-lovgivningsmæssige retsakter, der udbygger eller ændrer visse ikke-væsentlige elementer i en lovgivningsmæssig retsakt. Lovgiveren (Europa-Parlamentet og Rådet) kan give Kommissionen beføjelse til at vedtage disse retsakter. De lovgivningsmæssige retsakter afgrænser delegationens formål, indhold, omfang og varighed samt eventuelle hasteprocedurer. Lovgiveren fastsætter desuden de betingelser, der gælder for delegationen, f.eks. retten til at tilbagekalde delegationen eller retten til at gøre indsigelse.

Gennemførelsesretsakter vedtages almindeligvis af Kommissionen, der har kompetence til det, når det er nødvendigt med ensartede betingelser for gennemførelse af juridisk bindende retsakter. Kun i specifikke, behørigt begrundede tilfælde og inden for den fælles udenrigs- og sikkerhedspolitik vedtages gennemførelsesretsakterne af Rådet. Er en basisretsakt vedtaget efter den almindelige lovgivningsprocedure, kan Europa-Parlamentet eller Rådet til enhver tid tilkendegive over for Kommissionen, at et udkast til gennemførelsesretsakt efter deres opfattelse overskrider de gennemførelsesbeføjelser, der er fastsat i basisretsakten. I så fald skal Kommissionen tage det pågældende udkast til retsakt op til fornyet overvejelse.

3. De enkelte juridiske instrumenter inden for afledt eller sekundær EU-ret

a. Forordninger

Forordninger er almengyldige, bindende i alle enkeltheder og umiddelbart gældende. De skal fuldt ud overholdes af dem, de vedrører (privatpersoner, medlemsstater, EU-institutioner). Forordninger er umiddelbart gældende i alle medlemsstater, så snart de træder i kraft (på det i retsakterne fastsatte tidspunkt eller, hvis et sådant ikke er angivet, den tyvende dag efter offentliggørelsen i Den Europæiske Unions Tidende), og skal ikke nødvendigvis gennemføres i national lov.

De tjener til at sikre, at EU-retten anvendes på samme måde i alle medlemsstater. Samtidig følger det af forordningen, at nationale retsnormer, der er uforenelige med forordningens materielle bestemmelser, ikke længere finder anvendelse.

b. Direktiver

Et direktiv er med hensyn til det tilsigtede mål bindende for enhver medlemsstat, som det rettes til, men overlader det til de nationale myndigheder at bestemme form og midler for gennemførelsen. Den nationale lovgivningsmagt skal vedtage en gennemførelsesretsakt eller "en national gennemførelsesforanstaltning", hvormed den nationale lovgivning tilpasses de mål, der er fastsat i direktivet. Den enkelte borger bliver principielt først berettiget eller forpligtet, når gennemførelsesretsakten er vedtaget. Medlemsstaterne får mulighed for et vist skøn ved gennemførelsen af direktiverne, således at specifikke nationale forhold kan tages i betragtning. Direktivets bestemmelser skal gennemføres inden for den frist, der er fastsat i direktivet. Ved gennemførelsen af direktiverne sikrer medlemsstaterne EU-lovgivningens effektivitet i overensstemmelse med princippet om loyalt samarbejde som fastsat i artikel4, stk.3, i TEU.

I princippet er direktiver ikke umiddelbart gældende. Den Europæiske Unions Domstol har imidlertid afgjort, at visse bestemmelser i et direktiv undtagelsesvis kan have direkte virkning i en medlemsstat, selv om sidstnævnte endnu ikke har vedtaget en gennemførelsesretsakt, a)når direktivet endnu ikke er gennemført i national ret eller er blevet gennemført ukorrekt, b)når direktivets bestemmelser er ubetingede og tilstrækkeligt klare og præcise, og c) når direktivets bestemmelser tillægger private borgere rettigheder.

Når disse forudsætninger er opfyldt, kan den enkelte dermed påberåbe sig direktivets bestemmelser over for myndighederne. Selv om bestemmelserne ikke tillægger den enkelte rettigheder og kun opfylder den første og anden betingelse, skal medlemsstaterne tage direktivet, der ikke er blevet gennemført, med i betragtning. Denne retspraksis begrundes navnlig med argumenterne om overholdelse af princippet om nyttevirkning og bekæmpelse af traktatstridig adfærd og retsbeskyttelse. På den anden side kan en person ikke påberåbe sig den direkte virkning af et direktiv, der ikke er blevet gennemført, over for andre personer (den "horisontale virkning",

I henhold til Domstolens retspraksis () er en individuel borger sikret ret til at søge erstatning fra en medlemsstat, som ikke overholder EU-lovgivningen. Dette er muligt i tilfælde af et direktiv, som ikke er blevet gennemført, eller som ikke er korrekt gennemført, når a)direktivet tilsigter at tillægge private borgere rettigheder, b)indholdet af rettighederne kan fastslås på grundlag af direktivets bestemmelser, og c) der er en direkte årsagsforbindelse mellem overtrædelsen af forpligtelsen til at gennemføre direktivet og de skadelidtes tab. Medlemsstaten ifalder dermed erstatningsansvar, uden at dette i sig selv kræver nogen skyld.

c. Afgørelser, henstillinger og udtalelser

Afgørelser er bindende i alle enkeltheder. Når det er angivet, hvem de er rettet til (medlemsstater, fysiske og juridiske personer), er de kun bindende for dem og vedrører forhold, der er specielle for disse medlemsstater og personer. En privat borger kan ikke gøre rettigheder gældende i henhold til en afgørelse, der er rettet til en medlemsstat, medmindre den pågældende medlemsstat har vedtaget en gennemførelsesretsakt. Afgørelser kan have direkte virkning under de samme betingelser som direktiver.

Henstillinger og udtalelser giver ikke modtagerne rettigheder og pligter, men tjener som vejledning med hensyn til fortolkningen og indholdet af EU-retten.

Eftersom sager, som indbringes mod medlemsstater i henhold til artikel263 i TEUF, skal vedrøre retsakter, der er vedtaget af EU-institutioner, -organer, -kontorer eller -agenturer, har EU-Domstolen ingen kompetence med hensyn til afgørelser truffet af repræsentanter for medlemsstaterne, f.eks. med hensyn til fastlæggelse af hjemsteder for EU-agenturer. Retsakter vedtaget af repræsentanter for medlemsstaterne, der ikke handler i deres egenskab af medlemmer af Rådet, men som repræsentanter for deres regeringer og dermed kollektivt udøver medlemsstaternes beføjelser, er ifølge Domstolens dom af 14. juli 2022 i tilfælde af flytning af Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) ikke underlagt domstolskontrol ved Unionens retsinstanser[1]. Domstolen fastslog, at artikel 341 i TEUF ikke finder anvendelse på udpegelsen af hjemstedet for et af Unionens organer, kontorer eller agenturer, men kun på institutioner. Kompetencen til at fastlægge placeringen af EU-agenturernes hjemsted ligger hos EU-lovgiver, som skal handle med henblik herpå i overensstemmelse med de procedurer, der er fastsat i de materielt relevante bestemmelser i traktaterne. Den omhandlede afgørelse var en ikke-bindende foranstaltning om politisk samarbejde, som ikke kan begrænse EU-lovgivers skønsbeføjelse. I denne forstand kan afgørelsen ikke begrænse EU-lovgivers eller Europa-Parlamentets skønsbeføjelse.

4. Lovgivningskompetence, lovgivningsprocedurer samt gennemførelse og håndhævelse af retsakter

a. Lovgivningskompetence, initiativret og lovgivningsprocedurer: 1.3.2, 1.3.6, 1.3.8 og 1.2.3

Parlamentet, Rådet og Kommissionen deltager i vedtagelsen af EU-lovgivningen i forskellig grad afhængigt af retsgrundlaget for hver enkelt retsakt. Parlamentet kan anmode Kommissionen om at fremsætte lovforslag for Parlamentet og Rådet.

b. Gennemførelse af EU's retsforskrifter

EU har i henhold til primærretten kun begrænsede selvstændige håndhævelseskompetencer, da det som regel er medlemsstaterne, der håndhæver EU-retten. Ifølge artikel291, stk.1, i TEUF er medlemsstaterne i øvrigt forpligtet til at træffe alle de nationale foranstaltninger, der er nødvendige for at gennemføre EU's juridisk bindende retsakter. Når ensartede betingelser for gennemførelse af EU's juridisk bindende retsakter er nødvendige, udøver Kommissionen sin gennemførelsesbeføjelse (artikel291, stk.2, i TEUF).

c. Valg af retsakt

I mange tilfælde er det i traktaterne fastsat, hvilken type retsakt der skal anvendes. I en lang række bestemmelser er det dog ikke fastsat entydigt, hvilken type retsakt der skal vedtages. I disse tilfælde fastslås det i artikel296, stk.1, i TEUF, at institutionerne i hvert enkelt tilfælde vælger, hvilken form for retsakt der skal vedtages, "under overholdelse af gældende procedurer og proportionalitetsprincippet".

C. EU-rettens generelle principper og de grundlæggende rettigheder

Traktaterne indeholder meget få henvisninger til EU-rettens generelle principper. Disse principper er hovedsageligt blevet udformet i EU-Domstolens retspraksis (retssikkerhed, institutionel balance, berettiget forventning osv.), som også er grundlaget for anerkendelsen af de grundlæggende rettigheder som generelle principper i EU-retten. Disse principper er nu forankret i artikel 6, stk. 3, i TEU, som henviser til de grundlæggende rettigheder, som er sikret i konventionen til beskyttelse af menneskerettigheder og grundlæggende frihedsrettigheder, og som er et resultat af de forfatningsmæssige traditioner, som er fælles for medlemsstaterne, og Den Europæiske Unions charter om grundlæggende rettigheder (4.1.2).

D. Internationale aftaler indgået af EU i henhold til artikel 216 og 217 i TEUF

Unionen kan inden for sine kompetencer indgå folkeretlige aftaler med tredjelande eller internationale organisationer (artikel216, stk.1, i TEUF). Disse aftaler er bindende for EU og medlemsstaterne og er en integreret del af EU-retten (artikel216, stk.2, i TEUF). I henhold til artikel 217 i TEUF kan EU også indgå aftaler, hvorved der skabes en associering med gensidige rettigheder og forpligtelser, fælles optræden og særlige procedureregler. mellem Den Europæiske Union og Det Europæiske Atomenergifællesskab på den ene side og Det Forenede Kongerige Storbritannien og Nordirland på den anden side i overensstemmelse med denne bestemmelse. Den 28. april 2021 gav Parlamentet sin godkendelse i henhold til artikel 218, stk. 6a, i TEUF.

I henhold til har folkeretten forrang for (sekundær) EU-ret: "Der henvises til, at når Unionen har indgået internationale aftaler, er de ifølge artikel 216, stk. 2, TEUF bindende for Unionens institutioner, og de har følgelig forrang for EU-retsakter".

E. Uafhængig ekspertise og bedre lovgivning

I 2004 oprettede Parlamentet fem temaafdelinger, der yder uafhængig ekspertise på højt niveau og leverer analyser og politisk rådgivning efter anmodning fra udvalg og andre parlamentsorganer. Denne uafhængige forskning, som forbinder medlemmer, den akademiske verden og borgere, bør ledsage alle lovgivningsinitiativer fra deres start til evalueringen af deres gennemførelse. Den bør bidrage til lovgivning af høj kvalitet og fortolkningen heraf, som en uundværlig del af det forberedende arbejde[2].

Optimal EU-lovgivning kan føre til potentielle gevinster på over 2200 mia. EUR å. Forskning udarbejdet for Europa-Parlamentet af temaafdelingen viser, at der kan opnås gevinster på 386 mia.EUR for den frie bevægelighed for varer, 189 mia.EUR for toldunionen, 289 mia.EUR for den frie bevægelighed for tjenesteydelser og 177 mia.EUR for det digitale indre marked.

omfatter årlig og flerårig programmering og alle aspekter af politikcyklussen. Den fastsætter også institutionernes forskellige forpligtelser til at levere EU-lovgivning af høj kvalitet, som er effektiv, enkel og klar, og som ikke indebærer overregulering og unødvendige byrder for enkeltpersoner, offentlige myndigheder og virksomheder, navnlig små og mellemstore virksomheder.

Forskning bestilt af Europa-Parlamentet viser imidlertid, at involvering af uafhængig forskning skal: 1) forbedres i fasen med udarbejdelse og planlægning af EU-strategier[3], herunder ved at afkorte forsinkelser med hensyn til indførelse af lovgivningsmæssige reformer, 2) anvendes ens på alle lovgivningsinitiativer (f.eks. undtagelser for hastesager sænker kvaliteten af EU-lovgivningen på vigtige områder), og 3) anvendes ens på evalueringer af virkningerne af EU-retten, som i øjeblikket mangler afgørende vurderinger af kvantificerede virkninger på grund af manglende dataindsamling[4].

Europa-Parlamentets rolle

Artikel14, stk.1, i TEU bestemmer: "Europa-Parlamentet udøver sammen med Rådet den lovgivende funktion (gennem "den almindelige lovgivningsprocedure") og budgetfunktionen (gennem en særlig lovgivningsprocedure i henhold til artikel314 i TEUF)". Parlamentet søger at forenkle lovgivningsprocessen, forbedre kvaliteten af udformningen af lovtekster og sikre, at medlemsstaterne pålægges mere effektive bøder, hvis de ikke overholder EU-retten. Kommissionens årlige arbejds- og lovgivningsprogram præsenterer de væsentligste af Kommissionens politiske prioriteter og identificerer konkrete tiltag, både lovgivningsmæssige og ikke-lovgivningsmæssige, der omsætter disse prioriteter til praksis. Parlamentet spiller en reel rolle i skabelsen af ny lovgivning, da det gennemgår Kommissionens årlige arbejdsprogram og tilkendegiver, hvilke love det gerne vil have indført.

Unionen kan, idet den har status som juridisk person, indgå internationale aftaler (artikel216-217 i TEUF). Alle aftaler indgået på området for den fælles handelspolitik og alle områder, hvis politikker hører under den almindelige lovgivningsmæssige procedure, kræver Europa-Parlamentets godkendelse (artikel218, stk.6, litraa), i TEUF). F.eks. den 28. april 2021 til . Parlamentet har allerede ved andre lejligheder vist, at det ikke vil tøve med at gøre brug af sin vetoret, hvis det nærer alvorlige bekymringer. Det forkastede f.eks. handelsaftalen vedrørende bekæmpelse af forfalskning (ACTA) i 2012.

Parlamentet vedtog i juli 2022 en som svar på ".

Undersøgelser bestilt af Europa-Parlamentets temaafdelinger viser, at der er behov for reformer for at fremme bedre lovgivning og regulering i EU[5]. Forskningen viser også, at EU-lovgivningen kan drage fordel af en reform af dens udformning og struktur, for at tydeliggøre fordelene ved lovgivningen og lette EU-borgernes digitale anvendelse af lovgivningen[6]. Et nyligt studie om lovgivning og IKT anbefaler en gradvis digitalisering af EU's retssystem, herunder dets kilder[7].

[1]Se , og .
[2]M. Maciejewski, Role of the European Ϸվ in promoting the use of independent expertise in the legislative process, Temaafdelingen for ØDzԴdzsk og Videnskabelig Politik og Livskvalitet, Europa-Parlamentet, december 2018.
[3]S. Jones o.a., Better regulation in the EU:Improving quality and reducing delays, Temaafdelingen for Borgernes Rettigheder og Konstitutionelle Anliggender, Europa-Parlamentet, juni 2022.
[4]G. Sartor o.a., The way forward for better regulation in the EU – better focus, synergies, data and technology, Temaafdelingen for Borgernes Rettigheder og Konstitutionelle Anliggender, Europa-Parlamentet, august 2022.
[5]S. Jones o.a., Better regulation in the EU, Temaafdelingen for Borgernes Rettigheder og Konstitutionelle Anliggender, Europa-Parlamentet, august 2022, oktober 2023.
[6]H. Xanthaki, The "one in, one out" principle. A real better lawmaking tool?, Temaafdelingen for Borgernes Rettigheder og Konstitutionelle Anliggender, Europa-Parlamentet, oktober 2023.
[7]M. Maciejewski, Law and ICT, Temaafdelingen for Borgernes Rettigheder og Konstitutionelle Anliggender, Europa-Parlamentet, april 2024.

Udo Bux / Mariusz Maciejewski