Ukrainaa on tuettava sotilaallisesti niin kauan kuin se on tarpeen, sanovat mepit 

徱öپdzٱ 
 
 

Jaa tämä sivu: 

  • EU-jäsenmaiden harkittava vakavasti länsimaisten hävittäjien lähettämistä Ukrainaan 
  • Jäädytettyä venäläisten omaisuutta on käytettävä Ukrainan jälleenrakentamiseen 
  • Pakotteita Venäjää ja liittolaisia vastaan on laajennettava 
  • Komission, neuvoston ja Ukrainan tulee pyrkiä EU-jäsenyysneuvottelujen aloittamiseen tänä vuonna 
Euroopan parlamentti tukee edelleen vahvasti Ukrainaa. © Ludovic Marin/ POOL/AFP  

Mepit toivovat, että jäsenmaat harkitsevat vakavasti hävittäjien, helikopterien ja ohjusjärjestelmien toimittamista Ukrainalle, ja lisäävät ammustoimituksia.

Kun Ukrainan sodan alkamisesta on kulunut vuosi, mepit hyväksyivät äänin 444 puolesta, 26 vastaan ja 37 tyhjää päätöslauselman, jossa he tuomitsevat vahvasti Venäjän hyökkäyksen ja toistavat vankan tukensa Ukrainan kansalle ja hallitukselle.

Parlamentin mukaan Ukrainaa on tuettava sotilaallisesti niin kauan kuin se on tarpeen. Mepit toivovat jäsenmaiden harkitsevan vakavasti hävittäjien, helikopterien ja ohjusjärjestelmien toimittamista Ukrainalle sekä ammustoimitusten merkittävää lisäämistä. Puolustautumisen lisäksi Ukrainan tulee pystyä valtaamaan takaisin alueet, jotka ovat sen kansainvälisesti tunnustettujen rajojen sisällä.


Lisää pakotteita, Ukrainan jälleenrakennus maksettava takavarikoidulla omaisuudella


Päätöslauselmassa toivotaan, että EU-jäsenmaat sopivat kymmenennestä pakotepaketista Venäjää ja sen liittolaisia vastaan helmikuun loppuun mennessä ja laajentavat sen soveltamisalaa. Lisäksi EU:n, jäsenmaiden ja liittolaisten tulee lisätä jo hyväksyttyjen pakotteiden tehokkuutta ja estää nopeilla toimilla pakotteiden kiertoyritykset.

Mepit haluavat, että EU hyväksyy lakipohjan, jonka avulla se voi takavarikoida venäläisten ja Venäjän valtion jäädytettyä ominaisuutta. Nämä varat on käytettävä Ukrainan jälleenrakentamiseen ja korvausten maksamiseen sodan uhreille. He korostavat myös, että Venäjä tulee velvoittaa maksamaan merkittäviä sotakorvauksia, jotka käytetään myös Ukrainan jälleenrakentamiseen.


Neuvottelut Ukrainan EU-jäsenyydestä aloitettava


Parlamentti myös korostaa, että Venäjän hyökkäyssota on muuttanut Euroopan geopoliittista tilannetta merkittävästi, ja tämä edellyttää EU:lta rohkeita ja tuntuvia päätöksiä politiikan, turvallisuuden ja talouden saralla. Mepit toistavat tukensa Eurooppa-neuvoston viimekesäiselle päätökselle myöntää Ukrainalle ehdokasmaan asema. He myös pyytävät Ukrainaa, komissiota ja neuvostoa pyrkimään jäsenyysneuvottelujen aloittamiseen jo tänä vuonna. Mepit toteavat myös, että EU:hun liittyminen perustuu aina ansioihin sekä edistymiseen liittymismenettelyssä ja sen ehtojen täyttämisessä.

Päätöslauselma kokonaisuudessaan lisätään äԲԱ (kohtaan 16.2.2023).

Voit katsoa keskustelun Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyenin ja ulkosuhdejohtaja Josep Borrellin kanssa äää (15.2.2023).