EP-leden willen regels voor “gouden visa” en verbod op “gouden paspoorten” 

Persbericht 
 
 

Deel deze pagina: 

  • “Gouden paspoorten” zijn “vanuit ethisch, juridisch en economisch oogpunt afkeurenswaardig” en houden “verscheidene ernstige veiligheidsrisico’s” in 
  • EP-leden willen gemeenschappelijke EU-regels voor “gouden visa” om witwaspraktijken en corruptie te bestrijden 
  • Op EU-niveau moet een heffing worden geïnd op “gouden visa” 
EP-leden vragen de Commissie om wetgeving voor te stellen om de verkoop van Europees staatsburgerschap te verbieden © AdobeStock/hamzeh  

Uit vrees dat het EU-burgerschap te koop zou zijn, stelt het EP nieuwe EU-regels voor om burgerschaps- en verblijfsregelingen voor investeerders aan te pakken.

Op woensdag hebben de leden van het Europees Parlement een wetgevend initiatiefverslag aangenomen. Daarin verzoeken zij de Commissie vóór het einde van haar mandaat een voorstel in te dienen. De Commissie, Duitsland, Frankrijk, Italië, het Verenigd Koninkrijk, Canada en de VS hebben toegezegd . Die toezegging werd tijdens het debat van maandag in de plenaire vergadering aan de orde gesteld. De tekst werd goedgekeurd met 595 stemmen voor, 12 tegen en 74 onthoudingen.


Verbod op “gouden paspoorten” …


Het Parlement benadrukt dat burgerschapsregelingen voor investeerders (CBI-regelingen), waarbij onderdanen van derde landen burgerschapsrechten verkrijgen in ruil voor een geldbedrag, de essentie van het EU-burgerschap ondermijnen. Het Parlement beschrijft deze praktijk – die in Malta, Bulgarije en Cyprus wordt toegepast – als een vorm van “meeliftgedrag” en is van mening dat de EU-landen op die manier iets verkopen wat nooit handelswaar zou mogen zijn. Volgens de EP-leden werden sommige aanvragen zelfs goedgekeurd zonder dat aan de vereisten was voldaan. Ze dringen erop aan dat deze regelingen geleidelijk worden afgeschaft vanwege de risico’s die zij met zich meebrengen.


… en strenge regels voor “gouden visa”


Omdat de risico’s die kleven aan verblijfsregelingen voor investeerders (RBI-regelingen) minder ernstig zijn, dringt het Parlement aan op EU-regels om witwaspraktijken, corruptie en belastingontduiking aan te pakken met behulp van:

  • strenge achtergrondcontroles (ook van de gezinsleden en financieringsbronnen van aanvragers), verplichte controles aan de hand van EU-databanken en doorlichtingsprocedures in derde landen;
  • rapportageverplichtingen voor de lidstaten, met inbegrip van een “kennisgevings- en raadplegingsregeling”, zodat andere lidstaten bezwaar kunnen maken; en
  • minimumvereisten inzake fysiek verblijf (voor aanvragers) en inzake actieve betrokkenheid, kwaliteit, toegevoegde waarde en bijdrage tot de economie (voor hun investeringen).

Geen paspoorten en geen visa voor Russische oligarchen

Het Parlement verwelkomt de toezegging van de betrokken lidstaten om de verkoop van staatsburgerschap aan Russen met banden met de Russische regering te beperken, en dringt erop aan dat Russische aanvragers met onmiddellijke ingang worden uitgesloten van alle CBI- en RBI-regelingen in de EU. De EP-leden dringen er bij de regeringen van de EU-lidstaten op aan om alle goedgekeurde aanvragen van de afgelopen jaren opnieuw te beoordelen en ervoor te zorgen dat "geen enkele Russische persoon met financiële, zakelijke of andere banden met het Poetin-regime burgerschaps- en verblijfsrechten behoudt". Bovendien roepen zij de Commissie op om Russische onderdanen tegen wie EU-sancties zijn ingesteld, uit te sluiten van alle RBI-regelingen.


Een versnipperd systeem en de rol van tussenpersonen


De EP-leden betreuren het gebrek aan uitgebreide veiligheidscontroles en doorlichtingsprocedures in beide soorten regelingen. Ze voegen eraan toe dat het niet mogelijk mag zijn om opeenvolgende aanvragen in verschillende EU-landen in te dienen. De lidstaten mogen alleen vertrouwen op controles door overheidsinstanties. Het Parlement dringt aan op een aanzienlijke EU-heffing op de investeringen, zolang de “gouden paspoorten” niet volledig zijn afgeschaft. Voor “gouden visa” willen de EP-leden dat de heffing voor onbepaalde tijd wordt geïnd. Ze verzoeken de Commissie ook druk uit te oefenen op derde landen waarvan de onderdanen visumvrij naar de EU reizen om dit voorbeeld te volgen.


Het Parlement merkt op dat tussenpersonen in deze regelingen niet transparant te werk gaan en ook niet ter verantwoording worden geroepen. Daarom dringt het aan op een verbod op tussenpersonen bij CBI’s en op de invoering van een “strikte en bindende regelgeving”, met inbegrip van sancties, voor hun rol in RBI’s.


Quote


Rapporteur Sophia in ‘t Veld (Renew Europe, NL) zei: “Deze regelingen dienen alleen als achterpoortje voor verdachte types die de EU niet in mogen op klaarlichte dag. Het is tijd dat we dat poortje sluiten, zodat Russische oligarchen en andere personen met zwart geld buiten blijven. De regeringen van de lidstaten hebben geweigerd het probleem aan te pakken, omdat het volgens hen geen zaak van de EU was. Gezien wat er momenteel gebeurt, kunnen zij deze kwestie niet meer uit de weg gaan.”


Volgende stappen


De Commissie moet een wetgevingsvoorstel opstellen of motiveren waarom zij heeft besloten dat niet te doen.


Achtergrondinformatie


Van 2011 tot en met 2019 profiteerden ten minste 130 000 personen van de CBI- en RBI-regelingen in de EU, wat de betrokken landen meer dan 21,8 miljard euro aan inkomsten heeft opgeleverd. CBI-regelingen worden toegepast in Malta, Bulgarije en Cyprus, hoewel de Bulgaarse regering een wetsontwerp heeft ingediend om de regeling te beëindigen en in Cyprus momenteel alleen aanvragen worden behandeld die vóór november 2020 zijn ingediend en die allemaal al zijn onderzocht, volgens de Cypriotische regering.


Twaalf EU-landen hebben RBI-regelingen op basis van uiteenlopende bedragen en investeringsopties.