Europa-Parlamentets rolle i forbindelse med eksterne politikker 

Hvordan bidrager Europa-Parlamentet til EU's eksterne politikker?

Europa-Parlamentet spiller en vigtig rolle i udformningen af EU's samarbejde med lande uden for EU. Parlamentet anvender en række værktøjer, herunder formelle beføjelser og politisk indflydelse, samt nogle innovative initiativer til at bidrage til EU's diplomati og bidrage til at opfylde målene i EU-traktaterne.

Undersøgelser viser, at EU-borgerne betragter udenrigspolitik som vigtig, navnlig med hensyn til sikkerhed og forsvar, og denne betydning afspejles i Parlamentets voksende engagement i alle politikker, der fokuserer på spørgsmål og lande uden for EU.

Europa-Parlamentets formelle beføjelser i forbindelse med eksterne politikker

Parlamentet kan bruge sine lovgivningsmæssige, tilsynsmæssige og budgetmæssige beføjelser til at udforme eksterne politikker:

  • DZԾԲø: Parlamentet vedtager lovgivning sammen med på områder som handel og bistand til tredjelande og på andre politikområder med en vigtig ekstern dimension såsom migration, klima, energi og digitale spørgsmål.
  • Overvågning af internationale aftaler: Parlamentet skal godkende de fleste EU-aftaler med lande eller regioner uden for EU og derefter sikre, at de anvendes korrekt.
  • Parlamentarisk kontrol: Parlamentet overvåger og udenrigspolitiske aktiviteter og holder dem ansvarlige.
  • ܻ岵ٲø: Parlamentet godkender EU-budgettet sammen med Rådet og sikrer, at midlerne anvendes korrekt, herunder til eksterne politikker såsom udgifter til samarbejdsbistand gennem.

Hvordan anvender Parlamentet parlamentarisk diplomati til at engagere sig i udenrigspolitik? 

1. Politisk dialog med myndighederne

Parlamentet samarbejder med regeringer, parlamenter og civilsamfundet i lande uden for EU på flere måder:

  • Internationale forpligtelser: diplomatiet på højt plan ledes af og ledende medlemmer (MEP'er).
  • Aktiviteter i udvalgene: MEP'erne fører drøftelser med embedsmænd og repræsentanter fra lande uden for EU, herunder regelmæssige drøftelser med udenrigsministre i Parlamentets Udenrigsudvalg.
  • Interparlamentariske netværk: officielle delegationer af MEP'er udvikler forbindelserne mellem EU og andre lande og repræsenterer ofte EU i interparlamentariske organer, der er oprettet ved internationale aftaler.
  • Officielle besøg: MEP'erne besøger lande uden for EU og mødes med en bred vifte af interessenter og repræsentanter for at øge forståelsen og samarbejdet.
  • Deltagelse i internationale konferencer og fora: Parlamentet er repræsenteret på de parlamentariske møder i landegrupper som eksempelvis G7 og G20.


2. Indflydelse på udenrigspolitik

Ved formelt at nå til enighed om en holdning i sine beslutninger om udenrigspolitiske spørgsmål bidrager Parlamentet til at forme EU's holdninger og strategier vedrørende eksterne spørgsmål. Disse omfatter:

  • Menneskerettigheder og demokrati: håndtering af krænkelser af menneskerettighederne og fremme af demokratiske værdier i specifikke lande eller regioner.
  • Politisk rapportering: vurdering af fremskridtene med hensyn til EU's udvidelse, internationale aftaler og udenrigspolitiske mål.

3. Fremme af demokrati på verdensplan

Parlamentets bestræbelser på at fremme demokrati og opbygge stærke parlamentariske kulturer ledes af Gruppen for Demokratistøtte og Valgkoordinering. Gruppens hovedaktiviteter omfatter:

  • Parlamentarisk kapacitetsopbygning: støtte til lovgivningsorganer i lande uden for EU.
  • Valgobservation: Observation af valg på 6-10 steder om året.
  • Mægling, facilitering og dialog: fremme af fred og forståelse gennem initiativer som Jean Monnet-dialogerne og programmet for unge politiske ledere.
  • Fremme af menneskerettigheder: anerkendelse af menneskerettighedsforkæmpere gennem uddeling af Sakharovprisen og støtte til kvindelige parlamentarikere gennem Simone Veil-programmet.

Et effektivt samarbejde mellem Parlamentets udvalg, delegationer og Gruppen for Demokratistøtte og Valgkoordinering sikrer, at EU's aktiviteter i lande uden for EU er virkningsfulde og sammenhængende. Støtten kommer fra særligt administrativt personale, forbindelseskontorer i EU's medlemsstater samt i byer som Washington og London og Parlamentets personale, der er udstationeret ved EU's diplomatiske repræsentationer.

Hvorfor er parlamentarisk diplomati vigtigt?

Parlamentarisk diplomati opbygger tillid og langsigtede partnerskaber med parlamenter rundt om i verden. Det hjælper parlamenter uden for EU med at tilpasse sig EU's værdier og lovgivning, udvikle tættere bånd og sætte landene i stand til at gøre fremskridt hen imod EU-medlemskab. Det bringer også EU's udenrigspolitik tættere på borgerne og sikrer gennemsigtighed og offentlig debat om centrale spørgsmål.

Gennem sine eksterne politikker former Parlamentet ikke blot EU's eksterne forbindelser, men styrker også EU's position som global fortaler for demokrati, fred og menneskerettigheder.