Parlamentet kräver en massiv ökning av det militära stödet till Ukraina 

Pressmeddelande 
 
 

Dela den här sidan: 

  • Så kallade ”folkomröstningar” som genomförts under vapenhot är ”ogiltiga 
  • Ryska hot om att använda kärnvapen kommer inte att avskräcka EU från ytterligare stöd till Ukraina 
  • Krav på en tillfällig internationell domstol för att utreda ryska aggressionsbrott mot Ukraina 
  • Nord Stream-incidenten visar att europeisk kritisk infrastruktur behöver mer skydd 
岹öٱna uppmanar det internationella samfundet att fördöma Rysslands försök att annektera ukrainskt territorium ©Juan Barreto/AFP  

Parlamentet uppmanar alla länder och internationella organisationer att fördöma de så kallade ”folkomröstningarna” i Ukraina samt Rysslands försök att annektera territorium med våld.

På torsdagen antog Europaparlamentet en resolution som betonar att resultaten av de så kallade ”folkomröstningarna” som Ryssland nyligen genomförde under vapenhot för att annektera de ukrainska regionerna Donetsk, Cherson, Luhansk och Zaporizjzja är ”ogiltiga”. 岹öٱna uppmanar också EU-länderna att anta ytterligare hårda sanktioner mot regimen i Moskva.

Öka det militära stödet till Ukraina

Samtidigt som de hyllar det ukrainska folkets mod och kamp för att försvara sitt land och de europeiska värdena uppmanar ledamöterna de länder både i och utanför EU som stödjer Ukraina att massivt öka sitt militära stöd till landet, särskilt på de områden som den ukrainska regeringen efterfrågar. De mer ”tveksamma” EU-länderna måste också bistå med sin rättmätiga del av det nödvändiga militära stödet, vilket skulle bidra till att förkorta kriget.

岹öٱna varnar för att de senaste ryska hoten om att använda kärnvapen i kriget är oansvariga och farliga. De uppmanar EU-länderna och internationella partner att förbereda ett snabbt och beslutsamt svar om Ryssland genomför ett kärnvapenangrepp mot Ukraina. Varje försök från rysk sida att framställa attacker mot ockuperade territorier i Ukraina som en attack mot Ryssland självt, och därmed som en grund för ett kärnvapenangrepp, är olagligt och grundlöst och kommer inte att avskräcka EU från att ytterligare bistå Ukraina.

Parlamentet fördömer också den militära mobiliseringen i Ryssland och de åtgärder som vidtagits från ryskt håll för att tvinga invånare i de tillfälligt ockuperade territorierna i Ukraina att tjänstgöra i Rysslands väpnade styrkor eller hjälptrupper, handlingar som också strider mot den fjärde Genèvekonventionen. För att upprätthålla stabiliteten i södra Kaukasus och Centralasien uppmanar ledamöterna också till ökat stöd till de länder i regionen som nyligen upplevt en tillströmning av ryska medborgare, särskilt Georgien, Kazakstan, Uzbekistan, Armenien och Kirgizistan.

Behov av att öka skyddet av europeisk kritisk infrastruktur

När det gäller de senaste explosionerna på Nord Stream-ledningarna i Östersjön framhåller Europaparlamentet att det förekommer ökande spekulationer om att incidenterna var resultatet av en samordnad och avsiktlig handling av en statlig aktör. Explosionerna visar också hur farlig politiken för att öka beroendet av ryska fossila bränslen var, anser ledamöterna, som också framhåller att det ryska användandet av energikällor som vapen nu har tagits till en ny nivå. I resolutionen uppmanas EU-länderna också att prioritera skyddet av europeisk kritisk infrastruktur, att öka sådan infrastrukturs motståndskraft mot attacker utifrån samt att ytterligare stödja motståndskraften hos EU-partnerna i Östeuropa och på västra Balkan.

Parlamentet kräver slutligen att det inrättas en tillfällig internationell domstol för att utreda ryska aggressionsbrott mot Ukraina. Domstolens främsta uppgift skulle vara att åtala Rysslands president Vladimir Putin samt alla de ryska civila och militära tjänstemän som är ansvariga för att ha planerat, startat och genomfört kriget mot Ukraina.

Resolutionen antogs med 504 röster för, 26 röster emot och 36 nedlagda röster.