Ϸվ

Den gemensamma jordbrukspolitiken (GJP) och fördraget

När Romfördraget trädde i kraft ersattes medlemsstaternas nationella jordbrukspolitik av interventionsmekanismer på gemenskapsnivå. Grunden för den gemensamma jordbrukspolitiken har förblivit oförändrad sedan Romfördraget, med undantag för reglerna om beslutsfattande. Genom Lissabonfördraget fastställdes medbeslutandeförfarandet i stället för samrådsförfarandet som parlamentets ordinarie lagstiftningsförfarande för den gemensamma jordbrukspolitiken.

Rättslig grund

Artiklarna 38–44 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt (EUF-fördraget).

Bakgrunden till den gemensamma jordbrukspolitiken

När den gemensamma marknaden inrättades genom Romfördraget 1958 kännetecknades jordbruket i de sex ursprungliga medlemsstaterna av omfattande statlig inblandning. För att kunna tillämpa principen om fri rörlighet för varor, samtidigt som den statliga inblandningen fortgick, var man tvungen att överföra de nationella interventionsmekanismer som inte var förenliga med den gemensamma marknaden till gemenskapsnivå. Detta är bakgrunden till den gemensamma jordbrukspolitiken.

På den tiden reflekterade dessutom interventionerna inom jordbruket det breda samförståndet om jordbrukssektorns särskilda karaktär, det vill säga dess stora beroende av klimatförhållandena och de geografiska förhållandena och den ständiga obalansen mellan utbud och efterfrågan, vilket medförde stora variationer i priser och inkomster.

Efterfrågan på livsmedel är oelastisk, vilket innebär att den reagerar i liten utsträckning på prisändringar. Dessutom gör produktionscyklernas längd och det faktum att produktionsfaktorerna är fasta att jordbrukarna själva har små möjligheter att påverka det totala utbudet av jordbruksprodukter. Under dessa förhållanden leder ett ökat utbud till prisfall, medan ett minskat utbud leder till stora prisökningar. Alla dessa faktorer orsakar en ständig instabilitet på marknaden. Myndigheterna har alltid velat reglera jordbruksmarknaden och stödja producenternas inkomster, vilket är en tendens som har smittat av sig på den gemensamma jordbrukspolitiken.

Även om jordbruket i dag endast utgör en liten del av industriländernas ekonomi, inbegripet Europeiska unionens ekonomi, har den offentliga inblandningen under den senaste tiden stärkts genom att jordbruks- och landsbygdspolitiken har kommit att omfatta mer än det som av tradition är jordbrukets huvudsakliga verksamhet, nämligen att framställa livsmedel. I dag omfattar den flera andra områden, såsom hållbar utveckling, kampen mot klimatförändringarna, fysisk planering och landskapsplanering, diversifiering och vitalisering av landsbygdens ekonomi, folkhälsa, produktkvalitet samt framställning av energi och biomaterial. Stöd till kollektiva nyttigheter eller icke-ekonomisk verksamhet inom jordbruksområdet, det vill säga verksamhet som marknaden inte betalar för, har alltså blivit ett centralt inslag i dagens jordbruks- och landsbygdspolitik, däribland den gemensamma jordbrukspolitiken.

å

I artikel39 i EUF-fördraget fastställs de särskilda målen för den gemensamma jordbrukspolitiken, nämligen följande:

  1. Höja produktiviteten inom jordbruket genom att främja tekniska framsteg och trygga ett optimalt utnyttjande av produktionsfaktorerna, särskilt arbetskraften.
  2. Tillförsäkra jordbruksbefolkningen en skälig levnadsstandard.
  3. Stabilisera marknaderna.
  4. Trygga försörjningen.
  5. Tillförsäkra konsumenterna skäliga priser.

Detta är både ekonomiska mål (artikel39.1a, c och d)och sociala mål (artikel39.1b och e), som syftar till att tillvarata producenternas och konsumenternas intressen. I praktiken har den gemensamma jordbrukspolitikens mål inte förändrats sedan Romfördraget. De är formulerade på ett mycket flexibelt sätt och har kunnat täcka de många reformerna sedan 1980-talet (se faktabladet Den gemensamma jordbrukspolitiken: instrument och reformer3.2.3). Enligt etablerad rättspraxis kan inte alla de jordbrukspolitiska målen uppnås fullt ut samtidigt. Unionslagstiftaren har därför stora möjligheter att fritt välja hur omfattande reformerna ska vara, beroende på hur marknaden utvecklas och vilka prioriteringar som de europeiska institutionerna har fastställt vid ett givet tillfälle.

Vid sidan av de särskilda jordbrukspolitiska mål som fastställs i artikel39 innehåller EUF-fördraget ett antal bestämmelser med andra mål, vilka ska tillämpas inom unionens samtliga politikområden och åtgärder. Därmed har främjandet av hög sysselsättning (artikel9), skyddet av miljön för att främja en hållbar utveckling (artikel11), konsumentskyddet (artikel12), kravet på välfärd för djuren (artikel13), folkhälsoskyddet (artikel168.1) samt den ekonomiska, sociala och territoriella sammanhållningen (artiklarna 174–178) blivit integrerade mål för den gemensamma jordbrukspolitiken. Den europeiska gröna given från november 2019 samt från jord till bord-strategin och EU:s strategi för biologisk mångfald 2030, som kommissionen offentliggjorde i maj 2020, bekräftar den alltmer övergripande karaktären hos jordbruks- och livsmedelsfrågor. Dessutom fastställs i artikel207, mot bakgrund av marknadernas avreglering och globalisering, principerna för den gemensamma handelspolitiken, dvs.de regler som gäller för handel med jordbruksprodukter. Slutligen undantas produktion av och handel med jordbruksprodukter från konkurrensreglerna på grund av jordbrukssektorns strukturella särdrag (artikel42). Detta undantag började dock inte tillämpas förrän 2013 (se faktabladet Finansieringen av den gemensamma jordbrukspolitiken: fakta och siffror, se faktablad3.2.2).

Beslutsprocesserna inom jordbruksområdet

I EUF-fördraget (artikel42 första stycket och artikel43.2) fastställdes medbeslutandeförfarandet som ordinarie lagstiftningsförfarande för den gemensamma jordbrukspolitiken (se faktablad 1.2.3) i stället för samrådsförfarandet som ditintills varit tillämpligt. Därigenom blev Europaparlamentet medlagstiftare på riktigt inom jordbruksområdet.

Det nya fördraget gav dock upphov till stora tolkningsproblem eftersom det ger rådet möjlighet att avvika från det ordinarie förfarandet. Enligt artikel42 andra stycket, som rör konkurrensregler, får rådet ”på förslag av kommissionen tillåta stöd a)för att skydda företag som är missgynnade genom strukturella eller naturbetingade förhållanden, b)inom ramen för ekonomiska utvecklingsprogram.” Dessutom anges i artikel43.3 att rådet på förslag av kommissionen ska ”besluta om åtgärder om fastställande av priser, avgifter, stöd och kvantitativa begränsningar”. Eftersom det inte fanns en tydlig avgränsning mellan Europaparlamentets och rådets lagstiftningsbefogenheter på jordbruksområdet uppstod det juridiska och politiska problem under förhandlingarna om den nya gemensamma jordbrukspolitiken efter 2013.

Det var inte alls oväntat att den interinstitutionella debatten om tillämpningsområdet för artikel43.3 skulle fortsätta vid Europeiska unionens domstol. I domstolens avgörande i målC-113/14 av den7september 2016 fastställdes emellertid en bred tolkning av begreppet ”fastställande av priser” i artikel 43.3 i EUF-fördraget med referenströsklar för interventionspriser. Följaktligen ströks artikel7 i förordning (EU)nr1308/2013 (förordningen om en samlad marknadsordning) baserad på artikel43.2, och referenströsklarna har på nytt antagits exklusivt av rådet. Mot bakgrund av dessa avgöranden kommer man vid kommande reformer för att anpassa mekanismerna i den gemensamma jordbrukspolitiken till de politiska målen att behöva klargöra tillämpningsområdet för de befintliga rättsliga grunderna i syfte att få en bättre jämvikt mellan medlagstiftarna.

Det har också alltid funnits flera andra instanser som har deltagit i genomförandet av den gemensamma jordbrukspolitiken genom det så kallade kommittéförfarandet. Sedan 1961, då de första samlade marknadsordningarna infördes, har flera kommittéer bildats. I Lissabonfördraget gjordes en åtskillnad mellan delegerade akter och genomförandeakter (se faktablad1.3.8). Numera regleras antagandet av delegerade akter i den grundläggande lagstiftningsakten, medan genomförandeakter ska antas enligt de nya gransknings- eller samrådsförfaranden som fastställs i . Merparten av förslagen till kommissionens genomförandeakter på jordbruksområdet antas inom ramen för granskningsförfaranden där parlamentet och rådet har rätt till kontroll.

Inom ramen för de rådgivande kommittéerna har dessutom näringslivsorganisationerna i EU, genom Organisationen för jordbrukets näringslivsorganisationer i Europeiska unionen (Copa) och organisationen för lantbrukskooperativ i EU (Cogeca), alltid deltagit indirekt i EU:s beslutsprocess. Alldeles nyligen utvidgades samråden genom att grupper för civil dialog inrättades som ska hjälpa kommissionen att genomföra den gemensamma jordbrukspolitiken (en process som kallas strukturerad dialog).

Den gemensamma jordbrukspolitiken – delad befogenhet mellan unionen och medlemsstaterna

I EUF-fördraget (se faktablad1.1.5) föreskrivs det att unionen och medlemsstaterna ska ha delad befogenhet på jordbruksområdet. Detta strider mot gängse rättspraxis och uppfattningen inom kommissionens juridiska avdelning[1], som fram till dess hade betraktat marknadspolitiken (den gemensamma jordbrukspolitikens första pelare) som ett område där unionen har exklusiv befogenhet. Den nya artikel4.2d i EUF-fördraget påverkar lagstiftningsarbetet på jordbruksområdet på så sätt att EU-institutionerna tillämpar subsidiaritetsprincipen (se faktablad1.2.2) på områden där unionen inte har exklusiv befogenhet (artiklarna 5.3 och 12 i fördraget om Europeiska unionen (EU-fördraget)). De nationella parlamenten kan således lämna ett motiverat yttrande till Europaparlamentets, rådets och kommissionens ordförande om huruvida de anser att ett förslag till rättsakt på jordbruksområdet är förenligt med subsidiaritetsprincipen. Dessutom är bestämmelserna om ”fördjupat samarbete”, som infördes genom artikel20 i EU-fördraget (se faktablad1.1.5), numera tillämpliga på den gemensamma jordbrukspolitiken. I detta avseende skulle några medlemsstater (för tillfället minst nio) kunna välja att sinsemellan göra ytterligare åtaganden på jordbruksområdet, eftersom den gemensamma jordbrukspolitiken blir alltmer flexibel när det gäller tillämpningen av gemensamma mekanismer (se faktablad3.2.3).

Europaparlamentets roll

Eftersom Europaparlamentet inte har några beslutsbefogenheter har det sedan Romfördraget istället utövat ett starkt inflytande på utformningen av den gemensamma jordbrukspolitiken genom att använda icke-bindande metoder såsom initiativbetänkanden och resolutioner. Efter Europeiska rådets förklaring i Luxemburg 1997 där man förespråkade en europeisk jordbruksmodell, har Europaparlamentet vid flera tillfällen visat sitt engagemang för en multifunktionell europeisk jordbruksmodell (och livsmedelsmodell), som omfattar hela den utvidgade unionen och som är förenlig med avregleringen och globaliseringen av marknaderna. Detta engagemang visade sig inte minst i samband med reformen av den gemensamma jordbrukspolitiken 2003 och de multilaterala förhandlingarna på jordbruksområdet inom ramen för Världshandelsorganisationen (WTO) (se faktabladet3.2.10 Jordbruksavtal inom ramen för WTO). I detta sammanhang har Europaparlamentet också samtyckt till att sätta nya mål inom den gemensamma jordbrukspolitiken. Dessa principer bekräftades i resolutionerna av den och den om den gemensamma jordbrukspolitikens framtid efter 2013. Denna reform av den gemensamma jordbrukspolitiken, som avslutades den20november 2013, gav Europaparlamentet möjlighet att utöva sin roll som medlagstiftare fullt ut inom jordbruksområdet, på grundval av den institutionella ram som införts genom Lissabonfördraget.

Ett antogs den30maj 2018. Den1juni 2018 offentliggjorde kommissionen sina lagstiftningsförslag om reformen av den gemensamma jordbrukspolitiken. I april 2019 röstade ledamöterna i utskottet för jordbruk och landsbygdens utveckling igenom tre betänkanden om de lagstiftningsförslag som lagts fram. Efter valet till Europaparlamentet i maj 2019 reviderade det nya utskottet för jordbruk och landsbygdens utveckling de ändringar som hade antagits under den föregående valperioden, och Europaparlamentet antog sin slutliga ståndpunkt vid sitt plenarsammanträde den23oktober 2020. I juni 2021 nådde förhandlarna en överenskommelse om de tre förslagen i reformpaketet för den gemensamma jordbrukspolitiken, som ledde till antagandet av förordningarna (EU)2021/2115, (EU)2021/2116 och (EU)2021/2117 den2december 2021 (se faktablad3.2.2).

[1]SEC(92)1990, 27.10.1992.

Vera Milicevic