Ϸվ

Parlamentul European: relațiile cu parlamentele naționale

Progresele realizate în ceea ce privește integrarea europeană au determinat modificarea rolului parlamentelor naționale. Au fost create diverse instrumente de cooperare între Parlamentul European și parlamentele naționale pentru a garanta un control democratic eficace al legislației europene la toate nivelurile. Această tendință a fost consolidată prin dispozițiile introduse de Tratatul de la Lisabona.

Temei juridic

Articolul12 din Tratatul privind Uniunea Europeană (TUE), Protocolul nr.1 privind rolul parlamentelor naționale în Uniunea Europeană și Protocolul nr.2 privind aplicarea principiilor subsidiarității și proporționalității.

Obiective

A. Motivele cooperării

Procesul în sine de integrare europeană implică transferul de responsabilități exercitate până în acel moment de guvernele naționale către instituții comune cu putere de decizie, diminuând astfel rolul parlamentelor naționale (PN) în calitate de autorități legislative, bugetare și organisme de control al executivului. În timp ce unele responsabilități transferate de la nivel național la nivelul UE reveneau inițial Consiliului, Parlamentul European a dobândit treptat un rol parlamentar deplin.

  • PN au ajuns la concluzia că un control mai eficace asupra activităților legate de UE ale guvernelor lor și stabilirea unor relații mai strânse cu Parlamentul ar putea reprezenta o cale de a-și spori influența asupra politicilor UE și de a se asigura, în același timp, că UE este construită pe baza unor principii democratice.
  • În ceea ce îl privește, Parlamentul a considerat, în general, că relațiile solide cu parlamentele naționale ar contribui la consolidarea legitimității sale și la apropierea UE de cetățeni.

B. Evoluția contextului cooperării

Rolul parlamentelor naționale a fost, inițial, diminuat pe măsură ce integrarea europeană a progresat: competențele UE au crescut, iar domeniile sale de competență s-au extins, în timp ce votul majoritar a devenit norma în Consiliu, iar competențele legislative ale Parlamentului au crescut, de asemenea.

Până în1979, Parlamentul și parlamentele naționale aveau legături organice, întrucât deputații din Parlamentul European erau desemnați din rândul membrilor parlamentelor naționale. Alegerea membrilor Parlamentului prin vot universal direct a rupt aceste legături. Timp de zece ani, aceste legături practic au dispărut. Necesitatea de a le restabili s-a resimțit începând din1989: s-au stabilit contacte și s-a început crearea unor noi legături pentru a înlocui pe cele organice inițiale. Tratatul de la Maastricht a adus o contribuție în acest sens, prin includerea a două „declarații” pe această temă (13 și14), care au prevăzut, în special:

  • respectarea rolului parlamentelor naționale în funcționarea Uniunii Europene (guvernele lor respective trebuie să le informeze „în timp util” cu privire la propunerile legislative ale UE și trebuie organizate conferințe comune ori de câte ori este necesar);
  • cooperarea mai strânsă dintre Parlament și parlamentele naționale, prin contacte mai sistematice, schimburi de informații, organizarea de reuniuni periodice și, eventual, acordarea de facilități reciproce.

În plus, parlamentele naționale au dobândit treptat control asupra acțiunilor europene ale guvernelor lor, în urma unor reforme constituționale, a angajamentelor guvernamentale, a modificării modalităților proprii de funcționare și a interpretării dispozițiilor constituționale naționale de către curțile constituționale din unele state membre. Comisiile lor specializate în afaceri ale UE au jucat un rol major în acest sens, în cooperare cu Parlamentul.

Protocolul privind rolul parlamentelor naționale, anexat la Tratatul de la Amsterdam, încuraja o mai mare implicare a acestora în activitățile Uniunii și prevedea, în acest sens, ca documentele de consultare și propunerile legislative ale Comisiei să fie transmise mai prompt pentru ca parlamentele naționale să poată examina aceste propuneri înainte să se ia o decizie în Consiliu. Parlamentele naționale au jucat un rol important în timpul dezbaterilor Convenției privind viitorul Europei (a se vedea fișa 1.1.4), fiind subiectul unuia dintre cele unsprezece grupuri de lucru. În mai2006, Comisia a convenit să transmită toate noile propuneri și documentele de reflecție parlamentelor naționale. Odată cu Tratatul de la Lisabona, acest „dialog politic” a devenit o obligație juridică pentru Comisie. Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene garantează, de asemenea, că Uniunea Europeană le oferă parlamentelor naționale dreptul la o informare mai amplă din partea instituțiilor UE, acestea din urmă având obligația de a transmite toate proiectele de acte legislative și a notifica parlamentelor naționale cererile de aderare la Uniune. Tratatul de la Lisabona a consolidat și mai mult rolul parlamentelor naționale, prin implicarea acestora în procedurile de revizuire a tratatelor, precum și în mecanismele de evaluare pentru punerea în aplicare a politicilor UE în domeniile libertății, securității și justiției. De asemenea, acesta a formalizat cooperarea interparlamentară între parlamentele naționale și Parlament în conformitate cu Protocolul privind rolul parlamentelor naționale în UE.

În plus, Tratatul de la Lisabona a consolidat în mod considerabil rolul PN în procesul legislativ al UE, prin introducerea unui sistem de alertă timpurie (SAT), acesta fiind un sistem care permite parlamentelor naționale să se asigure că propunerile legislative respectă principiul subsidiarității (Protocolul nr.1 privind rolul parlamentelor naționale în Uniunea Europeană și Protocolul nr.2 privind aplicarea principiilor subsidiarității și proporționalității). În termen de opt săptămâni de la data transmiterii unui proiect de act legislativ, parlamentele naționale pot adresa președintelui Parlamentului European, al Consiliului și al Comisiei un aviz motivat în care expun motivele pentru care consideră că proiectul în cauză nu este conform cu principiul subsidiarității. Propunerile legislative pot fi blocate dacă există un consens în majoritatea camerelor. Totuși, Deciziafinală revine autorităților legislative (Parlamentul European și Consiliul) (a se vedea fișa 1.2.2). Acest mecanism a fost declanșat de trei ori de la intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona: în mai2012, în cazul [1] înoctombrie2013, în cazul [2] și în mai2016 pentru [3]. Parlamentele naționale pot ridica semne de întrebare cu privire la subsidiaritate și pot declanșa procedura cartonașelor portocalii și galbene atunci când sunt atinse pragurile necesare. Această verificare a subsidiarității reprezintă o competență exclusivă a parlamentelor naționale. Rolul parlamentelor regionale în această procedură se regăsește la articolul6 din Protocolul nr.2, care are următorul conținut:„După caz, fiecărui parlament național sau fiecărei camere a unui parlament național îi revine sarcina de a consulta parlamentele regionale cu competențe legislative.” Prin urmare, contribuțiile directe primite din partea parlamentelor regionale nu sunt considerate, în temeiul tratatelor, drept observații ale parlamentelor naționale privind subsidiaritatea. Opiniile acestora ar trebui canalizate prin intermediul PN. Cu toate acestea, atunci când Parlamentul European primește un document din partea unui parlament regional, acesta este transmis spre informare serviciilor relevante, inclusiv comisiei competente pentru conținut, Comisiei pentru dezvoltare regională, care este comisia responsabilă pentru relațiile cu autoritățile regionale, precum și serviciilor de cercetare și documentare. De asemenea, tratatul conține noi articole care clarifică rolul parlamentelor naționale în cadrul noii structuri instituționale a Uniunii Europene (articolele10 și12 din TUE).

De la începutul crizei datoriilor suverane din Uniunea Europeană, înmartie2010, rolul parlamentelor naționale din zona euro în ratificarea sau modificarea pachetelor de măsuri de salvare a scos în evidență importanța unei cooperări strânse și a schimbului permanent de informații între parlamentele naționale și Parlament. Tratatul privind stabilitatea, coordonarea și guvernanța în cadrul uniunii economice și monetare, care a intrat în vigoare înianuarie2013, prevede la articolul13 o cooperare specifică între parlamentele naționale și Parlament pentru exercitarea controlului parlamentar în materie de guvernanță economică și financiară.

Realizări: instrumentele de cooperare

A. Conferințele președinților adunărilor parlamentare din Uniunea Europeană

După reuniunile din1963 și1973, aceste conferințe au fost instituite oficial începând din1981. Reunind președinții parlamentelor naționale și Președintele Parlamentului, aveau loc inițial o dată la doi ani. Pregătite prin reuniuni ale secretarilor generali, oferă un forum de discuții detaliate despre chestiuni relevante pentru cooperarea dintre parlamentele naționale și Parlament. În ultimii ani, președinții s-au reunit în fiecare an. Din1995, Parlamentul întreține relații apropiate cu parlamentele statelor asociate și ale celor candidate la aderare. Cu ocazia întâlnirilor periodice, Președintele Parlamentului și președinții parlamentelor acestor țări abordează strategiile de aderare și alte chestiuni de actualitate.

B. Centrul European de Cercetare și Documentare Parlamentară

„Marea conferință” de la Viena (1977) a decis înființarea Centrului European de Cercetare și Documentare Parlamentară (CECDP). Centrul constă într-o rețea de servicii de documentare și de cercetare care cooperează îndeaproape pentru a facilita accesul la informații (inclusiv la bazele de date naționale și europene) și pentru a coordona activitățile de cercetare, în special pentru a evita suprapunerea eforturilor. Acesta centralizează și pune în circulație studii și a creat un site web pentru a îmbunătăți schimbul de informații. Anuarul său facilitează contactul între diferitele servicii de cercetare ale parlamentelor membre. Centrul este administrat în comun de către Parlament și Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. Centrul reunește parlamentele statelor membre ale Uniunii Europene și Consiliul Europei, iar serviciile sale pot fi utilizate și de parlamentele statelor cu statut de observator în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei.

C. Conferința parlamentelor comunitare

Ideea acestei conferințe s-a concretizat la Roma, în1990, sub numele de „Adunarea Europeană”. Tema acesteia a fost „viitorul Comunității; implicațiile, pentru Comunitate și pentru statele membre, ale propunerilor privind uniunea economică și monetară și uniunea politică și, în special, rolul parlamentelor naționale și al Parlamentului”, adunarea reunind 258de participanți, 173din partea PN și 85din partea PE. De atunci, nu s-a mai organizat o astfel de reuniune.

D. Conferința organelor specializate în afaceri comunitare ale parlamentelor din Uniunea Europeană – COSAC

Propusă inițial de președintele Adunării Naționale Franceze, Conferința reunește o dată la șase luni, începând din1989, comisiile de afaceri europene din PN și deputați din Parlamentul European. În cadrul reuniunilor sale, fiecare parlament este reprezentat de șase deputați. Convocată de către parlamentul țării care deține președinția UE și pregătită în comun de către Parlament și parlamentele din cadrul troicii, fiecare conferință dezbate subiecte majore legate de integrarea europeană. COSAC nu este un organ decizional, ci unul cu rol consultativ și de coordonare parlamentară, care își adoptă pozițiile prin consens. În conformitate cu Protocolul privind rolul parlamentelor naționale în Uniunea Europeană, COSAC poate prezenta orice contribuție pe care o consideră adecvată în atenția instituțiilor UE. Totuși, contribuțiile aduse de COSAC nu obligă în niciun fel parlamentele naționale și nici nu le afectează poziția.

Reuniunile COSAC reunesc delegații ale parlamentelor naționale care formează grupuri de interese pe tema afacerilor europene, permițând deputaților naționali să interacționeze cu reprezentanți ai instituțiilor UE. De exemplu, reuniunea COSAC, desfășurată la Bruxelles în martie 2024 și găzduită de președinția belgiană a Consiliului, a inclus grupuri de dezbatere dedicate politicii de gen, autonomiei strategice și situației statului de drept și a democrației în UE. În acesta din urmă a avut loc un schimb de întrebări și răspunsuri între membri și președintele Curții de Justiție a Uniunii Europene, dl Koen Lenaerts, care a subliniat responsabilitatea specială de a proteja alegerile libere, libertatea presei și solidaritatea între statele membre.

E. Reuniunile parlamentare comune

După experiența Convenției Europene, membrii parlamentelor naționale, dar și deputații din Parlament au considerat că ar fi utilă crearea unui instrument permanent de cooperare politică pentru a trata teme specifice. Astfel, începând din2005, deputații europeni și cei naționali s-au întâlnit în cadrul unor reuniuni parlamentare comune pentru a dezbate chestiuni importante care afectează parlamentele în procesul decizional și de consolidare a instituțiilor Uniunii Europene.

F. Alte instrumente de cooperare

Cea mai mare parte a comisiilor permanente ale Parlamentului se consultă cu comisiile omoloage de la nivel național în cursul reuniunilor bilaterale sau multilaterale și al vizitelor președinților și ale raportorilor.

Contactele dintre grupurile politice din Parlament și grupurile omoloage din cadrul parlamentelor naționale s-au dezvoltat în grade diferite, în funcție de statele sau de partidele politice implicate.

Cooperarea administrativă se dezvoltă, în special prin stagii în cadrul serviciilor Parlamentului și schimburi de funcționari. Majoritatea birourilor reprezentanților parlamentelor naționale se află în aceeași clădire a Parlamentului care adăpostește Direcția pentru relațiile cu parlamentele naționale. Schimbul de informații privind lucrările parlamentare, în special activitatea legislativă, a dobândit o importanță crescândă, în special mulțumită tehnologiilor moderne de informare, cum ar fi rețeaua IPEX, susținută de o platformă electronică de schimburi de date și comunicații:

Rolul Parlamentului European

La 19aprilie2018, Parlamentul a adoptat o [4], în care subliniază că parlamentele naționale îmbunătățesc și contribuie activ la buna funcționare constituțională a Uniunii Europene, consolidând astfel pluralismul și legitimitatea democratică. Rezoluția recunoaște și că răspunderea guvernelor naționale în fața parlamentelor naționale rămâne „piatra de temelie a rolului camerelor parlamentare naționale în Uniunea Europeană”. Reamintind că mecanismul de alertă timpurie (EWM) a fost utilizat rar de la intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona, Parlamentul consideră că ar putea fi reformat în actualul cadru al tratatului. În acest sens, solicită Comisiei să aplice „o perioadă de notificare tehnică” pentru a lăsa mai mult timp între data la care proiectele de acte legislative sunt primite de parlamentele naționale și data la care începe perioada de opt săptămâni. În plus, Parlamentul sprijină posibilitatea ca parlamentele naționale să prezinte propuneri constructive Comisiei pentru a influența pozitiv dezbaterea europeană și competența de inițiativă a Comisiei. În final, prezintă o serie de sugestii cu scopul de a consolida actualele instrumente de cooperare dintre Parlament și parlamentele naționale.

La 17ianuarie2024, Parlamentul a adoptat o nouă rezoluție referitoare la punerea în aplicare a dispozițiilor tratatului privind parlamentele naționale[5]. În aceasta, Parlamentul a invitat statele membre să se asigure că parlamentele naționale dispun de resurse suficiente pentru a-și îndeplini rolul constituțional de supraveghere și a recomandat ca parlamentele naționale să utilizeze mai eficient platforma IPEX și să implice parlamentele lor regionale în punerea în funcțiune a EWM. Parlamentul a solicitat, de asemenea, o prelungire a actualei perioade de opt săptămâni în care parlamentele naționale prezintă avizele motivate, deoarece aceasta limitează în mod inerent monitorizarea în timp util a respectării principiului subsidiarității. În plus, Parlamentul a solicitat un sistem de „cartonaș verde”, prin care cel puțin o treime din parlamentele naționale să poată prezenta inițiative care ar „influența pozitiv” dezbaterea europeană.

În fiecare an, Direcția Parlamentului pentru relațiile cu parlamentele naționale publică un raport anual privind relațiile dintre Parlamentul European și parlamentele naționale ale UE. Raportul oferă o imagine de ansamblu a tuturor activităților și evoluțiilor cooperării interparlamentare cu parlamentele naționale, care implică 39deparlamente și camere naționale din cele 27destatemembre și din Parlamentul European. Potrivit Raportului anual pe2022, principalele teme discutate la reuniunile interparlamentare din anul respectiv au fost securitatea și acțiunea externă a UE, ca reacție la războiul din Ucraina, redresarea în urma pandemiei de COVID-19, situația statului de drept în statele membre, NextGenerationEU și planurile de redresare economică, precum și rezultatul Conferinței privind viitorul Europei.

[1]COM(2012)0130.
[2].
[3].
[4]Rezoluția Parlamentului European din 19aprilie2018 referitoare la punerea în aplicare a dispozițiilor tratatului privind parlamentele naționale, JOC390, 18.11.2019, p.121.
[5]Rezoluția Parlamentului European din 17ianuarie2024 referitoare la punerea în aplicare a dispozițiilor tratatului privind parlamentele naționale, Texte adoptate, .

Eeva Pavy / Alexandru-George Moș