Schimbările climatice în Europa: cifre și date
Date și statistici despre schimbările climatice în Europa: care este impactul regional, cine emite cel mai mult, care sunt obiectivele de reducere a emisiilor.
reprezintă o problemă globală, însă cum este afectată Europa? Vă prezentăm date și cifre care scot în evidență diferitele aspecte ale acestei probleme: cauze, consecințe și evoluție.
CO2 nu este singurul gaz cu efect de seră care cauzează încălzire globală
Cel mai cunoscut gaz cu efect de seră este dioxidul de cargon (CO2). Acesta reprezintă aproape 80% din volumul total al emisiilor de gaze cu efect de seră în 2021.
Alte gaze cu efect de seră sunt prezente în cantități mai mici în atmosferă, însă ele pot avea un efect de încălzire mai mare. De exemplu, metanul a avut o pondere de 12% din impactul emisiilor de gaze cu efect de seră ale UE în 2021.
Unele gaze cu efect de seră se găsesc în mod natural în atmosferă, dar activitatea umană contribuie la acumularea lor. Altele sunt produse de om, cum ar fi gazele fluorurate care sunt utilizate în industrie. Potențialul lor de încălzire globală este adesea de câteva mii de ori mai puternic decât cel al CO2.
Aflați mai mutle despre diferitele gaze cu efect de seră, sursele acestora și potențialul lor de încălzire.
Cine emite cele mai multe gaze cu efect de seră în UE: țări și sectoare
Uniunea Europeană a fost pe locul patru în lume în 2019 la cantitatea de gaze cu efect de seră emise, după China, Statele Unite și India. Ponderea UE în emisiile globale de gaze cu efect de seră .
În UE, țările cu cele mai mari emisii în 2019 au fost Germania, Franța, Italia, Polonia și Spania. Sectorul energetic a fost responsabil pentru 77,01% din emisiile de gaze cu efect de seră în UE (în 2019), fiind urmat de agricultură 10,55%), industrie (10%) și sectorul deșeurilor (3,32%).
Mai multe date în infograficul despre emisiile de gaze cu efect de seră pe țări și pe sectoare în UE.
Evoluția emisiilor de gaze cu efect de seră în UE începând cu 1990
În 2008, UE a stabilit obiectivul de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră cu 20% față de nivelurile din 1990. S-au înregistrat progrese importante: în 2019, cantitatea de gaze cu efect de seră din UE a scăzut cu 24% față de nivelurile din 1990. În 2020, emisiile au fost cu 31% sub nivelul din 1990, în parte din cauza pandemiei Covid-19.
În 2021, UE și-a stabilit un nou obiectiv: reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu cel puțin 55% până în 2030 (în comparație cu nivelurile din 1990) și neutralitatea climatică până în 2050. Conform celor mai recente proiecții ale statelor membre, reducerea netă a emisiilor va fi de doar circa 41% până în 2030.
DzԲܱٲț infograficul nostru despre progresele înregistrate de UE în atingerea obiectivelor pentru 2020.
Impactul schimbărilor climatice în Europa
Schimbările climatice afectează deja Europa în diferite forme, în funcție de regiune. Acestea pot duce, de exemplu la pierderea biodiversității, incendii forestiere, scăderea randamentului în agricultură și temperaturi ridicate. Ele pot afecta și sănătatea oamenilor. De exemplu, se pot înregistra mai multe decese cauzate de valurile de căldură.
DzԲܱٲț harta noastră pentru a vedea cum afectează schimbările climatice diferitele regiuni europene.
Emisiile cauzate de transporturi în UE: date și cifre
Transportul este singurul sector în care emisiile încă sunt mai mari decât erau în 1990. Transportul este responsabil de aproape 30% dintre emisiile totale de CO2 ale UE, iar dintre acestea 72% provin din transportul rutier.
Emisiile de CO2 de la autovehicule
Mașinile și camionetele produc în jur de 15% din emisiile totale de CO2 din transportul rutier. Cu o medie de 1,7 persoane pe mașină în Europa, alte mijloace de transport, cum ar fi autobuzele, reprezintă în prezent o alternativă mai curată. Cu toate acestea, mașinile moderne ar putea fi printre cele mai curate mijloace de transport, dacă ar fi împărțite, în loc să fie conduse de o singură persoană.
Mai multe detalii în infograficul nostru despre emisiile de CO2 ale mașinilor.
Emisiile de la avioane și vapoare
Aviația internațională și transporturile maritime reprezintă fiecare sub 3,5% din emisiile totale de gaze cu efect de seră ale UE. Totuși acestea s-au numărat printre sursele cu creșterea cea mai rapidă. Se estimează că emisiile avioanelor vor fi de 10 ori mai mari în 2050 față de 1990, iar emisiile vapoarelor ar putea crește cu până la 50%.
Aflați mai multe despre reducerea emisiilor de la avioane și vapoare.
Istoricul negocierilor pentru climă în cadrul ONU
UE este un jucător cheie în discuțiile la nivelul Națiunilor Unite cu privire la combaterea schimbărilor climatice și a semnat în acest sens Acordul de la Paris. Toate țările UE sunt semnatare la rândul lor, însă ele își coordonează pozițiile și își trasează obiective comune de reducere a emisiilor la nivelul UE.
ăț istoricul negocierilor pentru climă în infograficul nostru.