FÖRSLAG TILL BESLUTom inrättande av ett ständigt utskott för säkerhet och försvar och ett ständigt utskott för folkhälsa
13.12.2024-()
Talmanskonferensen
10‑0215/2024
Europaparlamentets beslut om inrättande av ett ständigt utskott för säkerhet och försvar och ett ständigt utskott för folkhälsa
()
Europaparlamentet utfärdar denna resolution
–med beaktande av talmanskonferensens förslag,
–med beaktande av sitt beslut av den 15 januari 2014 om de ständiga utskottens ansvarsområden[1],
–med beaktande av artiklarna212, 218 och219 i arbetsordningen,
1.Europaparlamentet beslutar att inrätta ett ständigt utskott för säkerhet och försvar och att underutskottet för säkerhet och försvar ska upphöra att existera. Parlamentet beslutar att ansvarsområdena för utskottet för utrikesfrågor ska ändras i enlighet med detta.
2.Europaparlamentet beslutar att ständiga utskottet för säkerhet och försvar ska ansvara för EU:s säkerhet och EU:s integration och samarbete på försvarsområdet, inbegripet frågor som rör Europeiska försvarsbyrån, det permanenta strukturerade samarbetet, kontrollen av den gemensamma utrikes- och säkerhetspolitiken (GSFP), den europeiska försvarsindustrin och finansieringen av den europeiska försvarsindustrin, där detta bidrar till GSFP-målen och Europeiska unionens därmed relaterade åtgärder som endast avser försvar.
3.Europaparlamentet beslutar att inrätta ett ständigt utskott för folkhälsa och att underutskottet för folkhälsa ska upphöra att existera. Parlamentet beslutar att namnet på och ansvarsområdena för utskottet för miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet ska ändras i enlighet med detta.
4.Europaparlamentet beslutar att bilaga VI till arbetsordningen ändras på följande sätt:
(1)I del I, stycke 1 ska led1 ersättas med följande:
”1. den gemensamma utrikes- och säkerhetspolitiken (Gusp)”,
(2)Följande del ska införas:
”Ia. Utskottet för säkerhet och försvar
Utskottet har ansvar för främjande, genomförande och övervakning av den gemensamma utrikes- och säkerhetspolitiken (GSFP) och unionens därmed relaterade åtgärder som endast avser försvar i enlighet med artikel 42.2 i fördraget om Europeiska unionen, som inbegriper följande:
1.En utveckling som hotar unionens och dess medlemsstaters territoriella integritet och unionsmedborgarnas säkerhet.
2.Medel och resurser för civila och militära GSFP-uppdrag utanför unionen, kompletterande åtgärder inom ramen för den europeiska fredsfaciliteten samt andra budgetposter och finansieringsinstrument som direkt stöder eller bidrar till GSFP-ramen.
3.Genomförande och regelbunden översyn av strategiska beslut och strategier på försvarsområdet.
4.Den gradvisa utformningen av unionens gemensamma försvarspolitik som leder till en gemensam försvarsunion och anpassningen av GSFP-instrument till unionens övriga finansiella instrument, lagstiftning och politik,
5.Resurserna för att övervaka och motverka hybridhot från länder utanför unionen – inbegripet utländsk informationsmanipulering och inblandning, it-försvar och relaterade frågor såsom skyddet av rymdtillgångar och säkerheten för försvarsrelaterad kritisk infrastruktur – inom ramen för GSFP och unionens därmed relaterade åtgärder som endast avser försvar.
6.Unionens och dess medlemsstaters försvarskapacitet, beredskap och resiliens, inbegripet försvarsspecifik forskning, utveckling och innovation, gemensam produktion och livscykelförvaltning
7.De åtgärder, verksamheter och instrument som rör unionens försvarsindustriella integration och samarbete i avsikt att få till stånd en inre marknad på försvarsområdet.
8.Den infrastruktur för militär rörlighet som är relevant för unionens och dess medlemsstaters försvarsberedskap och kapaciteten att skydda denna infrastruktur mot utländska hot, utom i samband med TEN-T-relaterade projekt och transportinfrastruktur med dubbla användningsområden, där om så är lämpligt, råd ges till det ansvariga utskottet för transport och turism,
9.Den parlamentariska tillsynen över unionens försvarsspecifika institutionella strukturer och byråer, särskilt
–generaldirektoratet för EU:s militära stab,
–Europeiska säkerhets- och försvarsakademin,
–Europeiska försvarsbyrån (EDA),
–det permanenta strukturerade samarbetet (Pesco),
–Europeiska unionens satellitcentrum inom ramarna för GSFP och vid inrättandet av europeiska försvarsunionen och,
–Europeiska utrikestjänstens GSFP-struktur.
10.Initiativ, program och politik i den mån de syftar till att stärka den europeiska försvarstekniska och försvarsindustriella basen och konsolidera försvarsindustriellt samarbete som endast är avsett för militär användning av medlemsstaterna och relevanta unionsstrukturer.
11.Försvarsspecifika internationella avtal, beroende på deras innehåll och omfattning, om säkerhet och försvar, den externa dimensionen av terrorismbekämpning, it-försvar, vapenexport och vapenkontroll, nedrustning och icke-spridning.
12.Förbindelser med unionens säkerhets- och försvarspartner, inbegripet Nato, FN:s avdelning för fredsfrämjande insatser, Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE), och andra internationella organisationer, och med interparlamentariska församlingar i frågor som ingår i ansvarsområdet för utskottet för säkerhet och försvar.
13.Politisk tillsyn och samordning med arbetet i delegationen för förbindelserna med Natos parlamentariska församling och eventuella framtida delegationer med befogenheter på säkerhets- och försvarsområdet.
14.Multilaterala ramar för säkerhet, vapenexport, vapenkontroll och icke-spridningsfrågor, terrorismbekämpningens externa dimension, god praxis för förbättrad säkerhet och ett mer effektivt försvar samt unionens rättsliga och institutionella utveckling på dessa områden inom ramen för GSFP och unionens därmed relaterade åtgärder som endast avser försvar.
15.Regelbundna och gemensamma samråd, möten och konferenser för att utbyta information med rådet, Europeiska utrikestjänsten och kommissionen inom ramen för utskottets befogenheter.”
(3)Del VIII ska ersättas med följande:
”VIII. Utskottet för miljö, klimat och livsmedelssäkerhet
Utskottet har ansvar för följande:
1.Politiska åtgärder och skyddsåtgärder när det gäller miljö och klimat, särskilt inom följande områden:
a)Anpassning till samt resiliens och beredskap inför klimatförändringar.
b)Miljöpolitik till skydd för folkhälsan.
c)Luft-, mark- och vattenföroreningar, återvinnings- och avfallshantering, bullernivåer och skyddet av den biologiska mångfalden.
d)Kemikalier, farliga ämnen och preparat, bekämpningsmedel och gränsvärden för bekämpningsmedelsrester, kosmetika.
e)Hållbar utveckling.
f)Internationella och regionala åtgärder och avtal i syfte att skydda miljön.
g)Återställande av miljöskador.
h)Civilskydd.
i)Europeiska miljöbyrån och Europeiska kemikaliemyndigheten.
2.Livsmedelssäkerhet, bland annat inom följande områden:
a)Märkning av livsmedel och livsmedelssäkerhet.
b)Veterinärlagstiftning som avser skydd mot hälsorisker för människor, kontroll av livsmedelsprodukter och system för livsmedelsproduktion med avseende på folkhälsan.
c)Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, och även för hälsa och livsmedel: revision och analys
(4)Följande del ska införas:
”VIIIa. Utskottet för folkhälsa
Utskottet med ansvar för folkhälsofrågor med anknytning till följande:
1.Läkemedel och medicintekniska produkter.
2.Program för särskilda åtgärder på folkhälsoområdet.
3.Beredskap och insatser vid hälsokriser.
4.Psykisk hälsa och patienträttigheter.
5.Hälsoaspekter av bioterrorism.
6.Europeiska läkemedelsmyndigheten och Europeiska centrumet för förebyggande och kontroll av sjukdomar
7.Förbindelser med Världshälsoorganisationen i ovannämnda frågor. ”
5.Europaparlamentet beslutar att det ständiga utskottet för säkerhet och försvar ska ha 43 ledamöter och att det ständiga utskottet för folkhälsa ska ha 43 ledamöter.
6.Europaparlamentet beslutar att det ständiga utskottet för säkerhet och försvar ska samarbeta med andra utskott och vägledas av principen om gott och lojalt samarbete, särskilt med utskottet för utrikesfrågor.
7.Europaparlamentet beslutar, med hänvisning till talmanskonferensens beslut av den 30 juni 2019 och den 9 januari 2020 om utskotts- och underutskottspresidiernas sammansättning, att presidierna för det ständiga utskottet för säkerhet och försvar respektive det ständiga utskottet för folkhälsa får ha högst fyra vice ordförande.
8.Europaparlamentet beslutar att beslutet ska träda i kraft den första dagen i nästa sammanträdesperiod.
9.Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända detta beslut till rådet och kommissionen för kännedom.
- [1]EUTC482, 23.12.2016, s.160.