Alegeri europene 

Data actualizării: 
 
Creat:   
 

Distribuiți această pagină: 

prevede că alegerile pentru Parlamentul European (PE) au loc o dată la cinci ani. În 2024, alegerile au avut loc în cele 27 de state membre ale Uniunii .

Rezultate de la alegerile anterioare

Site-ul internet dinamic ș interactiv www.election-results.eu oferă rezultatele generale ale alegerilor europene, inclusiv defalcări la nivel național, componența tuturor parlamentelor europene din 1984 până în prezent, defalcări pe partide naționale ș grupuri politice din 1979 până în prezent ș toate rezultatele la nivel național din 2009 până în prezent. În plus, site-ul oferă informații cu privire la tendințele privind alegerile europene, de exemplu cu privire la echilibrul de gen.

După alegerile europene - constituirea noului Parlament

  • Formarea grupurilor politice are loc imediat după alegeri. În prezent, Parlamentul are opt grupuri politice (cu unul mai mult față de legislatura anterioară). Un grup politic trebuie să fie compus din cel puțin 23 de eurodeputați aleș în cel puțin un sfert din statele membre (adică în cel puțin șapte state membre), potrivit articolului 33 din Regulamentul de procedură al PE.

    În prima sesiune plenară după alegeri, noul Parlament trebuie să îș aleagă președintele dintre membrii săi (pentru un mandat de doi ani ș jumătate ce poate fi reînnoit), 14 vicepreședinți ș cinci chestori, care împreună formează Biroul, potrivit articolelor 16, 17 ș 18 din Regulamentul de procedură.

    Roberta Metsola (PPE, Malta), președinta PE din ianuarie 2022, a fost realeasă în iulie 2024 (mandatul său durează până în 2027), cu 562 de voturi în prima rundă de vot.

  • stipulează că PE „alege președintele Comisiei”. În practică, în temeiul articolului 128 din Regulamentul de procedură, candidatul propus de Consiliul European îș prezintă orientările politice în plenul Parlamentului, după care are loc o dezbatere.


    Pe 18 iulie, Parlamentul a susținut-o pe Ursula von der Leyen pentru un al doilea mandat în funcția de președinte al Comisiei Europene, cu 401 de voturi pentru (prin vot secret). Înaintea votului, Ursula von der Leyen ș-a prezentat prioritățile politice pentru următorii cinci ani în cadrul unei dezbateri cu eurodeputații.

  • Consiliul European numește formal Colegiul comisarilor, în urma propunerilor făcute de statele membre, cu acordul președintelui ales al Comisiei ș după aprobarea Parlamentului European. Conform articolului 129 din Regulamentul de procedură, fiecărui comisar desemnat i se atribuie responsabilități specifice (portofoliu) de către președintele ales al Comisiei în conformitate cu prioritățile politice propuse. Comisiile parlamentare evaluează fiecare comisar desemnat, înainte de aprobarea în plen a întregului Colegiu al comisarilor.

    Găsiți toate informațiile despre audierile de confirmare din 2024 ale tuturor comisarilor pe .

    Procedura de aprobare de către Parlament a Colegiului comisarilor este descrisă în detaliu în anexa VII a Regulamentului de procedură.

    Actualul Colegiu al comisarilor a primit aprobarea Parlamentului pe 27 noiembrie 2024, cu 370 de voturi pentru, 282 împotrivă ș 36 de abțineri, în urma unei dezbateri în plen cu președinta Ursula von der Leyen despre componența Colegiului ș programul de lucru propus al Comisiei.