Ϸվ

Prestațiile de asigurări sociale în alte state membre ale UE

Coordonarea sistemelor de protecție socială înlesnește libera circulație a persoanelor pe teritoriul UE. După reformarea fundamentală a legislației din acest domeniu în2010, Comisia a inclus în pachetul său din2016 privind mobilitatea forței de muncă propuneri pentru a continua reformarea sistemului ș a-l adapta la realitățile economice ș sociale moderne din UE.

Temei juridic

Articolele48 ș352 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene.

Obiective

Principiul de bază consacrat în Tratatul de la Roma este eliminarea obstacolelor din calea liberei circulații a persoanelor între statele membre (2.1.5). Coordonarea în materie de securitate socială trebuie să garanteze că cetățenii UE care lucrează ș locuiesc într-un stat membru, altul decât cel de origine, nu îș pierd, în parte sau în totalitate, drepturile de securitate socială.

𲹱ă

Î1958, Consiliul a adoptat două regulamente privind securitatea socială pentru lucrătorii migranți, care au fost ulterior înlocuite de . Și resortisanții Islandei, Principatului Liechtenstein ș Norvegiei sunt vizați de dispozițiile Acordului privind Spațiul Economic European (SEE), iar cei ai Elveției, de dispozițiile Acordului UE-Elveția. După Brexit, drepturile persoanelor vizate de Acordul de retragere dintre UE ș Regatul Unit continuă să fie protejate. Pentru cei care nu intră sub incidența Acordului de retragere, coordonarea sistemelor de securitate socială este reglementată de protocolul relevant la Acordul comercial ș de cooperare.

Î2004, (Regulamentul privind coordonarea sistemelor de securitate socială) a abrogat Regulamentul(CEE)nr.1408/71, deș acesta din urmă continuă să producă efecte în cazul anumitor acte ș acorduri comunitare la care UE este încă parte. Î2010, s-a realizat o reformă majoră cu ocazia adoptării „pachetului de coordonare modernizată” – ș de punere în aplicare.

A. Cele patru principii fundamentale

Fiecare stat membru este liber să îș organizeze independent sistemul de securitate socială. Î general, prestațiile de asigurări sociale sunt furnizate de țara în care se află locul de muncă sau, în absența unui loc de muncă, de țara de reședință. Atunci când sunt implicate două sau mai multe țări, regulamentul privind coordonarea stabilește țara al cărei sistem asigură acoperirea pentru un cetățean al UE. Regulamentul se bazează pe patru principii esențiale:

1. Egalitatea de tratament (articolele4 ș5)

Lucrătorii angajați ș lucrătorii independenți din alte state membre au aceleaș drepturi ș obligații ca cetățenii statului-gazdă. Dreptul la egalitatea de tratament se aplică necondiționat oricărui lucrător angajat sau independent din alt stat membru care a locuit pentru o anumită perioadă pe teritoriul statului-gazdă.

2. Cumularea (articolul6)

Acest principiu garantează că perioadele anterioare de asigurare, muncă sau reședință în alte țări sunt luate în considerare la calculul prestațiilor. Dacă, de exemplu, în temeiul legislației naționale, un lucrător trebuie să facă dovada că a fost asigurat sau angajat pentru o anumită perioadă înainte de a avea dreptul la anumite prestații, potrivit principiului cumulării perioadelor de asigurare, statul membru competent trebuie să țină cont de perioadele de asigurare ș de activitate salariată din alte state membre.

3. Principiul unei singure legi aplicabile [articolul10, articolul11 alineatul(1)]

Acest principiu împiedică posibilitatea ca o persoană să beneficieze de avantaje nejustificate care decurg din dreptul la libera circulație. Fiecare beneficiar est acoperit de legislația unei singure țări ș plătește contribuții doar în țara respectivă.

4. Exportabilitatea (articolul7)

Acest principiu implică faptul că prestațiile sociale pot fi plătite pe întreg teritoriul UE ș interzice statelor membre să rezerve plata exclusiv pentru persoanele rezidente pe teritoriul lor. Totuș, acest lucru nu se aplică tuturor prestațiilor de securitate socială, deoarece normele speciale se aplică, de exemplu, prestațiilor de șomaj.

B. Persoane vizate

Inițial, Regulamentul (CEE)nr.1408/71 viza doar lucrătorii angajați, însă începând din1982, domeniul său de aplicare a fost extins ș la lucrătorii independenți. El viza, de asemenea, membrii familiilor lucrătorilor angajați ș independenți ș persoanele aflate în îngrijirea acestora, precum ș apatrizii ș refugiații. Domeniul a fost extins treptat în1998 pentru a acorda funcționarilor publici acelaș statut de care beneficiază restul populației în ceea ce privește drepturile generale legale de pensie, în1999 pentru a include toate persoanele asigurate, în special studenții ș persoanele care nu desfășoară activități remunerate, ș în2003 pentru a include resortisanții țărilor terțe care locuiesc legal în UE. Cel mai recent act legislativ, , a extins acoperirea la resortisanții țărilor terțe care locuiesc legal în UE ș se află într-o situație transfrontalieră ș la membrii familiilor ș urmași lor, dacă se află în UE.

Sunt vizați ș lucrătorii frontalieri care desfășoară o activitate salariată sau independentă într-un stat membru ș care locuiesc în alt stat membru în care se întorc zilnic sau cel puțin o dată pe săptămână. Lucrătorii detașați sunt totuș un caz excepțional deoarece sunt trimiș pentru o misiune temporară ș continuă să fie asigurați în cadrul regimului de securitate socială din statul membru de origine, pe o perioadă maximă de 24deluni (2.1.13). Î acest caz, în statul membru de reședință se pot obține numai prestații în natură pentru îngrijiri medicale.

C. Prestațiile vizate

Articolul3 din Regulamentul(CE) nr.883/2004 enumeră prestațiile sociale vizate:

  1. asigurări de sănătate;
  2. prestațiilor de maternitate ș de paternitate asimilate;
  3. prestații de invaliditate;
  4. indemnizații pentru limită de vârstă;
  5. prestațiile de urmaș;
  6. prestațiile în cazul unor accidente de muncă ș boli profesionale;
  7. ajutoarele de deces;
  8. ajutoarele de șomaj;
  9. prestațiile de pensionare anticipată;
  10. prestațiile familiale;
  11. anumite prestații speciale în numerar de tip necontributiv (articolul70).

D. Modernizarea sistemului

Îcepând din1971, legislația privind coordonarea sistemelor de securitate socială a fost modificată de multe ori pentru a ține seama de evoluțiile la nivelul UE, de modificările legislației naționale ș de jurisprudența Curții de Justiție a Uniunii Europene.

1. Cardul european de asigurări sociale de sănătate

Acest card facilitează accesul la îngrijiri medicale în cazul unor probleme neprevăzute de sănătate în cursul unei vizite pe teritoriul altei țări din SEE, al Elveției sau al Regatului Unit în scopuri personale sau profesionale. Accesul este acordat în aceleaș condiții ș la aceleaș costuri ca pentru persoanele asigurate în țara respectivă. Costurile sunt rambursate de sistemul de securitate socială din țara persoanei asigurate.

2. Drepturi la pensie suplimentară

Alături de sistemele legale de pensii, pensiile suplimentare joacă adesea un rol important în asigurarea nivelului de trai la bătrânețe. abordează o serie de obstacole în calea dobândirii drepturilor la pensie suplimentară de către lucrătorii mobili atunci când se mută în alt stat membru.

3. Rolul Autorității Europene a Muncii

Atunci când a fost înființată Autoritatea Europeană a Muncii (ELA), în iulie2019, aceasta a preluat aspectele operaționale ale coordonării securității sociale. De asemenea, ELA oferă mediere, printr-un consiliu de mediere specializat, în caz de litigii.

4. Digitalizarea coordonării securității sociale

Un proces de trecere de la un schimb de informații pe suport de hârtie la cel electronic a început odată cu pachetul de coordonare modernizat ș a condus la instituirea sistemului de schimb electronic de informații privind securitatea socială (EESSI). Sistemul conectează în prezent instituțiile de securitate socială din32 de țări – cele27 de state membre ale UE plus Islanda, Liechtenstein, Norvegia, Elveția ș Regatul Unit.

Îseptembrie2023, Comisia a prezentat . Comunicarea prezintă diferitele proiecte în domeniul digitalizării, inclusiv proiectul-pilot privind pașaportul european de securitate socială (ESSPASS). Proiectul ESSPASS se axează pe digitalizarea procesului de solicitare ș primire a documentelor care dovedesc statutul în materie de securitate socială ș pe verificarea în timp real a acestor documente. Acest lucru va permite instituțiilor de securitate socială, inspectoratelor de muncă, furnizorilor de servicii medicale ș altor entități relevante să verifice imediat documentele din întreaga Europă.

5. Reforma continuă

Î decembrie2016, Comisia a propus o ca parte a pachetului său privind mobilitatea forței de muncă.

Revizuirea urmărește să asigure echitatea printr-o corelare mai strânsă a plății prestațiilor cu statul membru care colectează contribuțiile la asigurările sociale. Ea oferă autorităților naționale instrumente mai bune pentru a verifica situația securității sociale a lucrătorilor detașați în scopul de a combate practicile neloiale ș abuzurile. Principalele modificări se referă la prestațiile de șomaj, prestațiile pentru îngrijirea pe termen lung, prestațiile familiale ș normele referitoare la cetățenii inactivi din punct de vedere economic (2.1.5). Negocierile interinstituționale cu privire la propunere nu au condus până în prezent la un acord.

Rolul Parlamentului European

Parlamentul a arătat mereu un viu interes față de problemele lucrătorilor migranți, ale lucrătorilor frontalieri, ale lucrătorilor independenți ș ale resortisanților din afara UE care lucrează în alte state membre decât cel care i-a admis. Parlamentul ș-a manifestat, în mai multe ocazii, nemulțumirea față de persistența unor obstacole în calea libertății depline de circulație ș a invitat Consiliul să adopte propuneri care să încadreze pensiile anticipate în domeniul de aplicare al coordonării securității sociale, să extindă dreptul șomerilor de a beneficia de ajutor de șomaj în alt stat membru ș să mărească sfera de aplicare a dispozițiilor legislative pentru a include toate persoanele asigurate. Majoritatea acestor solicitări au fost satisfăcute prin adoptarea Regulamentului (CE) nr.883/2004 sau sunt incluse în ultimele propuneri ale Comisiei de revizuire a acestui regulament.

Îtr-o serie de rezoluții (din , din ș din ), Parlamentul a atras atenția asupra dificultăților specifice din acest domeniu, cum ar fi cazul lucrătorilor independenți, al lucrătorilor cu contracte temporare sau cu fracțiune de normă, al lucrătorilor din economia digitală ș al lucrătorilor sezonieri. De asemenea, Parlamentul a invitat Comisia să revizuiască legislația ș să monitorizeze punerea în aplicare ș coordonarea sistemelor de securitate socială, astfel încât să se asigure că drepturile cetățenilor sunt respectate ș că mobilitatea forței de muncă în UE poate funcționa eficient.

Ca urmare a pandemiei de COVID-19 ș a impactului grav asupra lucrătorilor transfrontalieri, frontalieri, detașați ș sezonieri, la 19iunie2020, Parlamentul a adoptat o rezoluție referitoare . Rezoluția atrage atenția asupra dificultăților cu care s-au confruntat acești lucrători: probleme cu accesul la drepturi de protecție ș securitate socială adecvate din cauza dificultăților de coordonare dintre instituțiile de securitate socială din statele membre, restricții legate de eligibilitatea pentru măsuri temporare de sprijin, cum ar fi sistemele de șomaj tehnic, indemnizațiile de șomaj ajustate ș măsurile de facilitare a muncii de la domiciliu, ș insecuritatea juridică cu privire la regimurile fiscale ș de securitate socială aplicabile.

La 20mai2021, Parlamentul a adoptat o . Rezoluția evidențiază faptul că lipsa accesului la sistemele de securitate socială este adesea rezultatul unor forme abuzive de muncă atipică. Ea accentuează ș că este nevoie să se digitalizeze pe deplin procedurile legate de mobilitatea forței de muncă ș detașarea lucrătorilor, pentru a îmbunătăți furnizarea ș schimbul de informații între autoritățile naționale ș pentru a permite asigurarea efectivă a respectării, portabilitatea ș trasabilitatea drepturilor lucrătorilor.

Î , Parlamentul a evidențiat din nou că este nevoie de un instrument digital la nivelul UE pentru lucrătorii mobili, care să le permită să îș urmărească ș să solicite mai ușor contribuțiile ș prestațiile de securitate socială ș, în acelaș timp, să îmbunătățească asigurarea respectării normelor UE privind mobilitatea forței de muncă ș coordonarea securității sociale. Parlamentul a adoptat, de asemenea, pentru a asigura mobilitatea forței de muncă ș asigurarea respectării legislației UE.

Pentru mai multe informații pe această temă, vă rugăm să consultați site-ul Comisiei pentru ocuparea forței de muncă ș afaceri sociale din cadrul Parlamentului.

Victor Manuel Martinez Garzon / Monika Makay