Scurt ghid despre Parlamentul European  

Data actualizării: 
 
Creat:   
 

Distribuiți această pagină: 

Parlamentul European este ramura legislativă a Uniunii Europene și una dintre cele șapte instituții ale acesteia. Este ales prin vot direct și alcătuit din membri reprezentând toate țările UE.


Parlamentul European decide cu privire la legislația UE, inclusiv cu privire la bugetul multianual, împreună cu Consiliul Uniunii Europene (guvernele statelor membre ale UE). Aflați mai multe despre competențele Parlamentului European.

Parlamentul European poate trage la răspundere alte instituții europene, precum Comisia Europeană. El alege președintele Comisiei Europene și joacă un rol-cheie în verificarea comisarilor desemnați prin audieri individuale.

Organizarea Parlamentului European


În cea de-a zecea legislatură, Parlamentul European are 720 de membri. Numărul deputaților aleși din fiecare stat UE este agreat înaintea fiecăror alegeri și se bazează pe principiul proporționalității degresive, conform căruia fiecare eurodeputat dintr-o țară mai mare reprezintă mai mulți cetățeni decât un eurodeputat dintr-o țară mai mică.

Deputații nu se organizează în funcție de naționalitate, ci în funcție de afinitățile lor politice, alăturându-se unor grupuri politice cu reprezentanți din mai multe țări. Aflați ce număr de europarlamentari reprezintă fiecare țară.

Președintele Parlamentului este ales din membrii săi pentru un mandat de doi ani și jumătate, ce poate fi reînnoit. Președintele reprezintă Parlamentul în relațiile externe și cu celelalte instituții ale UE. Roberta Mestola a fost realeasă președintă a PE în iulie 2024 (mandat ce durează până în ianuarie 2027).

Președintele supraveghează activitatea Parlamentului și a organismelor sale constitutive, precum și dezbaterile în plen, și se asigură că Regulamentul de procedură al Parlamentului este respectat.

În deschiderea fiecărei reuniuni a Consiliului European, Președintele Parlamentului European prezintă punctul de vedere și preocupările instituției referitoare la punctele înscrise pe ordinea de zi și la alte subiecte.

În urma adoptării de către Parlament a bugetului Uniunii Europene, Președintele îl semnează, acesta devenind astfel operațional. Președintele PE semnează, alături de Președintele Consiliului, toate actele legislative adoptate prin procedura legislativă ordinară.

Comisiile Parlamentului

Comisiile modifică propunerile legislative prin adoptarea de rapoarte, propun amendamente în plen și numesc o echipă de negociere pentru a purta negocieri cu Consiliul cu privire la legislația UE. De asemenea, aceștia adoptă rapoarte din proprie inițiativă, organizează audieri cu experți și examinează celelalte organisme și instituții ale UE.

În cursul celei de-a zecea legislaturi, deputații sunt împărțiți între 22 de comisii permanente specializate și două subcomisii, care au vut între 25 și 90 de membri titulari și același număr de supleanți. Găsiți aici lista comisiilor permanente și a subcomisiilor actuale. în decembrie 2024, Parlamentul a desemnat două noi comisii speciale: una privind așa-numitul „scut al democrației”, și o a doua privind criza locuințelor din UE.

Fiecare comisie și-a ales un președinte și până la patru vicepreședinți dintre membrii săi titulari, cu ocazia reuniunii constitutive. Aceștia formează împreună „biroul comisiei”, pentru un mandat de doi ani și jumătate. Componența politică a comisiilor reflectă componența întregului Parlament.

Președinții comisiilor coordonează își coordonează activitățile în cadrul Conferinței președinților de comisie (CCC).

Grupurile politice

Un grup politic trebuie să fie format din cel puțin 23 de deputați aleși în cel puțin un sfert din statele membre (adică cel puțin șapte țări), potrivit articolului 33 din Regulamentul de procedură al PE. Prin formarea unui grup, deputații își acceptă afinitatea politică – o declarație politică care stabilește scopul grupului este inclusă în declarația trimisă președintelui. Un grup politic poate fi înființat în orice moment pe durata legislaturii.

Grupurile politice pot angaja personal și beneficiază de facilități administrative, finanțate din bugetul Parlamentului. Biroul Parlamentului stabilește normele privind modul în care aceste fonduri și facilități sunt gestionate și auditate. Fondurile de care dispun grupurile sunt destinate nu numai acoperirii costurilor administrative și operaționale ale personalului unui grup, ci și costurilor activităților politice și de informare legate de activitățile politice ale Uniunii Europene.

Bugetul nu poate fi utilizat pentru a finanța nicio formă de campanie electorală europeană, națională, regională sau locală sau pentru finanțarea partidelor politice la nivel național și european sau a organismelor dependente de acestea.

Deputații care nu fac parte dintr-un grup politic se numesc membri „neafiliați”. Aceștia pot avea personal și au drepturi în conformitate cu normele stabilite de Birou.

În prezent, în Parlamentul European există opt grupuri politice:

  • Grupul Patrioți pentru Europa

Fiecare grup politic își alege președintele sau copreședinții.

Președinții grupurilor politice și președintele PE constituie Conferința președinților PE.

Conferința președinților organizează planificarea practică și legislativă a Parlamentului, stabilește responsabilitățile și componența comisiilor și delegațiilor și răspunde de relațiile cu alte instituții ale UE, parlamentele naționale și țările terțe.

Grupurile politice aleg „coordonatori” pentru comisiile parlamentare. Ei sunt liderii politici ai fiecărui grup în comisie. Aceștia coordonează punctul de vedere al grupului lor cu privire la subiectele aflate pe agenda comisiei și, împreună cu președintele și cu vicepreședinții, organizează activitătile în cadrul comisiei.