Mutilarea genitală a femeilor: unde, de ce, care sunt urmările
Peste 200 de milioane de femei și fete trăiesc în momentul de față mutilate genital. În ce țări? Pentru ce motive? Cu ce consecințe?
Mutilarea genitală a femeilor se referă la procedurile care implică îndepărtarea parțială sau totală a organelor genitale externe feminine sau alte vătămări ale organelor genitale feminine din motive non-medicale. De obicei, este făcută de un „excizor” tradițional, cu o lamă și fără anestezie. Deși această practică este recunoscută la nivel internațional drept încălcare a drepturilor omului, aproximativ 68 de milioane de fete din întreaga lume riscă să fie mutilate genital până în 2030.
În ce țări se practică mutilarea genitală a femeilor
Mutilarea genitală a femeilor se concentrează în aproximativ 30 de țări din Africa și Orientul Mijlociu, dar este practicată și în unele țări din Asia și America Latină și în rândul comunităților care provin din aceste regiuni.
Deși este ilegală în UE, iar unele state membre urmăresc făptuitorii în justiție chiar și atunci când mutilarea a avut loc în afara țării, se estimează că aproximativ 600.000 de femei care trăiesc în Europa au fost supuse acestei practici și alte 180.000 de fete sunt expuse unui risc ridicat în 13 țări europene.
Care sunt motivele mutilării genitale feminine
Mutilarea genitală feminină se practică mai ales la fete cu vârste până în 15 ani. Își are originile într-un amestec de motive culturale și sociale, cum ar fi presiunea și convenția socială, credințele că practica are sprijin religios sau idei de frumusețe și puritate. Practica este anterioară creștinismului și islamului. Aceasta reflectă inegalități adânc înrădăcinate între sexe.
Din păcate, trupurile femeilor au fost întotdeauna un câmp de luptă. Este întotdeauna vorba de controlul bărbaților asupra corpurilor femeilor.
Consecințele pe termen scurt și lung includ:
- durere acută și sângerare excesivă
- dificultate la urinare
- chisturi, infecții și infertilitate
- probleme psihologice
- diminuarea plăcerii sexuale
- complicații la naștere, risc mai mare de deces la nou-născuți.
Angajamentul Parlamentului European de a pune capăt mutilării genitale a femeilor
Parlamentul European a arătat în mod repetat un angajament puternic de a contribui la eliminarea mutilării genitale a femeilor la nivel mondial. Prin adoptarea , Parlamentul a pledat pentru acțiuni comune pentru eradicarea acestei practici.
Miercuri, 12 februarie, deputații europeni au adoptat o DZț prin care solicită Comisiei Europene să includă acțiuni de eradicare a mutilării genitale a femeilor în noua strategie UE privind egalitatea de gen, care va fi prezentată în martie 2020, și să asigure îngrijirea supraviețuitoarelor.
Deputații au cerut statelor membre să ratifice a Consiliului Europei asupra prevenirii și combaterii violenței împotriva femeilor și au reiterat apelurile la introducerea unor măsuri de prevenire a mutilării genitale a femeilor în toate domeniile politice, în special în domeniile sănătății, azilului, educației și ocupării forței de muncă.
Deputații au exprimat și îngrijorări referitoare la fenomenul din ce în ce mai întâlnit al „medicalizării” mutilării genitale a femeilor.
Ce am spune dacă ar fi vorba de mamele noastre, surorile noastre, soțiile noastre, verișoarele noastre? [...] Trebuie să fim vocea acelor femei care nu pot vorbi ele însele.
Aflați mai multe despre ce face Parlamentul pentru egalitatea de gen în UE
O aplicație pentru a aborda mutilarea genitală a femeilor
În 2019, the Restorers, un grup de cinci studente din Kenya, care a dezvoltat o aplicație ce ajută fetele să facă față mutilării genitale feminine, au fost selectate pentru Premiul Saharov pentru libertatea de gândire, acordat de Parlamentul European. Nominalizarea acestora marchează un pas important în lupta împotriva mutilării genitale a femeilor, împuternicindu-i pe tineri să joace un rol important în propriile lor comunități.