Violența online împotriva femeilor: ce este și cum o putem preveni?

Hărțuirea și violența cibernetică sunt probleme cu care femeile se confruntă adesea online. Parlamentul European caută metode să contracareze aceste forme de violență.

O tânără victimă a hărțuirii online privește înainte cu o figură tristă și cu telefonul mobil în mână.
Violența cibernetică reprezintă o problemă în creștere la nivel global pentru femei și fete

Ce este violența cibernetică?


Violența poate lua multe forme care nu se limitează la rănirea fizică a cuiva. Violența psihologică poate fi la fel de dăunătoare. Aceasta poate lua forma, de pildă, a constrângerii, defăimării, insultelor verbale sau hărțuirii și poate avea loc atât offline cât și online.

Accesul tot mai larg la internet, răspândirea rapidă a tehnologiilor de comunicare mobilă și folosirea rețelelor de socializare au dus la apariția - o problemă globală în creștere.

Hărțuirea cibernetică poate include primirea de e-mailuri, mesaje text sau video nedorite și/sau ofensatoare cu conținut sexual explicit, precum și avansuri ofensatoare și/sau nepotrivite pe site-urile de socializare.

Tehnologiile de tip „deep-fake”, care imită vocea, fața, corpul sau acțiunile unei persoane, reprezintă o preocupare deosebită. Femeile sunt ținte predilecte ale deep-fake-urilor, în special prin generarea de imagini nud ale unor persoane fără consimțământul acestora.


Astfel de atacuri pot avea consecințe grave pe termen lung pentru victime și pot genera costuri semnificative pentru societate, deoarece ar putea descuraja femeile să fie mai active în viața publică și politică.

Un arată că majoritatea cetățenilor UE resping ideea că violența cibernetică poate fi justificată. Aproximativ trei sferturi dintre respondenți spun că, dacă femeile își exprimă opiniile pe rețelele de socializare, nu înseamnă că ar trebui să accepte răspunsuri sexiste, degradante și/sau abuzive.

Un sondaj realizat în 2014 pentru Agenția pentru Drepturi Fundamentale a UE a arătat că după vârsta de 15 ani.

Violența online împotriva femeilor din politică


Femeile sunt în continuare subreprezentate în țările UE la toate nivelurile de decizie politică, precum și în partidele politice. Originile acestei situații sunt complexe, însă unul dintre motive îl reprezintă violența împotriva femeilor active în politică, online și offline, care le poate determina să se gândească de două ori înainte să intre în arena politică.


Femeile politician, jurnalistele și apărătoarele drepturilor omului din UE se confruntă cu niveluri mai ridicate de abuz public online decât omologii lor de sex masculin. Atacurile și abuzurile împotriva femeilor politician sunt foarte răspândite în mediul online deoarece astfel de acte au loc anonim, ajung la un public larg și urmăresc să reducă la tăcere ținta.

Noua legislație UE care să prevină violența cibernetică împotriva femeilor


În aprilie 2024, Parlamentul a adoptat primele norme UE privind combaterea violenței împotriva femeilor. Directiva prevede legi mai stricte împotriva violenței cibernetice, o mai bună asistență pentru victime, precum și măsuri pentru a defini mai bine consimțământul sexual.

Noile norme includ orientări specifice pentru infracțiunile comise online, cum ar fi divulgarea de informații private și trimiterea de fotografii obscene către alte persoane (exhibiționism cibernetic sau cyber-flashing). Țările UE vor trebui să își adapteze legislația națională la aceste cerințe cel târziu până în iunie 2027.

Directiva prevede, de asemenea, că violența împotriva personalităților publice, a jurnaliștilor și a apărătorilor drepturilor omului constituie un factor agravant în cazul unei infracțiuni.

Și prin legislația UE privind protecția vieții private se urmărește să se reducă violența cibernetică. De exemplu, noul act legislativ privind serviciile digitale impune marilor platforme digitale din UE obligația de a elimina conținutul ilegal de pe site-urile lor. Acest lucru ar trebui să contribuie la eliminarea imaginilor intime sau manipulate difuzate pe internet fără consimțământul persoanei respective.

Legea privind inteligența artificială urmărește să reducă riscurile legate de tehnologiile tip „deep-fake”. Normele impun ca imaginile artificiale sau manipulate, conținutul audio sau video (deepfakes) să fie etichetate în mod clar ca atare.

Siguranța online printre temele Săptămânii egalității de gen 2024


Parlamentul European dorește să scoată în evidență și să găsească soluții la problema crescândă a hărțuirii online și violenței cibernetice. De aceea, subiectul principal al Săptămânii egalității de gen în 2024 îl constituie Femeile în lumea digitală: siguranță și responsabilizare.

Evenimentele sunt organizate de comisiile, delegațiile, grupurile politice și administrația Parlamentului. DzԲܱٲț programul evenimentelor.

O imagine cu oameni care se țin de mână
Săptămâna egalității de gen este o inițiativă a Parlamentului European pentru a evalua progresele în consolidarea drepturilor femeilor

Cum promovează Parlamentul European egalitatea de gen

Parlamentul European apără drepturile femeilor în întreaga UE. Eforturile sale de a asigura egalitatea de gen la locul de muncă, în politică și în alte domenii au condus la adoptarea unor acte legislative de referință. Noile măsuri obligatorii din punct de vedere juridic acoperă o mare varietate de aspecte: contribuie la eliminarea inegalității de remunerare, la eliminarea discriminării bazate pe gen, la creșterea prezenței femeilor în consiliile de administrație ale companiilor și la combaterea violenței împotriva femeilor.