Hvordan Europa-Parlamentet kæmper for ligestilling i EU

Find ud af hvordan EU og Parlamentet kæmper for kvinders rettigheder på arbejdet, i politik og på andre områder.

På arbejde.  Foto af Brooke Cagle on Unsplash.
På arbejde. Foto af Brooke Cagle on Unsplash

EU-tiltag til at bekæmpe uligheder mellem køn

Fra begyndelsen har EU kæmpet for ligestilling og for at fremme et socialt Europa.

EU har vedtaget vigtig lovgivning, og EU-midler støtter medlemslandenes indsats.

Europa-Parlamentet har sammen med Rådet vedtaget vigtige retsakter, der fremmer kvinders rettigheder. Derudover vedtager Parlamentet regelmæssigt initiativbetænkninger, der opfordrer til en større indsats for at forbedre ligestillingen mellem øԲԱԱ.

Begreberne i EU's ligestillingspolitik er også blevet formet af afgørelser fra EU-Domstolen.

Europa-Parlamentet har et stående udvalg, der beskæftiger sig med kvinders rettigheder og ligestilling mellem øԲԱԱ. Hvert år markerer Parlamentet den internationale kvindedag den 8. marts og skaber opmærksomhed ved at afholde arrangementer.

I lyset af de fremskridt, der er sket i forsvaret af kvinders rettigheder i de seneste år, og de udfordringer, der ligger forude, har MEP'erne udtrykt bekymring over modreaktionen i nogle EU-lande og risikoen for, at ligestilling mellem øԲԱԱ kan glide ned på deres dagsorden.

Parlamentet har også opfordret Europa-Kommissionen til at sikre, at der tages hensyn til kvinders rettigheder i alle dens forslag, til at udvikle konkrete planer for at forbedre kvinders fattigdomsrater og til at styrke indsatsen for at lukke løngabet mellem øԲԱԱ.



Ligestillingsuge i Parlamentet

Europa-Parlamentet indførte en årlig europæisk ligestillingsuge i 2020. Den giver Parlamentets udvalg mulighed for at overveje de emner, de beskæftiger sig med, ud fra et kønsperspektiv.

Vedtaget lovgivning

EU har til formål at sikre ligestilling mellem øԲԱԱ på arbejdspladsen, i politik og på andre områder. Den vedtagne lovgivning dækker en lang række emner: hjælp til at gøre en ende på uligeløn, afskaffelse af kønsbaseret diskrimination, fremme af kvinders tilstedeværelse i virksomhedsbestyrelser og bekæmpelse af vold mod kvinder.

Bekæmpelse af vold mod kvinder

I april 2024 vedtog Parlamentet de første EU-regler nogensinde om bekæmpelse af vold mod kvinder. Målet er at forebygge kønsbaseret vold og beskytte ofrene, især kvinder og ofre for vold i hjemmet. Direktivet opfordrer til stærkere love mod cybervold, bedre hjælp til ofre, skridt til at forebygge voldtægt og definere seksuelt samtykke bedre.

Reglerne foreskriver, at ofrenes sikkerhed og velbefindende skal prioriteres, bl.a. ved at tilbyde adgang til beskyttet indkvartering.

Nye regler skal mindske løngabet mellem øԲԱԱ

Parlamentet har presset på for at få konkrete tiltag til at mindske lønforskellen mellem øԲԱԱ - forskellen i løn mellem mænd og kvinder - som i EU i gennemsnit var på 12,7 % i 2022, og pensionsforskellen - forskellen i den pensionsindkomst, som mænd og kvinder får - som var på . Den opfordrede også til tiltag for at tackle fattigdom blandt kvinder, da kvinder er mere tilbøjelige til at leve i fattigdom end mænd.

I marts 2023 vedtog Parlamentet nye regler, der kræver, at virksomheder offentliggør oplysninger om lønninger, hvilket gør det lettere at sammenligne lønninger og afsløre lønforskelle mellem øԲԱԱ. Hvis lønrapporteringen viser en kønsbestemt lønforskel på mindst 5 %, skal arbejdsgiverne foretage en fælles lønvurdering i samarbejde med arbejdstagerrepræsentanter. EU-landene skal indføre sanktioner, f.eks. bøder til arbejdsgivere, der overtræder reglerne. Stillingsopslag og jobtitler skal være kønsneutrale.

Hver medlemsstat skal sikre, at princippet om lige løn til mandlige og kvindelige arbejdstagere for samme arbejde eller arbejde af samme værdi anvendes.
Artikel 157, traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde (TEUF)

Kvinder i virksomhedsbestyrelser

I november 2022 godkendte Parlamentet regler, der skal fremme ligestilling mellem øԲԱԱ i virksomhedsbestyrelser. Direktivet har til formål at indføre gennemsigtige rekrutteringsprocedurer i virksomheder, så mindst 40 % af de menige bestyrelsesposter eller 33 % af alle bestyrelsesposter besættes af det underrepræsenterede køn inden udgangen af juni 2026.

Lovgivningen gælder for bestyrelser i børsnoterede virksomheder i EU. Små og mellemstore virksomheder med færre end 250 ansatte er udelukket fra reglerne.

Barsels- og forældreorlov

I 2019 godkendte EU nye regler om familie- og omsorgsrelateret orlov og mere fleksible arbejdsvilkår for at skabe flere incitamenter for fædre til at tage familierelateret orlov og for at øge kvinders beskæftigelsesgrad.

EU-lovgivning om ligestilling på arbejdet:

  • Regler for beskæftigelse (inklusiv ligeløn, social sikkerhed, arbejdsforhold og chikane)
  • Regler for selvstændige
  • Ret til barselsorlov og forældreorlov

Andre initiativer støttet af Europa-Parlamentet

Kvinders seksuelle og reproduktive rettigheder

I en resolution vedtaget i april 2024 opfordrede MEP'erne Rådet til at tilføje seksuel og reproduktiv sundhedspleje og retten til sikker og lovlig abort til - et krav, de havde fremsat flere gange. Teksten opfordrede EU-landene til fuldt ud at afkriminalisere abort i overensstemmelse med . MEP'erne opfordrede Europa-Kommissionen til at sikre, at organisationer, der arbejder imod ligestilling og kvinders rettigheder, herunder reproduktive rettigheder, ikke modtager EU-finansiering.

I marts 2022 vedtog Parlamentet EU's Gender Action Plan III, der har til formål at fremme seksuel og reproduktiv sundhed og rettigheder uden for EU og sikre universel adgang i EU-landene.

Kvinder i politik

Parlamentet har gentagne gange understreget vigtigheden af ligestilling mellem øԲԱԱ i politik og fremmer kvinders lige deltagelse i beslutningsprocesser på alle niveauer.

Andelen af kvinder, der blev valgt som MEP'er ved valget til Europa-Parlamentet i juni 2024, var 38,5 %, et lille fald i forhold til 39,8 % lige før valget.

I en rapport, der blev vedtaget i januar 2019, opfordrede Parlamentet de europæiske politiske partier til at sikre, at både kvinder og mænd blev opstillet til de organer, der styrer Europa-Parlamentet i den niende valgperiode.

Flere kvinder inden for IKT og videnskab

Kvinder er underrepræsenterede i Europas digitale sektor, da de er mindre tilbøjelige til at påbegynde studier eller søge job inden for dette område. I en resolution vedtaget i 2018 opfordrede MEP'erne EU-landene til at indføre foranstaltninger for at sikre fuld integration af kvinder i IKT-sektoren og fremme uddannelse inden for IKT, videnskab, teknologi, ingeniørarbejde og matematik.

Få mere information om EU's socialpolitikker:



Mere om EU's arbejde med ligestilling