Nätvåld mot kvinnor: vad är det och hur kan man förebygga det?
Trakasserier och nätvåld är något kvinnor ofta upplever på nätet. Europaparlamentet undersöker hur man kan bekämpa dessa former av våld.
Vad är cybervåld, eller nätvåld?
Våld kan ta sig många former som inte är begränsade till att fysiskt skada någon. Psykiskt våld kan vara lika skadligt. Det kan ta formen av till exempel tvång, förtal, verbala förolämpningar eller trakasserier, och det kan ske offline eller online.
Internets ökande räckvidd, den snabba spridningen av mobil kommunikationsteknik och användningen av sociala medier har lett till framväxten av som ett växande globalt problem.
Nättrakasserier kan innefatta oönskade och/eller stötande sexuellt explicita e-postmeddelanden, text- eller videomeddelanden, eller stötande och/eller olämpliga framstötar på webbplatser för sociala nätverk.
Så kallade "deepfakes" som imiterar en persons röst, ansikte, kropp eller handling är ett särskilt problem. Kvinnor är den primära måltavlan för "deepfakes", särskilt för förfalskade nakenbilder, dvs skapandet av nakna bilder av individer utan deras samtycke.
Sådana typer av attacker kan få allvarliga långsiktiga konsekvenser för offren och kan medföra betydande kostnader för samhället eftersom de kan avskräcka kvinnor från att vara aktiva i det offentliga och politiska livet.
En visar att de flesta EU-invånare avvisar tanken att nätvåld kan rättfärdigas. Omkring tre fjärdedelar av de tillfrågade säger att om kvinnor delar sin åsikt på sociala medier, betyder det inte att de ska behöva acceptera sexistiska, förnedrande och/eller kränkande svar.
En undersökning för EU:s byrå för grundläggande rättigheter från 2014 visade att sedan de fyllde 15.
Våld på nätet mot kvinnor i politiken
Kvinnor fortsätter att vara underrepresenterade i EU-länder på alla nivåer av politiskt beslutsfattande såväl som i politiska partier. Orsaken till denna situation är komplex, men en bidragande orsak är offline- och onlinevåld mot kvinnor aktiva i politiken som kan få kvinnor att tveka kring att stiga in i politiken.
Kvinnliga politiker, journalister och människorättsförsvarare i EU utsätts för offentliga övergrepp i onlinevärlden i högre grad än deras manliga motsvarigheter. Attacker och övergrepp mot kvinnliga politiker frodas på nätet eftersom sådant våld sker anonymt, når en stor publik och syftar till att tysta sitt mål.
Ny EU-lagstiftning för att förhindra nätvåld mot kvinnor
I april 2024 antog parlamentet de första EU-reglerna någonsin för att bekämpa våld mot kvinnor. Direktivet kräver starkare nationella lagar mot cybervåld, bättre hjälp till offren, samt åtgärder för att bättre definiera sexuellt samtycke.
De nya reglerna anger särskilda riktlinjer för att hantera brott som begås online, såsom avslöjande av privat information eller att skicka obscena bilder till människor. EU-länderna måste anpassa sin nationella lagstiftning till kraven senast i juni 2027.
Direktivet gör också våld mot offentliga företrädare, journalister och människorättsförsvarare till en försvårande faktor i ett brott.
EU-lagstiftningen om skydd av privatlivet syftar också till att begränsa nätvåld. Exempelvis innebär den nya lagen om digitala tjänster en skyldighet för stora digitala plattformar i EU att ta bort olagligt innehåll från sina webbplatser. Detta bör hjälpa till att ta bort intima eller manipulerade bilder som sprids på internet utan en persons medgivande.
AI-lagensyftar till att minska riskerna relaterade till djupfalsk teknik. Reglerna kräver att konstgjorda eller manipulerade bilder, ljud- eller videoinnehåll ("deepfakes") tydligt måste märkas som sådant.
Säkerhet på nätet som ett ämne för jämställdhetsveckan 2024
Parlamentet vill lyfta fram och söka lösningar på den växande frågan om trakasserier på nätet och nätvåld. Det är därför huvudämnet för dess jämställdhetsvecka 2024 är kvinnor i den digitala världen: säkerhet och egenmakt.
Evenemang organiseras av parlamentets utskott, delegationer, politiska grupper och administration.
Läs mer om programmet ä
Hur Europaparlamentet främjar jämställdhet
Europaparlamentet försvarar kvinnors rättigheter i hela EU. Dess ansträngningar för att säkerställa jämställdhet i arbetet, inom politiken och på andra områden har lett till viktig lagstiftning. Nya rättsligt bindande åtgärder täcker ett stort antal frågor: att få ett slut på ojämlika löner, eliminera könsbaserad diskriminering, öka kvinnors närvaro i företagsstyrelseroch bekämpa våld mot kvinnor.