FÖRSLAG TILL RESOLUTIONom riktade attacker mot kristna i Demokratiska republiken Kongo – försvar av religionsfrihet och säkerhet
28.3.2025-()
i enlighet med artikel 136.2 i arbetsordningen
Alexander Sell, Tomasz Froelich
för ESN-gruppen
10‑0212/2025
Europaparlamentets resolution om riktade attacker mot kristna i Demokratiskarepubliken Kongo – försvar av religionsfrihet och säkerhet
()
Europaparlamentet utfärdar denna resolution
–med beaktande av den allmänna förklaringen om de mänskliga rättigheterna från1948och den internationella konventionen om medborgerliga och politiska rättigheter från1966,
–med beaktande av Europeiska unionens stadga om de grundläggande rättigheterna, särskilt artikel10 om rätten till tankefrihet, samvetsfrihet och religionsfrihet,
–med beaktande av sina tidigare resolutioner om situationen i Demokratiska republiken Kongo,
–med beaktande av Europeiska utrikestjänstens uttalanden om säkerhet och mänskliga rättigheter i Demokratiska republiken Kongo,
–med beaktande av den afrikanska stadgan om mänskliga rättigheter och folkens rättigheter,
–med beaktande av artikel 136.2 i arbetsordningen, och av följande skäl:
A.Våldet eskalerar i Demokratiska republiken Kongo, särskilt i de östra delarna av landet, där väpnade grupper som exempelvis Allierade demokratiska styrkorna (ADF) har riktat in sig på kristna grupper.
B.Mellan den 12 och 15februari2025 hittades fler än 70kristna personer döda i en protestantisk kyrka nära Kazanga i provinsen Nordkivu i Demokratiska republiken Kongo. Dödsoffren hade halshuggits av islamistiska milisen Allierade demokratiska styrkorna (ADF), som har kopplingar till Islamiska statens centralafrikanska provins (Iscap).
C.Enligt BBC:s övervakningsanalys är Iscap nu den väpnade grupp i Demokratiskarepubliken Kongo som dödar flest människor. Mellan den 1januari och 30juni2024 tog IS på sig ansvaret för dödandet av totalt 698afrikanska kristna. Iscap tog på sig ansvaret för dödandet av 639kristna.
D.Kongos nationella episkopalkonferens (Cenco) har framhållit påve Franciskus vädjanden om ett slut på våldet och tagit initiativ till diskussioner mellan regeringen och rebellgrupperna, där samråd nu pågår. Cenco och Church of Christ i Kongo har vädjat om att 2025 ska bli ett ”år av fred och god samexistens” för att motverka det pågående våldet.
E.Kyrkor och kristna institutioner har i allt högre grad blivit måltavlor för våld och förföljelse av terroristgrupper som har förbundit sig till Islamiska staten, bland annat Allierade demokratiska styrkorna. Denna grupp, som ursprungligen var en väpnad ugandisk rebellrörelse, har utvecklats till en jihadistisk terroristgrupp verksam i östra Demokratiska republiken Kongo som begår massmord, attackerar civilbefolkningen och skapar störningar i jordbruket och den ekonomiska verksamheten. Trots de kongolesiska och ugandiska styrkornas militära operationer fortsätter Allierade demokratiska styrkorna att begå våldsdåd och orsaka instabilitet i regionen.
F.IS i Demokratiska republiken Kongo utgör ett allvarligt hot i regionen och genomför dödliga attacker mot civila, bland annat massakern i Makoko i Nordkivu i januari2025 och attacken i Batangi-Mbau i december2024. Interpol och Afripol har nyligen genomfört operationer som lett till gripandet av 37misstänkta terrorister i Östafrika, men IS i Demokratiska republiken Kongo är fortfarande aktivt och utnyttjar instabiliteten och den svaga samhällsstyrningen för att fortsätta sin våldskampanj.
G.Kommissionens utnämning den 7december2022 av ett nytt särskilt EU-sändebud för religionsfrihet följde på ett treårigt uppehåll, då det tidigare särskilda sändebud som hade utsetts 2021 lämnade sitt mandat efter några månader för att inta en annan befattning i en nationell regering.
H.Under 2016 inrättade den ungerska regeringen en särskild avdelning för förföljda kristna i världen. Statssekretariatet för stöd till förföljda kristna stöder genom sitt program ”Hungary Helps” trosbaserade initiativ i fler än 50länder, vilket innebär hundratals humanitära projekt och utvecklingsprojekt. Under 2019 inrättade Italiens regering en fond för förföljda kristna grupper. I maj2022 utsåg Mario Draghis italienska regering ett särskilt sändebud för skydd av religionsfrihet och interreligiös dialog. Under 2023 utsåg Giorgia Melonis italienska regering ett särskilt sändebud vid utrikesministeriet för att skydda kristna grupper i världen.
I.Under det senaste årtiondet har EU gett betydande ekonomiskt stöd till Demokratiska republiken Kongo, bland annat mer än 272miljoner euro i humanitärt bistånd mellan 2023 och 2025 för att tillgodose akuta behov som tak över huvudet, rent vatten, livsmedel och utbildning för utsatta befolkningsgrupper. EU anslog 584miljoner euro genom Europeiska utvecklingsfonden för perioden 2008–2013 för att stödja stabilitets- och utvecklingsprojekt. EU har också deltagit i säkerhets- och fredsbevarande insatser genom uppdrag som exempelvis EU:s säkerhetsuppdrag i Demokratiska republiken Kongo (Eusec) och EU:s polisuppdrag för Demokratiska republiken Kongo (Eupol RDCongo) för att bidra till återuppbyggnaden av de kongolesiska säkerhetsstyrkorna.
J.Demokratiska republiken Kongo rankas konsekvent som ett av världens mest korrupta länder och fick 20poäng av 100 i Transparency Internationals korruptionsindex för 2023, det vill säga på plats 162 av sammanlagt 180länder. Enligt en försiktig uppskattning har 30% av de cirka 1,2miljarder euro i bistånd som åren 2008–2024 finansierades via EU:s skattebetalares pengar – det vill säga minst 360miljonereuro – förskingrats av korrupta tjänstemän, vilket avsevärt undergräver insatserna för att förbättra samhällsstyrningen, stabiliteten, säkerheten och levnadsvillkoren i Demokratiska republiken Kongo.
K.I februari2024 undertecknade EU och Rwanda ett samförståndsavtal om hållbara värdekedjor för råvaror, som gav EU tillgång till källor till råvaror och sällsynta jordartsmetaller i Rwanda. Enligt flera FN-rapporter stöder Rwanda rebellgruppen M23 i syfte att utvinna och exportera mineraler från Demokratiska republiken Kongo. USA:s ambassad i Demokratiska republiken Kongo har bekräftat att kongolesiska mineraler transporteras till Rwanda med stöd av väpnade grupper och sedan säljs därifrån till internationella köpare.
L.Denna konflikt har hamnat i skuggan av det globala fokuset på kriserna i Mellanöstern och Ukraina, trots att fler än 10miljoner människor mist livet under de många åren av våld, varav uppskattningsvis 3000 människor dödades på bara några dagar.
1.Europaparlamentet fördömer morden på kristna i Demokratiska republiken Kongo och alla våldshandlingar mot dem, och uttrycker sin solidaritet med de drabbade.
2.Europaparlamentet noterar att Demokratiska republiken Kongo placeras på 35:e plats i Open Doors rapport World Watch List 2025 över länder där kristna förföljs på grund av sin tro. Parlamentet betonar att kristna utsätts för allvarlig förföljelse och våld från i synnerhet islamistiska grupper. Parlamentet betonar att Allierade demokratiska styrkorna för bort och dödar kristna och attackerar kyrkor, vilket leder till terror, otrygghet och tvångsförflyttningar av befolkningsgrupper. Parlamentet vill dessutom understryka att M23 även riktar in sig på kristna civila. Parlamentet finner M23:s delaktighet i det utbredda våldet i Demokratiska republiken Kongo oroande. Parlamentet noterar EU:s sanktioner mot personer som innehar ledande befattningar i Rwandas försvarsstyrkor ochM23. Parlamentet kräver att Rwandas regering drar tillbaka sina trupper från Demokratiska republiken Kongo och upphör med sitt samarbete medM23. Parlamentet noterar att Demokratiska republiken Kongo ligger på fjärde plats på Global Christian Reliefs lista över länder där kristna har tvingats fly från sina hem på grund av våld.
3.Europaparlamentet finner det växande hotet från Iscap i Centralafrika oroande. Parlamentet konstaterar att det växande antalet våldsamma attacker visar att Iscap har både viljan och den operativa förmågan att intensifiera sin terrorkampanj och sina våldsamma attacker mot kristna. Parlamentet anser att det finns risk för att Islamiska statens expansion i Centralafrika utgör ett hot mot hela kontinentens säkerhet.
4.Europaparlamentet anser att kommissionen genom att dröja med utnämnandet av ett särskilt EU-sändebud för religionsfrihet i nästan tre år signalerat till omvärlden att frågan om förföljelse av kristna runtom i världen inte tillhör EU:s prioriteringar. Parlamentet konstaterar att detta återspeglar kommissionens politik inom EU, då man enbart utsett en samordnare för bekämpning av hat mot muslimer och bortser från det ökande våldet mot kristna i EU. Parlamentet finner denna brist på engagemang mycket beklaglig och problematisk mot bakgrund av det ökande våldet mot kristna i hela världen. Parlamentet anser att den avsevärda fördröjningen av utnämningen av EU:s särskilda sändebud för religionsfrihet minskar trovärdigheten hos EU:s engagemang i skyddet av religionsfriheten och olika trosuppfattningar utanför unionens gränser.
5.Europaparlamentet välkomnar programmet ”Hungary Helps”, som hjälper kristna grupper att bygga upp sin tillvaro på nytt efter förföljelse och där man leder projekt, återuppbygger institutioner och förbättrar utbildningen och hälso- och sjukvården efter våldsamma förföljelser av islamiska terroristgrupper. Parlamentet betonar att det ungerska initiativet, som gör det möjligt för människor att skapa sig en framtid i sitt eget land, också är en viktig migrationsförebyggande strategi. Parlamentet ser positivt på att programmet ”Hungary Helps” och den reformerta kyrkan i Ungern kommer att ge donationer för att hjälpa offren för de islamistiska terrorattackerna mot kristna i Demokratiska republiken Kongo. Parlamentet välkomnar samarbetet mellan Ungerns och Italiens regeringar på detta område, som går ut på att ta gemensamma initiativ i Afrika, med fokus på stöd för förföljda kristna. Parlamentet hoppas att Ungerns och Italiens policy kommer att inspirera andra medlemsstater att göra likadant.
6.Europaparlamentet uppmanar EU och EU:s särskilda sändebud för religionsfrihet att ta alla nödvändiga diplomatiska och politiska initiativ för att skydda kristna i Demokratiska republiken Kongo.
7.Europaparlamentet uppmanar Demokratiska republiken Kongo och dess myndigheter att genomföra en grundlig utredning av morden och att säkerställa att de ansvariga brottslingarna ställs inför rätta.
8.Europaparlamentet uppmanar Demokratiska republiken Kongo och dess myndigheter att vidta omedelbara och effektiva åtgärder för att skydda kristna grupper och alla religiösa minoriteter från ytterligare våld och förföljelse.
9.Europaparlamentet uppmanar Demokratiska republiken Kongo och dess myndigheter att ge ekonomiskt och logistiskt stöd till lokala och internationella humanitära organisationer som bistår dem som utsätts för religiös förföljelse i Demokratiskarepubliken Kongo.
10.Europaparlamentet välkomnar de religiösa ledarnas insatser för fred och dialog och uppmanar alla berörda parter att försöka hitta konstruktiva lösningar istället för att tillgripa våld.
11.Europaparlamentet uppmuntrar de regionala och internationella afrikanska organen, till exempel Afrikanska unionen och Östafrikanska gemenskapen, att ta ledningen i arbetet med att bekämpa konflikten, eftersom det är de som är bäst lämpade för denna uppgift. Parlamentet uppmuntrar dessa afrikanska organ att stärka samarbetet kring terrorismbekämpning, underrättelseutbyte och militär samordning mot extremistgrupper som är verksamma i regionen.
12.Europaparlamentet riktar en kraftfull uppmaning till EU att samarbeta med regionala och internationella aktörer för att skydda civilbefolkningen och kristna grupper och ställa förövarna av dessa brott inför rätta.
13.Europaparlamentet betonar behovet av att hantera dessa brott på Afrikanska unionens nivå.
14.Europaparlamentet uppmanar kommissionen att avbryta genomförandet av det samförståndsavtal om hållbara värdekedjor för råvaror som undertecknades med Rwanda i februari2024, mot bakgrund av trovärdiga rapporter som kopplar Rwanda till olaglig utvinning och export av mineraler från östra Demokratiska republiken Kongo, bland annat genom landets stöd för den väpnade gruppenM23. Parlamentet understryker att en fortsatt tillämpning av detta avtal riskerar att underblåsa den pågående konflikten, undergräva den regionala stabiliteten och leda till ännu fler mord på kristna i regionen.
15.Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna resolution till rådet, kommissionen, vice ordföranden för kommissionen/unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik, EU:s särskilda sändebud för religionsfrihet, medlemsstaternas regeringar och parlament, FN:s generalsekreterare, FN:s särskilda rapportör om religions- och trosfrihet, den särskilda rapportören om tortyr och annan grym, omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning, Afrikanska unionens kommissionsledamot med ansvar för politiska frågor, fred och säkerhet, Demokratiskarepubliken Kongos regering och parlament, Afrikanska unionen och Östafrikanska gemenskapen.