Diferența de remunerare între femei și bărbați: definiție, date și cauze
În UE femeile câștigă în medie cu 12% mai puțin decât bărbații. Aflați cum se calculează diferența de remunerare între femei și bărbați, statistici pe țări și care sunt cauzele acesteia.
ٱș a fost introdus în Tratatul de la Roma încă din 1957, diferența de remunerare între femei și bărbați persistă, în ultimii ani cunoscând doar ameliorări minore.
Ce este diferența de remunerare și cum se calculează
Diferența de remunerare între femei și bărbați este diferența dintre veniturile medii brute pe oră. Se bazează pe salariile plătite direct angajaților înaintea deducerii impozitului și a contribuțiilor la securitatea socială.
Pot exista . Unele pot fi legate de nivelul de educație, experiența profesională sau lucrul cu jumătate de normă. Există mai multe femei decât bărbați în anumite sectoare economice în care salariile medii sunt mai mici. Un alt motiv poate fi faptul că bărbații ocupă adesea posturi mai bine plătite decât femeile într-un anumit sector.
Diferențele salariale în țările UE
a fost de 12% în 2023. Acesta a fost calculat în companii cu peste 10 angajați.
, cele mai mari fiind înregistrate în 2023 în Letonia (19%), Austria (18,3%), Cehia (18%), Ungaria(17,8%) și Germania (17,6%). Luxemburg a reușit să anuleze decalajele. Alte țări care au înregistrat diferențe mici în 2023: Belgia (0,7%), Italia (2,2%), România (3,8%), Malta (5,1%) Slovenia (5,4%).
- fapt ce poate fi legat de întreruperile în carieră ale femeilor, deși aceste tipare variază între țări. , iar în 2023, în majoritatea țărilor UE, ele .
Diferența de remunerare între femei și bărbați înseamnă că femeile prezintă un risc mai mare de sărăcie la bătrânețe. În 2020, femeile din UE cu vârsta de peste 65 de ani au primit pensii care erau în medie .
Cauzele diferenței de remunerație între femei și bărbați
28% dintre femei lucrează cu jumătate de normă
În medie, femeile fac mai multe ore de muncă neremunerată (de exemplu îngrijind copiii sau făcând menajul acasă).
Acest lucru le lasă mai puțin timp pentru munca remunerată: , aproape o treime dintre femei (28%) lucrează cu jumătate de normă, în timp ce doar 8% dintre bărbați lucrează cu jumătate de normă. Dacă se iau în calcul atât orele de muncă neremunerată cât și cele remunerate, femeile muncesc mai multe ore pe săptămână decât bărbații.
O treime dintre femei își întrerup cariera pentru îngrijirea copiilor
ٱș mai multe femei decât bărbați sunt absolvente de educație superioară în UE, acestea sunt mai puțin reprezentate pe piața muncii. Ele : în 2018 o treime dintre femeile angajate din UE au întrerupt lucrul pentru motive legate de îngrijirea copiilor, față de 1,3% dintre bărbați.
Unele alegeri în carieră sunt influențate în cazul femeilor de responsabilități familiale și de îngrijire.
Mai multe femei în sectoarele mai prost plătite
Circa un sfert din diferența de remunerare între femei și bărbați poate fi explicată de o suprareprezentare a femeilor în sectoare cu salarii mici, precum îngrijirea, sănătatea și educația.
În jur de - domenii în general slab plătite - în vreme ce . Pe de altă parte, aproape o treime dintre bărbați sunt angajați în domenii legate de știință, tehnologie, inginerie și matematică, sectoare îndeobște bine plătite.
Numărul femeilor în sectoare precum știința, tehnologia și ingineria a crescut, ajungând la
Mai puține femei în posturi de conducere
Un motiv important al diferențelor de remunerare între femei și bărbați este faptul că femeile sunt adesea subreprezentate în posturile cu venituri mai mari din cadrul companiilor. De exemplu, în 2021,
Domeniul managerial este și cel în care : femeile manager câștigă cu 23% mai puțin decât bărbații de pe aceleași poziții.
Beneficiile eliminării diferențelor
Reducerea diferenței de remunerare între femei și bărbați aduce mai multă egalitate de gen, susținând în același timp economia și reducerea sărăciei, deoarece femeile, câștigând mai mult, pot cheltui mai mult. Acest lucru ar crește baza fiscală și ar reduce povara asupra sistemelor de ajutor social. arată că o reducere de un punct procentual în diferența de remunerare ar duce la o creștere a produsului intern brut cu 0,1%.
Ce face Parlamentul pentru reducerea decalajelor de remunerație
În martie 2023, Parlamentul a adoptat noi măsuri obligatorii de transparentizare a salariilor, pentru a facilita compararea salariilor de către angajați și pentru a expune decalajele de remunerare existente între femei și bărbați. Dacă raportarea salariilor arată o diferență de remunerare de cel puțin 5%, angajatorii vor trebui să realizeze o evaluare a salariilor împreună cu reprezentanții lucrătorilor.
Țările UE vor trebui să impună sancțiuni, cum ar fi amenzi, pentru angajatorii care încalcă regulile. Anunțurile de posturi vacante și denumirile acestora vor trebui să fie neutre în funcție de gen. Consiliul trebuie să aprobe oficial acordul pentru ca regulile să intre în vigoare.
vine după adoptarea rezoluției privind Strategia UE pentru egalitate de gen în ianuarie 2021, prin care eurodeputații solicită Comisiei să conceapă un nou plan de acțiune ambițios cu obiective clare pentru statele UE de reducere a diferenței de remunerare în următorii cinci ani.
În plus, Parlamentul dorește să faciliteze accesul femeilor și fetelor la poziții de conducere și să crească egalitatea de gen în consiliile de administrație ale companiilor. În noiembrie 2022, europarlamentarii au aprobat regulile pentru proceduri de recrutare transparente astfel încât cel puțin 40% din posturile de administrator neexecutiv sau 33% din posturile de director să fie ocupate de femei până la sfârșitul lui iunie 2026.
Mai multe despre egalitatea de remunerare și de șanse