Ϸվ

Edellinen
Seuraava
Euroopan parlamentin työjärjestys
Yhdeksäs vaalikausi-Marraskuu 2023
EPUB149kPDF670k
Ä۳
HUOMAUTUS
TÄRKEIMPIEN TYÖJÄRJESTYKSEEN LIITTYVIEN SÄÄDÖSTEN KOONNOS
16. heinäkuuta 2024 voimaantuleva versioPDF

LIITE I : NUHTEETTOMUUTTA JA AVOIMUUTTA KOSKEVAT EUROOPAN PARLAMENTIN JÄSENTEN MENETTELYSÄÄNNÖT

1 artikla:Pääperiaatteet

Edustajantointa hoitaessaan Euroopan parlamentin jäsenet

(a)noudattavat toiminnassaan seuraavia yleisiä toimintaperiaatteita: pyyteettömyys, nuhteettomuus, avoimuus, huolellisuus, rehellisyys, vastuullisuus ja parlamentin arvokkuuden ja maineen varjeleminen,

(b)toimivat ainoastaan yleisen edun mukaisesti eivätkä saa tai pyri saamaan minkäänlaista suoraa tai epäsuoraa etua tai muuta palkkiota.

2 artikla:Jäsenten tärkeimmät velvollisuudet

Edustajantoimessaan Euroopan parlamentin jäsenet

(a)eivät tee mitään sopimusta, joka saisi heidät toimimaan tai äänestämään kolmannen luonnollisen henkilön tai oikeushenkilön edun mukaisesti, mikä saattaisi vaarantaa heidän äänestysvapautensa sellaisena kuin se on heille annettu Euroopan parlamentin jäsenten valitsemisesta yleisillä, välittömillä vaaleilla 20 päivänä syyskuuta 1976 annetun säädöksen 6 artiklassa sekä Euroopan parlamentin jäsenten asemaa koskevien sääntöjen 2 artiklassa,

(b)eivät vaadi, hyväksy tai ota vastaan mitään suoraa tai epäsuoraa etua tai muuta palkkiota, ei myöskään rahana tai luontoisetuna, siitä, että he käyttäytyvät tietyllä tavalla työssään parlamentissa, ja välttävät huolellisesti tilanteita, jotka voivat viitata lahjontaan, korruptioon tai sopimattomaan vaikuttamiseen.

(c)eivät harjoita unionin päätöksentekoprosessiin suoraan liittyvää vastikkeellista edunvalvontatoimintaa.

3 artikla:Eturistiriidat

1.Eturistiriita vallitsee silloin, kun Euroopan parlamentin jäsenen edustajantoimen hoitamiseen yleisen edun mukaisesti voidaan vaikuttaa epäasianmukaisesti hänen perhe- tai tunnesiteisiinsä tai taloudellisiin sidonnaisuuksiinsa taikka muihin suoriin tai välillisiin yksityisiin sidonnaisuuksiin liittyvistä syistä.

Eturistiriitaa ei ole, jos jäsen hyötyy ainoastaan siitä, että hän kuuluu tiettyyn väestöön tai laajaan henkilöryhmään.

2.Jäsenten on pyrittävä kaikin kohtuullisin keinoin havaitsemaan eturistiriidat.

Jäsenen, joka tulee tietoiseksi eturistiriidastaan, on välittömästi pyrittävä ratkaisemaan se. Jos jäsen ei kykene ratkaisemaan sitä, hänen on varmistettava, että kyseinen yksityinen sidonnaisuus ilmoitetaan 4 artiklan mukaisesti.

3.Jäsenten on ilmoitettava ennen puheenvuoroaan tai äänestystä täysistunnossa tai parlamentin elimissä kaikki käsiteltävänä olevaan kysymykseen liittyvät eturistiriidat, elleivät ne käy ilmi 4 artiklan mukaisesti ilmoitetuista tiedoista, sanotun kuitenkaan rajoittamatta 2 kohdan soveltamista. Ilmoitus on tehtävä suullisesti käyttämällä puheenvuoro kyseisessä istunnossa tai kokouksessa.

4.Ennen kuin jäsen ryhtyy hoitamaan varapuhemiehen, kvestorin taikka valiokunnan tai valtuuskunnan puheenjohtajan tai varapuheenjohtajan tehtävää, hänen on annettava ilmoitus siitä, onko hänen tiedossaan eturistiriitaa, joka liittyy kyseisen tehtävän hoitamiseen.

Jos jäsenen tiedossa on tällainen eturistiriita, hänen on kuvailtava eturistiriita kyseisessä ilmoituksessa. Tässä tapauksessa hän voi ryhtyä hoitamaan kyseistä tehtävää vain, jos asianomainen elin päättää, että eturistiriita ei estä jäsentä hoitamasta edustajantointaan yleisen edun mukaisesti.

Jos eturistiriita ilmenee kyseisen tehtävän hoitamisen aikana, jäsenen on annettava ilmoitus, jossa hän kuvailee eturistiriidan, ja pidättäydyttävä hoitamasta tähän eturistiriitatilanteeseen liittyviä velvollisuuksiaan, paitsi jos asianomainen elin päättää, että eturistiriita ei estä jäsentä hoitamasta edustajantointaan yleisen edun mukaisesti.

5.Jäsenen, jota ehdotetaan esittelijäksi tai varjoesittelijäksi taikka valmistelijaksi tai varjovalmistelijaksi taikka virallisen valtuuskunnan tai toimielinten välisten neuvottelujen osanottajaksi, on annettava ilmoitus siitä, onko hänen tiedossaan eturistiriitaa, joka liittyy kyseiseen mietintöön tai lausuntoon tai kyseiseen valtuuskuntaan tai neuvotteluihin. Jos jäsen on tietoinen tällaisesta eturistiriidasta, hänen on kuvailtava eturistiriita kyseisessä ilmoituksessa.

Jos esittelijäksi tai valmistelijaksi ehdotettu jäsen ilmoittaa, että hänellä on eturistiriita, asianomainen valiokunta voi päättää annettujen äänten enemmistöllä, että jäsen voidaan kuitenkin nimittää esittelijäksi tai valmistelijaksi sillä perusteella, että eturistiriita ei estä jäsentä hoitamasta edustajantointaan yleisen edun mukaisesti.

Jos jäsen, jota on ehdotettu varjoesittelijäksi tai -valmistelijaksi taikka virallisen valtuuskunnan tai toimielinten välisten neuvottelujen osanottajaksi, ilmoittaa, että hänellä on eturistiriita, asianomainen poliittinen ryhmä voi päättää, että jäsen voidaan kuitenkin nimetä varjoesittelijäksi tai -valmistelijaksi taikka virallisen valtuuskunnan tai toimielinten välisten neuvottelujen osallistujaksi sillä perusteella, että eturistiriita ei estä jäsentä hoitamasta edustajantointaan yleisen edun mukaisesti. Asianomainen elin voi kuitenkin vastustaa nimeämistä annettujen äänten kahden kolmasosan enemmistöllä.

6.Puhemiehistö laatii 12 artiklan nojalla lomakkeen tämän artiklan 4 ja 5 kohdassa tarkoitettuja ilmoituksia varten. Ilmoitukset julkaistaan jäsenten verkkosivulla parlamentin verkkosivustolla.

4 artikla:Ilmoitus yksityisistä sidonnaisuuksista

1.Euroopan parlamentin jäsenet tekevät avoimuuden ja vastuuvelvollisuuden vuoksi puhemiehelle ilmoituksen yksityisistä sidonnaisuuksistaan ennen Euroopan parlamentin vaaleja seuraavan ensimmäisen istuntojakson päättymistä (tai vaalikauden aikana 30 kalenteripäivän kuluessa siitä, kun jäsen ryhtyy hoitamaan edustajantointa Euroopan parlamentissa) käyttäen puhemiehistön 12 artiklan nojalla laatimaa lomaketta. He ilmoittavat puhemiehelle kaikista ilmoitukseensa vaikuttavista muutoksista kutakin muutosta seuraavan kuukauden loppuun mennessä.

2.Yksityisiä sidonnaisuuksia koskevaan ilmoitukseen on sisällytettävä seuraavat tiedot yksityiskohtaisesti ja täsmällisesti esitettyinä:

(a)jäsenen ammatillinen toiminta kolmelta Euroopan parlamentin edustajantoimen vastaanottamista edeltäneeltä vuodelta sekä samalta ajanjaksolta hänen osallistumisensa yritysten, kansalaisjärjestöjen, yhdistysten tai muiden oikeushenkilöinä olemassa olevien elinten johtokuntiin tai hallituksiin,

(b)jäsenen edustajantoimensa ohella harjoittama vastikkeellinen toiminta, mukaan lukien yhteisön nimi sekä toiminnan ala ja luonne, kun kokonaiskorvaus jäsenen kaikesta ulkopuolisesta toiminnasta ylittää 5 000 euroa bruttona kalenterivuoden aikana,

(c)osallistuminen yritysten, kansalaisjärjestöjen, yhdistysten tai muiden oikeushenkilöinä olemassa olevien elinten johtokuntiin tai hallituksiin tai muun ulkopuolisen toiminnan harjoittaminen,

(d)osallistuminen yritykseen tai yhteenliittymään, jos tällä on mahdollisia seurauksia julkiselle politiikalle tai jos osallistuminen antaa jäsenelle merkittävää vaikutusvaltaa kyseisen elimen asioihin,

(e)poliittiseen toimintaan liittyvä kolmannen osapuolen jäsenelle myöntämä tuki, olipa se taloudellista taikka annettu työvoiman tai materiaalin muodossa, jonka hän saa Euroopan parlamentin myöntämän tuen lisäksi, sekä kyseisen kolmannen osapuolen nimi,

(f)kaikki 3 artiklan 1 kohdassa tarkoitetut suorat tai välilliset yksityiset sidonnaisuudet, jotka saattavat vaikuttaa jäsenen tehtävien hoitoon ja joita ei mainita a–e alakohdassa.

3.Jäsenen on tapauksen mukaan mainittava kunkin 2 kohdan nojalla ilmoitettavan toiminnan osalta, tuottaako se tuloja tai muita etuuksia.

Jos se tuottaa tuloja, jäsenen on ilmoitettava kunkin erillisen toiminnan osalta kyseisten tulojen määrä ja tarvittaessa niiden toistuvuus. Muiden etuuksien osalta on kuvattava niiden luonne.

4.Puhemiehelle 1, 2 ja 3 kohdan mukaisesti toimitetut tiedot julkaistaan parlamentin verkkosivustolla helppokäyttöisellä tavalla.

5.Jäsentä ei voida valita uudelleen parlamentin tai sen elinten luottamustehtäviin, nimittää esittelijäksi tai valmistelijaksi taikka nimetä varjoesittelijäksi tai -valmistelijaksi taikka valita osallistumaan viralliseen valtuuskuntaan tai toimielinten välisiin neuvotteluihin, jos hän ei ole esittänyt yksityisiä sidonnaisuuksia koskevaa ilmoitustaan.

6.Jos puhemies saa tietoja, joiden perusteella hän katsoo, että jäsenen yksityisiä sidonnaisuuksia koskevassa ilmoituksessa on huomattavia virheitä tai se ei ole ajan tasalla, puhemies pyytää jäseneltä selvitystä. Jos tyydyttävää selvitystä ei saada, puhemies kuulee 10 artiklan mukaisesti perustettua jäsenten toimintaa käsittelevää neuvoa-antavaa komiteaa. Jos neuvoa-antava komitea katsoo, että ilmoitus ei ole näiden menettelysääntöjen mukainen, se suosittaa puhemiehelle, että tämä pyytää jäsentä korjaamaan ilmoituksensa. Jos puhemies toteaa tämän suosituksen huomioon ottaen, että jäsen on rikkonut näitä menettelysääntöjä, hän pyytää jäsentä korjaamaan ilmoituksen 15 kalenteripäivän kuluessa. Jos jäsen ei noudata tätä korjauspyyntöä, puhemies tekee perustellun päätöksen 11 artiklan 3 kohdan mukaisesti. Työjärjestyksen 177 artiklassa määritellyt sisäiset oikeussuojakeinot ovat kyseisen jäsenen käytettävissä.

5 artikla:Ilmoitus varallisuudesta

Jäsenten on ilmoitettava kunkin toimikauden alussa ja lopussa varansa ja velkansa. Puhemiehistö laatii luettelon ilmoitettavien varojen ja velkojen luokista sekä ilmoituslomakkeen. Nämä ilmoitukset on toimitettava puhemiehelle, ja niiden on oltava ainoastaan asiaankuuluvien viranomaisten saatavilla, sanotun kuitenkaan rajoittamatta kansallisen lainsäädännön soveltamista.

6 artikla:Lahjat tai vastaavat etuisuudet

1.Euroopan parlamentin jäsenten on parlamentin jäsenen ominaisuudessa toimiessaan kieltäydyttävä vastaanottamasta lahjoja tai vastaavia etuisuuksia lukuun ottamatta kohteliaisuussyistä annettuja lahjoja tai etuisuuksia, joiden likimääräinen arvo on alle 150 euroa, tai heille Euroopan parlamentin virallisina edustajina kohteliaisuussyistä annettuja lahjoja tai etuisuuksia.

2.Kaikki jäsenelle hänen edustaessaan virallisesti Euroopan parlamenttia 1 kohdan mukaisesti annetut lahjat, joiden likimääräinen arvo on yli 150 euroa, on toimitettava puhemiehelle ja niitä on käsiteltävä puhemiehistön 12 artiklan nojalla vahvistamien täytäntöönpanotoimenpiteiden mukaisesti.

3.Edellä olevien 1 ja 2 kohdan määräyksiä ei sovelleta, kun korvataan jäsenten matka-, majoitus- tai oleskelukuluja tai kun kolmannet osapuolet maksavat nämä kulut suoraan, kokonaan tai osittain, jäsenten osallistuessa kutsusta ja edustajantointa hoitaessaan kolmansien osapuolten järjestämiin tilaisuuksiin. Jäsenten on ilmoitettava puhemiehelle osallistumisestaan tällaisiin tapahtumiin ja annettava vaadittavat tiedot puhemiehistön 12 artiklan nojalla vahvistamien täytäntöönpanotoimenpiteiden mukaisesti.

7 artikla:Tapaamisten julkistaminen

1.Jäsenten olisi tavattava ainoastaan pakollisesta avoimuusrekisteristä tehdyllä toimielinten välisellä sopimuksella(1) perustettuun avoimuusrekisteriin merkittyjä edunvalvojia.

2.Jäsenten on julkistettava verkossa kaikki parlamentin toimintaan liittyvät suunnitellut tapaamiset

(a)sellaisten edunvalvojien kanssa, jotka kuuluvat pakollisesta avoimuusrekisteristä tehdyn toimielinten välisen sopimuksen soveltamisalaan, tai

(b)kolmansien maiden viranomaisten edustajien kanssa, mukaan lukien niiden diplomaattiset edustustot ja suurlähetystöt.

3.Edellä 2 kohdassa määrättyä velvoitetta sovelletaan tapaamisiin, joihin jäsen tai hänen puolestaan toimivat jäsenen avustajat osallistuvat.

4.Poiketen siitä, mitä 2 kohdassa määrätään, jäsenet eivät saa julkistaa tapaamista, jonka julkistaminen vaarantaisi henkilön hengen, fyysisen koskemattomuuden tai vapauden, tai he voivat päättää olla julkistamatta tapaamista, jos luottamuksellisuuden säilyttämiseen on muita pakottavia syitä. Sen sijaan tällaiset tapaamiset ilmoitetaan puhemiehelle, joka pitää ilmoituksen luottamuksellisena tai päättää anonyymistä julkistamisesta tai julkistamisen lykkäämisestä. Puhemiehistö vahvistaa ehdot, joiden mukaisesti puhemies voi julkistaa tällaisen ilmoituksen.

5.Puhemiehistö huolehtii tarvittavasta infrastruktuurista parlamentin verkkosivustolla.

6.Sovelletaan 4 artiklan 6 kohdan määräyksiä soveltuvin osin.

8 artikla:Ilmoitus saaduista tiedoista

Esittelijät ja valmistelijat luettelevat mietintönsä tai lausuntonsa liitteessä yhteisöt tai henkilöt, joilta he ovat saaneet tietoja aiheeseen liittyvistä asioista, sanotun kuitenkaan rajoittamatta 7 artiklan mukaista vaatimusta julkistaa tapaamiset. Sovelletaan 7 artiklan 4 kohdan määräyksiä soveltuvin osin.

9 artikla:Entisten jäsenten toiminta

Euroopan parlamentin entisten jäsenten, jotka harjoittavat unionin päätöksentekoprosessiin suoraan liittyvää ammattimaista edunvalvonta- tai edustustoimintaa, olisi ilmoitettava siitä Euroopan parlamentille, eivätkä he voi tällaista toimintaa harjoittaessaan hyödyntää puhemiehistön laatimien asiaa koskevien sääntöjen(2) mukaisia entisten jäsenten kulkuoikeuksia.

Jäsenet eivät saa osallistua sellaisten entisten jäsenten kanssa, joiden toimikausi päättyi vähemmän kuin kuusi kuukautta aikaisemmin ja jotka kuuluvat 7 artiklan 2 kohdassa mainittuihin henkilöryhmiin, mihinkään toimintaan, joka voisi antaa entisille jäsenille mahdollisuuden vaikuttaa toimintapolitiikan tai lainsäädännön laatimiseen tai täytäntöönpanoon taikka parlamentin päätöksentekoprosesseihin.

10 artikla:Jäsenten toimintaa käsittelevä neuvoa-antava komitea

1.Perustetaan jäsenten toimintaa käsittelevä neuvoa-antava komitea ("neuvoa-antava komitea").

2.Neuvoa-antava komitea koostuu kahdeksasta Euroopan parlamentin nykyisestä jäsenestä, jotka puhemies nimittää toimikautensa alussa ottaen huomioon jäsenten kokemuksen sekä poliittisen tasapainon ja sukupuolten tasapuolisen edustuksen.

Puheenjohtajana toimivat vuorotellen kuuden kuukauden välein neuvoa-antavan komitean jäsenet.

3.Puhemies nimittää toimikautensa alussa myös neuvoa-antavan komitean varajäsenet eli yhden jokaisesta poliittisesta ryhmästä, joka ei ole edustettuna neuvoa-antavassa komiteassa.

Jos jonkin sellaisen poliittisen ryhmän, joka ei ole edustettuna neuvoa-antavassa komiteassa, jäsenen väitetään rikkoneen näitä menettelysääntöjä, tai jos jäsen on esittänyt 5 kohdan mukaisen pyynnön, kyseistä poliittista ryhmää edustavasta varajäsenestä tulee neuvoa-antavan komitean yhdeksäs varsinainen jäsen.

4.Jos neuvoa-antavan komitean pysyvän jäsenen tai varajäsenen väitetään rikkoneen näitä menettelysääntöjä, kyseinen pysyvä jäsen tai varajäsenen ei saa osallistua väitetyn rikkomisen käsittelyyn neuvoa-antavassa komiteassa.

5.Neuvoa-antava komitea antaa jäsenelle tämän pyynnöstä luottamuksellisesti ja 30 kalenteripäivän kuluessa ohjeita näiden menettelysääntöjen määräysten tulkitsemisesta ja soveltamisesta erityisesti eturistiriitojen osalta. Jäsenellä on oikeus luottaa saamiinsa ohjeisiin.

Neuvoa-antava komitea arvioi puhemiehen pyynnöstä myös näiden menettelysääntöjen väitetyt rikkomistapaukset ja antaa puhemiehelle mahdollisia toimenpiteitä koskevia neuvoja.

Neuvoa-antava komitea valvoo ennakoivasti, että jäsenet noudattavat näitä menettelysääntöjä ja niiden täytäntöönpanotoimenpiteitä. Se ilmoittaa puhemiehelle näiden määräysten mahdollisista rikkomisista.

Näiden menettelysääntöjen väitetyistä rikkomisista voidaan ilmoittaa suoraan neuvoa-antavalle komitealle, joka voi arvioida niitä ja antaa puhemiehelle mahdollisia toimenpiteitä koskevia neuvoja. Puhemiehistö voi hyväksyä sääntöjä, jotka koskevat väitettyjen rikkomisten ilmoittamismenettelyä.

6.Neuvoa-antava komitea voi pyytää neuvoa ulkopuolisilta asiantuntijoilta täysin luottamuksellisesti.

7.Neuvoa-antava komitea julkaisee vuosittaisen kertomuksen toiminnastaan ja tiedottaa jäsenille näistä menettelysäännöistä ja niiden täytäntöönpanotoimenpiteistä säännöllisesti.

11 artikla:Näiden menettelysääntöjen väitettyä rikkomista koskeva menettely

1.Jos on syytä uskoa, että Euroopan parlamentin jäsen on ehkä syyllistynyt näiden menettelysääntöjen rikkomiseen, puhemies antaa asian neuvoa-antavalle komitean käsiteltäväksi.

2.Neuvoa-antava komitea tarkastelee väitetyn rikkomisen olosuhteita ja voi kuulla kyseistä jäsentä. Komitea tekee havaintojensa perusteella puhemiehelle suosituksen, johon sisältyy tarvittaessa seuraamus, joka voi olla yksi tai useampi työjärjestyksen 176 artiklan 5, 6 ja 7 kohdassa luetelluista toimenpiteistä.

3.Jos puhemies päätyy tämän suosituksen perusteella ja pyydettyään asianomaista jäsentä esittämään kirjallisia huomautuksia siihen johtopäätökseen, että kyseinen jäsen on toiminut vastoin näitä menettelysääntöjä, hän tekee perustellun päätöksen seuraamuksen määräämisestä. Puhemies ilmoittaa kyseessä olevalle jäsenelle perustellusta päätöksestä.

Seuraamus voi olla yksi tai useampi työjärjestyksen 176 artiklan 5, 6 ja 7 kohdassa luetelluista toimenpiteistä.

4.Työjärjestyksen 177 artiklassa määritellyt sisäiset oikeussuojakeinot ovat kyseisen jäsenen käytettävissä.

5.Puhemies antaa neuvoa-antavan komitean käsiteltäväksi myös järjestelmälliset, vakavat tai toistuvat laiminlyönnit näissä menettelysäännöissä vahvistettujen ilmoitusvelvoitteiden noudattamisessa.

12 artikla:Täytäntöönpano

Puhemiehistö päättää näiden menettelysääntöjen täytäntöönpanotoimenpiteistä, kuten menettelysääntöjen noudattamisen valvontamenettelystä ja jäsenten koulutuksesta.

Puhemiehistö voi tehdä ehdotuksia näiden menettelysääntöjen tarkistamiseksi.

(1)Euroopan parlamentin, Euroopan unionin neuvoston ja Euroopan komission toimielinten välinen sopimus, tehty 20 päivänä toukokuuta 2021, pakollisesta avoimuusrekisteristä (EUVL L 207, 11.6.2021, s. 1).
(2)Puhemiehistön päätös 17. huhtikuuta 2023 Euroopan parlamentin entisistä jäsenistä.
Päivitetty viimeksi: 24. lokakuuta 2023Oikeudellinen huomautus-վٴDzܴᲹääԳö