Ϸվ

Förslag till resolution - B10-0216/2025Förslag till resolution
B10-0216/2025

FÖRSLAG TILL RESOLUTIONom riktade attacker mot kristna i Demokratiska republiken Kongo: försvar av religionsfrihet och säkerhet

28.3.2025-()

till följd av uttalanden av rådet och kommissionen
i enlighet med artikel 136.2 i arbetsordningen

Adam Bielan, Mariusz Kamiński, Sebastian Tynkkynen, Cristian Terheş, Maciej Wąsik, Aurelijus Veryga, Jadwiga Wiśniewska, MałgorzataGosiewska, Waldemar Tomaszewski, Joachim Stanisław Brudziński
för ECR-gruppen

Se även det gemensamma resolutionsförslagetRC-B10-0211/2025

öڲԻ:
Dokumentgång i plenum
ٴǰܳԳٲåԲ:
B10-0216/2025
Ingivna texter :
B10-0216/2025
Debatter :
Omröstningar :
Antagna texter :

10‑0216/2025

Europaparlamentets resolution om riktade attacker mot kristna i Demokratiskarepubliken Kongo: försvar av religionsfrihet och säkerhet

()

Europaparlamentet utfärdar denna resolution

med beaktande av den allmänna förklaringen om de mänskliga rättigheterna, som bekräftar rätten till tanke-, samvets- och religionsfrihet samt rätten att utöva sin religion eller trosuppfattning genom undervisning, andaktsövningar, religionsutövning och iakttagande av religiösa sedvänjor,

med beaktande av den internationella konventionen om medborgerliga och politiska rättigheter, som erkänner individers rätt till religionsfrihet, inbegripet frihet för religionsutövning och frihet att iaktta religiösa sedvänjor,

med beaktande av Demokratiska republiken Kongos konstitution, som garanterar alla medborgares rätt till samvetsfrihet och till fri religionsutövning,

med beaktande av FN:s förklaring om avskaffande av alla former av intolerans och diskriminering på grundval av religion eller trosuppfattning, som antogs av FN:sgeneralförsamling den 25 november 1981,

med beaktande av den europeiska konventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna, särskilt artikel 9, som garanterar rätten till tanke-, samvets- och religionsfrihet,

med beaktande av rapporter från FN och många andra människorättsorganisationer, i vilka det redogörs för ökningen av attacker och urskillningslösa mord samt pågående kränkningar av trosfriheten av väpnade grupper, däribland islamistiska militanter, mot kristna samfund i östra Demokratiska republiken Kongo,

med beaktande av artikel 136.2 i arbetsordningen, och av följande skäl:

A.Demokratiska republiken Kongo har i årtionden varit föremål för omfattande våld och instabilitet i sina östra provinser, vilket har förvärrats av väpnade konflikter som har skapat en grogrund för framväxten av över 100 extremistgrupper som riktar in sig på utsatta befolkningsgrupper, däribland religiösa samfund.

B.Kristna i Demokratiska republiken Kongos östra provinser är föremål för ett ökande antal riktade attacker, mord och bortföranden samt förstörelse av deras egendom, som begås av väpnade grupper med extremistiska ideologier.

C.Enligt lokala rapporter bortfördes 70 kristna i byn Mayba den 13 februari 2025 och hittades senare döda i en kyrka i närheten av Kasanga. Attacken uppges ha begåtts av militanter från Allierade demokratiska styrkorna (ADF).

D.ADF är en av de mest framträdande extremistgrupperna med uttryckliga religiösa mål, särskilt sedan dess ledare utlovade lojalitet till Islamiska staten i Irak och Syrien (IS) 2019.

E.I maj 2020 deltog ADF i IS globala ”utmattningsslag” (Battle of Attrition), som särskilt riktade sig mot kristna samfund i sju grannskap i nordöstra Demokratiska republiken Kongo. 2021 mottog en framträdande lokal muslimsk ledare dödshot från ADF och sköts senare ihjäl. 2023 bombade ADF gudstjänster vid en pentekostal kyrka i Kasindi och dödade 14 personer. I januari 2024 dödade ADF åtta personer i Beni under en attack mot en pentekostal kyrka, och i maj 2024 dödade angripare från ADF 14katoliker i provinsen Nordkivu då de vägrat att konvertera till islam. ADF uppges också ha avrättat 11 kristna i byn Ndimo i Ituri-provinsen och ha kidnappat flera andra.

F.Utöver ADF har flera väpnade grupper i östra Demokratiska republiken Kongo politiserat religion och riktat in sig på religiös infrastruktur som en del av sina upprorsstrategier.

G.Under 2024 uppges 355 människor ha dödats i Demokratiska republiken Kongo på grund av sin tro, jämfört med 261 under 2023, medan uppskattningsvis 10000 personer var internflyktingar på grund av sin tro, vilket är en tiofaldig ökning sedan 2023. Hus har plundrats och bränts ned, skolor har flyttats, kyrkor och hälso- och sjukvårdsinrättningar har stängts, och flera kristna byar har övergivits helt och hållet.

H.Attackerna mot kristna är en del av en bredare trend med upptrappat våld och religiös intolerans, och religiösa ledare och samfund hotas i allt högre grad i områden som kontrolleras av väpnade grupper.

I.De handlingar som den senaste tiden har utförts av rebellgruppen 23 mars-rörelsen (M23) har ytterligare förvärrat sårbarheten hos religiösa samfund i regionen.

J.Personer som har konverterat till kristendom från islam och ursprungsreligioner utsätts för påtryckningar från sina familjer att återgå till sina tidigare trosuppfattningar.

K.Lokala och internationella människorättsorganisationer har dokumenterat många fall av religiöst våld i Demokratiska republiken Kongo, vilket belyser statens misslyckande med att tillhandahålla tillräckligt skydd. Demokratiska republiken Kongos regering har visat en stark avsikt att ta itu med konsekvenserna av väpnade gruppers våld i östra Demokratiska republiken Kongo, men regeringens åtagande att särskilt skydda religionsfriheten ifrågasätts till följd av den senaste tidens utveckling.

L.EU har upprepade gånger bekräftat sitt engagemang för att främja och skydda religionsfriheten globalt och har vidtagit åtgärder för att bekämpa religiös förföljelse och intolerans i olika delar av världen. Kristna är den mest förföljda religiösa gruppen i världen.

M.Parlamentet har konsekvent efterlyst ökade internationella insatser för att bekämpa religiös förföljelse och ställa de personer som bär ansvaret för angrepp mot religiösa samfund till svars.

1.Europaparlamentet fördömer skarpt de riktade attackerna mot kristna samfund i Demokratiska republiken Kongo, inbegripet mord, bortföranden och förstörelse av religiös egendom, och efterlyser ett omedelbart stopp för sådana våldshandlingar.

2.Europaparlamentet är djupt oroat över situationen för kristna och kristna konvertiter från islam och ursprungsreligioner i regionen, som står inför en allvarlig och eskalerande kris på till följd av en kombination av militanta hot, familjetryck och politisk inblandning.

3.Europaparlamentet uttrycker sin djupa oro över det våld som begåtts av ADF och andra extremistgrupper i östra Demokratiska republiken Kongo och understryker att det kaos som skapats av M23-rebellgruppen ytterligare har förvärrat religiösa samfunds sårbarhet.

4.Europaparlamentet kräver att alla former av våld omedelbart upphör och att alla parter som är inblandade i den pågående konflikten i östra Demokratiska republiken Kongo åtar sig att respektera internationell humanitär rätt.

5.Europaparlamentet uppmanar Demokratiska republiken Kongos regering att motverka extremistisk propaganda och tillhandahålla väpnad säkerhet vid kyrkor och andra religiösa byggnader.

6.Europaparlamentet efterlyser inrättandet av mekanismer för tidig varning för att effektivare förebygga och reagera på ADF:s och andra väpnade gruppers attacker mot civila.

7.Europaparlamentet betonar den avgörande betydelsen av att stödja Demokratiskarepubliken Kongos regering när det gäller att stärka rättsstatsprincipen, förbättra säkerheten och säkerställa skyddet av religiösa samfund som är i fara, samtidigt som man ser till att de som utfört angrepp mot religiösa samfund ställs inför rätta.

8.Europaparlamentet upprepar kraven på internationell solidaritet när det gäller att försvara religionsfriheten och skydda religiösa minoriteter i konfliktområden, särskilt i Demokratiska republiken Kongo, samtidigt som man tar itu med de bakomliggande orsakerna till våldsbejakande extremism i Demokratiska republiken Kongo och dess grannskap.

9.Europaparlamentet uppmuntrar inrättandet av säkra zoner i östra Demokratiska republiken Kongo, där religiösa samfund och andra civila som har blivit måltavlor kan få tillgång till juridiska tjänster och psykologiskt stöd.

10.Europaparlamentet betonar behovet av en övergripande strategi som kombinerar humanitärt bistånd, fredsbyggande initiativ och stöd till rättsstatsprincipen för att säkerställa ett varaktigt skydd för alla religiösa samfund i Demokratiska republiken Kongo, inbegripet kristna. Parlamentet understryker den roll som religiösa samfund i Demokratiska republiken Kongo spelar för att främja fred, social sammanhållning och lokalsamhällenas välbefinnande.

11.Europaparlamentet uppmanar med kraft EU att stå fast vid sitt åtagande att främja religionsfrihet och skydda religiösa samfund och se till att dessa gruppers rättigheter prioriteras i EU:s utrikespolitik.

12.Europaparlamentet efterlyser ett utökat samarbete mellan EU och Afrikanska unionen samt regionala aktörer för att främja stabilitet och förhindra extremistgrupper från att använda religion som ett verktyg för våld och splittring.

13.Europaparlamentet noterar med oro det växande inflytandet från den ryska ortodoxa kyrkan i Afrika, som är en stark anhängare av Putinregimen och dess våldsamma, olagliga krig i Ukraina. Parlamentet understryker att den ryska ortodoxa kyrkan den29december 2021 officiellt tillkännagav bildandet av det afrikanska exarkatet, som består av två stift: Sydafrikanska stiftet, som omfattar 24 länder, och Nordafrikanska stiftet, som omfattar 31 länder.

14.Europaparlamentet understryker att detta steg avsevärt ökar den ryska ortodoxa kyrkans inflytande på hela den afrikanska kontinenten och inkräktar på jurisdiktionen för det grekisk-ortodoxa patriarkatet av Alexandria, som har det officiella kanoniska ansvaret för hela den afrikanska kontinenten. Parlamentet understryker att denna utveckling väcker betydande frågor om Ryska federationens bredare geopolitiska och ideologiska mål i Afrika.

15.Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna resolution till rådet, kommissionens vice ordförande/unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik, Europeiska utrikestjänsten, Afrikanska unionen, det gemensamma ministerrådet och den gemensamma parlamentariska församlingen för Organisationen för stater i Afrika, Karibien och Stillahavsområdet och EU, FN:s generalsekreterare, och till regeringen och parlamentet i Demokratiska republiken Kongo.

Senaste uppdatering: 2 april 2025
Rättsligt meddelande-Integritetspolicy