Situația femeilor din Afganistan: Parlamentul exprimă îngrijorări

Condiția femeilor din Afganistan continuă să se deterioreze, iar Parlamentul European emite un semnal de alarmă legat de situația acestora.

Sara Bahai a fost salutată ca o eroină feministă când a devenit prima femeie șofer de taxi în Afganistan

Afganistanul reprezintă o preocupare constantă pentru UE. După retragerea SUA și a trupelor NATO din această țară și revenirea la putere a talibanilor în august 2021, Parlamentul a cerut evacuarea cetățenilor UE și a afganilor în situație de risc. Totodată Parlamentul a solicitat protejarea drepturilor omului în această țară, și în special drepturile femeilor.

Majoritatea femeilor au fost împiedicate să se întoarcă la locul de muncă, în universități sau în școli. Talibanii nu preconizează participarea femeilor la funcții de conducere în Afganistan și folosesc forță letală pentru dispersarea protestelor pentru drepturile femeilor.

„Pentru femeile și fetele afgane, [preluarea puteri de către talibani] a însemnat o opresiune sistematică și brutală în toate aspectele vieții”, spune Evelyn Regner, președintele comisiei pentru drepturile femeilor a Parlamentului la momentul respectiv. „În zonele controlate de talibani universitățile pentru femei au fost închise și se refuză accesul fetelor la educație, iar femeile sunt vândute ca sclave sexuale.”

UE și Afganistan


UE este angajată în găsirea modalităților de a ajuta cât mai bine pe cei de la fața locului și pe cei din exil. Cetățenii afgani au reprezentat grupul cel mai numeros de solicitanți de azil și refugiați adăpostiți pe teritoriul european începând cu 2014. Circa 600.000 de afgani au fost strămutați intern doar în 2021, iar 80% dintre ei au fost femei și copii.

Aflați mai multe despre migrație în Europa.

Luate împreună statele UE au evacuat 22.000 de afgani, incluzând luptători pentru drepturile omului, femei, jurnaliști, activiști ai societății civile, oficiali din poliție și din forțele de ordine, judecători și profesioniști din sistemul judiciar.

Cu prilejul unei reuniuni G20 ce a avut loc în octombrie 2021, Comisia Europeană a anunțat un în valoare de 1 miliard de EUR pentru poporul afgan și statele vecine, pentru a răspunde nevoilor urgente ale țării și ale regiunii. UE speră totodată să restabilească o prezență diplomatică în Kabul. Miniștrii de externe ai UE au convenit că UE va intra în dialog cu talibanii dacă aceștia respectă drepturile omului, în special drepturile femeilor, și dacă alcătuiesc un guvern de tranziție incluziv și reprezentativ.


Rolul Parlamentului


Într-o 𳦱ț din august 2021, deputații europeni au îndemnat autoritățile din Afganistan să respecte drepturile fundamentale ale omului și realizările din ultimii 20 de ani în domeniile drepturilor femeilor și fetelor, dreptului la educație, îngrijirilor medicale și dezvoltării sociale și economice. În septembrie 2021 a fost adoptată o rezoluție referitoare la situația din Afganistan, prin care Parlamentul a cerut UE și statelor membre să coopereze pentru evacuarea cetățenilor UE și a celor afgani în situație de risc, precum și pentru realizarea unor coridoare umanitare pentru refugiații afgani care caută protecție în țările învecinate.

Eurodeputații au mai solicitat un program special de vize pentru femeile afgane care solicită protecție. În octombrie 2021 comisia pentru drepturile femeilor și delegația pentru relațiile cu Afganistanul au organizat o întrunire în cadrul căreia cinci femei afgane au depus mărturie despre situația femeilor sub autoritățile talibane și au discutat ce așteptări au din partea UE. După audiere, președintele comisiei, Evelyn Regner, și președintele delegației, Petras Auštrevičius, au emis o 𳦱ț prin care subliniază necesitatea de a ridica problema situației femeilor și fetelor afgane în contactele UE cu autoritățile talibane și de a da prioritate acestei probleme în activitățile Parlamentului.

În 2021 un grup de 11 femei afgane au fost nominalizate de către Parlament pentru Premiul Saharov 2021 pentru libertate de gândire, în onoarea luptei lor curajoase pentru egalitate și pentru drepturile omului.

Afghan women hold placards during a demonstration demanding better rights for women in front of the former Ministry of Women Affairs in Kabul on September 19, 2021.
Afghan women during a demonstration demanding better rights in front of the former Ministry of Women Affairs in Kabul ©AFP/BULENT KILIC

Subcomisia pentru drepturile omului a Parlamentului organizează Zilele Femeilor Afgane pe 1-2 februarie, reunind partenerii cheie, inclusiv reprezentanți ai Națiunilor Unite și ai Comisiei, precum și diferite femei afgane, pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la condițiile din Afganistan.


Președintele Parlamentului, Roberta Metsola, și fostul ministru afgan al afacerilor femeilor, Sima Samar, vor lua cuvântul în cadrul conferinței. Totodată, vor fi prezentate mesaje înregistrate din partea Angelinei Jolie, trimis special al Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR), Ursula von der Leyen, președintele Comisiei UE, și Amina Mohammed, secretarul general adjunct al ONU.

Puteți urmări înregistrări de la conferință .