Ϸվ

Index
ÎԲǾ
ÎԲԳٱ
Text integral
Procedură :
Stadiile documentului în şedinţă
Stadii ale documentului : A9-0296/2023

Texte depuse :

A9-0296/2023

Dezbateri :

Voturi :

PV09/11/2023-5.15
CRE09/11/2023-5.15
PV10/04/2024-21.19

Texte adoptate :

P9_TA(2023)0390
P9_TA(2024)0194

Texte adoptate
PDF196kWORD57k
Joi, 9 noiembrie 2023-Bruxelles
Conturile economice de mediu europene: noi module
P9_TA(2023)0390A9-0296/2023

Amendamentele adoptate de Parlamentul European la 9 noiembrie 2023 referitoare la propunerea de regulament al Parlamentului European și al Consiliului de modificare a Regulamentului (UE) nr. 691/2011 în ceea ce privește introducerea de noi module pentru conturile economice de mediu ( – C9-0223/2022 – )(1)

(Procedura legislativă ordinară: prima lectură)

Textul propus de Comisie Amendamentul
Amendamentul 1
Propunere de regulament
Considerentul 1
(1)Decizia (UE) 2022/591 a Parlamentului European și a Consiliului din 6aprilie2022 de stabilire a Programului general al Uniunii de acțiune pentru mediu până în 203012 a confirmat că informațiile fiabile privind tendințele, presiunile și factorii principali pentru schimbările de mediu sunt esențiale pentru elaborarea și punerea în aplicare a unei politici eficace și pentru responsabilizarea cetățenilor. Ar trebui elaborate instrumente care să permită o mai bună conștientizare de către public a efectelor activității economice asupra mediului. Conturile economice de mediu reprezintă un astfel de instrument.
(1)Decizia (UE) 2022/591 a Parlamentului European și a Consiliului din 6aprilie2022 de stabilire a Programului general al Uniunii de acțiune pentru mediu până în 203012 a confirmat că monitorizarea, inclusiv informațiile fiabile privind tendințele, presiunile și factorii principali pentru schimbările de mediu sunt esențiale pentru elaborarea și punerea în aplicare, în scopul îndeplinirii obiectivelor Uniunii în domeniul mediului, a unei politici eficace și pentru responsabilizarea cetățenilor. Ar trebui elaborate instrumente care să permită o mai bună conștientizare la nivel general a efectelor activității economice asupra mediului și a contribuției mediului la economie și la bunăstare. Conturile economice de mediu reprezintă un astfel de instrument.
_________________
_________________
12 JO L 114, 12.4.2022, p. 22.
12 JO L 114, 12.4.2022, p. 22.
Amendamentul 2
Propunere de regulament
Considerentul 3
(3)Noile module urmează să contribuie în mod direct la prioritățile de politică ale Uniunii, reprezentate de creșterea verde și utilizarea eficientă a resurselor.
(3)Noile module urmează să contribuie în mod direct la prioritățile de politică ale Uniunii în domeniul mediului, astfel cum sunt prevăzute, printre altele, în cel de al 8-lea Program de acțiune pentru mediu (PAM 8).
Amendamentul 3
Propunere de regulament
Considerentul 4
(4)Comisia pentru statistică a Organizației Națiunilor Unite a adoptat Cadrul central al Sistemului de conturi economice și de mediu („SEEA”) ca standard internațional de statistică cu ocazia celei de a 43-a sesiuni, în februarie2012, și conturile pentru ecosisteme din cadrul SEEA (în capitolele1-7 sunt descrise cadrul conturilor și conturile fizice) cu ocazia celei de 52-a sesiuni, în martie2021. Noile module prevăzute în prezentul regulament sunt pe deplin în conformitate cu SEEA.
(4)Comisia pentru statistică a Organizației Națiunilor Unite a adoptat Cadrul central al Sistemului de conturi economice și de mediu („SEEA”) ca standard internațional de statistică cu ocazia celei de a 43-a sesiuni, în februarie2012, și conturile pentru ecosisteme din cadrul SEEA (în capitolele1-7 sunt descrise cadrul conturilor și conturile fizice) cu ocazia celei de 52-a sesiuni, în martie2021. Noile module prevăzute în prezentul regulament sunt pe deplin în conformitate cu SEEA. În plus, în cadrul Sistemului de conturi economice și de mediu a fost pus în aplicare Sistemul de conturi economice și de mediu pentru apă (SEEA-Water), care sprijină Cadrul central al SEEA.
Amendamentul 4
Propunere de regulament
Considerentul 5
(5)Pentru a-și îndeplini sarcinile care îi revin în temeiul tratatelor, în special pe cele legate de mediu, durabilitate și schimbări climatice, Uniunea ar trebui să dispună de informații relevante, cuprinzătoare și fiabile. Luarea unor decizii bazate pe dovezi necesită statistici care să îndeplinească criterii exigente în materie de calitate, astfel cum sunt prevăzute în Regulamentul (CE) nr.223/2009 al Parlamentului European și al Consiliului14, în conformitate cu obiectivele lor.
(5)Pentru a-și îndeplini sarcinile care îi revin în temeiul tratatelor și al dreptului internațional, în special pe cele legate de mediu, durabilitate și schimbări climatice, Uniunea ar trebui să dispună de informații relevante, cuprinzătoare și fiabile. Luarea unor decizii bazate pe dovezi necesită statistici care să îndeplinească criterii exigente în materie de calitate, astfel cum sunt prevăzute în Regulamentul (CE) nr.223/2009 al Parlamentului European și al Consiliului14, în conformitate cu obiectivele lor.În plus, este necesar ca Eurostat să prezinte datele colectate într-un mod mai accesibil și mai ușor de utilizat, promovând în același timp în mod activ aceste date.
_________________
_________________
14 Regulamentul (CE) nr.223/2009 al Parlamentului European și al Consiliului din 11martie2009 privind statisticile europene și de abrogare a Regulamentului (CE, Euratom) nr.1101/2008 al Parlamentului European și al Consiliului privind transmiterea de date statistice confidențiale Biroului Statistic al Comunităților Europene, a Regulamentului (CE) nr.322/97 al Consiliului privind statisticile comunitare și a Deciziei 89/382/CEE, Euratom a Consiliului de constituire a Comitetului pentru programele statistice ale Comunităților Europene (JO L 87, 31.3.2009, p.164)
14 Regulamentul (CE) nr.223/2009 al Parlamentului European și al Consiliului din 11martie2009 privind statisticile europene și de abrogare a Regulamentului (CE, Euratom) nr.1101/2008 al Parlamentului European și al Consiliului privind transmiterea de date statistice confidențiale Biroului Statistic al Comunităților Europene, a Regulamentului (CE) nr.322/97 al Consiliului privind statisticile comunitare și a Deciziei 89/382/CEE, Euratom a Consiliului de constituire a Comitetului pentru programele statistice ale Comunităților Europene (JO L 87, 31.3.2009, p.164)
Amendamentul 36
Propunere de regulament
Considerentul 6
(6)În vederea unei mai bune monitorizări a progreselor în direcția creării unei economii circulare verzi, competitive și reziliente și în vederea monitorizării progreselor în direcția obiectivelor de dezvoltare durabilă în contextul Uniunii, sunt necesare date suplimentare.
(6)În vederea atingerii obiectivului neutralității climatice cel târziu până în 2050, este esențial să se alinieze întreaga legislație și toate procesele Uniunii la obiectivele pe termen lung ale Uniunii în materie de mediu și climă, astfel cum sunt stabilite în Pactul verde european, în Regulamentul (UE) 2021/1119 („Legea europeană a climei”), în special la articolul 6 alineatul (4), și în pachetul „Pregătiți pentru 55”. Mai multe acte legislative ale Uniunii impun deja o monitorizare atentă a tendințelor și, prin urmare, a unor date suplimentare și mai precise. Potrivit datelor puse la dispoziție de Comisie, pentru îndeplinirea agendei ambițioase a UE aferente Pactului verde, vor fi necesare investiții semnificative, iar deficitul de investiții private și publice care sunt necesare în următorul deceniu pentru a face față tranziției verzi este estimat la aproape 520 de miliarde EUR pe an. În plus, potrivit datelor Comisiei, reducerea dependenței de combustibilii fosili ce provin din țări terțe și accelerarea tranziției energetice a Uniunii în sensul eliminării combustibililor fosili vor necesita investiții suplimentare estimate la 210 miliarde EUR până la sfârșitul anului 2027. Este de asemenea evident că, deși o parte substanțială a investițiilor va fi asigurată de sectorul privat, vor trebui să crească semnificativ și investițiile publice. Având în vedere cele de mai sus, este esențial să se obțină date pertinente și detaliate de la statele membre în ceea ce privește deficitul lor de investiții în domeniul climei, al energiei și al mediului, pentru a se garanta că măsurile întreprinse de Uniune sunt optime pentru îndeplinirea obiectivelor Pactului verde european, fiind alocat tranziției verzi capital public și privat suficient. Din toate aceste motive, Sistemul de conturi economice și de mediu europene urmează să fie dezvoltat rapid într-un instrument cuprinzător care să furnizeze date suplimentare semnificative pentru monitorizarea punerii în aplicare a legislației Uniunii în domeniul mediului și a elaborării politicilor de mediu. Comisia ar trebui să prezinte o propunere legislativă pentru a adopta noi module care să reflecte toate datele pertinente și valorile de raportare legate de obiectivele Uniunii.
Amendamentul 6
Propunere de regulament
Considerentul 6 a (nou)
(6a) În cursul elaborării și testării noilor module, trebuie să se acorde o atenție deosebită și prioritate dezvoltării conturilor economice de mediu privind subvențiile pentru energie, inclusiv subvențiile pentru combustibilii fosili. Programul generalal Uniuniiprivind acțiunile în domeniul mediului până în 2030 impune instituirea unui cadru obligatoriu al Uniunii pentru monitorizarea și raportarea privind progresele înregistrate de statele membre în direcția eliminării treptate a subvențiilor pentru combustibilii fosili, pe baza unei metodologii convenite, și fără întârziere, stabilind un termen pentru eliminarea treptată a subvențiilor pentru combustibilii fosili, care să corespundă obiectivului de limitare a încălzirii globale la 1,5°C, obiectiv al Acordului de la Paris privind schimbările climatice, la nivelul Uniunii, precum și la nivel național, regional și local. Conturile economice de mediu ar trebui să sprijine acest obiectiv prin furnizarea într-un nou modul privind subvențiile pentru energie, inclusiv subvențiile pentru combustibilii fosili, a datelor necesare pentru monitorizarea și evaluarea progreselor înregistrate.
Amendamentul 7
Propunere de regulament
Considerentul 6 b (nou)
(6b) Apa reprezintă o resursă esențială, iar integrarea unui nou modul privind apa în conturile economice și de mediu europene este o condiție prealabilă pentru gestionarea durabilă a acesteia, precum și pentru înțelegerea legăturii dintre aceasta și activitatea economică.
Amendamentul 37
Propunere de regulament
Considerentul 6 c (nou)
(6c) Adaptarea este o componentă esențială a răspunsului mondial pe termen lung la schimbările climatice. Este necesar să se abordeze riscurile tot mai mari pentru sănătate legate de climă, inclusiv valurile de căldură, incendiile forestiere și inundațiile mai frecvente și mai intense, amenințările la adresa siguranței și a securității alimentare și a apei și apariția și răspândirea bolilor infecțioase. Efectele adverse ale schimbărilor climatice pot depăși capacitățile de adaptare ale statelor membre. Prin urmare, statele membre și Uniunea ar trebui să își consolideze capacitatea de adaptare și reziliența și să reducă vulnerabilitatea în fața schimbărilor climatice, astfel cum se prevede la articolul 7 din Acordul de la Paris, precum și să maximizeze beneficiile conexe pe care le aduc alte politici și acte legislative. Articolul5 din Regulamentul (UE) 2021/1119 prevede că statele membre trebuie să adopte strategii și planuri ԲțDzԲ cuprinzătoare de adaptare bazate pe analize solide ale schimbărilor climatice și ale vulnerabilității, evaluări și indicatori cu privire la progresele înregistrate, ghidate totodată de cele mai bune și mai recente dovezi științifice disponibile. Întrucât este necesar să se monitorizeze progresele înregistrate în direcția adaptării la schimbările climatice, Comisia ar trebui să prezinte o propunere legislativă pentru a adopta un nou modul privind adaptarea la schimbările climatice, care să cuprindă toate datele pertinente și valorile de raportare legate de adaptarea la schimbările climatice.
Amendamentul 38
Propunere de regulament
Considerentul 6 d (nou)
(6d) Declinul biodiversității se numără printre principalele vulnerabilități cu care se confruntă economiile, alături de schimbările climatice, fiind amplificat de acestea. Biodiversitatea este esențială pentru securitatea alimentară, bunăstarea umană și reziliența generală a societăților și a economiilor. Prin urmare, statele membre și Uniunea ar trebui să își consolideze răspunsul la criza biodiversității în conformitate cu angajamentele lor interԲțDzԲ asumate în temeiul Cadrului global pentru biodiversitate de la Kunming-Montreal. Întrucât este necesar să se monitorizeze progresele înregistrate în direcția inversării declinului biodiversității, Comisia ar trebui să prezinte o propunere legislativă pentru a adopta un nou modul privind biodiversitatea.
Amendamentul 10
Propunere de regulament
Considerentul 6 e (nou)
(6e) Conturile referitoare la ecosisteme, ca mijloc de prezentare a datelor privind amploarea și starea activelor ecosistemice și a serviciilor pe care acestea le furnizează societății și economiei, urmăresc să atribuie o valoare naturii, permițând o mai bună luare în considerare a costurilor pentru natură. Scopul stabilirii unor valori monetare ar trebui să fie creșterea vizibilității costului lipsei de acțiune și sprijinirea Uniunii în vederea atingerii obiectivelor sale de mediu. Pentru a produce pe deplin efectele scontate, modulul ar trebui dezvoltat în continuare în viitor, inclusiv prin eventuala introducere a raportării legate de valorile monetare.
Amendamentul 11
Propunere de regulament
Considerentul 8
(8)În 2019, Curtea de Conturi Europeană a publicat Raportul special nr.2019/16 intitulat „Conturile economice de mediu europene: utilitatea lor pentru factorii de decizie poate fi îmbunătățită”15. În raportul respectiv se subliniază necesitatea unor date mai complete privind pădurile și ecosistemele și a punerii în aplicare depline a conturilor pentru păduri.
(8)În 2019, Curtea de Conturi Europeană a publicat Raportul special nr.2019/16 intitulat „Conturile economice de mediu europene: utilitatea lor pentru factorii de decizie poate fi îmbunătățită”15. În raportul respectiv se subliniază necesitatea unor date mai complete privind pădurile și ecosistemele și a punerii în aplicare depline a conturilor pentru păduri. Cele trei recomandări formulate cu titlu de concluzii de către Curtea de Conturi s-au referit la îmbunătățirea cadrului strategic pentru datele din SEEA, la gradul de pertinență a modulelor SEEA pentru elaborarea politicilor și la actualizarea datelor din SEEA. Raportul a subliniat, de asemenea, faptul că Eurostat se confruntă cu provocări în ceea ce privește colectarea în timp util a unor date de înaltă calitate. Statele membre ar trebui, prin urmare, să pună la dispoziție date de înaltă calitate pentru conturile economice de mediu europene, în termenele stabilite în prezentul regulament.
_________________
_________________
15 https://www.eca.europa.eu/ro/publications?did=51214
15 https://www.eca.europa.eu/ro/publications?did=51214
Amendamentul 12
Propunere de regulament
Considerentul 9
(9)La articolul5 alineatul(2) din Regulamentul (UE) nr.691/2011 sunt enumerate sursele pe care statele membre le pot utiliza pentru estimarea conturilor economice de mediu. Pentru a se asigura flexibilitatea și pentru a se reduce sarcina administrativă a respondenților, a institutelor ԲțDzԲ de statistică și a altor autorități ԲțDzԲ, statelor membre ar trebui să li se permită să utilizeze abordări inovatoare. Statele membre ar trebui să informeze întotdeauna Comisia și să furnizeze detalii cu privire la calitatea respectivelor abordări, astfel încât Comisia să evalueze calitatea datelor.
(9)La articolul5 alineatul(2) din Regulamentul (UE) nr.691/2011 sunt enumerate sursele pe care statele membre le pot utiliza pentru estimarea conturilor economice de mediu. Pentru a se asigura flexibilitatea și pentru a se reduce sarcina administrativă a respondenților, a institutelor ԲțDzԲ de statistică și a altor autorități ԲțDzԲ, statelor membre ar trebui să li se permită să utilizeze abordări inovatoare, de exemplu serviciile de observare a Pământului (serviciile programului Copernicus). Statele membre ar trebui să informeze întotdeauna Comisia și să furnizeze detalii cu privire la calitatea respectivelor abordări, astfel încât Comisia să evalueze calitatea datelor. Serviciile programului Copernicus ar trebui dezvoltate în continuare pentru a face posibilă o colectare tot mai automatizată a datelor și ar trebui finanțate în mod adecvat în acest scop.
Amendamentul 39
Propunere de regulament
Considerentul 11
(11)Este necesar să se actualizeze lista posibilelor viitoare conturi economice de mediu europene, prevăzută la articolul10 din Regulamentul (UE) nr.691/2011, în vederea alinierii acesteia la actualele priorități de politică ale Uniunii.
(11)Având în vedere că trebuie extins de urgență Sistemul de conturi economice de mediu europene (SEEA) pentru elaborarea politicilor și pentru monitorizare, Comisia ar trebui să prezinte o propunere legislativă pentru a adopta noile module enumerate în prezentul regulament și să îmbunătățească și să dezvolte în continuare modulele existente prevăzute în anexele la Regulamentul (UE) nr.691/2011.
Amendamentul 14
Propunere de regulament
Considerentul 14
(14)Pentru a se ține seama de stadiul actual de dezvoltare a metodologiilor de evaluare a serviciilor ecosistemice, Comisiei ar trebui să i se delege, în conformitate cu articolul290 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, competența de a adopta acte de completare a regulamentului pentru a stabili pentru care dintre serviciile ecosistemice incluse deja în tabelele de raportare din secțiunea5 din anexaIX ar trebui raportate valori monetare, pentru a fixa primul an de referință și pentru a prevedea o listă de metode acceptabile de stabilire a respectivelor valori monetare. Este deosebit de important ca, în cursul lucrărilor sale pregătitoare, Comisia să organizeze consultări adecvate, inclusiv la nivel de experți, și ca respectivele consultări să se desfășoare în conformitate cu principiile stabilite în Acordul interinstituțional din 13aprilie2016 privind o mai bună legiferare17. În special, pentru a se asigura o participare egală la pregătirea actelor delegate, Parlamentul European și Consiliul primesc toate documentele în același timp cu experții din statele membre, iar experții acestor instituții au acces sistematic la reuniunile grupurilor de experți ale Comisiei însărcinate cu pregătirea actelor delegate.
(14)Pentru a dezvolta în continuare SEEA, Comisiei ar trebui să i se delege, în conformitate cu articolul290 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, competența de a adopta acte de completare a regulamentului prin adoptarea de noi module și modificarea modulelor existente. Este deosebit de important ca, în cursul lucrărilor sale pregătitoare, Comisia să organizeze consultări adecvate, inclusiv la nivel de experți, și ca respectivele consultări să se desfășoare în conformitate cu principiile stabilite în Acordul interinstituțional din 13aprilie2016 privind o mai bună legiferare17. În special, pentru a se asigura o participare egală la pregătirea actelor delegate, Parlamentul European și Consiliul primesc toate documentele în același timp cu experții din statele membre, iar experții acestor instituții au acces sistematic la reuniunile grupurilor de experți ale Comisiei însărcinate cu pregătirea actelor delegate.
_________________
_________________
17 JO L 123, 12.5.2016, p. 1.
17 JO L 123, 12.5.2016, p. 1.
Amendamentul 15
Propunere de regulament
Articolul 1 – paragraful 1 – punctul -1 (nou)
Regulamentul (UE) nr. 691/2011
Articolul 1 – paragraful 1 a (nou)
-1.La articolul 1 primul paragraf, se adaugă următorul subparagraf:
Obiectivul său general este de a furniza date care să sprijine monitorizarea și evaluarea progreselor înregistrate de Uniune în ceea ce privește îndeplinirea obiectivelor sale de mediu prevăzute în dreptul Uniunii, precum și a angajamentelor sale interԲțDzԲ în acest domeniu.
Amendamentul 16
Propunere de regulament
Articolul 1 – paragraful 1 – punctul 1
Regulamentul (UE) nr. 691/2011
Articolul 2 – alineatul 1 – punctul 8
(8)«subvenții de mediu și transferuri similare» înseamnă transferuri curente și de capital, astfel cum sunt definite în SEC2010, destinate sprijinirii activităților de protecție a mediului și de ocrotire a resurselor ԲțDzԲ și a produselor conexe;
(8)«subvenții de mediu și transferuri similare» înseamnă transferuri curente și de capital, astfel cum sunt definite în SEC2010, destinate sprijinirii activităților de protecție a mediului și de ocrotire a resurselor naturale și a produselor conexe;
Amendamentul 40
Propunere de regulament
Articolul 1 – paragraful 1 – punctul 2 – litera aa (nouă)
Regulamentul (UE) nr. 691/2011
Articolul 3 – alineatul 1 a (nou)
(aa) se introduce următorul alineat:
„1a. Până la ... [3 ani de la data intrării în vigoare a prezentului regulament], Comisia prezintă o propunere legislativă în conformitate cu articolul 9 pentru a elabora următoarele module:
(a)subvenții pentru energie, inclusiv subvenții pentru combustibilii fosili;
(b)subvenții sau măsuri de sprijin care pot fi dăunătoare pentru mediu, altele decât cele menționate la litera (a);
(c)conturi pentru apă (cantitative și calitative);
(d)conturi pentru deșeuri;
(e)proporția utilizării circulare a materialelor;
(f)atenuarea schimbărilor climatice;
(g)adaptarea la schimbările climatice;
(h)protecția și refacerea biodiversității și a ecosistemelor;
(i)prevenirea și controlul poluării;
(j)conturile de cheltuieli pentru gestionarea resurselor, inclusiv privind materiile prime critice;
(k)amprenta de mediu;”
Amendamentul 18
Propunere de regulament
Articolul 1 – paragraful 1 – punctul 2 – litera b
Regulamentul (UE) nr. 691/2011
Articolul 3 – alineatul 4 a
4a.Comisia (Eurostat) efectuează un studiu metodologic și de fezabilitate privind evaluarea monetară a serviciilor ecosistemice. Pe baza rezultatelor acestui studiu, Comisia poate completa prezentul regulament printr-un act delegat pentru a defini pentru care dintre serviciile ecosistemice incluse deja în tabelele de raportare din secțiunea5 din anexaIX se raportează valori monetare, pentru a fixa primul an de referință și pentru a prevedea o listă de metode acceptabile de stabilire a acestor valori monetare.
4a.Până la ... [18 luni de la data intrării în vigoare a prezentului regulament], Comisia (Eurostat) prezintă Parlamentului European și Consiliului un raport privind evaluarea monetară a serviciilor ecosistemice. Raportul include o evaluare a posibilităților metodologice ale evaluării monetare și a fezabilității acesteia, posibile valori de raportare în cazul în care aceste valori lipsesc și posibile modalități alternative de măsurare pentru conturile serviciilor ecosistemice. Raportul poate fi însoțit, dacă este cazul, de o propunere legislativă de modificare a prezentului regulament.
Amendamentul 19
Propunere de regulament
Articolul 1 – paragraful 1 – punctul 2 – litera ba (nouă)
Regulamentul (UE) nr. 691/2011
Articolul 3 – alineatul 4 aa (nou)
(ba) se introduce următorul nou alineat (4aa):
4aa. Până la ... [un an de la data intrării în vigoare a prezentului regulament], Comisia publică un studiu în care analizează valorile de raportare incluse în prezent în Regulamentul privind schimbările climatice și propune, totodată, crearea unui modul specific pentru adaptarea la schimbările climatice, pentru a asigura prezentarea de către statele membre a tuturor valorilor de raportare pentru îndeplinirea obiectivelor Pactului verde european și ale Legii europene a climei, ale pachetului „Pregătiți pentru 55” și ale Legii privind industria cu emisii nete zero. Studiul este însoțit de un calendar orientativ pentru dezvoltarea viitoare a modulelor.
Amendamentul 21
Propunere de regulament
Articolul 1 – paragraful 1 – punctul 2 a (nou)
Regulamentul (UE) nr. 691/2011
Articolul 4 – alineatul 1
(2a) La articolul 4, alineatul (1) se înlocuiește cu următorul text:
1.Comisia stabilește un program de studii-pilot care urmează să fie realizat de statele membre, pe bază de voluntariat, în scopul de a dezvolta raportarea și de a îmbunătăți calitatea datelor, de a stabili serii cronologice lungi și de a dezvolta metodologia. Programul cuprinde studii-pilot pentru testarea fezabilității introducerii de noi module pentru conturile economice de mediu. La elaborarea programului, Comisia se asigură că nu se creează sarcini administrative sau financiare suplimentare pentru statele membre sau pentru unitățile de respondenți.
„1. Comisia stabilește un program de studii-pilot care urmează să fie realizat de statele membre, pe bază de voluntariat, în scopul de a dezvolta raportarea și de a îmbunătăți calitatea datelor, de a stabili serii cronologice lungi și de a dezvolta metodologia. Programul cuprinde studii-pilot pentru testarea noilor module pentru conturile economice de mediu. La elaborarea programului, Comisia acordă o atenție deosebită modulelor care generează date referitoare la subvențiile pentru energie, inclusiv la subvențiile pentru combustibilii fosili, și se asigură că nu se creează sarcini administrative sau financiare suplimentare pentru statele membre sau pentru unitățile de respondenți.”
Amendamentul 22
Propunere de regulament
Articolul 1 – paragraful 1 – punctul 3
Regulamentul (UE) nr. 691/2011
Articolul 5 – alineatul 2 – litera d
(d)orice altă sursă, metodă sau abordare inovatoare relevantă, în măsura în care aceasta permite producerea unor statistici comparabile și conforme cu cerințele de calitate specifice aplicabile.
(d)orice altă sursă, metodă sau abordare inovatoare relevantă, în măsura în care aceasta permite producerea unor conturi economice de mediu comparabile și conforme cu cerințele de calitate specifice aplicabile.
Amendamentul 23
Propunere de regulament
Articolul 1 – paragraful 1 – punctul 3
Regulamentul (UE) nr. 691/2011
Articolul 5 – alineatul 2 – paragraful 2
Statele membre care decid să utilizeze sursele, metodele sau abordările inovatoare menționate la litera(d) informează Comisia (Eurostat) în cursul anului care precedă anul de referință în care se va introduce sursa, metoda sau abordarea inovatoare și furnizează detalii privind calitatea datelor obținute.
Statele membre care decid să utilizeze sursele, metodele sau abordările inovatoare menționate la litera(d) informează Comisia (Eurostat) în cursul anului care precedă anul de referință în care se va introduce sursa, metoda sau abordarea inovatoare și furnizează detalii privind calitatea datelor obținute. Comisia poate, în termen de 3 luni de la data la care a fost informată, să recomande statelor membre să nu utilizeze o anumită abordare inovatoare specifică în cazul în care consideră că nivelul de calitate a datelor riscă să nu fie suficient sau poate formula recomandări în vederea atingerii nivelului necesar de calitate a datelor. Comisia facilitează schimbul de bune practici privind abordările inovatoare între toate statele membre. Comisia publică toate informațiile primite de la statele membre în temeiul prezentului paragraf, precum și avizul său, după caz.
Amendamentul 24
Propunere de regulament
Articolul 1 – paragraful 1 – punctul 3 a (nou)
Regulamentul (UE) nr. 691/2011
Articolul 6 a (nou)
(3a) se introduce următorul articol:
Articolul 6a
Până la ... [18 luni de la data intrării în vigoare a prezentului regulament], Comisia (Eurostat) și Agenția Europeană de Mediu (AEM) elaborează și furnizează un tablou de bord european al conturilor de mediu, conținând informații fundamentate din punct de vedere științific, accesibile în mod liber și actualizate cu privire la datele care fac obiectul modulelor, cum ar fi traiectoria de reducere a emisiilor de GES, ținând seama de obiectivele stabilite în Legea europeană a climei, de progresele înregistrate în direcția refacerii biodiversității și de investițiile aferente. Tabloul de bord se actualizează anual și acoperă noile module și datele disponibile.
Amendamentul 25
Propunere de regulament
Articolul 1 – paragraful 1 – punctul 4
Regulamentul (UE) nr. 691/2011
Articolul 8 – alineatul 2
2.În vederea obținerii unei derogări în temeiul alineatului(1) pentru anexele VII, VIII și IX, statul membru în cauză prezintă Comisiei o cerere justificată corespunzător până la [OP: de introdus data exactă care survine după 24 de luni de la intrarea în vigoare a prezentului regulament].
2.În vederea obținerii unei derogări în temeiul alineatului(1) pentru anexele VII, VIII și IX, statul membru în cauză prezintă Comisiei o cerere justificată corespunzător până la [OP: de introdus data exactă care survine după 24 de luni de la intrarea în vigoare a prezentului regulament]. Comisia publică toate cererile primite din partea statelor membre.
Amendamentul 26
Propunere de regulament
Articolul 1 – paragraful 1 – punctul 5 – litera a
Regulamentul (UE) nr. 691/2011
Articolul 9 – alineatul 2
2.Competența de a adopta acte delegate, menționată la articolul3 alineatele(3), (4) și (4a), se conferă Comisiei pe o perioadă de cinci ani de la 11august2011. Comisia prezintă un raport privind delegarea de competențe cel târziu cu nouă luni înainte de încheierea perioadei de cinci ani. Delegarea de competențe se prelungește tacit cu perioade de timp identice, cu excepția cazului în care Parlamentul European sau Consiliul se opune prelungirii respective cel târziu cu trei luni înainte de încheierea fiecărei perioade.
2.Competența de a adopta acte delegate, menționată la articolul3 alineatele(1a), (3), (4) și (4ab), se conferă Comisiei pe o perioadă de cinci ani de la 11august2011. Comisia prezintă un raport privind delegarea de competențe cel târziu cu nouă luni înainte de încheierea perioadei de cinci ani. Delegarea de competențe se prelungește tacit cu perioade de timp identice, cu excepția cazului în care Parlamentul European sau Consiliul se opune prelungirii respective cel târziu cu trei luni înainte de încheierea fiecărei perioade.
Amendamentul 27
Propunere de regulament
Articolul 1 – paragraful 1 – punctul 5 – litera a
Regulamentul (UE) nr. 691/2011
Articolul 9 – alineatul 3
3.Delegarea de competențe menționată la articolul3 alineatele(3), (4) și (4a) poate fi revocată oricând de Parlamentul European sau de Consiliu. O decizie de revocare pune capăt delegării de competențe specificate în decizia respectivă. Decizia produce efecte din ziua următoare datei publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene sau de la o dată ulterioară menționată în decizie. Decizia nu aduce atingere actelor delegate care sunt deja în vigoare.
3.Delegarea de competențe menționată la articolul3 alineatele(1a), (3), (4) și (4ab) poate fi revocată oricând de Parlamentul European sau de Consiliu. O decizie de revocare pune capăt delegării de competențe specificate în decizia respectivă. Decizia produce efecte din ziua următoare datei publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene sau de la o dată ulterioară menționată în decizie. Decizia nu aduce atingere actelor delegate care sunt deja în vigoare.
Amendamentul 28
Propunere de regulament
Articolul 1 – paragraful 1 – punctul 5 – litera b
Regulamentul (UE) nr. 691/2011
Articolul 9 – alineatul 5
5.Un act delegat adoptat în temeiul articolului3 alineatele(3), (4) și (4a) intră în vigoare numai în cazul în care nici Parlamentul European și nici Consiliul nu au formulat obiecțiuni în termen de două luni de la notificarea acestuia către Parlamentul European și Consiliu sau în cazul în care, înaintea expirării termenului respectiv, Parlamentul European și Consiliul au informat Comisia că nu vor formula obiecțiuni. Respectivul termen se prelungește cu două luni la inițiativa Parlamentului European sau a Consiliului.
5.Un act delegat adoptat în temeiul articolului3 alineatele(1a), (3), (4) și (4ab) intră în vigoare numai în cazul în care nici Parlamentul European și nici Consiliul nu au formulat obiecțiuni în termen de două luni de la notificarea acestuia către Parlamentul European și Consiliu sau în cazul în care, înaintea expirării termenului respectiv, Parlamentul European și Consiliul au informat Comisia că nu vor formula obiecțiuni. Respectivul termen se prelungește cu două luni la inițiativa Parlamentului European sau a Consiliului.
Amendamentul 29
Propunere de regulament
Articolul 1 – paragraful 1 – punctul 6
Regulamentul (UE) nr. 691/2011
Articolul 10 – alineatul 2 – liniuța 1
(6)La articolul10, prima liniuță se înlocuiește cu următorul text:
(6)la articolul 10, prima liniuță se ă.
„ - de introducere de noi module pentru conturile economice de mediu, cum ar fi conturile pentru apă (cantitative și calitative), conturile de cheltuieli legate de gestionarea resurselor, subvențiile sau măsurile de sprijin potențial dăunătoare pentru mediu și conturile referitoare la deșeuri”;
Amendamentul 30
Propunere de regulament
Articolul 2 – paragraful 1 a (nou)
Pentru a atinge obiectivele prevăzute în Regulamentul (UE) 2021/1119, statele membre transmit date privind atenuarea schimbărilor climatice începând cu 1 ianuarie 2025. Datele transmise cu privire la investițiile în atenuarea schimbărilor climatice trebuie să conțină investițiile actuale și transferurile de capital pe sectoare instituționale, inclusiv administrația publică, societățile și gospodăriile populației, pentru activitățile enumerate în anexa VI la Regulamentul (UE) 2021/241, specificând dacă a fost alocat un coeficient de 40% sau de 100% pentru calculul sprijinului acordat obiectivelor de atenuare a schimbărilor climatice, în cazul sectoarelor enumerate în NACE Rev.2 (nivelul de agregare A*64), dacă este cazul.
Amendamentul 31
Propunere de regulament
Anexa I
Regulamentul (UE) nr. 691/2011
Anexa VII – secțiunea 4 – punctul 2
(2)Statisticile se transmit în termen de 21 de luni de la sfârșitul anului de referință.
(2)Statisticile se transmit în termen de 12 luni de la sfârșitul anului de referință.
Amendamentul 32
Propunere de regulament
Anexa I
Regulamentul (UE) nr. 691/2011
Anexa VIII – secțiunea 4 – punctul 2
(2)Statisticile se transmit în termen de 24 de luni de la sfârșitul anului de referință.
(2)Statisticile se transmit în termen de 12 luni de la sfârșitul anului de referință.
Amendamentul 33
Propunere de regulament
Anexa I
Regulamentul (UE)nr. 691/2011
Anexa IX – secțiunea 3 – paragraful 1 – punctul 3 – litera e – liniuța 3 (nouă)
se raportează indicele privind păsările comune specifice pădurilor; indicele privind păsările comune specifice pădurilor descrie tendințele efectivelor de păsări comune specifice pădurilor în ariile lor de răspândire din Europa de-a lungul timpului; acesta este un indice compozit creat pe baza datelor de observare a speciilor de păsări caracteristice habitatelor forestiere din Europa; indicele se bazează pe o listă specifică a speciilor din fiecare stat membru.
Amendamentul 34
Propunere de regulament
Anexa I
Regulamentul (UE)nr. 691/2011
Anexa IX – secțiunea 3 – paragraful 1 – punctul 4 – litera c
(c)Servicii culturale
(c)Servicii legate de turismul axat pe natură
Amendamentul 35
Propunere de regulament
Anexa I
Regulamentul (UE) nr. 691/2011
Anexa IX – secțiunea 4 – punctul 2
(2)Statisticile se transmit în termen de 24 de luni de la sfârșitul anului de referință.
(2)Statisticile se transmit în termen de 12 luni de la sfârșitul anului de referință.

(1) Chestiunea a fost retrimisă pentru negocieri interinstituționale comisiei competente în temeiul articolului 59 alineatul (4) al patrulea paragraf din Regulamentul de procedură (A9-0296/2023).

Ultima actualizare: 28 februarie 2024Aviz juridic-Politica de confidențialitate