Fondul pentru o tranziție justă
Fondul pentru o tranziție justă este un instrument financiar în cadrul politicii de coeziune, care urmărește să ofere sprijin teritoriilor care se confruntă cu dificultăți socioeconomice majore în urma tranziției către neutralitatea climatică. Acest fond va facilita punerea în aplicare a Pactului verde european, care are drept obiectiv ca Europa să devină neutră din punct de vedere climatic până în 2050.
Temei juridic
Articolul175 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene.
Regulamentul(UE)2021/1056 al Parlamentului European și al Consiliului din 24iunie 2021 de instituire a Fondului pentru o tranziție justă.
Context
Fondul pentru o tranziție justă este unul dintre instrumentele-cheie de care dispune Uniunea Europeană pentru a sprijini regiunile în tranziția către neutralitatea climatică până în2050.
În decembrie2019, Comisia Europeană a adoptat o , care a stabilit o foaie de parcurs pentru o nouă politică de creștere a UE. Ca parte a Pactului verde european și cu scopul de a atinge obiectivul de neutralitate climatică într-o manieră eficace și echitabilă, Comisia Europeană a propus crearea unui mecanism de tranziție justă, care să includă un fond pentru o tranziție justă. Mecanismul pentru o tranziție justă urma să se concentreze asupra regiunilor și sectoarelor celor mai afectate de tranziție din cauza dependenței lor de combustibilii fosili, inclusiv cărbunele, turba și șisturile bituminoase, și asupra proceselor industriale cu emisii foarte ridicate de gaze cu efect de seră.
Mecanismul se bazează pe trei piloni:
- Fondul pentru o tranziție justă,
- o schemă specifică în cadrul programului InvestEU,
- o facilitate de împrumut pentru sectorul public pusă la dispoziție de Banca Europeană de Investiții în vederea mobilizării unor investiții suplimentare în regiunile vizate.
Fondul pentru o tranziție justă oferă, în principal, granturi. Schema specifică pentru tranziție din cadrul InvestEU atrage investiții private. Activitățile Băncii Europene de Investiții ar trebui să mobilizeze finanțare publică.
Sprijinul acordat prin Fondul pentru o tranziție justă se concentrează asupra diversificării economice a teritoriilor celor mai afectate de tranziția climatică și asupra recalificării și a incluziunii active a lucrătorilor și a persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă din aceste teritorii. Criteriile de eligibilitate pentru investițiile în cadrul celorlalți doi piloni ai Mecanismului pentru o tranziție justă sunt mai ample, pentru a sprijini și activități legate de tranziția energetică.
Obiective
Fondul pentru o tranziție justă este un instrument esențial pentru sprijinirea teritoriilor celor mai afectate de tranziția către neutralitatea climatică și evitarea unei adânciri a disparităților regionale. Principalele obiective al acestuia sunt de a atenua impactul tranziției prin finanțarea diversificării și modernizării economiei locale și prin reducerea consecințelor negative asupra ocupării forței de muncă. În vederea realizării obiectivelor sale, Fondul pentru o tranziție justă sprijină investițiile în domenii precum conectivitatea digitală, tehnologiile de energie curată, reducerea emisiilor, regenerarea siturilor industriale, recalificarea lucrătorilor și asistența tehnică.
Fondul pentru o tranziție justă este implementat în temeiul normelor de gestiune partajată, care presupune o cooperare strânsă cu autoritățile naționale, regionale și locale. Pentru a avea acces la sprijinul acordat prin Fondul pentru o tranziție justă, statele membre trebuie să prezinte planuri teritoriale de tranziție justă. Aceste planuri prezintă domeniile specifice de intervenție, pe baza impactului economic și social al tranziției. Aceste planuri trebuie să țină seama în special de pierderile de locuri de muncă preconizate și de transformarea proceselor de producție ale instalațiilor industriale cu cele mai mari emisii de gaze cu efect de seră.
Bugetul și normele financiare
Fondul pentru o tranziție justă oferă sprijin tuturor statelor membre. Criteriile de alocare au la bază emisiile industriale în regiunile cu o intensitate ridicată a carbonului, ocuparea forței de muncă în sectorul industrial și în extracția cărbunelui și a lignitului, producția de turbă și de șisturi bituminoase, precum și nivelul de dezvoltare economică. Statele membre care încă nu și-au asumat angajamentul de a pune în aplicare obiectivul de atingere a neutralității climatice până în2050 vor primi doar50% din alocarea prevăzută. Nivelul de cofinanțare UE a proiectelor este stabilit în funcție de categoria regiunii în care se vor desfășura proiectele. Pentru regiunile mai puțin dezvoltate, el este stabilit la maximum85%, pentru regiunile de tranziție la70% și pentru regiunile mai dezvoltate la50%.
Fondul pentru o tranziție justă dispune de un buget total de17,5 miliardeEUR pentru perioada2021-2027. 7,5miliarde EUR sunt finanțate în temeiul cadrului financiar multianual și o sumă suplimentară de 10miliarde EUR este finanțată în cadrul NextGenerationEU.
Statele membre pot completa alocarea din Fondul pentru o tranziție justă cu resursele alocate în cadrul Fondului european de dezvoltare regională și al Fondului social european Plus.
Rolul Parlamentului European
În timpul negocierilor privind Fondul pentru o tranziție justă, Parlamentul European este preocupat mai ales de impactul socioeconomic al tranziției către o economie neutră din punct de vedere climatic și a propus măsuri prin care procesul să se poată derula fără a accentua disparitățile dintre regiuni și fără a lăsa pe nimeni în urmă.
Parlamentul European a sugerat să se extindă domeniul de aplicare al activităților care pot fi finanțate din Fondul pentru o tranziție justă, pentru a include activitățile microîntreprinderilor, universităților și instituțiilor publice de cercetare, precum și cele legate de domeniile inovării digitale, educației și incluziunii sociale. Acest lucru ar permite regiunilor, persoanelor, întreprinderilor și altor părți interesate să abordeze în mod eficace consecințele sociale, economice, de mediu și legate de ocuparea forței de muncă pe care le determină tranziția la o economie neutră din punct de vedere climatic. În plus, Parlamentul European a propus ca anumite activități economice să fie excluse, punând accentul pe importanța dimensiunii sociale a fondului.
În2020, Parlamentul European a propus să se aloce un buget substanțial mai mare Fondului pentru o tranziție justă. Acest lucru a permis efectuarea de transferuri din Fondul european de dezvoltare regională și din Fondul social european Plus pe bază de voluntariat. De asemenea, Parlamentul European a recomandat adăugarea unui „mecanism de recompensare ecologică”, prin care se pot aloca fonduri suplimentare statelor membre care reușesc să își reducă emisiile de gaze cu efect de seră mai repede decât se preconizează.
Textul final al regulamentului de instituire a Fondului pentru o tranziție justă a fost adoptat oficial de Parlament la 18mai și votat de Consiliu la 7iunie 2021. Actul final a fost semnat la 24iunie și publicat în al Uniunii Europene la 30iunie 2021.
Frédéric Gouardères