„Parlamentul 2024”: reforme ambițioase pentru consolidarea democrației europene
Parlamentul European introduce schimbări în modul său de lucru pentru a-și îmbunătăți eficiența și pentru a răspunde mai bine așteptărilor cetățenilor.
Parlamentul European se află în centrul democrației europene, fiind singura instituție a Uniunii Europene (UE) aleasă în mod direct. Este vocea cetățenilor europeni și, în cadrul echilibrului instituțional al UE, colegislator, componentă a autorității bugetare, precum și un garant al responsabilității politice și financiare și al transparenței.
Cetățenii înțeleg importanța Parlamentului și doresc ca acesta să joace un rol mai proeminent, după cum reiese în mod constant din numeroase . Seria ambițioasă de reforme care va intra în vigoare în iulie 2024 vizează să garanteze că Parlamentul poate utiliza pe deplin toate instrumentele disponibile pentru a răspunde și mai eficient cetățenilor pe care îi reprezintă.
În ianuarie 2023, Parlamentul s-a angajat în procesul de reformă lansat de Roberta Metsola, Președinta Parlamentului, repetând pledoaria pe care a făcut-o în discursul său preelectoral, cu un an în urmă: „Parlamentul este o instituție unică în lume. Trebuie să-l consolidăm. Nu trebuie să ne temem de reformă.”
După mai multe luni de analiză, reflecție și dezbatere intense, grupul de lucru transpartinic prezidat de președinta Metsola și susținut de liderii grupurilor politice în cadrul Conferinței președinților a prezentat un pachet de propuneri care a fost aprobat în aprilie 2024.
După cum a declarat președinta Metsola atunci când și-a prezentat propunerile, „Aceste reforme vor face ca această Cameră să fie mai eficientă și mai eficace. Cu aceste măsuri în vigoare, Parlamentul European se va afla pe o bază mult mai solidă începând cu următorul mandat.”
Au fost identificate cinci domenii care necesită reformă: legislație, control, competențe bugetare și control bugetar, proceduri plenare și relații externe.
Procesul legislativ: mecanisme de verificare și control
Alocarea noilor propuneri legislative comisiilor va fi mai eficientă și va reduce conflictele de competență. Cooperarea dintre comisiile coordonatoare și comisiile care emit avize este simplificată, pentru a spori eficacitatea Parlamentului, contribuind în același timp la obținerea unor poziții generale finale mai coerente.
Conferința președinților va avea, de asemenea, posibilitatea de a propune înființarea unei comisii legislative temporare, în cazuri excepționale în care o chestiune amplă intră în sfera de competență a mai multor comisii. Acest nou articol 214 din Regulamentul de procedură al Parlamentului European necesită aprobarea în plen și este prevăzut ca măsură de ultimă instanță.
În plus, recurgerea la „procedura de urgență” (articolul 170 revizuit) este acum mai clară, pentru a asigura respectarea prerogativelor legislative ale deputaților în Parlamentul European.
Intensificarea controlului
Un nou mecanism de responsabilizare vizează o mai bună monitorizare a Comisiei Europene atunci când aceasta invocă articolul 122 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene. Acest articol ocolește procedura legislativă ordinară, care poate submina Parlamentul în calitate de colegiuitor dacă este utilizat în mod inutil. Noul articol 138 din Regulamentul de procedură va oferi Parlamentului posibilitatea unui răspuns politic și îi va permite să exercite controlul politic.
Audierile speciale de control, sub rezerva aprobării de către Conferința președinților, vor permite Parlamentului să invite comisarii să ia cuvântul cu privire la chestiuni de „importanță politică majoră”. Acest element-cheie al reformei (noul articol 141 din Regulamentul de procedură) consolidează capacitatea instituției de a trage la răspundere executivul.
Deputații au aprobat, de asemenea, principiul organizării unor dezbateri speciale de examinare cu comisarii o dată pe sesiune plenară, fără o temă predefinită (articolul 143 privind timpul afectat întrebărilor).
În perioada premergătoare audierilor de confirmare a comisarilor desemnați, președinta aleasă a Comisiei va fi invitată să furnizeze detalii privind structura planificată, portofoliile, responsabilitățile și echilibrul de gen, făcând astfel procesul mai transparent (articolul 129 revizuit și anexa VII la Regulamentul de procedură). Acest lucru va permite, de asemenea, Parlamentului să simplifice și să accelereze alocarea responsabilităților pentru comisii în contextul audierilor de confirmare, clarificând rolul acestora.
Sesiuni plenare revigorante
„Declarațiile Parlamentului” reprezintă un nou instrument care va oferi instituției posibilitatea de a-și exprima poziția cu privire la chestiuni fără a fi nevoită să reacționeze la observațiile Consiliului sau ale Comisiei.
Aceasta garantează, de asemenea, că comisarii răspund la întrebările relevante pentru portofoliul lor și că va îmbunătăți sesiunile dedicate „timpului afectat întrebărilor” din hemiciclu.
Funcții bugetare mai puternice
Toate propunerile legislative care afectează bugetul UE vor fi supuse unei evaluări aprofundate pentru a se verifica dacă prioritățile politice ale Parlamentului sunt luate în considerare în mod corespunzător.
Parlamentul va îmbunătăți, de asemenea, cooperarea dintre comisiile de politică sectorială și comisiile de control bugetar și bugetar pentru a permite combinare semnificativă a informațiilor colectate pe parcursul ciclului bugetar (etapele de buget și de descărcare de gestiune). Această legătură consolidată va fi benefică pentru activitatea legislativă și de control a comisiilor sectoriale și va consolida, de asemenea, controlul instrumentelor care sunt „netradiționale” sau în afara bugetului UE.
Afaceri externe
Abordarea Parlamentului în ceea ce privește relațiile externe va fi remodelată, cu o concentrare mai clară asupra chestiunilor-cheie atunci când este vorba de ordinea de zi a ședinței plenare, precum și cu o mai bună coordonare și cooperare între comisii și delegațiile permanente, pentru a consolida coerența acțiunii externe a Parlamentului și pentru a lua pe deplin în considerare interconexiunile dintre dimensiunile internă și externă ale politicii UE.
Mai multă reformă
Conferința președinților de comisie a actualizat metodele și practicile de lucru ale comisiilor pe baza reformei.
, vechi de peste 10 ani, este, de asemenea, în curs de revizuire în cadrul negocierilor dintre cele două instituții, în special în ceea ce privește elementele care afectează cooperarea interinstituțională și pentru a asigura un control adecvat al Comisiei de către Parlament.
Privind în perspectivă
Parlamentul European a reacționat rapid și eficient la crizele ce s-au suprapus pe parcursul celei de a noua legislaturi, din 2019 până în 2024. Cu toate acestea, aceste crize au ghidat, de asemenea, activitatea de identificare a domeniilor în care Parlamentul trebuie să devină și mai bun și mai eficient.
Noile norme care vor intra în vigoare la 16 iulie 2024 îmbunătățesc funcționarea internă și consolidează echilibrul instituțional, care este esențial pentru ca Uniunea Europeană să funcționeze pentru toți europenii.