Ϸվ

Forrige
æٱ
Europa-Parlamentets forretningsorden
9. valgperiode-November 2023
EPUB145kPDF675k
INDHOLDSFORTEGNELSE
OPLYSNING TIL LÆSEREN
KOMPENDIUM OVER DE VIGTIGSTE RETSAKTER MED RELATION TIL FORRETNINGSORDENEN
Udgave, der træder i kraft den 16. juli 2024PDF

BILAG I : ADFÆRDSKODEKS FOR EUROPA PARLAMENTETS MEDLEMMER VEDRØRENDE INTEGRITET OG GENNEMSIGTIGHED

Artikel 1:Vejledende principper

Under udførelsen af deres opgaver:

(a)lader Europa-Parlamentets medlemmer sig inspirere af, og handler i overensstemmelse med, følgende generelle adfærdsprincipper: upartiskhed, integritet, gennemsigtighed, omhu, ærlighed, ansvarsbevidsthed og respekt for Parlamentets værdighed og omdømme

(b)handler Europa-Parlamentets medlemmer udelukkende i almenvellets interesse uden at opnå eller forsøge at opnå nogen direkte eller indirekte fordel eller anden ydelse.

Artikel 2:Medlemmernes vigtigste forpligtelser

Europa-Parlamentets medlemmer er under udøvelsen af deres mandat forpligtet til:

(a)ikke at indgå nogen som helst aftale om at handle eller stemme til fordel for en fysisk eller juridisk tredjepart, hvis dette kan kompromittere deres stemmefrihed i henhold til artikel 6 i akten af 20. september 1976 om almindelige direkte valg af medlemmerne af Europa-Parlamentet og artikel 2 i statutten for Europa-Parlamentets medlemmer

(b)ikke at anmode om, acceptere eller modtage nogen som helst direkte eller indirekte fordel eller anden ydelse, herunder kontant eller i naturalier, til gengæld for en specifik adfærd inden for rammerne af deres parlamentariske arbejde og omhyggeligt at undgå enhver situation, der på nogen måde kan fremstå som et udtryk for korruption eller utilbørlig påvirkning.

(c)ikke at engagere sig i betalt lobbyvirksomhed, som står i direkte forbindelse med Unionens beslutningsproces.

Artikel 3:Interessekonflikter

1.Der foreligger en interessekonflikt, når et medlem af Europa-Parlamentet i udøvelsen af sit mandat i almenvellets interesse på utilbørlig vis kan påvirkes af årsager, der involverer medlemmets familie, følelsesliv eller økonomiske interesser, eller enhver anden direkte eller indirekte privat interesse.

Der er ikke tale om en interessekonflikt, når medlemmet opnår en fordel udelukkende i kraft af sit tilhørsforhold til befolkningen som helhed eller til en bred personkategori.

2.Medlemmerne gør enhver rimelig indsats for at opdage interessekonflikter.

Et medlem, der bliver klar over, at vedkommende befinder sig i en interessekonflikt, bestræber sig omgående på at løse den. Hvis medlemmet er ude af stand til at løse den, sikrer vedkommende, at den pågældende private interesse oplyses i overensstemmelse med artikel 4.

3.Uden at det berører stk. 2, giver medlemmerne, inden de udtaler sig eller stemmer på plenarmødet eller i Parlamentets organer, offentligt meddelelse om enhver interessekonflikt i relation til det spørgsmål, der behandles, når denne interessekonflikt ikke tydeligt fremgår af de oplysninger, der er afgivet i henhold til artikel 4. Denne meddelelse gives mundtligt ved at tage ordet under det pågældende møde.

4.Før et medlem påtager sig hvervet som næstformand, kvæstor, formand eller næstformand for et udvalg eller en delegation, indgiver medlemmet en erklæring om, hvorvidt vedkommende er klar over at befinde sig i en interessekonflikt med hensyn til dette hvervs ansvarsområder eller ej.

Hvis medlemmet er klar over at befinde sig i en sådan interessekonflikt, beskriver vedkommende konflikten i denne erklæring. I så fald kan medlemmet kun påtage sig hvervet, hvis det respektive organ beslutter, at interessekonflikten ikke hindrer medlemmet i at udøve sit mandat i almenvellets interesse.

Hvis en sådan interessekonflikt opstår under udøvelsen af det pågældende hverv, indgiver medlemmet en erklæring, som beskriver denne konflikt, og afholder sig fra at udøve sit ansvar med hensyn til denne konfliktsituation, medmindre det respektive organ beslutter, at interessekonflikten ikke hindrer medlemmet i at udøve sit mandat i almenvellets interesse.

5.Et medlem, der foreslås som ordfører eller skyggeordfører eller som deltager i en officiel delegation eller i interinstitutionelle forhandlinger, skal indgive en erklæring om, hvorvidt vedkommende er klar over at befinde sig i en interessekonflikt med hensyn til henholdsvis betænkningen eller udtalelsen eller den pågældende delegation eller de pågældende forhandlinger eller ej. Hvis medlemmet er klar over at befinde sig i en sådan interessekonflikt, beskriver vedkommende konflikten i denne erklæring.

Hvis det medlem, der er foreslået som ordfører, erklærer, at vedkommende befinder sig i en interessekonflikt, kan det respektive udvalg med et flertal af de afgivne stemmer træffe afgørelse om, at medlemmet alligevel kan udpeges til ordfører med den begrundelse, at konflikten ikke hindrer medlemmet i at udøve sit mandat i almenvellets interesse.

Hvis det medlem, der er foreslået som skyggeordfører, eller som deltager i en officiel delegation eller i interinstitutionelle forhandlinger, erklærer, at vedkommende befinder sig i en interessekonflikt, kan den respektive politiske gruppe træffe afgørelse om, at medlemmet alligevel kan udpeges til skyggeordfører eller deltager i en officiel delegation eller i interinstitutionelle forhandlinger med den begrundelse, at konflikten ikke hindrer medlemmet i at udøve sit mandat i almenvellets interesse. Det respektive organ kan dog modsætte sig denne udpegning med et flertal på to tredjedele af de afgivne stemmer.

6.Præsidiet udarbejder formularen til de erklæringer, der er nævnt i nærværende artikels stk. 4 og 5 i henhold til artikel 12. Sådanne erklæringer offentliggøres på medlemmernes onlineside på Parlamentets websted.

Artikel 4:Erklæring om private interesser

1.Af hensyn til gennemsigtigheden og ansvarligheden indgiver Europa-Parlamentets medlemmer en erklæring om private interesser til formanden inden udløbet af den første mødeperiode efter valget til Europa-Parlamentet (eller, i løbet af valgperioden, inden for 30 kalenderdage efter deres indtræden i Parlamentet) ved hjælp af den formular, som Præsidiet udarbejder i henhold til artikel 12. De underretter formanden om enhver ændring, der har konsekvenser for deres erklæring, senest ved udgangen af den måned, der følger efter denne ændring.

2.Erklæringen om private interesser skal indeholde detaljerede og nøjagtige oplysninger om følgende:

(a)medlemmets erhvervsarbejde i de sidste tre år forud for indtræden i Parlamentet samt deltagelse i det samme tidsrum i ledelsen eller bestyrelsen for erhvervsvirksomheder, ikke-statslige organisationer, foreninger eller enhver anden form for organ med status som juridisk person

(b)enhver aflønnet aktivitet, som udføres sideløbende med udøvelsen af medlemmets mandat, herunder enhedens navn samt aktivitetens område og karakter, hvis det samlede vederlag for alle medlemmets eksterne aktiviteter overstiger 5 000 EUR brutto pr. kalenderår

(c)deltagelse i ledelsen eller bestyrelsen for erhvervsvirksomheder, ikke-statslige organisationer, foreninger eller enhver anden form for organ med status som juridisk person eller udøvelse af enhver anden form for ekstern virksomhed

(d)enhver deltagelse i en virksomhed eller et partnerskab, når dette kan få konsekvenser for den offentlige politik, eller når denne deltagelse giver medlemmet væsentlig indflydelse på det pågældende foretagendes anliggender

(e)enhver støtte i form af penge, personale eller materiale, som medlemmet modtager ud over midlerne fra Parlamentet i forbindelse med sine politiske aktiviteter fra tredjeparter, med angivelse af disses identitet

(f)enhver direkte eller indirekte privat interesse, jf. artikel 3, stk. 1, som kan påvirke udøvelsen af medlemmets mandat, og som ikke er omhandlet i litra a)-e).

3.For hvert litra der skal opgives, jf. stk. 2, angiver medlemmet i påkommende tilfælde, om det giver indtægter eller andre fordele eller ej.

Hvis det giver indtægter, angiver medlemmet også for hvert separat litra denne indtægts respektive beløb, og, hvor det er relevant, dens hyppighed. Karakteren af andre fordele beskrives.

4.De oplysninger, der afgives til formanden i henhold til stk. 1, 2 og 3, offentliggøres på Parlamentets websted i en lettilgængelig form.

5.Et medlem kan ikke vælges til hverv i Parlamentet eller dets organer, udpeges til ordfører eller skyggeordfører eller deltage i en officiel delegation eller interinstitutionelle forhandlinger, hvis den pågældende ikke har indgivet sin erklæring om private interesser.

6.Hvis formanden modtager oplysninger, der fører ham til at tro, at et medlems erklæring om private interesser er indholdsmæssigt urigtig eller forældet, anmoder formanden medlemmet om en præcisering. I mangel af en tilfredsstillende præcisering hører formanden det rådgivende udvalg om medlemmernes adfærd, der er oprettet i artikel 10. Hvis det rådgivende udvalg konkluderer, at erklæringen ikke er i overensstemmelse med denne adfærdskodeks, anbefaler det formanden at anmode medlemmet om at berigtige sin erklæring. Hvis formanden under hensyntagen til denne anbefaling konkluderer, at medlemmet har overtrådt denne adfærdskodeks, anmoder formanden det pågældende medlem om at berigtige angivelsen inden for 15 kalenderdage. Hvis et medlem ikke følger denne anmodning om berigtigelse, træffer formanden en begrundet afgørelse i henhold til artikel 11, stk. 3. Det pågældende medlem har adgang til de interne klagemuligheder, der er defineret i forretningsordenens artikel 177.

Artikel 5:Erklæring om aktiver

Medlemmerne erklærer deres aktiver og passiver i starten og slutningen af alle embedsperioder. Præsidiet udarbejder listen over de kategorier af aktiver og passiver, der skal erklæres, samt formularen til angivelsen. Sådanne erklæringer indgives til formanden og er kun tilgængelige for de relevante myndigheder, uden at det berører national lovgivning.

Artikel 6:Gaver eller tilsvarende begunstigelser

1.Europa-Parlamentets medlemmer må ikke i deres egenskab af medlemmer acceptere gaver eller tilsvarende begunstigelser, medmindre sådanne gaver eller begunstigelser har en skønsmæssig værdi på under 150 EUR og gives som udtryk for høflighed, eller såfremt de modtager sådanne gaver eller begunstigelser som udtryk for høflighed, når de repræsenterer Parlamentet ved officielle lejligheder.

2.Enhver gave med en skønsmæssig værdi på over 150 EUR, der gives til et medlem, jf. stk. 1, når medlemmet repræsenterer Parlamentet ved officielle lejligheder, overdrages til formanden og behandles i overensstemmelse med de gennemførelsesforanstaltninger, som Præsidiet fastsætter i henhold til artikel 12.

3.Bestemmelserne i stk. 1 og 2 finder ikke anvendelse på godtgørelser af medlemmernes rejse-, hotel- og opholdsudgifter eller på tredjeparters direkte afholdelse af sådanne udgifter helt eller delvist, hvis medlemmerne efter indbydelse og under udførelsen af deres opgaver deltager i en begivenhed arrangeret af tredjeparter. Medlemmerne underretter formanden om deres deltagelse i sådanne begivenheder og giver denne de nødvendige oplysninger i henhold til de gennemførelsesforanstaltninger, som Præsidiet fastsætter i henhold til artikel 12.

Artikel 7:Offentliggørelse af møder

1.Medlemmerne bør kun mødes med interesserepræsentanter, der er opført i åbenhedsregistret oprettet ved den interinstitutionelle aftale om et obligatorisk åbenhedsregister(1).

2.Medlemmerne offentliggør online alle planlagte møder, som vedrører Parlamentets arbejde:

(a)med interesserepræsentanter, der er omfattet af anvendelsesområdet for den interinstitutionelle aftale om et obligatorisk åbenhedsregister, eller

(b)med repræsentanter for offentlige myndigheder i tredjelande, herunder deres diplomatiske missioner og ambassader.

3.Forpligtelsen i stk. 2 finder anvendelse på møder, som medlemmet deltager i, eller som medlemmets parlamentariske assistenter deltager i på medlemmets vegne.

4.Uanset stk. 2 må medlemmerne ikke offentliggøre et møde, hvis offentliggørelsen heraf ville bringe en persons liv, fysiske integritet eller frihed i fare, og de kan beslutte ikke at offentliggøre et møde, hvis der er andre tvingende grunde til at bevare fortroligheden. Sådanne møder meddeles i stedet til formanden, som holder denne oplysning fortrolig eller træffer afgørelse om en anonymiseret eller forsinket offentliggørelse. Præsidiet fastsætter betingelserne for, at formanden kan offentliggøre en sådan meddelelse.

5.Præsidiet stiller den nødvendige infrastruktur til rådighed på Parlamentets websted.

6.Artikel 4, stk. 6, finder tilsvarende anvendelse.

Artikel 8:Erklæring om input

Uden at det berører kravet om at offentliggøre møder i henhold til artikel 7, angiver ordførerne, hvilke enheder eller personer de har fået input fra om forhold, der vedrører sagens emne, i et bilag til deres betænkning eller udtalelse. Artikel 7, stk. 4, finder tilsvarende anvendelse.

Artikel 9:Tidligere medlemmers aktiviteter

Tidligere medlemmer af Europa-Parlamentet, der i erhvervsmæssigt øjemed engagerer sig i lobbyvirksomhed eller repræsentation, som står i direkte forbindelse med Unionens beslutningsproces, bør underrette Europa-Parlamentet herom og kan ikke under hele dette engagements varighed påberåbe sig de rettigheder, som er tildelt tidligere medlemmer i henhold til de af Præsidiet fastsatte regler(2).

Medlemmerne må ikke engagere sig med tidligere medlemmer, hvis mandat ophørte mindre end seks måneder forinden, og som falder ind under de kategorier af personer, der er omhandlet i artikel 7, stk. 2, i nogen aktiviteter, der kunne give de tidligere medlemmer mulighed for at påvirke formuleringen eller gennemførelsen af politik eller lovgivning eller Parlamentets beslutningsprocesser.

Artikel 10:Det rådgivende udvalg om medlemmernes adfærd

1.Der nedsættes et rådgivende udvalg om medlemmernes adfærd (herefter benævnt "det rådgivende udvalg").

2.Det rådgivende udvalg består af otte nuværende medlemmer af Europa-Parlamentet, der udpeges af formanden ved begyndelsen af deres embedsperiode under hensyntagen til de pågældende medlemmers erfaring og den politiske ligevægt samt en ligelig kønsfordeling.

Formandskabet roterer hver sjette måned blandt medlemmerne af det rådgivende udvalg.

3.Formanden udpeger ligeledes, ved begyndelsen af sin embedsperiode, reservemedlemmer til det rådgivende udvalg, dvs. et medlem for hver politisk gruppe, som ikke er repræsenteret i det rådgivende udvalg.

Fremsættes der påstand om, at denne adfærdskodeks er blevet overtrådt af et medlem af en politisk gruppe, som ikke er repræsenteret i det rådgivende udvalg, eller i tilfælde af en anmodning vedrørende et sådant medlem i henhold til stk. 5, bliver det relevante reservemedlem det niende fuldgyldige medlem af det rådgivende udvalg.

4.Fremsættes der påstand om, at denne adfærdskodeks er blevet overtrådt af et fast medlem eller et reservemedlem i det rådgivende udvalg, må det pågældende faste medlem eller reservemedlem ikke deltage i det rådgivende udvalgs arbejde om denne påståede overtrædelse.

5.Det rådgivende udvalg giver, i fortrolighed og inden for en frist på 30 kalenderdage, ethvert medlem, som anmoder herom, retningslinjer for fortolkningen og anvendelsen af bestemmelserne i denne adfærdskodeks, navnlig med hensyn til interessekonflikter. Medlemmet har ret til at forlade sig på disse retningslinjer.

Efter anmodning fra formanden vurderer det rådgivende udvalg ligeledes påståede tilfælde af overtrædelser af denne adfærdskodeks og rådgiver formanden om, hvilke foranstaltninger der eventuelt skal træffes.

Det rådgivende udvalg overvåger proaktivt medlemmernes overholdelse af denne adfærdskodeks og dens gennemførelsesbestemmelser. Det underretter formanden om eventuelle overtrædelser af disse bestemmelser.

Påståede overtrædelser af denne adfærdskodeks kan indberettes direkte til det rådgivende udvalg, som kan vurdere dem og rådgive formanden om, hvilke foranstaltninger der eventuelt skal træffes. Præsidiet kan vedtage regler for den procedure, der skal anvendes til at indberette påståede overtrædelser.

6.Det rådgivende udvalg kan anmode om rådgivning fra eksterne eksperter i fuld fortrolighed.

7.Det rådgivende udvalg offentliggør en årlig rapport om sine aktiviteter og gør jævnligt medlemmerne opmærksomme på denne adfærdskodeks og dens gennemførelsesbestemmelser.

Artikel 11:Procedure i tilfælde af påståede overtrædelser af denne adfærdskodeks

1.Når der er grund til at tro, at et medlem af Europa-Parlamentet kan have overtrådt denne adfærdskodeks, skal formanden forelægge sagen for det rådgivende udvalg.

2.Det rådgivende udvalg undersøger omstændighederne omkring den påståede overtrædelse og kan i den forbindelse høre det pågældende medlem. Det giver på grundlag af sine konklusioner en henstilling til formanden, herunder, hvis relevant, en sanktion, der kan omfatte en eller flere af de forholdsregler, der er opregnet i forretningsordenens artikel 176, stk. 5, 6 og 7.

3.Konkluderer formanden under hensyntagen til denne henstilling og efter at have opfordret det pågældende medlem til at forelægge skriftlige bemærkninger, at det pågældende medlem har overtrådt denne adfærdskodeks, træffer han en begrundet afgørelse om pålæggelse af en sanktion. Formanden underretter medlemmet om den begrundede afgørelse.

Den pålagte sanktion kan omfatte en eller flere af de forholdsregler, der er opregnet i forretningsordenens artikel 176, stk. 5, 6 og 7.

4.Det pågældende medlem har adgang til de interne klagemuligheder, der er defineret i forretningsordenens artikel 177.

5.Formanden forelægger også systematiske, alvorlige eller gentagne tilfælde af manglende overholdelse af offentliggørelsesforpligtelserne i denne adfærdskodeks for det rådgivende udvalg.

Artikel 12:Gennemførelse

Præsidiet vedtager gennemførelsesbestemmelser til denne adfærdskodeks, herunder en procedure til kontrol af overholdelsen og kurser for medlemmerne.

Præsidiet kan stille forslag om en revision af denne adfærdskodeks.

(1)Interinstitutionel aftale af 20. maj 2021 mellem Europa-Parlamentet, Rådet for Den Europæiske Union og Europa-Kommissionen om et obligatorisk åbenhedsregister (EUT L 207 af 11.6.2021, s. 1).
(2)Præsidiets afgørelse af 17. april 2023 om tidligere medlemmer af Europa-Parlamentet.
Seneste opdatering: 24. oktober 2023Juridisk meddelelse-Databeskyttelsespolitik