Etik och transparens
Europaparlamentet är direktvalt och ser till att såväl dess ledamöter som parlamentets arbete och förvaltningen omfattas av insyn, så att allmänheten kan följa parlamentets debatter och beslut.
Europaparlamentet lägger stor vikt vid integritet, insyn och ansvarsskyldighet i ledamöternas politiska verksamhet. För att säkerställa detta har parlamentet infört flera regler och åtgärder, som ytterligare skärps under 2023, som en del av en omfattande översyn.
En översikt över gällande regler finns ä
En rad omfattande reformer som syftar till att stärka parlamentets integritet, oberoende och ansvarsskyldighet, samtidigt som parlamentsledamöternas fria mandat värnas, har antagits under de första månaderna 2023.
En översikt över dessa åtgärder finns på en särskild sida på parlamentets webbplats: /news/sv/headlines/eu-affairs/20230713STO02832/parlamentet-starker-integritet-oberoende-och-ansvarsskyldighet
Det gemensamma öppenhetsregistret
Öppenhetsregistret är öppet för alla företrädare för intressegrupper som försöker påverka EU-institutionernas lagstiftningsprocess och genomförandet av politiken. I registret står vilka mål som eftersträvas, av vem och för vems räkning, samt vilka resurser som avsätts för denna verksamhet. På så sätt öppnar registret för offentlig granskning och ger allmänheten och intressegrupper möjlighet att följa alla typer av lobbyisters agerande.
Förutom att begära är det endast registrerade företrädare som kan vara talare vid utskottens offentliga utfrågningar, stödja och delta i ledamöternas tvärpolitiska grupper, informeras via e-post om utskottsverksamhet samt vara medarrangör för respektive ansöka om talmannens stöd för olika evenemang. De måste följa bestämmelserna i .
Europaparlamentet, kommissionen och rådet har enats om regler för att öka insynen i den verksamhet som intressegruppernas företrädare bedriver på EU-nivå. Syftet med det föreslagna nya interinstitutionella avtalet är också att inkludera rådet i lobbyregistret. Parlamentet, rådet och kommissionen strävar tillsammans efter att göra registreringen obligatorisk i praktiken, som en förutsättning för viss lobbyverksamhet
.
Mer information om de regler om det obligatoriska öppenhetsregistret som man har enats om finns på parlamentets webbplats (europa.eu).
Insyn i ledamöternas kontakter med företrädare för intressegrupper
I Europaparlamentets arbetsordning fastslås att föredragande, skuggföredragande och utskottsordförande är skyldiga att för varje betänkande offentliggöra information på nätet om sina planerade möten med företrädare för intressegrupper som omfattas av det interinstitutionella avtalet om öppenhetsregistret. Alla övriga ledamöter uppmanas att göra detsamma på frivillig väg. Information om mötena offentliggörs på ledamöternas profilsidor.
岹öٱ av Europaparlamentet som utarbetar betänkanden eller yttranden kan välja att bifoga ett s.k. lagstiftningsavtryck till sina betänkanden. En sådan förteckning kan visa på omfattningen av extern expertis och åsikter som föredraganden har tagit emot. Förteckningen offentliggörs sedan tillsammans med betänkandet efter antagande i utskottet.
Uppförandekod för Europaparlamentets ledamöter/förklaring om ekonomiska intressen
Europaparlamentets ledamöter omfattas av en ܱöԻǻ enligt vilken de ska lämna in en detaljerad förklaring om ekonomiska intressen, dvs. allt stöd (ekonomiskt, personalrelaterat eller materiellt) som de får i samband med sin politiska verksamhet. 岹öٱna är också skyldiga att lämna information om sin närvaro vid evenemang som arrangeras av en tredje part i de fall då kostnaderna för deras resa, boende och uppehälle ersätts eller betalas direkt av tredje part.
Dessutom anges i både ܱöԻǻen och parlamentets arbetsordning att ledamöterna inte får bedriva avlönad yrkesmässig lobbyverksamhet med direkt koppling till unionens beslutsprocess. Informationen i ledamöternas förklaringar finns på deras respektive profilsidor.
Allmänhetens tillgång till handlingar
Europeiska unionens medborgare och invånare har rätt att få tillgång till handlingar från unionens institutioner, organ och byråer (artikel 15 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt). Rätten till tillgång till handlingar är en grundläggande del av EU-institutionernas öppenhetspolitik.
Europaparlamentets offentliga dokumentregister innehåller referenser till dokument som framställts eller mottagits av parlamentet sedan den 3 december 2001. De flesta av dessa dokument kan läsas direkt och laddas ner från webbplatsen utan kostnad.
Handlingar som inte kan konsulteras direkt i registret kan beställas.
Allmänhetens frågor
Allmänheten kan kontakta Europaparlamentet (Ask EP) för att få information om parlamentet och dess ståndpunkter, verksamhet, organisation, regler, befogenheter och förfaranden. Enheten ger inte råd i rättsliga frågor och tar inte ställning politiskt.